Nechcem, aby moje deti mali smartfón
Dnes maju mobily uz prvaci. TikTok, YouTube, spravy, hry... vsade same obrazovky.
Ja ale nechcem, aby moje deti (10 a 12 rokov) mali vlastny smartfon.
Stale pocuvam, ze ich tym “izolujem” od kolektivu alebo ze “nebudu v obraze”.
Ale preco by malo dieta sediet na telefone hodiny denne?Citim sa ako mimozemstan, ked poviem svoj nazor.
Najstarší syn bude mať v júli 13 a nemá vlastný smartphone. Mne je úplne jedno, kto si čo myslí, deti vedia, prečo nemajú. Všetko má svoj čas. Izolovaný nie je. Komunikuje s deťmi cez počítač, cez telefón tlačítkovy. Izolované sú skôr deti, čo sedia vedľa seba v lavici a kazdy sa diva do svojej obrazovky. Deťom absolútne ale že absolútne smartphone nie je potrebný. Je to image. Keď ide sám do mesta, viem sa s ním spojiť aj cez obyčajný tlačítkovy mobil. Úlohy vypracovava cez počítač. Takže na čo.
@adreena Aj si sa ho pytala ako sa pri spoluziakoch s tlacitkovym telefonom citi? Lebo jedna vec je to,co si myslime my,ze je pre nich dobre,druha,ze su to teenageri a vela veci je pre nich uz trapnych. Ja ked som mojmu zo srandy povedala,ze mu kupime novy telefon, ale tlacitkovy,tak mi povedal,ze tak to ho radsej bude nechavat doma a nikam ho nebude nosit,lebo nie je dochodca. Chapem ho. To je ako ked prisli do mody jednoradove korcule,cierne. Velmi som po takych tuzila,spoluziacky take mali. Mne kupili ale dvojradove, v neonovych farbach s odovodnenim,ze sa nemusim opicit a ist s davom,ze budem jedinecna. Aj som bola - bola som v nich raz,pytali sa ma,co to mam na nohach,smiali sa a tak som sa strasne hanbila,ze som ich viac nevytiahla. Ale tak hlavne,ze rodicia boli spokojni,ze som ina🤷♀️
@iwesska dole sú kanále - novinky , kadečo si tam vedia pozrieť, a ďalšia vec - aspoň z mojej skúsenosti aj z okolia kamošiek - vytvárajú si rôzne skupinky a tam sa tak medzi sebou hrozne rozprávajú, urážajú, ohovárajú aj nadávajú si ... kontrolujem to a preto zakazujem.
@jana2679 Ano viem,skupinky sa robia,ale moji vedia,ze vzdy,ked sa tam deje nieco,co sa im nezda - nadavky,sikana,same mi to hlasia a same sa odhlasuju. Raz sme uz sikanu takto riesili,takze maju aj vlastnu skusenost a su pouceni,dcera ma aj necha citat chaty,starsiemu uz nechavam sukromie.
@adreena Aj si sa ho pytala ako sa pri spoluziakoch s tlacitkovym telefonom citi? Lebo jedna vec je to,co si myslime my,ze je pre nich dobre,druha,ze su to teenageri a vela veci je pre nich uz trapnych. Ja ked som mojmu zo srandy povedala,ze mu kupime novy telefon, ale tlacitkovy,tak mi povedal,ze tak to ho radsej bude nechavat doma a nikam ho nebude nosit,lebo nie je dochodca. Chapem ho. To je ako ked prisli do mody jednoradove korcule,cierne. Velmi som po takych tuzila,spoluziacky take mali. Mne kupili ale dvojradove, v neonovych farbach s odovodnenim,ze sa nemusim opicit a ist s davom,ze budem jedinecna. Aj som bola - bola som v nich raz,pytali sa ma,co to mam na nohach,smiali sa a tak som sa strasne hanbila,ze som ich viac nevytiahla. Ale tak hlavne,ze rodicia boli spokojni,ze som ina🤷♀️
@iwesska Moje morálne zásady nebudem podriaďovať tomu, čo je práve medzi spolužiakmi in. Rovnako ako dcére nedovolím kúpiť cropptop, , aj keby bola jediná v triede, čo to nenosí. Naše deti to chápu.
