Nadváha 9 ročného dieťaťa
Dobrý deň, chcela by som otvoriť túto tému a poprosiť mamičky, ktoré majú s riešením tohto problému skúsenosti.
Mám 9 ročné dieťa - dievčatko, ktoré má nadváhu.
Ako ste si s tým poradili Vy?
Ďakujem
@jarus1 tak píšeš, že Du urobí už v družine, pridete domov a zasa úlohy... to koľko tých úloh, prepana, má? Čo bude robiť na 2. stupni, jed už teraz cely deň predsedi nad učením???
Jazykovka 2x do týždňa je jej v tomto veku načo?
Ja myslím, že ju preťažujes a ona z frustrácie priberá, možno tajne je sladkosti. Skús zvoľniť, miesto jazykovky dajte tanečnú a je to.
@
@amadora 50 kg na 150 cm to nie je ešte to najhoršie... teraz začne rásť do výšky a typ postavy sa upraví... treba veľa pohybu...
@hettinka jazyková škola bolo zvolenie krúžku takého aký chcela. Neviem z nejakého dôvodu vôbec k žiadnemu športu neinklinuje. Bojí sa. Nevie sa ani bicyklovať, lebo sa bojí. Nejaké úlohy si robia v škole a potom dosť doma.
Myslíš, že by som nebola radšej keby chodila hoci aj na šerm? 🙂
Ale prerobiť dieťa na svoj obraz, to asi nie je dobrá cesta
@magic08 nechápem prečo si sa nahnevala, urazila.... Však voucher Ti napísal len pravdu....niektoré maminky sú poriadne pučice a ich detičky nezaostávajú za nimi....
V nás v piatom ročníku spravili športovú triedu...Každý rodič tam mohol prihlásiť svoje dieťa - nemuselo ani dosahovať nejaké super výkony, stačilo priemerné.... deti v športovej triede majú o hodinu telesnej navyše a 2 krát do týždňa tréning... samozrejme všetky dobre živené detičky chodia do nešportovej triedy....však načo športovať....😉
@deti95060810 viem že to nie je najhoršie, len to nechcem nechať zájsť ďalej... a už teraz sa mu posmievajú v škole. a keď príde zo školy s tým že mu niekto povie že je tučná sviňa... no čo ti poviem ☹ pohyb našťastie má, aj v škole, aj športové krúžky, ale určite musíme aj tú stravu upraviť
@deti95060810 hadzete vsetky obezne deti a ich mamicky do jedneho vreca. Si predstav, ze su rodiny, kde rodicia nie su obezny a bohuzial dieta ano. A okrem ineho, na co to komentovat? Autorka sa pytala mamiciek na riesenie problemu, a nase skusenosti s bojom s nadvahou u deti... pokial nemas ty, ani voucher, povedať nieco k teme, nemas ziadnu skusenost ani nemusis takyto problem riesiť, tak je zbytocne komentovat, zvlast prispevkom, ktory ani prisit ani priplatat
@jarus1 však choďte ako rodina každý víkend niekde na túru - niečo nenáročné, aj tam spáli zopár dekov...choďte si zaplávať, zalyžovať, posánkovať....ak nemá s kým, tak s tebou...
môj syn tiež nemusel až tak šport...chodila som s ním behávať do prírody, prišiel tomu na chuť... bežne si ide zabehať aj sám - ja nie vždy mám čas...
@jarus1 ten bicykel, korcule ju nauč to ako rodina využijete, keď budete spolu tráviť čas.A spravila by som najprv úlohy a podvečer plavanie.
@amadora syn má 10 r 150 CM a 47 kg mal min.mesiac preventívke som sa pýtala na tu váhu, ale že v pohode teraz najviac vyrastú,že to nemám riesit..Ma brucho od leta pribral 3 kg u nás sa ani sladkosti nejedia ani chipsy, ale on zje porcie ako dospelý mäso ryža, polievky 2 taniere.
no dievčatá, ďakujem aj za vaše príbehy...na začiatku musím absolvovať krvné testy, či nejde o niečo z toho smeru, no a súbežne vylúčiť do max miery sladkosti a množstvo jedla, no a pridať aspoň na začiatok prechádzky, aj keď čas hrá proti nám.
Viem, že s tým bojujeme mnohé...
No ja sama som gula a aj som vzdy bola, od decka. Moja sestra chudá, mama a oco chudí a ja gula.
U mojich detí je to tiez rozdielne. Straší je ako palica do paradajok, 8r/150cm/31kg, moze zjest koňa-vola a menší je zatial normálne na tom, ale vidím, že u neho musim velmi dávať pozor na jedlo, kedze inklinuje k sladkostiam a podobne.
