Neprofesionálny prístup učiteľky k dieťaťu s poruchou pozornosti sprevádzanou hyperaktivitou

kamajka
16. sep 2014

Ahojte,mam 11 rocne dievcatko s adhd,nastupila na druhy stupen kde maju na kazdy predmet ineho ucitela. Zatial nie je integrovana a nakolko je velmi sikovna a ked sa zatne,tak dokaze aj znamky vytiahnut,co ju stoji vela namahy ale ked velmi chce dokaze to. Na prvom stupni ju uc.poznala pekne s nou uz vedela pracovat. Teraz ma vola slovencinarka do skoly,lebo moja dcera jej pocas hodiny povedala dobry den,ked prisla k jej lavici. Povedala jej ze je nenormalna a ze ma priviest mamu do skoly. A to som za nou v piatok bola dcerinu diagnozu riesit este ma po pleci hladkala ze ako dobre,ze som prisla jej to povedat,a dnes toto. Je mi do placu z toho. S dcerou sa snazim pracovat,venujem sa jej kazdu moznu chvilu,vysvetlujem,ucime sa,zasady spolocensky pristupneho spravania,vsetko mozne...neviem co mam robit nechcem aby dcera v skole trpela. Maju v troede este jedneho chlapca co ma adhd,tomu vraj nadavaju do sprostych (tiez tato ucitelka). Co mam robit bojim sa aj ist zajtra do skoly som nastvana na ucitelku ale som si aj vedoma toho ze dcerka sa casto sprava inak nez by ucitelia chceli.

evelynm
16. sep 2014

@kamajka , zasla by som do skoly, porozpravala by som sa spani ucitelkou - pokojne, bez zbytocnych emocii, poziadala o respektovanie dcérinej diagnozy. Ak by sa problemy opakovali, oslovila by som riaditela skoly. Ak mas nejaky doklad o tom, ze ma diagnostikovane ADHD, doloz ho v skole.

leoni11
16. sep 2014

ja by som zašla aj za riaditelkou...

saska.t
16. sep 2014

@kamajka v prvom rade urcite neukaz ucitelke,ze mas strach... vysvetli pani ucitelke este raz diagnozu tvojej dcery a odporuc jej,aby si o tejto diagnoze nieco nacitala,kedze by mala byt profesional v kazdom ohlade a tato diagnoza,nie je uz taka neznama, slusne jej vysvetli,ze mas dceru zaujem integrovat,aby mala lahsi vstup do realneho Zivota so svojim syndromom a nemienis tolerovat vyvrsovanie sa na tvojej dcere a ak to nemieni respektovat a byt napomocna pri integrovani ries to s kompetentnymi (riaditelka) ak to nepomoze tak so zriadovatelom skoly-na co by som ju aj patricne upozornila,aby nemala zaujem este viac tvojej dcere skodit...

maznacik007
16. sep 2014

pokial nedolozis lekarsky nalez ze dieta ma ADHD nie su povinny brat ohlad na jeho diagnozu ... integracii sa potom asi nevyhnes ... ale zasa mas pravo aby ucitelka dodrziavala odporucania CPPP a oni zasa mozu a mali by chodit kontrolovat ci skola dodrzuje podmienky integracie.

neviem ci aj nieco uziva ... skuste zvazit s neurologickou ci by strattera nepomohla prejst najma burlivym obdobim puberty a uvidis...

kamajka
autor
17. sep 2014

@evelynm doklad este nemam,ten pride do skoly z cpppap. Co mam doklady od psychiatricky to nebrali v skole do uvahy.
@saska.t
@maznacik007 stratteru brala dcera ale mala z nej tachykardiu,museli sme vysadit. Neviem co sa tyka integracie,dcera je bez tak dost inteligentna bojim sa aby to nezacala vyuzivat,nejake tie ulavy,to je jedna vec,a dalsia vec- vedia v skole,ze papier je na ceste,vedia aj ze ten druhy chlapec ma adhd a ma to dolozene a je integrovany,a aj napriek tomu za k nemu sprava ucitelka neprimerane,tak neocakavam,ze po integracii mojej dcery by sa nieco ulahcilo v skole,naopak,sudiac podla tohto pristupu by to mala zrejme este tazsie. Ani neviem ci do tej skoly mam ist,no co akoze mam na to povedat ucitelke ze sa jej dcera lozdravila pocas hodiny...lebo zase az taky ptoblem v tom nevidim,neurobila a nelovedala nic strasne,nechapem o co tej ucitelke ide

