Môže škola odmietnuť prijať deti s Adhd?
Dobrý deň,chcem sa poradiť. Sťahujeme sa do vedľajšieho mestečka cca 20 km. A mám dvoch tretiakov,sú Adhd. Bola som sa informovať v škole či ich vezmú. Odpoveď ma veľmi udivila,že oni nevedia,lebo už v triede majú takého žiaka a nevedia či to učiteľka zvládne. Chcela som aby nechodili spolu do triedy,ale oddelene. Môžu mi odmietnuť zobrať deti v mieste trvalého bydliska? Ďakujem za rady
mozu odmietnut ak maju nadstav v triede. vtedy sa to posuva na regionalny urad ktory ti urci inu skolu najblizsie k bydlisku. ale ak podas pisomne ziadost tak vas "musia" prijat, dovod ci to ucitelka zvladne neobstoji
Ak majú plný stav, odmietnuť môžu a zriaďovateľ by mal dať vedieť, kde sú voľne miesta
Riešili sme pred rokom - nemôžu odmietnuť.
@srdiecko4u môžu. Ak je plna kapacita, tak jednoducho sa budú musieť obrátiť na VÚC a ten pohlada školu kde je volna kapacita
@srdiecko4u môžu. Ak je plna kapacita, tak jednoducho sa budú musieť obrátiť na VÚC a ten pohlada školu kde je volna kapacita
@pribinak Nám porozprávali, ako majú plný stav, ako budú musieť rozdeliť deti do skupín,ako majú kopec integrovaných detí a nemajú pre ňu asistenta - keď sa chce, všetko sa dá. Ale to je len moja skúsenosť. Treba požiadať, písomne.
Ja som pred par rokmi riesila prestup zo specialnej skoly na klasicku a bol to boj. Ale nemozu nezobrat, obrat sa na starostu
Pokiaľ viem, tak inklúzia (integrácia) nie je legislatívne limitovaná v počte integrovaných žiakov a ani v kombinácii odchýlok / diagnóz. Takáto diagnóza teda nemôže byť dôvodom neprijatia.
Z môjho pohľadu je to v mnohých prípadoch na škodu, lebo to ovplyvňuje kvalitu vzdelávania celej triedy. Obzvlášť keď sa stretne viac typov odchýlok v jednej triede (jeden má problém s čítaním, druhý s písaním, tretí s počítaním, štvrtý s pozornosťou...), tak to ovplyvňuje prinajmenšom tempo počas vyučovania.
@dadika41 ak je tá škola pre vás spádová, patríte tam podľa adresy, tak musia, ak tam nie je plný stav.
Pokiaľ viem, tak inklúzia (integrácia) nie je legislatívne limitovaná v počte integrovaných žiakov a ani v kombinácii odchýlok / diagnóz. Takáto diagnóza teda nemôže byť dôvodom neprijatia.
Z môjho pohľadu je to v mnohých prípadoch na škodu, lebo to ovplyvňuje kvalitu vzdelávania celej triedy. Obzvlášť keď sa stretne viac typov odchýlok v jednej triede (jeden má problém s čítaním, druhý s písaním, tretí s počítaním, štvrtý s pozornosťou...), tak to ovplyvňuje prinajmenšom tempo počas vyučovania.
@tanyan Súhlasím. Zlý celý systém. O schvaľovaní asistentov tiež vieme svoje. Skrtaju na úplne minimá. Co ma ta učiteľka potom v triede robiť?
@dadika41 a nemôže dať škola učiteľke do triedy asistenta na výpomoc? Možno asistentom učiteľa by sa to vedelo poriesit.

Riešili sme pred rokom - nemôžu odmietnuť.