Jediné, čo ti ostava @jarus1 je dať na to pozor a hlavne dat pozor na stravu, velky pozor a pohyb, najlepsie spolu. To, ze sa boji, nie je argument, mozete chodit spolu behat. A tak isto neobstoji, ze z toho vyrastie. Ja som nevyrastla ☹ A pritom vela sportujem, aj fitko, plavanie, bike, beh
@jarus1 no tak sa zmier s tým, že modelka asi nebude. Alebo jej to v istom veku začne vadiť jej samej a schudne.
Ja som tiež úplne nešportovy typ, cely život mám nadváhu, po štátnice to bolo ako tak v norme, ale potom to slo hore. Športy mi nejdú, viem sa bicyklovať, plávať a trosku lyžovať, ale na korčuliach som sa skoro zabila napríklad... a zo napriek tomu, že som z generácie, ktorá detstvo prežila vonku.
No najhoršie bolo, že mi mama neustále nadávala kvôli váhe, upozorňovala na to a ja som si v istej fáze povedala, že no a čo, aj tak som tučná, tak si tu čokoládu dám...
Takze ak ti môžem poradiť, rieš to, ale nie pred dcérkou. Chod s nôu von tak často, ako sa sa. Hľadajte, aký pohyb okrem plávania by ju bavil, ale nič násilne. Stravu var zdravú, ale v tomto veku dieťa nemá čo držať diétu. Sladké domov nekupuj, keď to nebude doma, nepojde jej to na chuť. Radšej spolu upecte nejaké zdravé muffiny.
@jarus1 deti majú k športu taký vzťah ako dospelí.Boji sa...aj môj sa bál ani počuť, že pôjdeme na cestu kde chodia auta.Teraz neviem ako by sme s ním trávili čas, keď je väčší cez víkend ako ten bicykel.Za chvíľu je jar my sme začali chodiť na turistiku otvoríme mapu pozrieme kde je hrad, zrúcanina a ideme.Niekedy sa pridajú aj známy vezmeme karty deku a hneď máš na celý deň program.Ale teraz v puberte vyrastú nerieš to, ak nemáš pocit, že naozaj je veľa sladkého, malinoviek.....keď si spätné pozerám fotky to sú také fazy, keď mal 5,6 rvtiez bol gulatejsi.
@jarus1 ale súhlasím deti sa dnes nehýbu:(aj môj má športový krúžok, ale je to malo.v zime chodime tiez cez vikend do lesa stale, ale to je iny pohyb.ked to teraz podchytis aspoň bude mať čo v puberte robiť korčule bicykel kolobezka s kamarátkou....
Ja sa chcem naučiť lyžovať tiež zazlievať mojim rodičom, že má k ničomu neviedli ako dieťa.
@magic08 poznám, máme to isté, starým rodičom sa ťažko vysvetľuje 🙄
@eliska13 aj ja som to pocuvala spočiatku... vysvetlila som, a chytil sa toho muz a kazdy den jej vyraba zdrave desiaty s ovocim, susenym ovocim, orieskami. Nakoniec to dopadlo tak, ze jej pol triedy zjedlo tekvicove jadierka, co im tak chutilo a domov to ich rodicia nekupuju... my vysluskame kazdy vecer pol balika 🙂
@malasandrika stary rodicia su kapitola sama osebe.... my sme museli vyrazne znizit pocet navstev u babkovcov,... lebo to sme len dosli a uz bolo, ci nie sme hladni, co oni varili, ake fajne..... islo ma rozhodit... tak sme si povedali dost... apocet navstev sme zredukovali a minimalnu unosnu mieru....
@magic08 to je super, že ste zmenili stravu, ale bacha na oriešky tie sú tukové🙂sušené ovocie tiež plno cukru ja som nič nezmenila nemyslím, že sa stravujeme zle len napríklad nespravím parené buchty, alebo nekupujeme presladené jogurty....
A trvám na raňajkách doteraz chcel len cornflake s mliekom, malý termíx v škole zjedol desiatu ako tak a potom doma obed a do vecera každú chvíľu nieco len on mi zje aj 3 hruška či jablká na posedenie vždy lepšie ako chlieb, ale aj tak...ja viem,že na jar to vybeha vonku veď celú zimu okr víkendu pohyb nič moc
@sense a ja s tým súhlasím nech si doma každý je a pije čo chce, ale aby mi 10 r dieťa povedalo, že spolužiak má na desiatu Kofolu, a slané tyčinky to už skutočne nechápem tých rodičov.Otec dietata je architekt ešte by som pochopila, keby to bola nejaka soc.nizsia vrstva jednoduchsi ludia, ale dietatu vo vyvine?Nie som uzkoprsa či Bio mama, ale toto je už príliš.
