icon

Nechcem, aby moje deti mali smartfón

25. jún 2025

Dnes maju mobily uz prvaci. TikTok, YouTube, spravy, hry... vsade same obrazovky.
Ja ale nechcem, aby moje deti (10 a 12 rokov) mali vlastny smartfon.
Stale pocuvam, ze ich tym “izolujem” od kolektivu alebo ze “nebudu v obraze”.
Ale preco by malo dieta sediet na telefone hodiny denne?Citim sa ako mimozemstan, ked poviem svoj nazor.

sense
25. jún 2025

Moje dieťa, 12rokov telefón má a netravi tam hodiny, nemá ani tik tok. Má dovolenú hodinu, ale keď napr potrebujem pomôcť a poviem telefón odložiť, bez diskusie odloží. A poznám aj dieťa rovnaký vek ktoré svoj telefón resp prístup k telefónu doma nemá a keď sa k nemu dostane vždy záchvat keď musí odložiť .

maciatkolulu
25. jún 2025
@kitycat

Vyclwnujes ich s tym.z koletivu. Staci obmedzit pouzivanie

@kitycat môj má 11,telefón je v škole prudko zakázaný síce má telefón,ale ho skoro nepoužíva a teda vyčlenený z kolektívu nie je nikto aspoň u nás. Totižto je prísny zákaz,všetkých WhatsApp skupín atď. Riešia rodičia. Na budúci rok dostanú Pc,školské. To ck budú potrebovať,budú mať. Ale dieťa bez mobilu nie je vyčlenené,aspoň v normálnych kolektívoch. Skôr mi príde choré,čo vidavam,decko s TLF na zastávke a cumi,jeden na jednej strane,druhý na druhej,a takto celá hŕstka,nebavia sa nič,cumia. A rodič sa teší ako nechmi a tvrdí,že jeho dieťa nič.

iwesska
25. jún 2025

Ano je pravda,ze ich v tomto veku izolujes od sveta. Chalani vacsinou hraju hry, tymto ich odtrhas od kolektivu. Je ina doba,ani mne sa to nepaci,ked sa furt doma natahujeme o telefon,ale moj 14r.nema ziadne siete okrem Whatsappu a Redditu,kde komunikuje s hracmi. Vdaka tomu si aspon zlepsil AJ,lebo o ziadnom kurze nechcel ani pocut. 11r.si tam zase pozerava DIY videa,lebo je kreativna. Vdaka Family linku ma nastaveny limit. Vsetko je to v tvojich rukach,neznamena to,ze ked budu mat telefon,uz ho nepustia z ruky. Ale tym,ze im ho zakazujes,tak prave smerujes k tomu,ze ked ho raz mat budu,neodlepia sa od neho,lebo im bude vzacny a budu dohanat zameskane. Nehovoriac o tom,ze v kolektive budu looseri a nebudu sa mat o com bavit,lebo chalani sa bavia 98% casu o hrach.

wudz
25. jún 2025

U nás máme dohodu, že mobil od 10 r., zatiaľ má teda len najstarší. Má ho odblokovaný na 1h 15 min denne, cez víkendy na 2h. Sociálne siete nemá, hry môže hrať len v piatok a sobotu 1h. Myslím, že win-win situácia, lebo zároveň vie byť v spojení s kamošmi, no máme pod dohľadom, čo a koľko robí na mobile. On by aj chcel viac, ale vlastne nemá kedy, nonstop je to škola - tréningy - kamoši, cez víkendy zápasy a výlety.
Teraz som schválne pozrela jeho aktivitu za posledné 2 týždne, cez týždeň je jeho priemer používania mobilu tak 25 min., cez víkend cca 1h 30 min, to je podľa mňa úplne v pohode čas.

iwesska
25. jún 2025
@jana2679

Ak sú s tým deti v pohode, nedaj im. Ja som kúpila- najväčšia chyba !!! Odďaľovala by som to tak dlho ako by išlo. Dcéra má v mobile appku a riadim jej čo kedy môže inak by od toho neodlepila oči. Sociálne siete a whats up najväčšie zlo pre deti a baby obzvlášť.

@jana2679 Co je na Whatsappe najvacsie zlo? Ze si posielaju spravy miesto sms?🤔

jana2679
25. jún 2025
@iwesska

@jana2679 Co je na Whatsappe najvacsie zlo? Ze si posielaju spravy miesto sms?🤔

@iwesska dole sú kanále - novinky , kadečo si tam vedia pozrieť, a ďalšia vec - aspoň z mojej skúsenosti aj z okolia kamošiek - vytvárajú si rôzne skupinky a tam sa tak medzi sebou hrozne rozprávajú, urážajú, ohovárajú aj nadávajú si ... kontrolujem to a preto zakazujem.

jana_eyre_2
25. jún 2025
@jana2679

@iwesska dole sú kanále - novinky , kadečo si tam vedia pozrieť, a ďalšia vec - aspoň z mojej skúsenosti aj z okolia kamošiek - vytvárajú si rôzne skupinky a tam sa tak medzi sebou hrozne rozprávajú, urážajú, ohovárajú aj nadávajú si ... kontrolujem to a preto zakazujem.

