icon

Náboženstvo verzus etická výchova pre pravoslávnu prváčku

mili7
7. apr 2018

Ahojte. Potrebujem radu. S dcerkou ideme o chvilu na zapis do skoly. Na tlacive treba vyplnit, ci bude chodit na nabozenstvo, alebo etiku. Nabozenstvo vsak je iba katolicke a evanjelicke, no my sme pravoslavny. Davali ste dieta aj na ine nabozestvo v skole, alebo ste zvolili skor eticku vychovu?

sardinka32
8. apr 2018

@matabb73 vykanie nie je potrebne! To ze doteraz sa neucilo neznamena, ze v buducnosti sa nebude.

matabb73
8. apr 2018

@sardinka32 ja neznámym ľuďom vykám. V budúcnosti nás môže zraziť meteorit, tak sa poďme dopredu báť.

sardinka32
8. apr 2018

@matabb73 v pravidlach modreho konika je tykanie, ale dobre, vykajte si! Pani, ja s Vami nemam o com debatovat, ignorujte ma prosim, vdaka!

lenqua_12325
8. apr 2018

Tiež som za etiku.

matabb73
9. apr 2018

@sardinka32 Veľmi rada Vás budem ignorovať.

alaguema
9. apr 2018

@mili7 síce nechápem, čo ti pomôžu názory iných, ak vy ste zaradení v nejakej cirkvi, tak sa musíte sami rozhodnúť. Ja som veriaca, ale nehlásim sa k žiadnej cirkvi, takže naše deti chodia na etickú výchovu.

@sardinka32 tak by si sa na ne asi mala pozrieť hlavne ty, lebo naše deti sa na etike nič také neučia. Tu je časť toho, čo sa tam učí:
1. otvorená komunikácia
2. dôstojnosť ľudskej osoby, sebaúcta, pozitívne hodnotenie seba
3. pozitívne hodnotenie iných
4. tvorivosť a iniciatíva
5. vyjadrovanie citov
6. empatia
7. asertivita
8. reálne a zobrazené vzory
9. prosociálne správanie – pomoc, darovanie, delenie sa, spolupráca, priateľstvo
10. komplexná prosociálnosť
11. etika – hľadanie koreňov prosociálneho správania
12. etika a ekonomické hodnoty
13. etika a náboženstvá – tolerancia a úcta
14. rodina, v ktorej žijem
15. výchova k manželstvu a rodičovstvu
16. ochrana prírody a životného prostredia
To rozhodne považujem za oveľa vhodnejšie, ako nejaké cirkevné dogmy.

alaguema
9. apr 2018

@sardinka32
Spoznávanie svojej
sexuálnej identity,
chápanie pozitívnych
hodnôt priateľstva,
lásky, manželstva a
rodiny, uvedomovanie si
rizík, spojených s
predčasným sexuálnym
životom.
Rozvíjanie sexuálnej identity.
Vzťahy medzi chlapcami a
dievčatami.
Priateľstvo a láska.
Utváranie predstáv o
budúcom partnerovi.
"Zázrak ţivota" - počatie a
prenatálny ţivot ľudského
plodu
A toto je všetko, čo sa preberá na druhom stupni v rámci sexuality. Netreba podliehať každej konšpirácii, ktorú si niekde prečítaš.

wiw8
9. apr 2018

Podla mna aj jedno aj druhe ma nieco do seba. A to, ze niekto sa rozhodne inak ako je moje presvedcenie tak preco by som ho mala zpochybnovat? Alebo co? Kazdeho je to osobna vec. Detom da nieco aj etika aj nabozenstvo.

madamcoco
9. apr 2018

@mili7 ahoj. Necitam nazory inych mamiciek,ale ja som chodila ako dieta aj na etiku aj na nabozenstvo.
Do zivota sa mi viac hodila etika. 🙂

namornicka
9. apr 2018

@sardinka32 fakt sa učia typy novodobých rodín? Lebo viem, že takáto novodobá rodína (Žubaníkovci tuším 😀) bola problém v prváckom šlabikári pred pár rokmi.

