Náboženstvo verzus etika

sixx
27. dec 2012

Ahojte baby, aký je váš názor na náboženskú výchovu detí? Je podľa vás správne dovoliť, aby v škole sa dieťa zúčastnilo náboženskej výchovy? Ak áno prečo? Ak nie prečo? Alebo dieťa prihlásiť na náboženskú výchovu až ked sa samo rozhodne či chce prijať náboženstvo za "svoje"

janinah
27. dec 2012

dieťa treba viesť k viere či nie viere, v jeho veku sa ešte nevie samo zaradiť a potrebuje pomoc a vysvetlenie rodičov v tejto veci,nemá byť ponechané samo na seba...však choď na náboženstvo a potom sa uvidí...deti sa postupne budú pripravovať na 1.sv. prijímanie a dieťa ateistov čo bude robiť? teda môj názor je,aby rodič vedel kam chce svoje dieťa priviesť...ak dieťa v teenegerskom veku či dospelosti zmení názor,tak ok,ale v detskom veku je to na rodičovi,nech vedie dieťa tak či onak,ale nech vie čo chce / v otázke viery myslím/

traktor
27. dec 2012

..zijete vierou aj doma?chodite do kostola, modlite sa, vediete dieta k viere od malicka?ak ano, tak som za nabozenstvo aj v skole..ak nie, je podla mna zbytocne *supnut* skolopovinne dieta na nabozenstvo, ked tomu nerozumie, nevie o com to je..vtedy som za etiku..pokial sa vo viere len hladate, skuste si spolocne studovat, hladat..urcite sa niekde najdete 😉

sissy27
27. dec 2012

@sixx nedostaneš jednoznačnú odpoveď... drvivá väčšina veriacich ti povie, že dieťa treba viesť k viere od najmenšieho malička, bývame kúsok od kostola a fakt tam chodia ľudia s deťmi ešte v kočíku - tým pádom dieťa iné nepozná a nemá si ako vybrať inú vieru...takisto krstom mu v podstate predurčíš, kam sa má zaradiť... ja ako ateista ti poviem, že dieťa by sa malo samé rozhodnúť asi až v dospelosti, kedy sa samostatne rozhoduje aj o iných veciach, napr. ďalšom štúdiu či zamestnaní... osobne napr. nesúhlasím ani s vyučovaním náboženstva na štátnych školách - keďže tých vierovyznaní je viac a prečo umožniť výuku len jedného a iné odignorovať? a teda cirkevných škôl je viac ako dosť, tak nech sa páči...

edita84
27. dec 2012

úplne súhlasím @sissy27

rikarika
27. dec 2012

ja som za náboženstvo ale nie preto, že chodíme denne do kostola - to teda určite nie, ale myslím si že poznať dejiny kresťanstva resp. akéhokolvek náboženstva prispeje len a len k rozvoju poznania - inteligencie dieťaťa - človeka. Na etike sa dieťa z "dobrej rodiny" nenaučí nič nové a tým deťom zo sociálnych prípadov tá jedna hodina týždenne nepomôže.

niikoletka
27. dec 2012

Asi neviete ako to chodí na NV alebo etike keď to tak riešite 😀

sissy27
27. dec 2012

@rikarika keby to bolo všeobecne o náboženstve, kde sa deti naučia niečo napr. aj o budhizme, judaizme, islame, hinduizme a iných náboženstvách, tak prosím - ale keďže je to len a len o jednej vybranej viere, ktorá je propagovaná ako jediná správna, tak je to dosť neobjektívne a nerozširuje obzory, ale presne naopak...

jara24
27. dec 2012

Ak ste veriaci, tak nabozenstvo. Ak neveriaci, tak etika. Naco prihlasit dieta na nabozenstvo, kde budu rozpravat o Vianociach, ci Velkej noci z nabozenskeho hladiska a vy mu doma poviete, ze su to len rozpravky a nema tomu verit? Aky zmatok bude mat v hlave to dieta? Nerozumiem, preco ludia, ktori nechodia do kostola a dieta nevedu k nabozenstvu a nehovoria s nim aj o svojej viere, prihlasuju deti v skole na nabozenstvo. Mam pocit, ze prave kvoli tomu je tam ta etika, nie?

mima4
27. dec 2012

@sixx
chces aby tvoje dieta osobne prijalo za svojho spasitela Pana Jezisa? Chces aby Ho milovalo a zilo biblicky? Tuzite s manzelom po tom, aby sa osobne rozhodlo pre zivot s Nim vo vsetkych oblastiach zivota?

