icon

Neposlušný prvák

bosorka0312
14. sep 2016

Ahojte,potrebujem trochu poradit,syn nastupil do prveho ročnika,pači sa mu aj mu to celkom ide s učenim na to ze je prvačik,ale ze vobec neposlucha,kazdy den ma na to upozornuje učitelka,odvčera som mu dala zakaz rozpravok do konca tyždna,ale dnes ma znova upozornila,tak od dnes ma aj zaracha,skušame to takto,lebo bitkou sa nič nevyriesi...poradite mi co by mohlo nanho zabrat,lebo viem ze je dost živy,učitelka povedala,ze ak nazačne posluchat bude musiet ist za špecialnou pedagogičkou,s čim aj suhlasim,ale ze ci ho neviem aj inak s miernit...dakujem

jeennyv
14. sep 2016

@bosorka0312 ani nie dva tyzdne, ide len o par a ucitelka reaguje takto? ako dobre hold ucitelskemu povolaniu, ale tu bude podla mna chyba na strane ucitelky, ked po par dnoch robi taketo zavery, ak by sa to opakovalo, ja by som sa jej opytala akuu ma prax, skusenosti, ze preco tento postoj, ak problemy ani potom vsetkom neustupia, vyskusala som by som psychologa, ja sama som ako dieta u neho bola, tiez bol problem, ale v ucitelke a bolo to aj lekarsky neskor potvrdene.....cize treba skusat, podla mna zakazy tiez nic nevyriesia, oni neriesia gro problemu a zakaz doma za nieco co sa deje mimo domu sa moze minut ucinku...drzim prsty...

hettinka
15. sep 2016

v našom rípade bola "chyba" tak akosi na obidvoch stranách ... bolo mi jasné, že si syn a učiteľka ľudsky nesadli. Ona predtým učila staršie deti, a zrazu mala plnú triedu neposedných prvákov, u ktorých vyžadovala správanie na úrovni tretiaka. Bola typ učiteľky, ktorá má proste rada ticho v triede, očakávala, že keď deti vyriešia úlohu skôr, budú ticho sedieť a čakať, kym ju neurobia aj ostatní... a ak môj syn niečo nedokáže, tak je to nečinne sedieť a čakať. Okamžite sa náramne nudí a hľadá, čo by robil.
A on potom z tej nudy sa krútil na stoličke až spadol, rozoberal pero, ohrýzal ceruzky, prípadne vstal a išiel sa pozrieť, prečo to ostatným toľko trvá a ako to majú, alebo komentoval vyučovací proces... samozrejme, taký žiačik dá zabrať, ale zasa syn nie je nezvládnuteľný, ak by taký bol, mal by problém aj teraz. Nediagnostikovali mu ani žiadnu hyperaktivitu, to by sa nevedel ani koncentrovať na nejakú činnosť ,,, lenže on dokázal aj hodinu v klude sedieť a pracovať, ak ho činnosť zaujímala (napr. rátať príklady, ale nie také 1+1, 2+2; alebo sedel s atlasom v rukách a učil sa hlavné mestá, porovnával krajiny, ktorá je väčšia, koľko majú obyvateľov a tak). No a k tomu potrebuje šport, veľa športu ... asi aby si vyčistil hlavu. On proste potrebuje osobný vzťah, aby nebol v triede prehliadaný.
Ja som ju prosila, nech si ho da k sebe bližšie, že on len túži po tom, aby ho mala rada a aby si ho všímala ... no a prišli argumenty, že je vysoký, preto v vpredu sedieť nemôže a ked všetko vie, nech si urobí a je ticho. Že tam sú deti, ktorým to nejde a ona sa musí venovať im...

Na návšteve u psychologičky mi však vysvetlili, že syn na klasickej škole proste nikdy nezapadne, on má proste IQ niekde úplne inde, zmýšľanie iné, štýl práce iný ... jemu nestačí len dať nejakú prácu navyše (že by mu robila pracovné listy a tak), on potreboval úplne iné vyučovanie, bádať, objavovať. Čo sa aj potvrdilo, lebo ako prestúpil na inú školu, tak sa okamžite v tom našiel. Bála som sa, či nebudeme dobiehať nejaké učivo, lebo tam boli deti veľa dopredu, no nič také sa nekonalo.
Preto aj každému dnes odporúčam, ak má problém, netreba sa tých psychológov zasa báť, niekedy naozaj pomôžu.

