Može škola vyžadovať správy od psychológa?
Prosim, píšte len tie, ktore máte takuto skusenost .
Prihlásila som syna do skoly, nastúpil .. je pomalší nieje zvyknuty chodit do skoly ale je dobrý a spolupracuje len mu to dlhsie trva …. Pani ucitelka vyzaduje odomna prefotene spravy od psychológa… moze toto vyžadovať odo mna učiteľ ?
Ja myslím, že môže žiadať info akú diagnózu má, ak nejakú má. Ale určite nemá právo nahliadať do správ. Hádam ti tu niekto poradí, ako to je na 100%.
A ty mas nejake spravy od psychologa? Cize syn uz bol vysetrovaný? Ak ano, tak je to celkom podstatne povedat v skole, aby vedeli jeho diagnozu. Diagoza dietata sa nema v ziadnom pripade zatajovat. Ak vysetrovany nebol, tak spravy nemas a tym padom nema do coho nahliadnut. Moze ta ale odporucit na vysetrenie, ak vidi problem. Ak je ale syn prvak, tak neviem co moze tak skoro vidiet, jedine, ze by to bol do oci v´bijuci problemisko.
Ak syn bude integrovany, tak tie spravy maju ucitelia tak ci tak k dispozicii, oni sa s nimi totiz oboznamuju, musia precitat a podpisat. Ak syna nechces dat integrovat, resp nema poruchu na integraciu, tak ju tie spravy nemusia zaujimat, ale ani ty nemas pravo vyzadovat nejake ustupky voci nemu. Napr viac casu na pismokach a pod.
@anonym_autor nemusíš, ale potom nemáš právo žiadať špeciálny prístup, bude mať vo všetkom rovnaké podmienky ako ostatné deti. Naozaj nerozumiem načo je dobré zatajovať akúkoľvek dg. Mali sme taký prípad na škole, mamička mala s dieťa s dg., avšak odmietala povedať o akú dg., napriek tomu vyžadovala špeciálny prístup k nemu. Za prvé, keď rodič škole dg. oficiálne neoznámi, škola má povinnosť k nemu pristupovať k akémukoľvek inému dieťaťu. Za druhé, ak by aj škola chcela k žiakovi pristupovať špeciálne, tak asi ťažko vie zvoliť správny prístup, keď nepozná dg. Dotyčná mamička sa nakoniec urazila tak, že syna preložila na inú školu, kde sa jeho stav zhoršil natoľko, že skončil na psychiatrii.
@anonym_autor prihlásila si syna do školy, nie je zvyknutý na školu...prváci nie sú zvuknutí. Zvykajú si. Môže žiadať posudok od psychológa aby k nemu mohla pristupovať individuálne. Ináč bude patriť k bežným deťom, ktoré si tiež zvykajú
Ak dieta bolo na domacom vzdelavani a ma diagnozy a je pomalsie, tak samozrejme skola potrebuje vediet, co je vo veci... nechapem zmysel si to nechat pre seba ci tajit. Nemusia to byt prave prefotene spravy, ale aspon rozhovor a nic nezatajovat. Prosim ber to tak, ze mu chce hlavne pomoct. Ucitelke to pomoze a bude vediet zmenit k nemu pristup a venovat sa mu specialne. Bez papierovaciek to nejde, bude znamkovany a hodnoteny uplne rovnako, ako kazde ine dieta. Co dieta zo znevyhodneniami vie psychicky dost deptat.
Samozrejme, že môže. Podľa tých správ bude vedieť ako s dieťaťom pracovať.
A ty mas nejake spravy od psychologa? Cize syn uz bol vysetrovaný? Ak ano, tak je to celkom podstatne povedat v skole, aby vedeli jeho diagnozu. Diagoza dietata sa nema v ziadnom pripade zatajovat. Ak vysetrovany nebol, tak spravy nemas a tym padom nema do coho nahliadnut. Moze ta ale odporucit na vysetrenie, ak vidi problem. Ak je ale syn prvak, tak neviem co moze tak skoro vidiet, jedine, ze by to bol do oci v´bijuci problemisko.
@zuzana76 ja som prave nežiadala o ziadne ústupky ..syn ma ľahkú Nks … ale nevedela som ze žiaci ktorí maju musia byt automaticky integrovaný .. inak s nim nieje problem .. ku psychologickam sme chodili lebo zacal velmi neskoro rozprávať ..ale teraz je to v poriadku vie sa pekne vyjadriť ..len niekedy musi dlhsie porozmýšľať ….ja nemam problem spravu doniest ani nechfem nic zatajovať ..len ma prave prekvapilo ze ma to žiada učiteľ ..