zafir01
9. apr 2018

ja som katolicka, no neveriaca ( kedze som uz raz bola pokrstena, uz by som teoreticky mala byt navzdy katolicka, ci ? )
manzel veriaci katolik. deti vedie k viere, dohodli sme sa , ze budu mat aj sviatosti. no v skole mu zaciarknem eticku vychovu , nakolko som si ista, ze to co bude potrebovat k uskutocneniu sviatosit sa dokaze naucit aj v kostole. v skole chcem aby sa ucil ine veci ako nabozenske teorie. a chodila som na etiku na strednej, na nabozenstvo na zakladnej, sice pred mnohymi rokmi, no ekd to porovnam, do zivota mi toho dala etika omnoho viac

lenqua_12325
9. apr 2018

@zafir01 a určite môže mať sviatosti ak nechodí na náboženstvo? Niesom si istá.

jajka257
9. apr 2018

@sardinka32 k tymto bludom si kde prisla? U nas to veru neucia......

sardinka32
9. apr 2018

@jajka257 niektori asi nevedia citat.

jajka257
9. apr 2018

@sardinka32 to myslis mna, ze neviem citat?

sardinka32
9. apr 2018

@namornicka ja som pisala v tom zmysle, aby si to overila pre istotu... kolegyna mi spominala cosi, ale nechcem to tu riesit, lebo daktore by sa tu do toho este viac obuvali a nemam naladu sa tu s nimi natahovat. Snad to tak aj ostane a nic take nakoniec nepretlacia.

jajka257
9. apr 2018

@sardinka32 nemozu to pretlacit. Nie je podpisany istambulsky dohovor. To, co opisujes, je sucsstou tohto dohovoru a nie je prijate medzi nase pravne normy. Mozno len kolegyna trosku zakonspirovala, lebo my mame v preambule, ze sme narod krestansky a teda ctime klasicku rodinu....

sardinka32
9. apr 2018

@jajka257 praveze uz sa cosi riesilo s nejakymi pracovnymi listami na etiku a stiahli ich nakoniec... malo to nieco docinenia s gender ideology, ale len okrajovo som tomu venovala pozornost vtedy, bolo to uz davnejsie.

zafir01
9. apr 2018

@lenqua_12325 tak dufam, ze ano. lebo je to proti sudnemu rozumu stavat dva predmety ako nabozenstvo a eticku vychovu doslova proti sebe. ( nas deti k tomu kedysi viedli, ze tieto dva predmety su akoby dva rozdielne poly ) pritom eticka vychova da dietatu mnoho,, ak by bolo na vyber, neprekaza mi dat oba perdmety, no ak ma skola stavia do pozicie vybrat si z tychto dvoch, moja volba je jasna. a na pripravu k sviatostiam poslem deti radsej extra do kostola

alaguema
9. apr 2018

@namornicka nie, nič také sa deti na etike neučia. Je to blud. Osobitne sa zaujímam o to, čo sa tam rieši a ako. Nechcem, aby niekto, či už nejaký farár, alebo učiteľ, tlačil mojim deťom do hláv kaleráby, o ktoré doma nestojíme. Je to úplne normálny predmet, kde sa učia veci, ktoré som prilepila vyššie. Všetko normálne, užitočné veci.

namornicka
9. apr 2018

@sardinka32
@alaguema ono to podľa mňa záleží aj na učiteľovi ako tú-ktorú tému uchopí. Dnes je výchova k ľudským právam veľmi "v kurze" a keď si prečítate deklaráciu práv dieťaťa alebo dohovor o právach dieťaťa (teraz neviem presne v ktorom to je), tak sa tam píše, že dieťa má rovnaké práva ako všetky ostatné bez ohľadu na to do akej rodiny a za akých okolností sa narodilo či "prišlo". To je síce pekná myšlienka, aj samozrejme to právo je na mieste, len to už je iba krôčik od od gender ideológie a pod. Treba aby boli tieto veci deťom citlivo vysvetlené, nie je to ľahké, nie je to jednoznačné, je okolo nás toho plno, vytesňovať sa to nedá.