majaxy
15. sep 2016

@bosorka0312 Treba si Matuška zastávať...Učitelka vedela do čoho ide, ked si vyberala povolanie, vedela že nebude učiť cínových vojačikov..My sme tiež s tymto problemom bojovali, syna som trestala, dohovárala mu, keby sa dal vrátiť čas, tak odporučím učitelke reparat z pedagogiky,lebo ona je s deťmi v triede, ona si k nim ma najsť cestu a nie sťažovať sa na všelijaké somariny...Dnes dakujem bohu že môj syn je taký aký je, životaschopný úžasny mladý muž ...

jantato
15. sep 2016

@majaxy pravdu mas, ja som môjho tiez prvy polrok aj trestala, nahresila, nervy som z toho mala a kazdy den som pocuvala jak vymysla, jak neobsedi a pod. , od druhého polroka im zmenili ucitelku,mladu co prave doštudovala a velka zmena, sem tam mi povedala ked vymyslal, ale bolo to ozaj len sem tam. Nehovorim ze bola len ucitelka na vine, maly je velmi zivy,ale bola strasne maka na nich a robili si co chcu deti, a to nebolo vôbec dobre. A tym ze denno denne sa na neho stazovala to len zhorsovala , ja nervy, potom som to aj na malého prenasala a nebolo to dobre.

kenzom
15. sep 2016

@jeennyv nemyslíš že to môže byť práve skúsenosťami a praxou učiteľky? Skratka vidí že sa črtá problém? Moja suseda si 3roky nechcela priznať že má dieťa s aspergerom/ teraz majú asistenta~ spokojnosť na všetkých stranách. ..však psychológ deti nehryzie. ...

majaxy
15. sep 2016

Ach jaj,od skolskej ery svojho syna učitelky vôbec nemusím...Môj syn bol živé dieťa, bol vodca...Stále všetko davali jemu za vinu, kym som na to prišla že učitelka je krava, prešlo par rokov, zato teraz vravím že deticky su užasne, len my dospelí s nimi nevieme pogazdovať

ingridd
15. sep 2016
novana
15. sep 2016

@majaxy "len my dospelí s nimi nevieme pogazdovať " Áno, jedni rodičia na výchovu nemajú čas, druhí sa sice snažia ako najlepšie vedia, no nedarí sa im a sú aj takí, pre ktorých je ich najúžasnejšie dieťa stredobodom vesmíru, ktoré nerešpektuje nikoho, robí len to, čo ono chce alebo nechce a krava učiteľka si dovolí rodičov upozorniť, že v škole sa takto fungovať nedá. Tá krava mu od malička nastavovala mantinely, učila ho rešpektovať dospelých, mať k nim úctu, počúvať... ? Nestíham sa diviť - jedna krava je moc prísna, druhá krava zase moc mäkká, len rodičia, pedagógovia fundovanejší ako Komenský, svoju nezvládnutú rodičovskú rolu dávajú s obľubou za vinu učiteľovi. Učiteľ má pripomienky k správaniu detí nevychovaných, nikdy však nie k deťom živým... Veľa rodičov si často a rado tieto pojmy zamieňa. Ako k tomu prídu naše ostatné deti, keď im jeden nespratník, ktorému rodičia nenastavili hranice, narúša vyučovanie?! Samozrejme, že nehovorím o deťoch s nejakou diagnózou, to už je kapitola iná.

jantato
15. sep 2016

@novana nehovorim ze je na vine ucitelka, moj ma adhd diagnozu, ale co o tejto diagnoze citavam,tak moj maly je len slaby odvar nastastie. ALe u nas spravila napr.ucitelka vela, pol roka jedna a pol roka druha a velmi velky rozdiel to je co sa jeho chovania tyka...

kenzom
15. sep 2016

@jantato lenže veľa učiteľov má skúsenosť že rodičom stačí sa schovať za čarovné adhd~ aj také deti treba vychovávať a ešte viac sa im venovať. .často je aj atmosféra v triede veľmi podstatná~ to je lotéria~ to neovplyvní učiteľ. ...je iné ak má tyran publikum a keď ho nemá. ...to ako sa deti k sebe chovajú, koľko ich je v triede problémových to sa nedá ovplyvňovať. ..nadáva sa tu na učiteľov~ ale tí nemajú absolútne žiadne právomoci ani páky~ kedysi ak mal niekto dvojku zo správania nedostal sa na strednú alebo vš~ dnes je to jedno. ...berú každého. ..financovanie na hlavu prináša plody

jantato
15. sep 2016

@kenzom jasne ze aj takemu dietatu treba urcit mantinely, viem o tom svoje a ani ma nikdy nenapadlo za to schovavat, od zaciatku sme spolupracovali aj so psychologickou aj s ucitelkou a neni problem, naucil sa co treba robit a nastastie atmosfera v triede je dobra, ucitelka je spokojna a tym padom aj ja. Ale maju tam este jedneho chlapca problémového ale tam rodicia nespolupracuju a to je uz tazsi oriesok,nastastie maju aj asistentku v triede,tak zatial zvladaju dobre.