@jana2679 áno, je pravda že z WhatsAppu je už plnohodnotna sociálna sieť a v skupinách je to často dosť zle - všetky kanály a skupiny, mňa samu dospelu to otravuje.. ale moje deti ho majú povolený, pretože cez neho komunikujú s kamarátmi.. myslím že sa celkom casto bavíme o týchto témach a teda stále vedia o Tom čo je vhodné, čo nie je.. a nie raz som do takej skupiny vstúpila ako dospelý (s povolením dcéry).. raz napríklad posielal starší brat jej spolužiaka urážlivé hlasovky deťom.. tak som sa ozvala ja a prestal.. moje decká mi ale stále hovoria čo sa deje a riešime ako to riešiť.. ja si stále myslím, že nie je cesta zakazovať, ale učiť ako sa správať na nete/soc.sietach pretože príde čas keď už nebudeme mať dosah na to čo sa im tam bude diat a najlepšie je ich naučiť rozoznávať rizika vo veku keď nám to ešte dovolia..

jana2679
25. jún 2025
@jana_eyre_2

@jana2679 áno, je pravda že z WhatsAppu je už plnohodnotna sociálna sieť a v skupinách je to často dosť zle - všetky kanály a skupiny, mňa samu dospelu to otravuje.. ale moje deti ho majú povolený, pretože cez neho komunikujú s kamarátmi.. myslím že sa celkom casto bavíme o týchto témach a teda stále vedia o Tom čo je vhodné, čo nie je.. a nie raz som do takej skupiny vstúpila ako dospelý (s povolením dcéry).. raz napríklad posielal starší brat jej spolužiaka urážlivé hlasovky deťom.. tak som sa ozvala ja a prestal.. moje decká mi ale stále hovoria čo sa deje a riešime ako to riešiť.. ja si stále myslím, že nie je cesta zakazovať, ale učiť ako sa správať na nete/soc.sietach pretože príde čas keď už nebudeme mať dosah na to čo sa im tam bude diat a najlepšie je ich naučiť rozoznávať rizika vo veku keď nám to ešte dovolia..

@jana_eyre_2 to je pravda, aj ja to takto riešim a riešila som. No v tých skupinách a v triede mojej dcéry sú deti, ktoré to absolútne nerešpektujú, ich rodičia nemajú ani vôľu kontrolovať čo ich deti robia a aj po komunikácii s nimi len mykli plecom, a dcéra si prechádza aj šikanou. Ja mám zlú skúsenosť .

jana_eyre_2
25. jún 2025
@jana2679

@jana_eyre_2 to je pravda, aj ja to takto riešim a riešila som. No v tých skupinách a v triede mojej dcéry sú deti, ktoré to absolútne nerešpektujú, ich rodičia nemajú ani vôľu kontrolovať čo ich deti robia a aj po komunikácii s nimi len mykli plecom, a dcéra si prechádza aj šikanou. Ja mám zlú skúsenosť .

@jana2679 áno, tiež mám takú skúsenosť s pár rodičmi.. hlava mi to neberie ako môžu mať dospelí ľudia taký postoj...

vevesh
25. jún 2025

Vsak nedaj, ak nechces- ak to detom netreba do skoly, tak nevidim dovod mat. Tvoje dieta, tvoje rozhodnutie. Len si nemysli, ze sa bude nejak extra hrat von, lebo vsetci ostatni kamosi na tych mobiloch visiet budu. Len fakt vynimocne, ze nebudu. Moje deti maju uz od prvej triedy zs ulohy v appkach, takze aj keby som bola ako proti, mali svoj telefon, lebo ja som nemohla cakat s mojou robotou dokym dieta urobi ulohy v appkach- a toboz 3 deti. Takze od 10rokov maju nornalne s internetom kvoli skole. Do 10rokov len simka na telefonovanie a wlan doma.

