Náboženstvo verzus etická výchova pre pravoslávnu prváčku
Ahojte. Potrebujem radu. S dcerkou ideme o chvilu na zapis do skoly. Na tlacive treba vyplnit, ci bude chodit na nabozenstvo, alebo etiku. Nabozenstvo vsak je iba katolicke a evanjelicke, no my sme pravoslavny. Davali ste dieta aj na ine nabozestvo v skole, alebo ste zvolili skor eticku vychovu?
@vienala práve nad tým uvažujem ako to spraviť aby tie obmedzenia nemala, ja jej brániť v ničom nebudem,ale tie zákony cirkevné žiaľ nepustia a asi jediné čo.ma.teraz napadá je že by sme sa museli s manželom vziať ešte ráz v kostole,aby sme mohli dať malú pokrstiť.aby ju neskôr pustili na prijímanie.. akurát neviem čo všetko je potrebné aby sme mali svadbu v kostole..ja mám.len prijmanie,manžel síce birmovkou má ale je cudzinec,tak Neviem či či zasa nebude treba kade Jake papiere, notárov a preklady fuu..a ja ešte aj birmovku si asi budem musieť robiť už som z toho.dlho dlho rokov vonku a neviem či to dám veru..ani neviem kde začať 😌
@kikina84 kludne ju na nabozenstvo daj. Vsetko co sa naucime, je prospesne pre vseobecny rozhlad. Na druhej strane, zisti si u katecheta, ako je to s navstevou kostola. Kedze vy ako rodicia nechodite. Casto sa totiz stava, ze katecheti vyzaduju aktivnu ucast...razitka od knaza po omsi, vypulytuju sa deti, ci boli / neboli, s kym boli, ci sa modlia....tvoja mala by sa mohla citit neprijemne, ze nechodi. Niektori navyse pridavaju casom nauku, ucia sa veci naspamat...zalezi na katechetovi, akou formou uci. Zial u nas na skole, deti po prijimani su tak odradene od viery, ze prestupuju na etiku. Ironia. A chapem to, lebo zial nabozenstvo sa casto uci starovekymi metodami. Dogmy, prikazy, zakazy, zastrasovanie....zalezi na ucitelovi.
@kikina84 to, že si sa nevydávala v kostole atď vyplýva z nejakého tvojho svetonázoru. Ja by som k vôli dieťaťu takéto tanečky nerobila, to je tiež súčasť toho svetonázoru dať/nedať ho na prijímanie. Buď v súlade s tým žiješ a je to pre teba dôležitá sviatosť (krst, manželstvo, prijímanie), alebo teda nie a hotovo. My tiež do kostola nechodíme, babka deti občas zoberie, to mi nevadí, ale keď dcéra v prvej triede chcela ísť na náboženstvo tak som jej vysvetlila že nie, bola by podľa mňa mimo obrazu medzi tými deťmi čo s tou vierou žijú a to som zas nechcela.

@kikina84 Preco jej v tom branit ked chce..aj ked vy mate postoj aky mate...Poskodit jej neposkodite,prave naopak.Poznam niekolkych rodicov,ktori hoc su neveriaci,ci nepraktizujuci krestania,prihlasili dieta na nab. Alebo dali dieta do cirkevnej skoly ci skolky...z principu,ze je tam nieco dobre "navyse"..nielen atmosfera skoly,skolky...aj tu na MK som natrafila na podobne diskusie...Myslim,ze ju to len obohati a bude mat sirsi rozhlad.