evelynm
17. sep 2014

@kamajka , niektori ucitelia maju problem s respektovanim ADHD, kedysi sa to neriesilo, deti s ADHD mali nalepku problemove a nevychovane. Mozno je pani ucitelka z tej neosvietenej skupiny. Urcite by som do skoly sla, ale nie sa s pani ucitelkou hadat, skor poziadat o spolupracu. A ak by to nijako neslo, je moznost vymenit triedu, skolu... Tvoja dcera je este mala, este ma sancu na to, aby mala skolu rada.. Ak sa tam vsak bude citit zle, nepochopena, kritizovana bez toho, aby vedome robila nieco zle, moze si vypestovat negativny vztah ku skole, k vzdelavaniu, k dospelakom... Ja by som ako matka necakala, kym to prepukne vo vazny problem, ale zas ja som znacne akcna.

sunshineka
17. sep 2014

@kamajka isla by som do skoly s materialmi o adhd a milej pani ucitelke,dala do ruky,nech si nastuduje.je to chyba aj skolskeho systemu.ucitelia nie su skoleni na problemove deti alebo deti s nejakymi poruchami.daj ucitelke este sancu a potom sud

quaxi
17. sep 2014

@kamajka na problemy s ucitelkami mam univerzalne riesenie: posli to riesit otecka (dobre pouceneho samozrejme). Ucky si ku zenam dovolia ovela viac ako ku chlapom. On je predsa trovnaky rodic ako ty, preco by to musela riesit matka.

mawka
17. sep 2014

@kamajka ja ti velmi dobre rozumiem.... niekedy sa pasujem s vnutornymi pocitmi v zmysle, ze sa za vlastne dieta musim snad hanbit, lebo jeho spravanie nikomu nevyhovuje, lebo ma ADHD. ale pritom je slusny, nie je agresivny, len je ukecany. vacsina integrovanych deti je pritom s intelektom v pasme nadpriemeru, ale toto az na par vynimiek nechce nikto vidiet. to dobre si na takychto detoch nevsimaju. co je velka skoda a velky problem. radsej budu vnimat najviac tu poruchu, budu hovorit, ake je to dieta nevychovane a neprisposobive, ale nevyzdvihnu tu jeho vynimocnost, sikovnost, super hlavicku. a bohhuzial, ono to suvisi aj s nasou mentalitou, vidiet len to zle, to pekne a dobre nie a vozit sa po slabsich. papiere posiela centrum mne, ja som ich odovzdala triednej hned v prvy den, tvarila sa ako riaditelka zemegule a pozerala na mna zhora a pritom je to moja spoluziacka zo skolky aj zo ZS a vyka mi a tvari sa, ze sa nepozname. Co potom mozem od nej ocakavat, ze bude pristupna k ziakovi srdcom a nie s ladovym chladom... upozornila som ju, ze netreba ist podla papierov do detailu, ale rozhodne co sa matematiky a slovenciny tyka ano. a co sa stalo? vstpne testy v beznom rozsahu. samozrejme, maly nestihal, inak to, co stihol, vsetko mal dobre. keby sla podla papierov, dala mu o priklad-dva menej, ma 100%. detto slovencina. Necitat pred triedou, neopravovat cervenym perom. a co spravia? Maly MUSEL citat pred celou triedou a je dyslektik a vsetko mu skrka cervenym perom. Nemyli sa v ypsilonoch, ale zabuda na makcene a dlzne. a oni sa tvaria ako by to bol koniec sveta.a pritom papiere maju v rukach. na prvom stupni trvalo ucitelke dva roky, kym pochopila, co ma robit a ze musi ist podla papierov, inak sa s nim nepohne. a teraz zmena, druhy stupen, kazda ucitelka ina a ani nemaju zaujem s predchadzajucou jeho ucitelkou skonzultovat ako s nim pracovat. a tak sa s malym mordujem doma, ucim sa s nim a dokola riesime ako pristupuju ucitelky k pokynom od spec. ped. - vecny kolotoc. Nikto nechce vidiet aky je na druhej strane sikovny. Vsetci si do neho veselo "kopu". A este zo mna robia debila, ze co vlastne chcem, ked nie som pedagog, vraj oni vedia, co maju robit, vraj to neviem objektivne posudit a podobne chujoviny.