Ak nie, nema zmysel "pro forma" prihlasovat dieta na nabozenstvo.

maca_p
27. dec 2012

osobne som proti vyucovaniu nabozenstva na statnych skolach v ramci vyucovania. ak sa to vyucuje poobede ako kruzok, nemam nic proti i ked v tomto pripade, by sa decka mohli presunut na faru, kde su na to vytvorene podmienky. nabozenstvo jednoznacne v ramci rodiny... ak vyucovanie na statnych skolach, tak ako pise sissy, o vsetkych nabozenstvach rovnako. pre mna je nabozenstvo jedna velka bajka... a mam dojem, ze veriaci si vzdy vyberu z viery len to, co vyhuveje im v pravej chvili, inak porusuju co sa da... tiez ma nasilne pokrstili 😀 no, a co mozem teraz robit???

rikarika
27. dec 2012

@sissy27 ale ty si ma vobec nepochopila, v naších zemepisných šírkach sa vyučujú asi na 99 percent kresťanské náboženstvá, lebo proste žijeme v takej krajine, ja neriešim či je to správne alebo nie, pretože samotný výber predmetu je povinný a ja ako rodič to nijako neovplyvním. Dejiny kresťanstva - napr. cez štúdium biblie sú velmi ťažké pochopiť a pri výučbe 1 hodiny týždenne si neviem predstaviť ako by mohli deti na prvom ale aj druhom stupni zvládnuť ešte iné náboženstvá. Ja určite nie som náboženský fanatik, ba presne naopak, no aj tak som presvedčená o tom, že poznať dejiny kresťanstva kvoli celosvetovej spoločenskej i politickej situácii je dnes možno doležitejšie ako kedykolvek predtým. Na celej situácii sa mi zdá nejnešťastnejšia práve tá povinnosť výberu, pretože ked sa spýtate deviataka, čo sa za 9 rokov strávených na etike naučil - odpoved znie NIČ - etika nie je ekvivalentný protiklad náboženstvu.

rikarika
27. dec 2012

@maca_p presne si to vystihla! Na rodičovských združeniach a školských radách rodičia riešia neskutočné prkotiny, ale nikdy som nikde - ani v mediach ani od rodičov nepočula zrušiť tento dvojpredmet, lebo znovu musím napisať, že etika je strata času, ktorú kvoli zákonu musi dieťa absolvovať. Určite etika nie je ekvivalentný protiklad náboženstvu.

anuska74
27. dec 2012

a tvoje dieťa už chodí do školy , či ešte len bude.
ved je na výber, etika, alebo náboženstvo katolícke, alebo evanielické. tento výber je len na tebe, je povinnosťou školy to tak zabezpečiť.
inak čo som pozeral etiku, tam je celkom pekne aj kresťanstvo vysvetlené, samozrejme nejde do hlbky.
kde dáš tvoje dieťa je len na rozhodnutí rodičou a už vôbec by som to neriešila čo si myslia maminy na Mk.
Pretože to je podla mna dosť zásadná vec či a k čomu deiťa vedieme.
v jednej podobnej diskusii , ale to už písala staršia dievčina, sa sama rozhodovala a že ona si to striedala jeden rok etiku jeden náboženstvo, ale z vlastného záujmu.

exupery
27. dec 2012

Nechaj dietatu jeho svet,viera je vecou rozhodnutia v dospelosti-podla mna.Nech sa samo rozhodne,comu bude veriet,my mozeme len vysvetlit,no nie nutit,silit,viest nasilu.Ved male dieta nemoze rozumiet o com to je...ja som katolicka,verim v Boha,v cirkev nie,svojmu dietatu netvrdim,ze robim spravne,nech sa samo rozhodne,ked nato vyzrie,a ja to budem akceptovat,tak ako akceptovali moje rozhodnutie moji rodicia 😉

nalla
27. dec 2012

@exupery skús mi , prosím, vysvetliť, ako sa dá NEVERIŤ v Cirkev, keďže Cirkev nie je mystická bytosť ani nič podobné ale realita 😀

anuska74
27. dec 2012

@exupery
nuž takto by to asi malo byť.
Ale funguje to zväčša tak, že dieťa preberá, pokračuje v tej viere ako rodičia.
je pramálo, takých čo sa samostne rozhodnú,pre vieru len tak na základe presvedčenie bez predchádzajúceho záujmu, resp. že rodina je čisto ateistická.
Keby to tak bolo už v spomínanej katolíckej viere, myslím že by hodne ovečiek ubudlo.
Samozrejme nemiešam kresťanstvo ako také a katolícku vieru.
to bol len príklad.

exupery
27. dec 2012

no proste v cirkev neverim-nema moju doveru ako institut ani ako medznik medzi mnou a Bohom,...ci uz je to realita,mystika,..su to pre mna len darmozraci,ktori z dovery ludi ryzuju prachy,nic ine.

