Nesúhlas s poznámkou za domácu úlohu
Dobry den dcera je v 6 triede a vcera dostala prvu poznamku a este za domacu ulohu. 🤦
Prosim jak napisat ucitelke ze s tym nesuhlasim?
Nepripravena na hodinu,nema DU z M.
Všetkým. Chápem, že učitelia majú právo zadávať úlohy, a že poznámka za ich nesplnenie je bežný nástroj, ktorí mnohí považujú za spravodlivú. To je v poriadku. Pre mňa je však dôležité pozerať sa na širší kontext – či sa berie do úvahy aj to, či dieťa učivo ovláda, alebo či sa učí iným spôsobom. Úlohy môžu byť užitočné ako nástroj, ale nemali by byť striktné a paušálne, bez možnosti prispôsobiť ich individuálnym potrebám detí. Takto sa cieľ – skutočné zvládnutie učiva – dosiahne efektívnejšie. Nemám na to hotové riešenia. Pre mňa je však užitočné otvárať tieto otázky a hľadať zmysel v tom, čo robíme. Tým by som to rada uzavrela.
@tiika To, ze sa uloha skontroluje a niekto dostane poznamku, ak si ju neurobil, to absolutne neznamena, ze sa nekontroluje, ci dieta chape/nechape. Ale skola je aj na to, aby sa clovek naucil, ze ak ma nieco splnit a nesplni, tak ho nepochvalia. Jednoducho, aby sa ludia naucili zodpovednosti, samostatnosti a systematicky pracovat.
Sirsi kontext si mozes zacat vsimat, az ked tomu naozaj rozumies a to plati vo vsetkom.
@dskjhfdlkdjhl tu ide o to, že napísala 3 vety a ženy si tu skladajú vlastný príbeh a medzi sebou sa naťahujú. vôbec sa nerieši podstata, keďže autorka už viac nezareagovala, to mi prišlo smiešne.
@victoriab A je to tak dolezite, ze autorka nenapisala viac? Ved tato tema sa mohla zacat preberat aj na zaklade toho, ze by sa niekto opytal, ci si ludia myslia, ze DU maju/nemaju byt povinne. Pekna tema, nie?
Všetkým. Chápem, že učitelia majú právo zadávať úlohy, a že poznámka za ich nesplnenie je bežný nástroj, ktorí mnohí považujú za spravodlivú. To je v poriadku. Pre mňa je však dôležité pozerať sa na širší kontext – či sa berie do úvahy aj to, či dieťa učivo ovláda, alebo či sa učí iným spôsobom. Úlohy môžu byť užitočné ako nástroj, ale nemali by byť striktné a paušálne, bez možnosti prispôsobiť ich individuálnym potrebám detí. Takto sa cieľ – skutočné zvládnutie učiva – dosiahne efektívnejšie. Nemám na to hotové riešenia. Pre mňa je však užitočné otvárať tieto otázky a hľadať zmysel v tom, čo robíme. Tým by som to rada uzavrela.
@tiika Este otazka, co ak nie skola ma byt nejakym sitom ci kriteriom na vyber dalsej zivotnej drahy a dalsich studii? Nemozes prisposobovat ucivo, domace individualnych potrebam deti na statnej skole. To nejde. Ako ma to dieta potom vediet, na co ma, na co nie, v com je dobre? Ked mu nejde matematika, ale dostava lahsie domace a mysli si, ze mu ide? Vsak je to matuce. Naopak mu ide slovencina, ale ta zase nejde inym detom, ale tie maju vseliake ulavy. Vsak sa nad tym zamysli
@dskjhfdlkdjhl tu ide o to, že napísala 3 vety a ženy si tu skladajú vlastný príbeh a medzi sebou sa naťahujú. vôbec sa nerieši podstata, keďže autorka už viac nezareagovala, to mi prišlo smiešne.
@victoriab Tu asi riesi uz trosku sirsie sposob vzdelavania, znamkovania, poznamky. Vadi ti to? Pokial ano, nezapajaj sa. Pre mna vyborna tema na diskusiu
@viestta DU je to iste ako test a diktat v škole či výučba na hodine? Aky účel ma podľa teba DU? Píšem, že vy mali mat menej príkladov? Podľa mna by si mali precvičiť a naučiť sa to, čo nevedia, aby boli schopní pochopiť ďalšiemu učivu a udržať tempo. Či, keď nebudú niečo ovládať, nebude im to chybat, v pohode budú schopní a budú napriek tomu pokračovať ďalej? Nebude to nijak vadit? Mne to nepride v poriadku. Asi aj nad takou jasnou vecou musia byt všetci v opozícii, zo zásady.