mawka
17. sep 2014

@evelynm tiez som akcna, ale vzdy ma odpalkuju ako keby som bola nejaka luza. sa so mnou bavia pekne zhora. diagnoza ucitelov ako vysita. oni vedia najlepsie, vsade boli, najmudrejsi a podobne.
@quaxi nas otecko je vecne v ..... a ked je doma, byva 100x km prec. A keby tam prisiel a spravil bordel, tak som si ista, ze len potom by zacali este velke problemy s pristupopm k synovi. By to vracali aj s urokmi. Skolu poznam, chodila som tam aj ja, sice sa uz kopa ucitelov starych vymenila, ale tie mlade sa tam tvaria ako keby mali za sebou 30 rocnu prax. ONI SU TI ODBORNICI A MY LEN RODICIA.. asi tak

kamajka
autor
17. sep 2014

@mawka citim a vnimam to presne ako si napisala. Za ucitelkou som bola,slovo nenormalny vraj nepouzila a ani ma nevolala do skoly...dcera si to vraj vymyslela...fakt neviem komu mam verit. Ucitelka jej povedala len tolko vraj,ze je velmi odvazna ked jej povie dobry den v stredehodiny.ona to vraj chapala tak ze siz nej dcera robi srandu..neviem fakt,zufala som z toho spravania.

evelynm
17. sep 2014

@quaxi , nemam skusenost, ze by si ku mne dovolili viac ako k manzelovi. Je to ale vec obojstranného pristupu. Velmi zalezi na to, ako rodic sam pristupuje k ucitelovi.

evelynm
17. sep 2014

@mawka , ja taku skusenost nemam. So mnou sa zvyknu bavit slusne - ja s nimi tiez.

tahivka
17. sep 2014

ak dieťa má nejakú poruchu učenia či správania, poradňa vydá rozhodnutie o začlenení (integrovaní) dieťaťa. Pokiaľ ho nevydá (pretože v 99% samotný rodič si to neželá), papier s diagnózou je vám tak na dve veci...škola totiž NIE JE POVINNÁ robiť akékoľvek ohľady či úľavy takémuto dieťaťu, je to len na "dobrej vôli" učiteľa, či bude k nemu pristupovať individuálne a do akej miery. Ak dieťa integrované nie je, zaobchádza sa s ním ako s ktorýmkoľvek iným dieťaťom bez poruchy, žiadať individuálny prístup síce môžete, ale nemusí vám byť vyhovené - ten je automatický AŽ PO ZAČLENENÍ dieťaťa. Vypracuje sa mu individuálny výchovno-vzdelávací plán, ten sa následne prekonzultuje s rodičom a pokiaľ rodič (zákonný zástupca) súhlasí, podpíše ho. Bodka. Deti na 2. stupni (s nástupom puberty a osamostatňovania) vedia byť riadne prešibané, mnohé svoju diagnózu zneužívajú, ak bol doteraz na nich braný ohľad, chcú, aby tomu bolo i naďalej - úplne bežná záležitosť. Vždy je najjednoduchšie viniť zo všetkého učiteľa, predpokladám, že popis situácie učiteľom a daným dieťaťom je diametrálne odlišný, takže by bolo namieste si vypočuť ostatných účastníkov daného incidentu. I tu však treba byť opatrný - deti "držia spolu", zvlášť, ak je učiteľ neobľúbený a rovnako ich výpoveď závisí aj od postavenia daného dieťaťa v kolektíve. Ako rodič by ste však túto situáciu mali riešiť - žiaden učiteľ nesmie (resp. by nemal) dieťaťu nadávať, ale na druhú stranu - ak dieťa začlenené nie je, vy nemáte právo žiadať akékoľvek úľavy na základe stanovenej diagnózy. To až po integrácii.