qwert87
25. jún 2025
@kitycat

Vyclwnujes ich s tym.z koletivu. Staci obmedzit pouzivanie

@kitycat no to je teda argument, že vyčlenenie z kolektívu. Moji maju 8 a 6 a mobily nebudú mať ešte dlho. A sú v triede obľúbení. Kamošom vola cez volacie hodinky, po škole zoberie bicykel, loptu a keď je naučený aj do večera ho nie je. Mladší takisto, len vonku by boli. Toto je to krásne detstvo. Na jar dostal starší od babky tablet (aj napriek tomu že som to nechcela a vedela môj názor). Mal ho zapnutý asi 4x a je hodený v skrini. Našťastie. Vidím, na deťoch v okolí, akonáhle dostali mobil, tablet o ostatné stratili záujem. Chvíľu som im dovolila hrať na počítači, ale v priebehu pár týždňov sa zmenilo ich spravanie, tak sme tým sekli a už je zasa kľud. Každý nech si robí podľa seba. My sme doma tiež s mužom obmedzili používanie mobilov, deti nás vidia s nimi len minimálne.

natalka13
25. jún 2025

moj 12r by nevedel odchody mhd, v anglicku na vylete tiez pouzivali mapy, dohadovacky s kamosmi kde sa kedy stretnu .... hold taka je doba.
das im mobil v 16tich a budu mimoni v pouzivani.
a tiez nechapem oreco by mali byt na mobile cely den ak si to neprajes?

natalka13
25. jún 2025
@jana2679

@jana2679 a facetoface niesu skupinky? nieje sikana? keby nemali mobil pouzivali by usta.

stanislavicenka
25. jún 2025
@natalka13

moj 12r by nevedel odchody mhd, v anglicku na vylete tiez pouzivali mapy, dohadovacky s kamosmi kde sa kedy stretnu .... hold taka je doba.
das im mobil v 16tich a budu mimoni v pouzivani.
a tiez nechapem oreco by mali byt na mobile cely den ak si to neprajes?

@natalka13 nic take sa nestane. Ani my sme nevyrastali s technologiami a vieme ich ovladat😉. Detom utecie za obrazovkou akurat skutocne detstvo

jana_eyre_2
25. jún 2025
@qwert87

@kitycat no to je teda argument, že vyčlenenie z kolektívu. Moji maju 8 a 6 a mobily nebudú mať ešte dlho. A sú v triede obľúbení. Kamošom vola cez volacie hodinky, po škole zoberie bicykel, loptu a keď je naučený aj do večera ho nie je. Mladší takisto, len vonku by boli. Toto je to krásne detstvo. Na jar dostal starší od babky tablet (aj napriek tomu že som to nechcela a vedela môj názor). Mal ho zapnutý asi 4x a je hodený v skrini. Našťastie. Vidím, na deťoch v okolí, akonáhle dostali mobil, tablet o ostatné stratili záujem. Chvíľu som im dovolila hrať na počítači, ale v priebehu pár týždňov sa zmenilo ich spravanie, tak sme tým sekli a už je zasa kľud. Každý nech si robí podľa seba. My sme doma tiež s mužom obmedzili používanie mobilov, deti nás vidia s nimi len minimálne.

@qwert87 no ja nechcem nejako rozporovat tvoj postoj, ale väčšina detí už v 10r mobil má a deti čo nemajú to začínajú pociťovať.. keď mal najstarší 8r, tiež som mala názor ako ty, ale deti vyrástli a teda musela som dost prehodnotiť.. mám najmladšieho 9r a jeho spolužiaci az teraz viac menej začínajú spadať do týchto veci, takže 8 a 6r deti sa ešte nedajú porovnať so staršími v tejto oblasti..

natalka13
25. jún 2025
@stanislavicenka

@natalka13 nic take sa nestane. Ani my sme nevyrastali s technologiami a vieme ich ovladat😉. Detom utecie za obrazovkou akurat skutocne detstvo

@stanislavicenka ale no, ako im utecie skutocne detstvo?

jana_eyre_2
25. jún 2025
@natalka13

@natalka13 tak niektori ľudia majú pocit že ak dieťa má pol hodinu až hodinu mobil denne akoby ani nič iné nerobilo.. 🤷🏻‍♀️ moje deti majú z môjho pohľadu dosť plne detstvo, to že majú pol hodinu na mobile im určite nerobí zo života obrazovku..