ilaryja
9. apr 2018

@mili7 tiež riešim zapis malej do školy ,,,tiež som prvoslavna v ponuke toto naboženstvo mame,,ale zaleži či bude dostatočne množstvo deti ak by nebolo tak by som ju dala na eticku....Ani som nerozmyslala dvat ju na ine naboženstvo,,,podl toho ako si položila otazku pride mi to divne akoby Ti to bolo jedno na ake naboženstvo ju das-alebo nedaš.....

ilaryja
9. apr 2018

@mili7 predpokladma že mala pojde na 1.svete prijimanie tak kvoli tomu by som ju určite dala na naboženstvo ,,,a potom už na eticku...A ja som takto mala do 5 ročnika som chodila a potom som si sama zmenila na eticku....

mili7
autor
10. apr 2018

@ilaryja Urcite mi to jedno nie je, na ktore nabozenstvo malu dam. Len som chcela vediet, ako robia ini, v tejto dobe, ked nie je na vyber. Ja som napr. Ako mala chodila asi rok alebo dva na ine nabozenstvo, kedze pravoslavne nebolo. Potom ma rodicia uz dali na pravoslavne.
Ale uz som sa rozhodla, ze pojde na etiku

dorotik
10. apr 2018

Ja by som si na tvojom mieste zhodnotila, čo od tohto typu predmetov očakávam. Pre mňa sú oba najmä o hodnotách a tu je asi dosť kľúčové, aká učiteľka/učiteľ s nimi pracuje. Neviem, či máš čas, kapacity a chuť sa tomu takto hlbšie venovať, no ak je to pre teba dôležité, možno by nebolo odveci sa s tými ľuďmi stretnúť a podebatiť. Toť môj vhľad 🙂.

katka0123
25. apr 2018

@novana to vazne?

mariamayi
25. apr 2018

@lu17 @mili7 Kludne treba zaskrtnut greckokatolicke, ci pravoslavne alebo tam napisat...v pedagogicko organizacnych pokynoch je uvedene,ze na ziadost rodica alebo cirkvi,skola zabezpeci vyucovanie nabozenstva,na ktore je poziadavka.My sme z PO a syn chodi na grekokat.nab.Uci sa na skole aj pravoslavne aj evanjelicke.

mili7
autor
26. apr 2018

@mariamayi My sme v BA, takze tu sa asi tazko nazbiera potrebny pocet deti. Uz sme sa rozhodli, dali sme etiku.

kikina84
28. apr 2018

Mňa by zaujímal názor.. dcéra chodí na etiku prvý rok v škole ,je prváčka..ale od druhého ročníka by chcela chodiť na náboženstvo..je veľmi vnímava a zaujímajú ju biblické príbehy..nie je to ani o nejakej viere,nebola k tomu vedená,aj keď vysvetlené to má..my sme obaja s manželom veriaci ,obaja máme prijmanie,ale od určitého momentu sme na cirkev zmenili názor,do kostola nechodime aj keď veriaci sme naďalej ale skrátka tak po svojom..nemali sme ani svadbu v kostole ale na úrade,preto nám ani dcéru nechceli pokrstiť v kostole.. Chcela by som vedieť názor nezaujatých ľudí,či ju mám na náboženstvo dať keď tam chce chodiť, a či ju nebude prípadne nejak obmedzovať to že my ako rodičia máme k cirkvy momentálne taky postoj aký máme.dakujem

vienala
29. apr 2018

@kikina84 myslim si, ze vas momentalny postoj ju obmedzovat nebude. Ale moze sa stat, ze sa zacne vypytovat, preco nie je pokrstena, prip. v tretom rocniku sa budu deti pripravovat na prve svate prijimanie a ona nebude moct ist, tak jej to bude treba vysvetlit.
Tiez sa naskyta pripadna otazka - keby sa chcela dat pokrstit a dalej pokracovat vo viere - bola by si za?