mawka
17. sep 2014

@tahivka no tak prrr, co sa tyka mojho syna, tak vzdy skole odovzdam papiere od spec. ped., skola nasledne rozhoduje, ci bude alebo nebude integrovany, kedze rozhodnu kazdy sk. rok ze ano, bude integrovany, tak vtedy ucitel je povinny podla toho aj postupovat a nerobia to. Spolupracujem s nimi, snazim sa byt napomocna, sama viem, kde sa striktne toho drzat nemusia a kde, naopak ano a aj tak ma ignoruju a ignoruju aj individi ucebny plan, ktory si schvalili aj oni. takze o com to je? ano, existuju fajn ucitelia, ktori maju aj chut aj entuziazmus s takymi ziakmi pracovat, ale to sa da asi na promile ratat, staci citat modreho konika ake maju mamicky skusenosti. ja respektujem pracu ucitela, ale vela veci odflakavaju, aspon ti u nas. snazim sa vychadzat v ustrety, spolupracovat, ziadne ulavy navyse, skor podporujem, aby sa postupne zaclenoval do bezneho procesu a ani tak si to nevazia a nespolupracuju oni. presne tak pises ako so mnou ucitelia jednaju. vsetko je moja chyba a ja si dyslexiu a dyskalkuliu vymyslam... tak sa necuduj, ze rodicia uz maju averziu voci takemu pristupu. ver tomu, ze by som bola nesmierne rada a velmi by sa mi ulavilo, keby moj syn nebol integrovanby a bol v pohode ako ini, bezni ziaci bez integracie. ani si nevies predstavit, kolko ho musim doma ucit a venovat sa mu, pretoze v skole na jeho integraciiu neberu ohlad a to si ju schvalili sami. trosku od veci, nemyslis?

lenbea
17. sep 2014

@kamajka ak sa jej len pozdravila, tak jej povedz, že sa asi pomylila. a ešte by som povedala, že chodite na vyšetrenia a budeš to konzultovať aj s riaditelom (kou) a špecialnym pedagogom a potom ostatni učitelia dostanu inštrukcie, ako sa maju ku každemu takemuto dieťaťu spravať. povinnosťou učitela je prečitať si spravu každeho dieťaťa a dodržiavať odporučania. a aj keby sa ine dieťa pozdravilo cez hod, tak by som to nejak neriešila - ako učitelka. ak inak dako nevyrušuje... ved uvidiš.

mawka
17. sep 2014

@evelynm ja si myslim, ze je to aj tym, ze som do tej skoly chodila aj ja a tych par ucitelov, ktori tam ostali a pamataju si ma, maju tendencie so mnou jednat ako s ich ziackou. vobec im nedochadza, ze uz som medzitym vyrastla, dospela, som matka. toto si uvedomujem. ale uz sme sa dva krat stahovali, tu som zakotvila, tu ma maly skolu a uz jednoducho mu skolu menit nechcem. nasiel si skvelych kamosov, nechcem ho stresovat. myslim si, ze ked obe strany budu chciet, tak sa dala vela veci vyriesit bez stresov a k spokojnosti vsetkych zainteresovanych.

evelynm
17. sep 2014

@mawka , no... to je veru mozne. Ale verim, ze ked uvidia, ze si seriozna, slusna dospela osoba, casom im to dojde 🙂 . A suhlasim, ked obe strany chcu, urcite to ide.