Ak dieta bolo na domacom vzdelavani a ma diagnozy a je pomalsie, tak samozrejme skola potrebuje vediet, co je vo veci... nechapem zmysel si to nechat pre seba ci tajit. Nemusia to byt prave prefotene spravy, ale aspon rozhovor a nic nezatajovat. Prosim ber to tak, ze mu chce hlavne pomoct. Ucitelke to pomoze a bude vediet zmenit k nemu pristup a venovat sa mu specialne. Bez papierovaciek to nejde, bude znamkovany a hodnoteny uplne rovnako, ako kazde ine dieta. Co dieta zo znevyhodneniami vie psychicky dost deptat.
@anjelicek26 ako viete citat ? Pisem ze syn ma diagnózy ? Viete preco bol vzdelávany doma ? Kde som napsiala ze silou mocou chcem nieco zatajovať ..
Ja neviem, základná skola —- odpovedať na otázku … ved ked nemate skusenost s tym na co sa pytam neodpovedám a idem dalej ;)
Ja som teraz niesla synove papiere tiez..asistentku uz treti rok nepotrebuje, ale je neskutocne nesustredeny, ucitelka potrebuje niektore veci kompenzovat a bez papierovaciek to nejde.. Skusenosti mam, ale tak ako chces. Ucitelka by po tebe nic nechcela, keby problemy nema. Mozno ich ty nevidis, alebo zlahcujes.
@anonym_autor prihlásila si syna do školy, nie je zvyknutý na školu...prváci nie sú zvuknutí. Zvykajú si. Môže žiadať posudok od psychológa aby k nemu mohla pristupovať individuálne. Ináč bude patriť k bežným deťom, ktoré si tiež zvykajú
@anonym_77df0f dakujem za odpoved 🙂 ..aj mne to pride ze vela veci na neho naraz preto mu mozno dlhsie trva kym napr si zbalí veci ..oblecie sa .. urcite aj pozera po inych detoch ..vela podnetov. Ved chodi prvy tyzden ..
Učiteľka vedela vopred že syn má narušenú komunikačnú schopnosť, si to s ňou vopred komunikovala?
Či si to nechala tak a sama prišla že je iný a teraz pátra čo je synovi?
@zuzana76 ja som prave nežiadala o ziadne ústupky ..syn ma ľahkú Nks … ale nevedela som ze žiaci ktorí maju musia byt automaticky integrovaný .. inak s nim nieje problem .. ku psychologickam sme chodili lebo zacal velmi neskoro rozprávať ..ale teraz je to v poriadku vie sa pekne vyjadriť ..len niekedy musi dlhsie porozmýšľať ….ja nemam problem spravu doniest ani nechfem nic zatajovať ..len ma prave prekvapilo ze ma to žiada učiteľ ..
@anonym_autor tak narusena komunikacna schopnost moze zasahovat do porozumenia, napr aj take pisanie slohovych prac moze byt v buducnosti problem. Syn je prvak? Nie, syn nemusi byt integrovany, ale bude hodnoteny ako zdrave deti. Odkial ucitelka vedela, ze ste riesili psychologa? Stale nechapem, preco ziadala spravy, ved logicky, ak je dieta zdrave a nic na nom nevidiet, tak neziadam ziadne spravy. Ak je na synovi badat, ze ma nejaku poruchu, tak asi s tebou ucitelka ohladom toho komunikovala a ty sama si jej povedala, ze bol vysetreny psychologickou, tak chce spravy. Zrejme sa bude o neho starat aj skolsky specialny pedagog a skolsky psycholog. ved komunikuj s uycitelkou. Ak si neprajes riesenie syna a chces ho brat ako zdrave dieta, tak to povedz tiez.
Učiteľka vedela vopred že syn má narušenú komunikačnú schopnosť, si to s ňou vopred komunikovala?
Či si to nechala tak a sama prišla že je iný a teraz pátra čo je synovi?
@anonym_bb466f vedela samozrejme, uz pri zápise sme to riadne uviedli na prihláške ..
@anonym_77df0f dakujem za odpoved 🙂 ..aj mne to pride ze vela veci na neho naraz preto mu mozno dlhsie trva kym napr si zbalí veci ..oblecie sa .. urcite aj pozera po inych detoch ..vela podnetov. Ved chodi prvy tyzden ..
@anonym_autor možno je len taký typ povahy. Môj syn je tiež taký a pritom patrí medzi najlepších z triedy.
@anonym_bb466f vedela samozrejme, uz pri zápise sme to riadne uviedli na prihláške ..
@anonym_autor preco chce tie spravy? povedala ti? ako popravde, aj mna by zaujimala ako ucitela. Je dolezite vediet, ako videl to dieta aj psycholog. Chce vediet, ci to bude tazke, alebo ok.
@anonym_autor možno je len taký typ povahy. Môj syn je tiež taký a pritom patrí medzi najlepších z triedy.