ada274
15. sep 2016

@bosorka0312 trestat prvaka? Ved ani poriadne nevies za co! To si ako ma vytvorit vztah ku skole, ked teraz je najdolezitejsie aby sa tam citil dobre. To je nonsens stazovat sa na dieta, ktore si este len zacina zvykat na system a skolsky poriadok. Prestan s trestami a zacni ho pozitivne motivovat. Vyzaduj od neho ale daj mu cas. Ucitelka zjavne nema vsetkych 5 pokope ked sa takto o nom vyjadruje, ze to nezvlada je jasne. Chcem verit, ze tvoj syn nebol pri tom ked ti opisovala aky je v skole zly.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
cobhan
15. sep 2016

u nas sa tiez k jednemu chlapcekovi volala specialna pedagogicka, prve dva tyzdne. Teraz neviem ako je na tom, ale videla som v skole par jeho vystupov (hadzanie sa o zem, bytie matky a uciteliek, krik aby ho nechali tak)a musim povedat, ze fakt ju zavolali opravnene. Nasa s nim sedela pri jednom velkom stole, boli v skupine 4 a ked so sa jej pytala, tak len povedala, ze ten chlapcek bol zase zly, ale nic blizsie a bola rada, ked ju ucitelka presadila k druhej skupine. Raz sme ho stretli v Lidli, behal po predajni ako zmyslov zbaveny, jeho mama uz pri pokladni on koleckoval az ho nasa dobehla, chytila za ruku a odviedla k mame. Ale tvoj asi nie je takyto pripad, takze o psychologicke by som rozhodne neuvazovala 🙂

jantato
15. sep 2016

@cobhan tak to je uz dost, toto moj maly vzivote nerobil a to ani jednu vec z toho, ani v skole ani vonku,nide, a duplom si nedovoli nikdy na mna polozit ruku.... pisala som ze je slaby odvar adhd, dokonca si myslim ze ani nieje adhd, len zivsi chlapec... ale tak ked dr. napisala tak to mame cierne na bielom...

cobhan
15. sep 2016

@jantato tak potom len potrebuje viac casu, kym si zvykne na skolu, asi ako tretina prvakov 🙂 Nic nezvycajne, len pani ucitelka by asi chcela mat vzorovu triedu. Nic si z toho nerob, ono sa to ulozi a bude dobre

majaxy
15. sep 2016

@novana a odkial vieme kde je hranica nespratnika a toho podla teba normálneho dieťaťa, ked vynecháme diagnozy...Presne o tomto hovorím, že živšie dieťa treba zaškatuľkovať k nespratníkom, ale pýtam sa prečo? Lebo nesedí v kúte, má svoje názory a požiadavky? Chapem že taketo dieťa je pre každu učitelku zle,nepohodlné, by som povedala......

hettinka
15. sep 2016

@fidka79 nemaj obavy, syn je v škole špeciálne určenej pre deti ako je on, spokojný, pani učiteľka ho vychvaľuje. Nie je v "normálnej" škole, pretože už bohužiaľ ráta príklady z 2. stupňa ZŠ a robí projekty na úrovni gymnazistu (z tem, ktoré ho zaujímajú ako geografia a cestovanie, letectvo, elektrická energia, lodný priemysel, vznik a vývoj EU, známe budovy ... ). Teda vlastne na vyššej, lebo ja na gymnáziu učím a mnohých by strčil do vrecka nielen obsahom, ale aj spracovaním a prezentačnými schopnosťami ... a k tomu mi pomáha, ľudí zdraví, nikomu nič zlé nerobíme 😵
Ja neviem, kde sa to v ňom berie, my ho doma nič neučíme a do ničoho nenútime ... pre neho je najhoršia nečinnosť, že polka triedy nechápala základné veci a učiteľka sa venovala tým slabým a šikovní žiaci mali držať hubu a krok ... sorry, toto nepodporujem, nech si myslí kto chce čo chce. Okrem toho, nebol jediný, kto z tej triedy odišiel na inú školu, aj to o niečom svedčí...

apropó, kedysi sa bývalo v jaskyniach, chlapi lovili mamuty a ženy ich varili na otvorenom ohni, ale doba našťastie už pokročila ... a dokonca aj v školstve 😎