tahivka
17. sep 2014

@mawka moja, presne takto vznikajú problémy, keď ani samotné mamičky (či oteckovia) nevedia, ako to má byť so školskou integráciou...sama si príkladom ☹ , pretože:
1) NEEXISTUJE možnosť, žeby škola sama rozhodovala o integrácii!!!
Poradňa alebo lekár rozhodnú, či dieťa má alebo nemá špecifickú vývinovú poruchu učenia či správania, či je zdravotne oslabené (alebo nadpriemerne nadané) a či nie - PORADŇA vydá papier, kde to potvrdí a kde odporúča/neodporúča integráciu
2) následne zákonný zástupca dieťaťa (matka/otec) napíše žiadosť o integráciu a doručí ju riaditeľovi príslušnej školy
3) pedagogická rada školy na porade rozhodne, či má škola podmienky a predpoklady na to, aby úspešne integrovala žiaka (napr. nemôže prijať telesne postihnutého vozíčkara a nemať v škole bezbariérový prístup), ak má, riaditeľ vydá rozhodnutie o prijatí integrovaného žiaka a doručí ho zákonnému zástupcovi - toto rozhodnutie sa urobí JEDINÝ RAZ počas celej školskej dochádzky žiaka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Neexistuje, že to bude každý rok, ako o tom píšeš Ty - to je nezmysel.
4) Následne vyučujúci žiaka vypracujú individuálne výchovno-vzdelávací plán - všeobecný + na jednotlivý predmet, kde treba urobiť úpravy učebných osnov. Dokumenty sú neplatné bez podpisu zákonného zástupcu, Ty musíš byť oboznámená s tým, akým spôsobom bude dieťa v škole vzdelávané a hodnotené, máš právo sa k tomu vyjadriť a až keď úplne súhlasíš, podpíšeš. Väčšinou sa tak robí na prvom rodičovskom. Tieto úpravy sa robia potom každoročne!!!, vždy ich ale musíš podpísať! Do týchto úprav je však možné počas roka zasahovať - podľa toho, ako sa dieťaťu darí, no každá modifikácia JEDINE s podpisom zákonného zástupcu.

Že sú rodičia nespokojní s integráciou? Lebo ani netušia, čo to je....majú mylnú predstavu o tom, na čo majú právo, na čo nie, nevedia, čo majú robiť, nevedia, aký to má dopad na dieťa. Jasné, potom nadávajú....ale neznalosť zákona (a ani práva) neospravedlňuje. Prepáč, ale podľa toho, čo si písala, s Tebou na tej škole rovnako zametajú ako s ostatnými... 😖

Každý handicap je nepríjemný, ale práve o tom tá integrácia je - aby všetky deti mali rovnaké šance byť úspešnými, len pri iných podmienkach - prispôsobenými ich schopnostiam. Lenže to chce, aby tie tri strany SPOLUPRACOVALI: rodinu+školu +dieťa

mawka
17. sep 2014

@tahivka boooze, to akoze teraz tu mam vypisovat do detailu? jasne som napisala, ze spec. ped. poslala papier o integracii, skola o tom rozhodovala ako pises ty, ci ano alebo nie - ci teda maju podmienky alebo nie. to, ze som to tak odborne nevysvetlila, nenapisala, za to sorry, ale ano, niesla som do skoly papiere o integracii, ano, pisala som ziadost, ano, skola rozhodovala, ci to tak bude, ano, kazdy rok, si predstav, takze podla teba skola nepostupuje spravne. a ano, aj sa navrhoval plan a aj som podpisovala. moj prispevok bol o tom, ze moje dieta integrovane je, ma ucebny plan prispopsobeny a aj tak podla neho ucitelia nejdu. tak sa prosim ta upokoj, nezvysuj tu na mna hlas prostrednictvom vykricnikov a nebav sa so mnou ako s debilom, ktory nevie co a ako bezi. ja tom mam niekolko rokov doma v praxi a vravim ti, nefunguje to. resp. funguje papierovo, lebo skola ma za integrovaneho ziaka nieco navyse, ale v praxi na to uplne kaslu! A vravim ti, ja spolupracujem a nikto nebude hovorit, ze nie, to len skola ma celu spolupracu na haku aj napriek tomu, ze to odsuhlasila na odporucanie spec. ped., kde bolo jasne uvedene, maju spolupracovat spec ped, rodicia a skola. specka a ja spolupracovat chceme. lenze skola zaujem nema a bohuzial, ja nemam ako odsledovat ako to na vyucovani prebieha. nieco mi povie dieta a ucitelka mi to vyvrati, ze si decko vymysla. na vyucovanie ma nepustia a aj keby, just sa bude spravat tak, aby som nemohla ani pipnut.