jana_eyre_2
25. jún 2025

A ešte chcem povedať, že nápad s tým že deti musia v škole odovzdať mobil je fajn.. tak sa naozaj zabezpečí že v škole na mobile nie sú ani náhodou.. (niektoré to síce obchádzajú čo mi hovorili deti, ale tak tomu sa už asi zabrániť nedá)

stanislavicenka
25. jún 2025
@natalka13

@natalka13 ved za obrazovkou media 🙂. Vsetko je to o regulacii, my sme dospeli, udavame hranicu. A kazdy ma tu hranicu niekde inde, ako vo vsetkom

cecilia29
25. jún 2025

O nič neprídu, ak nebudú mať 🙂 skôr sa to vie zvrhnúť,ak by mali

kitycat
25. jún 2025
@qwert87

@qwert87 tvoje deti maju 6 a 8 a autorky 10 a 12. Takze ano, je to argument. Uz ide puberta a menia sa zaujmy, zopar sprav so spoluziakmi na WA predsa nie je tragedia. TikTok ide mimo mna ale kamosi tam isto daju aspon screen ked uz byde tato appka v bloku, nech maju aspon predstavu o com sa tlupa bavi

adreena
25. jún 2025

Najstarší syn bude mať v júli 13 a nemá vlastný smartphone. Mne je úplne jedno, kto si čo myslí, deti vedia, prečo nemajú. Všetko má svoj čas. Izolovaný nie je. Komunikuje s deťmi cez počítač, cez telefón tlačítkovy. Izolované sú skôr deti, čo sedia vedľa seba v lavici a kazdy sa diva do svojej obrazovky. Deťom absolútne ale že absolútne smartphone nie je potrebný. Je to image. Keď ide sám do mesta, viem sa s ním spojiť aj cez obyčajný tlačítkovy mobil. Úlohy vypracovava cez počítač. Takže na čo.

vevesh
25. jún 2025
@stanislavicenka

@stanislavicenka pri osadenstve mk pochybujem, ze minimalne polovica ludi vie ovladat technologie- to nie je len napisat par pismenok na mk. Moje deti maju ulohy do skoly vytvorit reportaze, edukativne slohy, skladanie komiksov, vyhladavanie informacii na nete a konstruktivne zhodnotenie. Teraz tretiaci mali fakenews blogy a mali si doniest vlastne mobily, kto mal a vyhladavali na nete. A nie, za vecer sa nenaucis to ovladat...

stanislavicenka
25. jún 2025
@vevesh

@stanislavicenka pri osadenstve mk pochybujem, ze minimalne polovica ludi vie ovladat technologie- to nie je len napisat par pismenok na mk. Moje deti maju ulohy do skoly vytvorit reportaze, edukativne slohy, skladanie komiksov, vyhladavanie informacii na nete a konstruktivne zhodnotenie. Teraz tretiaci mali fakenews blogy a mali si doniest vlastne mobily, kto mal a vyhladavali na nete. A nie, za vecer sa nenaucis to ovladat...

@vevesh ty preties hrusky s jablkami. toto je efektivne pouzitie, tu sa autorka vyjadruje o case, ktory ti nic neda 🙂, v tom je rozdiel

petronela1305
25. jún 2025

No my sme v tomto asi najhorsi rodicia na mk 😁😁😆 syn ma 14 dcera 11 obaja maju od 9 rokov k tomu este notebooky smart hodinky plus herny pocitac a x box .nemaju ziadnu kontrolu .verime im. Ktomu maju este aj vlastne bankomatove karty.Doba ide do predu treba sa jej prisposobit.syn plynule rozprava po anglicky vdaka youtube a tiktok

vevesh
25. jún 2025
@stanislavicenka

@vevesh ty preties hrusky s jablkami. toto je efektivne pouzitie, tu sa autorka vyjadruje o case, ktory ti nic neda 🙂, v tom je rozdiel

@stanislavicenka ale vsak tie mobily pouzivaju doma, to su ulohy. A ked uz maju ulohy, my ako rodicia rozhodujeme, kolko na tych telefonoch presedia...

lucik194
25. jún 2025

no tvoje rozhodnutie.

v BA uplne normalne, ze v tomto veku deti musia mat telefon/pocitac kedze vsetky ulohy im posielaju cez edupage a bez neho nic neurobia.

a nie, rodicovsky ucet nestaci, kedze ucitelia posielaju ulohy detom , nie rodicom. musia byt deti samostatne, nespoliehat sa, ze vsak rodicia mi povedia ulohy. rodicia uz do skoly chodili..

natalka13
25. jún 2025
@stanislavicenka

@natalka13 ved za obrazovkou media 🙂. Vsetko je to o regulacii, my sme dospeli, udavame hranicu. A kazdy ma tu hranicu niekde inde, ako vo vsetkom

@stanislavicenka za obrazovkou predsa nieje to dieta cele svoje detstvo.

stanislavicenka
25. jún 2025
@natalka13

@stanislavicenka za obrazovkou predsa nieje to dieta cele svoje detstvo.

@natalka13 vsetko to zeniete do extremov. Ja pisem o tom, ze ten svet tam nemusi byt taky ruzovy

avicii18
25. jún 2025

Bill Gates nedovolil používať smartfón svojim deťom kým nemali tuším 14 rokov. A to som čítal možno sedem-osem rokov dozadu...