@tiika ucelom DU je precvicit si to co v skole brali, zopakovat ucivo aby bol ziak pripraveny na dalsiu kapitolu. Kontrolou DU moze ucitel zistit, ci to ziak ovlada. Jasne, ze len moze, lebo vidime to na MK, ked si dieta nevie rady, rodicia za neho DU vyriesia. Miesto toho aby mu dali navod ako to vyriesit, spytaju sa na vysledok. Vypisuju na MK aby im niekto spristupnil testy na zborovna.sk aby nadrilovali s detmi spravne odpovede, nie aby si zopakovali ucivo, pomohli dietatu pochopit, oni ich nadriluju spravne odpovede, pretoze pre niektorych je dobra znamka viac ako to, co dieta vie, alebo nevie. Ale to je uz o inom.
Ja proti DU nic nemam, moje dieta ich povacsine robi samo, bez problemov, co nechape vysvetlime, co mu nejde potrenujeme na podobnych zadaniach ako su v DU. A ak nema DU, lebo zabudol, tak nerobim cirkus, ak ma na to ucitel oznamom v Edupage oboznami. U nas to funguje tak, ze si tu DU dorobi dodatocne. Este nikdy som nebola saskovat v skole kvoli poznamke za DU, este nikdy som nebola saskovat v skole kvoli zabudnutym pomockam. A ani sa nechystam. Pre mna DU su sucast domacej pripravy na vyucovanie.
@tiika Ale ved nikto netvrdi, ze maju byt strikne. Ale musia byt pausalne, nemozes davat detom ulohy podla ich schopnosti, to je blbost. Aky zmysel ma potom znamkovanie? Budes znamkovat slabsie deti na zaklade inych, lahsich testov? Davam im lahsie otazky, ked ich skusas?
Pokial viem, deti s poruchami ucenia a vsetky tie DYS maju ine testy, ale treba mat na to diagnostiku. Ak nema diagnozu, neni co riesit. Ty si to predstavujes ako totalny chaos
@mircalla deti s poruchami ucenia maju rovnake testy ako ostatne deti. Co sa tyka obsahu a rozsahu uciva, tie testy su rovnake. Len maju inu "technologiu" na overenie vedomosti. Miesto diktatov su doplnovacky. Ale ked je diktat na vybrane slova po B, tak ten isty diktat nepisu, ale doplnuju i/y do rovnakeho textu. Dislektici maju inac koncipovane slovne ulohy, ale podstata zadania je rovnaka, len zadanie je prisposobene ich znizenej schopnosti rozumiet pisanemu textu.
@victoriab pre mna je toto velmi dobra debata. A na pocudovanie az na par uletov aj slusna, co nie vzdy byva. To, ze autorka nasla pochopenie len u par ludi s podobnym presvedcenim jej snad stacilo aby sa uistila vo svojom nazore na vec a dnes uz spravila v skole patricne divadlo, lebo pochybujem, ze pochopila podstatu potreby DU a domacej pripravy.
@tiika Ja ti to este vysvetlim na prikladoch. deti dostanu domacu ulohu (vsetci rovnaku) a pozrime sa postupne na vyborneho, priemerneho a slabeho ziaka.
Vyborny ziak sadne, ulohu urobi a pravdepodobne sa mu to cele podari vyriesit spravne (ak ma k dispozicii vysledky, tak si to hned kontroluje, ak nie, tak moze poprosit rodicov, ak su schopni kontroly, alebo pockat kym sa bude uloha kontrolovat v skole). Ale, aj tento dobry ziak potrebuje spatnu vazbu, ak mu vsetko vyjde spravne, tak si moze povedat, ano, rozumiem. Ma to vyskusane na ulohach, ktore su bud z ucebnice, alebo ich vymyslel ucitel a on ma prehlad, co to dieta bude potrebovat, ako ma aplikovat vedomosti, ktore sa v skole naucili.
Priemerny ziak-mozno mu nie vsetko vyjde, takze tam, kde ma zle vysledky sa moze pozriet (ci uz sam, alebo s rodicmi), kde urobil chybu, ked mu vysiel iny vysledok-ci si zle odpisal zadanie, alebo nieco zle scital, alebo tam ma inu chybu, zavaznejsiu. Aj tato kontrola ho nauci napr. davat si pozor na blbe chyby, samostatnosti a v podstate si sam moze potom povedat, ze tak toto mi az tak neslo a vtedy mu rodic moze dat podobne priklady-lebo toto sa nezakazuje, to kazdy rodic moze.
A slaby ziak-ten musi vediet tiez, ze toto sa vyzaduje napr. na 1 a nieco ine na 3. A ak mu nic z tej ulohy nevyjde, tak vtedy mozu nastupit rodicia, alebo sa moze dohodnut s ucitelom, ze mu to znovu vysvetli a pomoze mu pochopit, kde robi chyby.
