icon

Môže učiteľ odmietnuť ospravedlnenie rodiča za absenciu?

4. mar 2025

Dobrý večer idem si k Vám po radu.Dieťa malo v prvom polroku dosť vymeškaných hodín zo zdravotných-zdokladované od lekára,v prípade kratšej choroby ospravedlnené mnou ako rodiča.V druhom polroku sa stalo to že som ako rodič zadala zdravotné dôvody a triedný účiteľ vymeškané hodiny vôbec neakceptoval.Vraj vzhľadom na počet vymeškaných hodín v prvom polroku musím každú neprítomnosť v škole zdokladovať písomne od lekára.Má právo neakceptovať ospravedlnenie nahraté rodičom aj ked jeden cca dva dni?Dakujem za odpovede

heminepa
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
5. mar 2025

Áno, má na to právo.

mogaa
5. mar 2025

Nuž zrejme má svoje skúsenosti....dieťaťu sa nechce do školy a povie bolí ma hlava, samozrejme rodič napíše ospravedlnenie a dieťa je doma.....dieťa to samozrejme začne využívať a zneužívať....ďaľší príklad v daný deň má byť písomka, rodič vie že dieťa sa neučilo, tak nech ostane doma doučí sa....to sú naozaj len príklady zneužívania...nebavíme sa o 1-2-dňoch keďže dieťa má týchto1-2 dňových absencií v škole -určite viac.....veľa rodičov robí deťom medvediu službu, ani neskôr v živote nemôže ostať doma ak ho bolí hlava ale ide do práce....paragrafov má určitý počet a dovolenku si lebo ho bolí hlava brať nebude.....opakujem nebavíme sa o 1-2dňoch keďže je to pravidelné.....stačí si si spočítať koľko takýchto 1-2dni doma do mesiaca dieťa ostáva....je rozdiel nechať doma 3dni za polrok a rozdiel nechať ho doma každý mesiac....

koniarova
5. mar 2025

Nemá syn psychické problémy? Nebojí sa ísť ráno do školy? Šikana tam nehrá úlohu?

zuz02
5. mar 2025

Ak v priebehu 30 dní 10 dní nebolo dieťa v škole (nemusia to byť dni za sebou), tak je podľa zákona potrebné doložiť k ospravedlnenke potvrdenia od lekára Je to aj v zákone. Samozrejme stále platí, že 5 dní môže ospravedlniť rodič 2x za mesiac. Ty ale píšeš,, že diera často chýba, takže tam ide o opakovanú absenciu a platí, čo som napísala na začiatku. Opakovanú absenciu treba doložiť papierom od lekára. Lebo ak dieťa stratí kontakt so školu, ťažko sa mu potom vracia späť. A to nehovorím len o učení, ale aj o budovaní vzťahov v triede.

aaadkaaa
5. mar 2025

Ano, ucitel ma pravo pozadovat potvrdenie od lekara....tiez mam v skole par spekulantov, ktorym akceptujeme len peciatku od lekara uz...

liv1
5. mar 2025

Moja dcera ma pomerne dost vymeskane, ale same jednotky na gympli, velmi sikovna, vsetko si zodpovedne dobehne. Tak raz do mesiaca cca ju chyti hrdlo. Nastastie teraz od januara “len” raz. To trva par dni. Vsetky vysetrenia co sa dalo boli robene, neprisli na nic. Tiez mava bolestivy menzes a obcas bolesti hlavy, resp. pomerne casto. Ale je to asi dedicne, ma to moj muz a jeho babka mala. Mlada uz velakrat s bolestou aj ide do skoly, lebo ona sama nechce vymeskat. Kolektiv vyborny. Tak mi povedzte, na kieho oneho by som ju mala vzdy trepat k dr, keby sa pani ucitelke nechcelo verit 🙄. Ani omylom by som nechodila ako debil s nou medzi ine chore deti pre stempel… Takze autorka, ak to nie su vase vymysly, ze nechate dieta “len tak” alebo napriklad kvoli pisomke doma, (mame take v triede u syna), tak sa dohodni s dr, ona musi vediet o dietati najviac co sa zdravia tyka a ak je normalna, poriesite telefonicky, mailom…

lucia147852
5. mar 2025

Určite nie je podozrivé 5 dni po sebe, pretože nejaká nezávazna choroba toľko trvá. Nenapisala si, koľko ma celkovo vymyslených hodín. Len že sú ospravedlnene. A teda k otázke, áno môže. Ak sa mu niečo nezdá, je to v jeho kompetencii

simca06022011
5. mar 2025

a to prvak ma tak casto problemy ako bolest hlavy, zuba, zaludocne problemy? podla mna je to dost problem. Inak by som sa riadila skolskym poriadkom, stiahni si a pozri ospravedlnenie ake ma podmienky, vinimky. A riesila, aby mi dieta tolko nechybalo za taketo serepeticky. Za mna, choroba 5dni je pre mna pochopitelnejsia ako jednodnove absencie, to moja dcera mava jedine tak ze stvrtok piatok a so+ne sa dolieci... to su skor take vymyslance casto, moja byva den doma posledny rok sem tam lebo ma MS strasnu, so zvracanim migrenou a to je vec.. fakt teraz... predtym nikdy.. bolave zuby riesi zubar, inak nemaju co boliet.. napriklad.

nevenka
5. mar 2025

@deedol uzaane, fakt, akola Ti bude urcovat, kolkokrat moze byt dieta chore a potom sa nedivim, ked deti s teplotami idu do skoly a cpu sa Paralenom...otrasne toto.