@chichua no urcite je flegmoš po mužovi .. a taktiež sice ma len 6 ale doteraz som vsetky take činnosti ked sme sa ponáhľali robila za neho ja … a ano, pani ucitelka mi povedala ze sa jej zda, ze niekotre činnosti mu dlhsie trvajú ze ho treba ponaháňať ked sa obliekajú a tak ze mlady pan “ma cas “ na co som reagovala ze teda zacal aj dost neskoro rozprávať ze ma teda tu nks a ze on potrebuje svoj cas aby si zvykol … a vtedy teda navrhla ci viem doniest aj prefotene spravy od psych.
@chichua no urcite je flegmoš po mužovi .. a taktiež sice ma len 6 ale doteraz som vsetky take činnosti ked sme sa ponáhľali robila za neho ja … a ano, pani ucitelka mi povedala ze sa jej zda, ze niekotre činnosti mu dlhsie trvajú ze ho treba ponaháňať ked sa obliekajú a tak ze mlady pan “ma cas “ na co som reagovala ze teda zacal aj dost neskoro rozprávať ze ma teda tu nks a ze on potrebuje svoj cas aby si zvykol … a vtedy teda navrhla ci viem doniest aj prefotene spravy od psych.
@anonym_autor inak ako v správach je uvedene ze teda Ta nks ma dopad do beznej komunikácie(no niekedy mu dlhsie trva kym vyjadrí co chce povedat ) ale inak ze je vsetko v poriadku a moze sa normalne bezne začleniť .. a ze mame navštevovať cpp kvoli nácviku prípravy do skoly.
@anonym_autor Tak asi preto pyta tie papiere, kedze to bolo uvedene v prihlaske. Mozno ho aj prijimali na zaklade prihlasky ako dieta s diagnozou?
@anonym_autor Preco si mu nedala v skolke odklad?
@anonym_autor Preco si mu nedala v skolke odklad?
@beata_k boli sme u dvoch špeciálnych pedagogickach …pred zápisom, vybavila som dve nezávisle od seba kedze nechodil do škôlky a nevedela som ci je doststocne zrelý …a ani jedna neodporučila odklad ..
@anonym_autor mozno dostane asistenta do triedy ak ma nejaku diagnozu
@anonym_autor Tak asi preto pyta tie papiere, kedze to bolo uvedene v prihlaske. Mozno ho aj prijimali na zaklade prihlasky ako dieta s diagnozou?
@anonym_0ac247 tak ja som myslela ze to teda budu vyžadovať pri zápise taketo papiere ale nikto nic. Nevedela som ze uz v rámci školského roka sa to dodatocne nesie ..len ma prekvapilo ze to nerieši nejaky školský speci pedagóg ale ze ma ich pyta triedny učiteľ
Moj stredný chodil do 4tej triedy, ked ho triedna učiteľka (pre iný problém ako píšeš ty) odporučila na vyšetrenie. Išla som s nim do CPPaP, najprv som sa rozprávala so psychologickou ja, potom uz chodil čisto len chalan na sedenia, ze som ho čakala vonku. Do dnesneho dna som sa ja ako rodič nedostala k jeho správe, ale učiteľka ich dostala okamžite. Takže ja mám nejaký problém so synom, skola o ňom vie ale ja nie.
Moj stredný chodil do 4tej triedy, ked ho triedna učiteľka (pre iný problém ako píšeš ty) odporučila na vyšetrenie. Išla som s nim do CPPaP, najprv som sa rozprávala so psychologickou ja, potom uz chodil čisto len chalan na sedenia, ze som ho čakala vonku. Do dnesneho dna som sa ja ako rodič nedostala k jeho správe, ale učiteľka ich dostala okamžite. Takže ja mám nejaký problém so synom, skola o ňom vie ale ja nie.
@vevebono tak to je chyba psychologa, ten posiela vzdy spravu aj zakonnemu zastupcovi a skole.
@anonym_0ac247 tak ja som myslela ze to teda budu vyžadovať pri zápise taketo papiere ale nikto nic. Nevedela som ze uz v rámci školského roka sa to dodatocne nesie ..len ma prekvapilo ze to nerieši nejaky školský speci pedagóg ale ze ma ich pyta triedny učiteľ
@anonym_autor triedny ucitel bude s tebou komunikovat ohladne vsetkeho.
Ved to je tvoja povinnost oboznamit ucitela,ze ma dieta problem.H.Ja sa necudujem,ze nam ucitelka na vsetko kaslu pri takychto rodicoch.Dcera menila skolu,prvy den som sa posadila s ucitelkou a uz sme sli,preco naco aky bol problem co je vo veci nech vie.Tvoj pristup nechapem ani trochu.

Má diagnózu? Respektíve nechce pani učiteľka aby ste ho dali vyšetriť?