exupery
27. dec 2012

@anuska74 nesuhklasim.Ja som sa rozhodla sama,na zakkladke ma mama prihlasila na nabozenstvo-ciste vymyvanie mozgu,sama som sa uz vtedy zatala a povedala,ze tam nepojdem,a nepomohli si,viedli ma k viere,chodili sme do kostola,babka zaryta katolicka,otec evanielik,vsade okolo mna to dychalo nabozenstvom,vierou,kazdy mi tvrdil o Bohu o kostole,a vsetkom tom podobnom,a proste ma nedostali,sama som sa rozhodla.Nie som zosobasena knazom-nepotrebujem jeho pozehnanie,ved podla mna Boh bol pri mne aj na urade-v mojom srdci,moje dieta nie je pokrstene,nie preto,ze by som nechcela,ale chcem,aby sa rozhodlo same,ci bude chciet...

anuska74
27. dec 2012

@exupery
tak to si skôr výnimka, ale pekná vieru máš vo svojom srdci.
Inak aj ja akosi tak, aj ked do určitého veku som bola vedená, potom som sama nechcela, a teraz určite verím a vieru mám, vo svojom srdci.

nalla
27. dec 2012

@exupery máš to poriadne pomýlené....

nalla
27. dec 2012

@sixx ak chceš viesť dieťa k náboženstvu a viere, tak je určite rozumné ho aj na náboženstvo v škole prihlásiť...
k téme samostatného rozhodovania sa nebudem vyjadrovať, vedenie k určitým hodnotám - aj náboženským - je súčasť výchovy...

anuska74
27. dec 2012

@nalla
prečo myslíš?
ako v biblii je napísané a tá by mala byť alfa a omega pre veriaceho. aby sme sa zhromaždovali, t.j mavštevovali chrám, takistio vychovávali svoje dietky atd.
Ale tak nie len obyčajný ludia ale aj tý čo by mali byť príkladom myslím knazov/nie všetkých samozrejme si to akosik čoraz viac po svojom vysvetlujú.

exupery
27. dec 2012

@nalla z mojho pohladu to mas pomylene ty,vec pohladu

sixx
autor
27. dec 2012

No podľa mňa by NIKTO na svete nevstúpil sám od seba do kostola. Keby tým nebol vychovávaný. Či už rodičmi alebo starímy rodičmi.

nalla
27. dec 2012

@exupery rozmýšľam, z akého pohľadu, kedže som viac-menej žiadny svoj názor nenapísala 😀

nalla
27. dec 2012

@sixx veď ale nie je o tom celý život? skús sa zamyslieť, v koľkých iných záležitostiach a názoroch si (bola) maximálne ovplvnená svojimi rodičmi a ich výchovou....

kolesarowa
27. dec 2012

@rikarika nesúhlasím ani s jedným z tvojich príspevkov do tejto diskusie.Myslím,že takýto názor-podobný či rovnaký tvojmu môže zastávať len fanatik kresťanstva s klapkami na očiach 🙂Aj napriek tomu,že o sebe píšeš,že niesi náboženský fanatik,tvoje slová svedčia o opaku.Len človek neznalý problematiku výučby etiky na školách môže napísať tak detinsky smiešnu hlúposť,že etika nieje vhodný predmet.Ja sama som vysokoškolsky vzdelaná a práve etika v kombinácii s iným predmetom bola moja študijným odborom.V skratke som teda ,,učiteľkou etiky".Neviem čo ťa utvrdzuje v tvojom subjektívnom názore,ktorý apriory nemôžeš mať overený na konkrétnej skúsenosti no na dobu v ktorej žijeme sa mi zdá smiešny 🙂No rozhodne pýtať sa 15 ročného chlapca (deviataka)nato,čo mu dala etika a na základe toho súdiť hodnotu celej výuky etiky nieje objektívne 🙂

mima4
27. dec 2012

@sixx
tak potom ja som divna 😀 pretoze ja som z takej rodiny a napriek tomu sa mi dal Boh poznat 🙂 a viem, ze je to najlepsie v mojom zivote a ma prve miesto v mojom zivote a k tomu istemu chcem raz viest aj svoje deti.

nalla
27. dec 2012

@kolesarowa moja, ty asi nevieš čo je to fanatizmus...to vás na tej vysokej škole neučili ? 😀

traktor
27. dec 2012

..tak ako vedieme deti k slusnemu spravaniu, ucime ich co je v zivote spravne a co nie, tak ich vedieme aj k viere/ myslim tych, co veria/..a uz je to potom len na samotnych detoch rozhodnut sa, ci to , k comu ich rodicia viedli aj zdielaju a budu v tom pokracovat alebo sa vyberu inym smerom.. pri neveriacich rodicoch , dieta nemusi byt vedene, ..môze raz stretnut cloveka, ktory ho k viere dovedie, ..môze sa dostat k veciam vdaka ktorym sa k tej ci onej viere prida a bude verit...ale aj nemusi ..ale v podstate kazdy clovek je svojim spôsobo veriaci a niecomu veri.. 😉