deedol
5. mar 2025

@nevenka hej, tiez som z toho bola prekvapena, ale tak tam maju aj iny pristup k chorobam, sopel-kasel je nic a ides do skoly. ja som sice za to, aby sa do skoly chodilo co najviac a vynechavalo co najmenej, ale toto je aj na mna prilis 🙂 a sokujuce je, ze oni tie cisla aj dosahuju, celostatne maju teraz aktualny priemer po prvom polroku nieco cez 93%
(https://explore-education-statistics.service.go...)

waqix
13. mar 2025

Čo ak dieťa mešká v mesiaci tak najviac dajme tomu 5x(niekedy 2x), spôsobom, že do ôsmej hodiny alebo za 5 minút osem je v triede. Má právo sa triedny učiteľ postarať o to, že prídete o rodinné prídavky. Dve deti s ľahšou formou autismu, integrované v bežnej škole. Odmietajú obliecť niektoré druhy oblečenia
po dlhšej dobe, alebo sa naháňajú okolo auta, naťahujú, niekedy nechcú nastúpiť do ňho. Prípadne trvá na tom, že nejakú vec si musí vziať do školy, (ktorú nemôže). A takéto výnimočné dni, ich vo spojení s dopravnou zápchou, nezvládnem priviesť do školy na čas. Potom nejaký čas ide všetko normálne. No, každopádne, pani učiteľke už došla trpezlivosť. Aj po rozhovore s ňou, je nekompromisná. Prosím o rady, ako ďalej postupovať. Číslo jeden, zrejmä je prísť do školy najneskôr 7.15
Ďakujem, za každú reakciu, aj negatívnu.

aaadkaaa
13. mar 2025

@waqix na zastavenie pridavkov musi mat ziak viac ako 15 neospr.hodin v kalendarnom mesiaci

sorciera24
13. mar 2025

@waqix pozrite si ako máte v šk. poriadku ošetrené neskoré príchody, u nás su za 3 napr. neospravedlnená hodina (ale zas na druhej strane, rodič môže ospravedlniť neskorý príchod, napr. pre dopravnú situaciu)....naozaj záleží na vašom poriadku.....a nie, ucitel nema ako sa postarať o prídavky, jediné, ak by sa nazbieralo tolko neospravedlnených hodín, že to sa jusí hlásiť na sociálku (ale sú to velmi velké počty)....aj to je len hlasenie a socialka kona dalej (a slovenska socialka má dosť v paži...asi ako vsetko v tomto štáte)
skor sa tak mimo pýtam, ak maju deti taketo vážnejsie prejavy, preco ich trápite v bežnej škole?

waqix
13. mar 2025

@aaadkaaa nikdy nevynechal celú hodinu, a určite sa to v mesiaci nestalo 15x.

zuzuliennka1
13. mar 2025

@waqix tak tie deti s autizmom su tam prijate na zaklade nejakych podmienok, pravidiel nie? a tie platia pre vsetkych.
ja teda autistu mam a neexistuje aby rano robil takyto cirkus a caviky, nahanat sa okolo auta a pod. dg. nie je ospravedlnenka na benevolenciu

waqix
13. mar 2025

@sorciera24 Práveže sa v škole zlepšili, čo sa týka sociálnych schopností aj rečových. Problém je bohužiaľ správanie, alebo reakcie. V špeciálnej školke ich zas brzdili.. Učivo zatiaľ zvládajú, ako bežné deti, len s dlhšou domácou prípravou.

waqix
13. mar 2025

@zuzuliennka1 To si uvedomujem.

waqix
13. mar 2025

Pani učiteľka si s ním užila naozaj dosť. Chodí aj k školskej pedagogičke.

jamidea
13. mar 2025

Ano, skola ma pravo, neospravedlnit nepritomnost. Pracujem v skole a citam zakony aj manualy. Su rozne dovody, kedy ti skola nemusi ospravedlnit absenciu. Nastuduj si. A 1-2dni trva nejake ochorenie?

waqix
Autor odpoveď zmazal
waqix
13. mar 2025

@sorciera24 Deti zo špeciálnej školy nemajú budúcnosť, ak práve nemáte rodinnú firmu.

sorciera24
13. mar 2025

@waqix jasne, myslíme len na svoje, ja myslím aj na tie ostatne v triede a teda mnohokrát vidím, že týmto deťom by tam bolo lepšie, len rodič si myslí niečo ine

marca12
13. mar 2025

Skolam chodia kontroly uz len kvoli tomu musia vyzadovat aj jednodnove vymeskanie potvrdene lekarom. Skoly maju statistiky o vymeskanych hodinach aj tie sa odosielaju. Neber to ako sikanu,ale ich krytie. Maju na to pravo.

aaadkaaa
13. mar 2025

@waqix tak v tom pripade vam na pridavky nik nesiahne, UPSVaR ich tiez nemoze odobrat len tak, tiez maju nariadenia

waqix
13. mar 2025

@sorciera24 Ja by som všetky takéto deti do jedného “vreca“ nedávala, lebo aj “normodeti“ nemajú vždy vhodné správanie..

waqix
13. mar 2025

@sorciera24 aj horšie

sorciera24
13. mar 2025

@waqix ja ich všetky nedávam....píšem len zo skusenosti...

zuzuliennka1
14. mar 2025

@waqix to si aku sprostost napisala 😠 kazde dieta ma buducnost a spec. skola je skola, kde vedia pracovat s detmi, ktore potrebuju iny pristup.
ty si to napisala akokeby na take skoly chodil “odpad”, ze sa nehanbis!

terina25
14. mar 2025

Za mna je tiez 3x za mesiac vela. Moji maju teraz tiez vela vymeskanych hodin,ale obaja boli chori. Dcera stale pokasliava a to uz presli hadam aj 2 mesiace. Ale chybat 3x mesacne je za mna vela. To nie je choroba. Raz za mesiac este chapem.ale zase nie kazdy mesiac 1 den.