tajka1986
17. sep 2014

Ja by som zasla rovno za riaditelkou a ozrejmila jej situaciu s tym,ze ucitelka bola oboznamena so zdravotnym stavom mojho dietata a nezelam si do buducna aby ho nazyvala nenormalnym,pripadne este horsie. A urcite by som nevolila priatelsky ton a usmev na perach. Kludne ale razantne. Niektori ludia su proste blbi a treba s nimi aj tak jednat. Poznatok zo zamestnania😉

maslenka47
17. sep 2014

Osobne si myslim, ze prvoradym zaujmom dietata a jeho rodica by malo byt *naucit sa zit v realnom svete*. A to plati aj pre deti s poruchami ucenia. Mozno rodic dieta na skole ochrani, ale v realnom zivote to do nekonecna nepojde a ak ma vo zvyku hocikde povedat nejaku "kravinu"/zajakva sa/ma problem s citanim/kriva/..., tak sa mu proste ludia (nie len deti!) budu vysmievat, budu ho povazovat za divneho, atd. A je hlavne v zaujme toho dietata, aby sa s takymto negativnym postojom okolia dokazalo vyrovnat, pripadne z vlastnej vole sa pokusilo tieto svoje problemy eliminovat.

Tym nechcem povedat, ze postup ucitelky schvalujem, rozhodne nie, ale stejne tak neschvalujem postup rodica. Ak nechces, aby dcera trpela, tak jej treba vysvetlovat, ze to co "predvadza" jej okolie nepovazuje za normalne. Ak je inteligentna, urcite to pochopi.

heni79
17. sep 2014

@kamajka
Ako ti už niektoré napísali, pokiaľ dieťa nemá papier a nie je integrované, nemáš na základe čoho žiadať preň špeciálne zaobchádzanie. Preto čím skôr bude potrebné doriešiť formality.

K tvojmu poslednému príspevku - nechápem z koho správania si zúfalá? Zo správania dcéry, alebo učiteľky? Lebo ak naozaj učiteľka dané slová nepoužila a ani ťa do školy nevolala, tak potom tam z jej strany problém nevznikol. Tak prečo by si mala byť zúfalá? Druhá vec, to že "nadáva" iným žiakom, vieš odkiaľ? Kto ti podal takúto informáciu? A tvoja dcéra neklame?
Ja by som sa na tvojom mieste snažila na danú situáciu nenápadne informovať aj z iných zdrojov. V snahe získať čo najobjektívnejší pohľad. Aby si predčasne neodpísala učiteľku, ale zas, aby ani prípadne nebolo dcére ubližované.

tahivka
17. sep 2014

@mawka asi naozaj nevieš ako to beží, pretože Tvoj predchádzajúci príspevok to viac, ako dosť, naznačoval. A výkričníky môžem písať naďalej, lebo len nadávaš na školu a učiteľov, že nepostupujú správne - tak sa zobuď a urob konečne pre svoje dieťa aj niečo viac, ako je podpisovanie papierov a učenia sa s ním do noci 😖 Takto mu nepomôžeš vôbec...Bola si za učiteľmi? Ak to bolo neúspešné, bola si za riaditeľom školy? A ak aj to zlyhalo - ozvala si sa na Rade rodičov či Rade školy? Písala si sťažnosť adresovanú školskej inšpekcii? Prestaň nadávať na školu a zo seba robiť sväticu...TY SI ZÁKONNÝ ZÁSTUPCA DIEŤAŤA, TY MÁŠ !!!POVINNOSŤ!!!ho chrániť a dbať na jeho správny duševný a telesný vývoj. Že Ťa na vyučovanie nepustia? Však bojuj - je to Tvoje právo! Že škola nepostupuje podľa dohodnutého plánu? Ako dlho? Čo si robila doteraz? Najjednoduchšie je nadávať a zvaľovať vinu na iných...