Jednoducho spatnu vazbu potrebuje kazdy a je fajn, ked ta spatna vazba je od ucitela, lebo ten presne vie, co a ako si vysvetlili a co bude nasledovat, teda co z toho to dieta bude potrebovat.
Ak clovek pochopi toto, tak potom moze pisat o sirsom kontexte. Ak to nechape, tak mu je zbytocne vysvetlovat cokolvek ine.
@viestta Ano, tak som to myslela diktat - doplnovacka.
@anonym_285 Ano, suhlasim, do istej miery je v tom kompetencii ucitela. Akurat nerobit domace ulohy resp. si sam urcovat domace ulohy tomu ako ma konkretne pomoct?
Este mozno dodam - je to bohuzial tak: Nie kazde dieta ma schopnost sa vsetko naucit ci uz takym tempom alebo onakym
Niekomu to proste nejde, aj to sa stava. Moj syn je skvely ziak na bilingualnom gymnaziu, dcera nie je. 4 roky drvime pravopis, stale jej to nejde. Uz teraz mi je jasne, ze na gympel nepojde a ani nechce....A teraz keby sa jej v skole nejako prisposobovali, tak si stale nemyslim, zeby jej to pomohlo. Je to proste tak.
Ale ja z toho nerobim tragediu, urobili sme co sme mohli, patri k horsim ziakom vseobecne.
@victoriab Tu asi riesi uz trosku sirsie sposob vzdelavania, znamkovania, poznamky. Vadi ti to? Pokial ano, nezapajaj sa. Pre mna vyborna tema na diskusiu
@mircalla joj však precitlivená na mňa byť nemusíš :D :D :D ale aj si potvrdila, že 12 strán textu a odchýlenie od témy level milión, preto hovorím, že už sa debatuje vlastne vôbec nie je o tom, o čom bol pôvodný príspevok. svet skrz to nepadne, iba som niečo poznamenala, nabudúce si vypýtam písomné povolenie, či sa môžem zapojiť :D
@mircalla joj však precitlivená na mňa byť nemusíš :D :D :D ale aj si potvrdila, že 12 strán textu a odchýlenie od témy level milión, preto hovorím, že už sa debatuje vlastne vôbec nie je o tom, o čom bol pôvodný príspevok. svet skrz to nepadne, iba som niečo poznamenala, nabudúce si vypýtam písomné povolenie, či sa môžem zapojiť :D
@victoriab Vobec sme sa neodychlili od temy, nakolko tema ci davat poznamky za domace ulohy a to sa tu riesi. Ja som sa tu dost dozvedela, aj z opacneho tabora, ale teda tvoj prispevok bol asi jediny maximalne zbytocny. Pre mna zaujimava tema na urovni
@victoriab nebud vztahovacna. Stale sa debatuje o DU a domacej priprave ziakov. O tom ci je povinna, ci nie, o tom aky ma vyznam. Poznamku sme vyriesili u davno, pani ucitelka iba a len oznamila rodicom, ze diea nebolo pripravene na hodinu a nemalo DU. Nic viac a ani nic menej o nebolo, ze niekore o ponali inac? No a?
To ze neurobila ulohu neznamena ze neni pripravena na hodinu
@anonym_autor proste nedokážeš prekusnut že tvoja predpokladám dokonalá dcéra dostala prvú poznámku..... To je celé. Ja si myslím že to bolo oprávnené. Ale chod hádaj sa ... Ako to radia iné hod sa o zem..... Ale ak toto mieniš robiť pri každej poznámke tak veľa šťastia ti prajem
Podla mna toto dieta by nemalo ani nosit skolsku tasku, je v zakone povinnost mat zosity do skoly?
Za mňa - poznámky za zabudnutu úlohu, knihu a pod - sú len info pre rodiča, nevidím na Tom nič na nesuhlasenie - proste informácia že nemala to, čo mala urobiť.. ak takéto nieco moje deti dostanú, tak mi to povie že niečo zabúdol a neriešim..
Iné by bolo ak by bola poznámka za správanie, to by som riešila.. a to som dostala len raz - za najmladšieho syna že hral futbal na chodbe či také niečo..
A čo.sa týka či je DU povinná alebo nie - ak si myslis že nie je, vykomunikuj si to s učiteľom, riaditelom.. ja si myslím, že ak raz úloha je, ma sa splniť.. sama ich nejako rada nemám, ale aby som proti tomu brojila, tak to nie,akože načo..
Sama mám nejake povinnosti do práce ktore musím dokončiť doma, tak sa tomu normálne povenujem
. 🤷🏻♀️
@anonym_autor a ako to bakoniec dopadlo v škole?
Niekedy, tak raz za rok mi napadne, či som nemala ísť robiť radšej učiteľku. Vždy ma to ťahalo, byť v školstve. Potom si tu nájdem takýto príspevok (vďaka zaň, naozaj vďaka) a poviem si: ďakujem, ďakujem jednej mojej niekdajšej ucitelke, ktorá má od pedagogického smeru odhovárala.