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jantato
15. sep 2016

@cobhan ja mam uz druháka a uz je v celku v poho, ja som si uzila prvy rocnik pred rokom. Ale zvladli sme to a s ucitelkou super spolupracujeme a je spokojnost na oboch stranach . A ano ,mas pravdu, potreboval dlhši cas trochu ale ustali sme to. 🙂

novana
15. sep 2016

@hettinka Áno, doba pokročila, nikto nemusí držať hubu a krok, dnes už nielen rodič slabého žiaka, ale i rodič šikovného môže požiadať o individuálny vzdelávací plán. Našťastie sa učitelia musia už individuálne venovať nielen slabým, ale i šikovným žiakom. 🙂

hettinka
15. sep 2016

@fidka79 nám psychologička neodporučila integráciu (že by bol v bežnej triede s úlohami navyše), lebo to je proste záťaž pre učiteľku, triedu a on by aj tak nebol spokojný ... našťastie sme mali možnosť ho preložiť na vhodnejší typ školy a nemusel som už nič iné riešiť.

Inak, ja nechápem, že jedna učiteľka sa ide pred rodičom zhadzovať oznámi mu, že nezvláda svoju prácu (nezvláda učiť 6-ročné dieťa). Ja mám tiež občas žiaka, s ktorým je viac problémov, ale tak sa najskôr zamyslím, čo sa dá robiť, aké možnosti máme, či som JA zvolila správny prístup, snažím sa ho nejako získať na svoju stranu. prípadne skúmame učebný štýl, či tam nie je nejaká dis-porucha, alebo iný zdravotný problém ... A nejaké závery o jeho osobnosti po týždni chodenia do školy by som si teda nedovolila robiť. Až ak to dlhodobo nefunguje, všetky postupy zlyhali, riešim s rodičom... ale hlavne citlivo!

jantato
15. sep 2016

@hettika super by bolo keby ma kazda ucitelka taky pristup jak si ty popisala( nastastie my taku mame) ALE naopak super by bolo keby si kazdy rodic dokaze priznat ,ze aj jeho dieta moze mat niejaky problem....

hettinka
15. sep 2016

super je, ak učiteľ a rodič spolupracujú pre dobro dieťaťa ... veď by im malo ísť o spoločnú vec. Lenže na to treba vedieť komunikovať a hlavne, riešiť citlivé veci osobne, nie niekde na chodbe a lebo pred ostatnými rodičmi na rodičovskom.

renarik
15. sep 2016

Myslím, ýe mamička by mala konkretizovať, že ako dieťa v triede vyrušuje - či upozorňuje len na seba, alebo dobiedza do ostatných...môj syn mal minulý školský rok (bol prvák) "šťastie" práve na takéhotto "dobiedzáka" čo ho stále šťuchal atď...mne sa to teda vôbec nepáčilo...

jantato
15. sep 2016

@hettinka a toto sa mne osvedcilo, nikdy sa na rodicku nic neriesilo a vzdy sme si vsetko odkomunikovali medzi 4 ocami, a velmi sa vsetko zlepsilo... je to najlepsia cesta

hettinka
15. sep 2016

@jantato mám skúsenosť, že ak s rodičom komunikujem normálne, nezaujato, vysvetlím mu, čo všetko sme sa pokúsili urobiť a vyjasníme si názory, tak sú ochotní to akceptovať a spolupracovať.
Len si neviem predstaviť, že by som si po týždni odchytila rodiča niekde pred školou, alebo na prvom rodičku niekomu oznámila, že jeho dieťa nezvládam a všetci ostatní sú normálni. Toto je predsa úplne nepedagogické.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
marianna_peskova
19. sep 2016

Ja som bola veľmi živé dieťa, ale za mojich "mladých" čias to volali jednoducho - neposednosť. Lietala som po triede: raz som visela na plafóne, raz sa krčila pod lavicou. Všade ma bolo veľa. Dnes sú takéto deti posielané k psychologičke, zariekavačke a o chvíľu aj ku kňazovi na exorcizmus...

magdalenatothova33
11. dec 2016

My to máme tiež.na začiatku ok.asi 2tyzdne mi nosí poznámky že sa bije a najnovšie že nepočúva.druzinarka ten problém nemá.a v triede nie je sám.je ich tam asi 6deti.jednoznacne ucitelka nema respekt.ze na hodine je hluk.ako je to možné?mu vysvetľujem ako sa má správať,ale tam je ovplyvnený prostredím.je za každú somarinu.doma ho držím na krátko.chodi aj na hokej,tam počúva na slovo.no uvidime zatiaľ s učiteľkou nie som veľmi nadšená.a na môjho syna povedala za mojím chrbtom že je obyčajný zakerak! To som ostala v šoku.robi veľké rozdiely medzi deťmi a žiaden respekt