No vráťme sa k podstate veci a ku kamajke. ADHD vekom odozneje, nie úplne, ale bude to omnoho lepšie ako v predškolskom a mladšom školskom veku. Každá minca má dve strany - aj táto situácia určite. Určite si treba pohovoriť s vyučujúcou, s ostatnými žiakmi, ktorí tam boli. Ak sa "výpovede" nezhodujú, riešiť to u riaditeľa školy - prizvať si dotyčnú vyučujúcu, vlastné dieťa, svedkov a žiadať od riaditeľa, aby danú situáciu vyriešil. Nie však na základe diagnózy - tú síce spomenúť môžeš, ale môže sa to aj obrátiť proti Tebe, pretože dcérka začlenená nie je. Apeluj na ľudskú dôstojnosť a práva dieťaťa, žiaden učiteľ (a vlastne nik! nemá právo nadávať dieťaťu či ho ponižovať. ) Ak sa ukáže vina na strane učiteľky a riaditeľ nezakročí ako by mal, resp. by sa situácia zopakovala, rieš to ďalej - Rada rodičov, Rada školy, inšpekcia...Držím palce, nech sa všetko vyrieši k vašej spokojnosti a nech sa obdobné situácie neopakujú.

helencek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mawka
17. sep 2014

@tahivka nemam chut ta dalej citat, arogancia sama o sebe, neskutocne jednanie z tvojej strany. to aby kazdy rodic zaroven studoval pedagogiu a jedina, ktora je mimo si ty. ak nemas doma dieta s poruchami ucenia a ak si tym neprechadzas a si nadrtena len nejaku teoriu a legislativu, tak do toho nekecaj. sa tu tvaris ako keby vsetci uradnici skakali tak ako staznosti chodia, nerobi sa nikde nic, vsetko sa zameta pod koberec a ucitelia spolu s riaditelmi si kryju chrbat a inspekcia? ta pride a este daju dopredu vediet. fakt nemam naladu citat taketo prispevky, kde ma ty budes poucat co mam a co nemam so svojim dietatom robit a zhadzovat ma, ze sa mu nevenujem a nic pre neho nerobim. kde sa v tebe take fantazmagorie beru? tvoj prispevok adresovany mne je vrcholne arogantny a nechutny tak akko vacsina ucitelov. ja si svoje dieta viem naucit lepsie nez hentie gracie v skole, svojmu dietatu davam dostatok podnetov, o ktorych sa inym moze len snivat a svoje dieta neberiem ako narusene.
otras toto, otras. si dvihaj ego na niekom inom, nie na mne.

mawka
17. sep 2014

@helencek ano, bude to nejaka ucitelka, co si mysli, ze vsade bola, vsetko videla a my rodicia sme brzdy a nevenujeme sa detom.

helencek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamutka
17. sep 2014

@mawka musim suhlasit s @helencek , pises rozumne, jasne, ako rodic, ktory sa uz nejakym tym problemom s dietatom pretlkol a do toho je niekto mudry nadupany teoriou a agresivne tu predvadza ako vsetkemu rozumie. Ta naivna predstava, ze kompetentni pojdu vzdy podla predpisov a papierov, ze sa nebude problem udupavat a tvarit sa, ze to bolo inak.... ta predstava, ze clovek, matka aj po rokoch extra driny bude vladat bojovat s veternym mlynom na 100% a nikdy nepolavi.... ta arogancia oddychnuteho cloveka, ktory ma len take obycajne, klasicke problemy a svoju pracu....
smola je, ze najmudrejsi su vzdy ti, ktori si konkretnym problemom realne nepresli. Taki este rodicovi povedia, ze on nevie co to je. To uz je ale od nich primitivna spinavost. To sa ani inak neda nazvat... "vy tomu nerozumiete"...ste len rodic, riesite to 10 rokov 24/7, ja to riesim par hodin denne, som hviezda jasna premudrela...
moze poznat reoriu, zakony, statistiky aj diagnozy, ale nevie vobec o com to je. Ani ja, stacilo mi zazit taku maminu s dietatom par dni v nemocnicnej izbe a navzdy "klobuk dolu"