Takže ak som dobre pochopila:
1. že vraj domáca úloha skutočne nie je povinná.
2. a že sa za to nemôže dať poznámka, ak ju nemá?
Super.
Stalo sa aj mne, a komu nie? že som nemala úlohu. Zabudla som, alebo som ju nevedela urobiť, či som sa na to s prepáčením vysrala. Buď som ju prepísala (to bolo najmä vtedy, keď som ju fakt nevedela, najmä vo vyššom rocniku...), alebo som sa ospravedlnila.
A keď som dostala poznámku za toto (nepamätám sa sice, ale tak iste bola), tak sa samozrejme zrútil svet, chceli odo mňa pri pohovoroch komplet prefotené strany žiackych knižiek, ktoré si namatkovo presvietili... Kiezby som mala mamu, ktorá urobí výklad školského zákona a školského poriadku a otrepe to o hlavu učiteľky a riaditeľky..
Ako vážne si robíte pi*u? Mala úlohu? Nemala. Kto za to môže? Ty, muž a dcéra. Poučenie? Krava učiteľka A treba to hneď brať osobne. Kiezby boli ľudia takí horlivi pri výklade predpisov v prípade svojich povinností, od obťažovania susedov po dopravné predpisy.
Ešte jedna vec . Dcéra je v škole kde si podpísala ako zákonný rodič nejaké interné pravidlá. Na začiatku každého roka sa podpisuje školský poriadok. Takže máš aj s dcérou rešpektovať,že ak niečo neurobí čo je v súlade s poriadkom tak ho porušuje a teda ty si zodpovedná ,aby to viac nerobila a plnila si svoje školské povinnosti. Ak to nedokážeš pochopiť tak ju uč doma. Ale pri tomto tvojom správaní už teraz viem,že by to bola pre to dievča katastrofa. Trocha sebareflexie ti nezaškodí.
Jaaaj a poslednú vec ti napíšem . DOMACE ULOHY nie sú povinné - ale to je pre učiteľov usmernenie,že môžu ale nemusia dávať. Ak ich zadajú , žiak je POVINNÝ úlohu urobiť.
@anonym_autor a ako to bakoniec dopadlo v škole?
@anonym_578490 nijako, nebudem to riešiť. Vyhrešila som dcéru. Vstúpila som si do svedomia vďaka vám otvorili ste mi oči. Ja som na fb v takej skupine čo sa škôl týka a každú chvíľu tam je nejaký príspevok o učiteľoch problémoch ako zadavaju úlohy a pomaly učiteľ nesmie ani nič povedať lebo tam rodič nabehne akú krivdu pácha na jeho dieťati. Bola som veľmi ovplyvnená. Už na to pozerám inak
@anonym_578490 nijako, nebudem to riešiť. Vyhrešila som dcéru. Vstúpila som si do svedomia vďaka vám otvorili ste mi oči. Ja som na fb v takej skupine čo sa škôl týka a každú chvíľu tam je nejaký príspevok o učiteľoch problémoch ako zadavaju úlohy a pomaly učiteľ nesmie ani nič povedať lebo tam rodič nabehne akú krivdu pácha na jeho dieťati. Bola som veľmi ovplyvnená. Už na to pozerám inak
@anonym_autor za toto ta chvalim 😊. Nie vsetci by si to vedeli tak uvedomit. Vela stasia s ulohami 👍.
@anonym_autor aká je to skupina? Ak chceš pošli do správy.
@anonym_autor super,tlieskam.Tak to ma byt,deti si povinnosti maju plnit,a poznamka je hlavne oznam pre rodica.
@anonym_autor povedzme si pravdu, deti majú v škole vyučovať učitelia, a nie im dávať úlohy, aby po vyučovaní trávili ďalších 5 hodín doma nad nezmyselnými úlohami a s nimi aj rodičia často krát, ako keby nemali žiadnu inú prácu. Rodičia nie sú učitelia, na vysvetlenie sú tam tí učitelia. Ja by som dala každému dieťaťu súkromné číslo na učiteľa, že keď nebude vedieť domácu úlohu, tak nech volá. Až vtedy by ich tieto pitschoviny prešli, keby im za večer X krát volal niekto. Bola som v škole v Anglicku, tam žiadne úlohy neboli, dokonca ani učebnice, tie ostávali v škole, a všetko v pohode. Kto sa chcel sa učil a kto nechcel ,tomu by ani domáce úlohy nepomohli.
@anonym_autor dobre robíš 👍

@victoriab Ja si myslim, ze (bez ohladu, kto je autorka) toto vobec nie je zla tema na debatu, navyse aj dost aktualna.