@amadora mne ukázala pediatričká rastové tabuľky ešte sme mali nejake kg rezervu, ale nie som nadšená z tých kg, ale hovorím teraz je obdobie, že vidím,že dlho nenarastol to sa zase stratí.Ale on nebol nikdy typ chudého dieťaťa, kde rebrá trcia
@deti95060810 50 kg na 150 cm nie je to najhoršie? To dieťa ma o 20 kg viac ako to moje, to už musí byt obezita, neviem či je vhodne takto falošne chlácholiť rodiča.
Fakt je taký, že deti sa prejedajú, jedia obrovské porcie a ešte pomedzi hlavne jedla si pomaskrtia, potom môžu aj behať, keď zjedia ako dospelí a k tomu 2 taniere polievky (ako tu už niekto písal) Desiatu v škole si dajú ako keby nesedeli v lavici, ale farali kdesi v bani - čítam, vidím, čo rodičia balia všetko deťom na desiatu, toľko zje môj syn na obed ak vôbec.
A ešte posledná poznámka nahradiť cukor medom a sladkosti orechami a sušeným ovocím je zo zdravotného hľadiska samozrejme zdravšie, čo sa týka tukov a kalórii vyjde to pravdepodobne na rovnako.
9-10 ročne dieťa nemá mat čo “bruško” to majú batolata.
@sense
@eliska13 Môžem sa opýtať ako to u vás vnímajú rodičia? Nadávajú, že deti nesmú nosiť do školy nič sladké alebo im to potajomky dávajú(a deti následne machrujú, že majú také niečo) alebo sú vo väčšine s tým stotožnení a chápu význam dravého stravovania? A čo sa stane, keď dieťa donesie sladké do školy a učiteľ na to príde?
@jarus1 nasa najstarsia pribrala za posledne dva roky + 7 kil... ono sa to nezda, ale z podvahy je na tej priemernej az vyssej vahe pre svoj vek. Ma 135cm/32,8kg Lekar idiot to samozrejme musel vypichnut... u pubertiacky fakt skvely napad... kazdopadne ona berie lieky a stale jej zvysuju davku. Ma nefunkcnu stitnu zlazu, tak kym sa to nastavi, priberat asi bude. Ale aspon mi konecne trochu rastie, vahu budem riesit - raz. Navyse nemam absolutne pocit, ze by vyzerala nejako nad priemer, BMI mi hovori to iste... len lekar a jeho blba hlaska nam prave doma dost zavarili... nechce jest takmer nic. Takze chod na to u dcery opatrne. Nekupovat urcite veci ako sladkosti, pudingy, sladke pitie. Tym uz spravis neskutocnu sluzbu dietatu. A ono to rodicom tiez nijakovsky neuskodi v zaujme dietata to proste nemat doma. Porcie trochu zmensit a pred jedlom sa napit pohara vody a problem by mal byt vyrieseny. Chudnutie je 90% v strave... pohyb je fajn, ale neviem kolko dcerka vazi - ak je ta nadvaha uz vyssia, trpia klby a srdiecko. Plavanie je super. Na zvysne sporty pockaj, kym trosku zhodi. Hlavne to ber ako taky tvoj - vas - sukromny bojovy plan. Odmenujte sa za kazdy vykon - vyletom napriklad. A ziadne radikalne chudnutie. Len uprava stravy, pomaly, postupne... ked potom podrastie tak sa to rozlozi. Len uz nepriberat. Drzim velmi palce.

@malasandrika my sa stravujeme zdravo, manzel robi do sportu, ako rodina chodime casto na sportove aktivity. My sme chybu urobili prave v tom prvom roku, ked tie miselinky boli take rozkosne, vsetci sme sa z toho tesili. Ja som sice mala tendencie stopnut to, no bola som jedina, vsetci v rodine zo mna robili blazna... no a teraz sa musime takto trapit. Dcerka ma proste apetit za dvoch a musim ju stopnu, obmedzovat a usmernovat. Lenze pojde do skoly, deti maju sladkosti v skolach kopec a dobieha, co jej doma dovolim len malo. TAkze zacarovany kruh. Snazime sa hlavne vela vysvetlovat, komunikovat, rozpravat sa o tom, nech vie, preco niektore veci jednoducho nemoze, alebo moze velmi malo. Chape to, no je to dieta... nemozem od nej pozadovat 100 % disciplinu....