tahivka
17. sep 2014

@mawka jediný, kto tu koho uráža a ventuluje si svoje "ego", si Ty...môj prvý príspevok nebol určený Tebe, ale ako sa hovorí: "Trafená h... zagága." ja viem, ťažko sa pravda počúva, ešte horšie číta...a máš pravdu, nečítaj moje príspevky, schovaj hlavu do piesku a naďalej nadávaj a urážaj, je to jednoduchšie. Veď si mi neodpovedala ani na jedinú otázku, Tvoj postoj je taký, že "však aj tak sa nič nevyrieši" - a potom sa všetci čudujeme, v akom svete žijeme. Ak my sme takýmto príkladom pre naše deti, čo z nich potom vyrastie? Banda sráčov, lenivcov, ktorí budú len čakať, kým sa všetko "samo nevyrieši", strachopudov, ktorí sa budú báť otvoriť ústa a prejaviť svoj názor...K tomuto ich chcete viesť? Tak sa Ťa pýtam znova: "Čo si podnikla pre to, aby si zmenila situáciu, v ktorej sa nachádza Tvoje dieťa?" Vkladáš mi do úst slová, ktoré som nikdy nepovedala a ani nenapísala (a nemusím byť psychológ, aby som vedela, prečo je to tak). Ak Ty máš takýto postoj k učiteľom, potom sa nečuduj, že rovnaký postoj bude mať i Tvoje dieťa...a ver mi, zas si to zlízne ono. Je v strede lana - za jeden povraz ťaháš Ty, za druhý škola. Jediný výsledok bude rozdvojená a nevyrovnaná osobnosť v strede 😒
Ako viete, @mawka @mamutka, či som si ja sama neprešla rovnakým peklom??? Či aj ja nemám postihnuté deti? Či aj moje deti nie sú začlenené? Ovládam legislatívu, ovládam túto problematiku...toto vám vadí? Je to tak jednoduché - prečítať si pár článkov, kníh, porozprávať sa s odborníkmi, ľuďmi z tejto oblasti, alebo po víkendoch chodiť diaľkovo študovať špeciálnu pedagogiku, aby ste sa "dostali do obrazu" a mohli svojmu vlastnému dieťaťu pomôcť. Odtŕhať si od úst a platiť si školné, dúfajúc, že to RAZ prinesie ovocie. Ako jednoducho viete odsúdiť človeka len za to, že vám povie "pravdu do očí", smutné. Naozaj nechápem, čo je na mojich príspevkoch "agresívne"...Výkričníky? Mali vás len upozorniť na dôležité slová, či pasáže, ak vám iritujú,za to ja už nemôžem. Odsúdili ste ma, nepoznáte ma...a pritom mojou jedinou snahou v týchto príspevkoch bolo to, aby ste si uvedomili, že jediný, kto dieťaťu môže pomôcť, ste vy sami. Holt, ak ste to vzdali vy, pretože sa "neoplatí bojovať s veternými mlynmi" a radšej budete len nadávať a zvaľovať vinu na každého okolo, potom nečakajte zázraky...
@helencek už som písala vyššie - papier nestačí, pokiaľ dieťa nie je riadne začlenené, učiteľ nemusí brať na jeho diagnózu ohľad, takéto dieťa sa berie ako "zdravý žiak" a rovnako sa s ním jedná. Žiadne úľavy, žiadne úpravy, žiadne osobité prístupy. Smutné, ale je to tak...Samozrejme, že učiteľ i napriek tomu, že dieťa začlenené nie je, môže prihliadať na diagnózu, ale nesmie ho inak hodnotiť ani mu robiť špeciálne úpravy - na hodinu by letel z práce. Ktorá z vás by podstúpila takéto riziko? V dnešnej dobe? Dá sa to, pokiaľ v škole všetci (aj s riaditeľom) ťahajú za jeden povraz, no stačí jeden "teplý bonz", kontrola z hora a v najhoršom scenári vám zavrú školu - nedostanú financie, lebo porušujú legislatívu a finito. Učitelia chcú byť ústretoví takýmto žiakom, ale tiež sú to rodičia, živitelia rodín, musia myslieť aj na svoje rodiny...Vari vy by ste konali na ich mieste inak? Pokiaľ však dieťa začlenené je, a napriek tomu škola nerobí to, čo by mala, nie - neotĺkala by som im to o hlavu každý druhý, ale každučký deň...pretože im ju budem otĺkať pre dobro môjho dieťaťa.