Nebudeš jediná, ktorej deti nebudú mať smartfón.
@mane01 lol , ona mať môže, predpokladám,že si ho kúpila a aj si ho platí a je svojpravna, nikto za ňu nerozhoduje ani sa o ňu nestará. To je ako miešať jablká s hruškami 😂
@trisha_r to je vsetko v poriadku, ale tazko sa stretne takyto zakaz s pochopenim, ked budu mat rodicia telefon prilepeny k ruke. Hlavne teda deti treba aj chapat v kontexte kolektivu. Ziadne nechce byt outsiderom, hlavne v teenagerskom veku to moze viest k zbytocnym konfliktom a v konecnom dosledku sa to dieta k tomu telefonu tak ci tak dostane, ako bude potom pripravene na online svet. Neprepadne mu praveze potom? Zakazane ovocie chuti najlepsie. Treba zvazit vsetky aspekty.
ved nedaj. Ak sa tym budu citit ukrivdene, kupia si pri prvej prilezitosti (a mozno ti ani nepovedia). Alt. najdi nejaky kompromis, aby mohli mat a naucilimsa rozumne pouzivat...
To, že má telefón, neznamená, že musí mať tik tok s iné sociálne siete. Moje deti nemajú sociálne siete, ale telefón majú, potrebujeme si cez deň zavolať a riešiť veci, tak prečo by ho nemali. Ale je potrebná rodičovská kontrola a jasné pravidlá. Od začiatku poznajú môj názor a nikto nešpekuluje. Sami vidia, že tie sprostosti nepotrebujú.
No my sme v tomto asi najhorsi rodicia na mk 😁😁😆 syn ma 14 dcera 11 obaja maju od 9 rokov k tomu este notebooky smart hodinky plus herny pocitac a x box .nemaju ziadnu kontrolu .verime im. Ktomu maju este aj vlastne bankomatove karty.Doba ide do predu treba sa jej prisposobit.syn plynule rozprava po anglicky vdaka youtube a tiktok
@petronela1305 rodičia roka, vskutku
@petronela1305 rodičia roka, vskutku
@lauricka dakujeme za kompliment 🥱
Neriešim, čo majú ostatné deti a v ktorom veku. Tiež oddialim prístup k soc. sieťam, kým sa bude dať, ale viem, že sa tomu nevyhneme... Ale stále si hovorím, majú čas, aj na tablety, mobily. Ľudia sú už v takej hypnóze, ale je rozdiel či dieťa alebo dospelý. Keď sa pozrieme okolo seba......
No, jedna nedovolí, druhá na tom nevidí nič zlé..... Ľudia, načo sa pýtate takéto veci, ved to je jasné že každý odpovie ako chce. A ty autorka sa tiež rozhodni podľa seba.
@anonym_autor Pozerám teraz diskusie na túto tému, tiež som písala príspevok. Nedávno som objavila iniciatívu www.pockajmesosmartfonom.sk, venuje sa presne tomuto, že združuje rodičov, ktorí nechcú podľahnúť tlaku okolia dať deťom smartfón priskoro. Skúste si to pozrieť, možno vám to bude dávať zmysel.
Hmmm moj syn ma 11 a ma telefon. Jednak skoro kazdy den ma nejaky projekt do skoly (pc doma nemame). A tiez aj si pise so spoluziakmi ohladne uloh. Ak chybaju si posielaju medzi sebou. A jasne cez vikend ma dovolene aj hry/pesnicky.

Moji maju. Chcem ich od mala naucit, aby sa vedeli sami kontrolovat a rozlisovat, cim sa rozvijaju a cim zabijaju cas. Samozrejme im s tym na zaciatku pomaham a kontrolujem. Ale ak si vezmes dnesneho 30-40 rocneho chlapa (cloveka), ktory si nevie odlepit mobil od ruky,tak ten urcite so smartphonom nevyrastal a voila, tu ho mame, zavislaka.