Nesústredenosť druháka na hodine

mishellla24
20. feb 2019

Dobry den, rada by som sa s Vami poradila. Syn chodi do skoly pre nadane deticky, je velmi sikovny, teda ked ma zrovna nato naladu. Testy z Sj alebo matematiky mame vzdy na 95% a hore. Naposledy ma velmi potesil ked v celoslovenskej sutazi z Sj skoncil na 4 mieste. Syn je v druhom rocniku avsak nastupoval do prveho rocnika ako 6 rocny (v Auste 6, v Septembri do skoly) co robi jeho spoluziakov skoro o rok starsich. Ide o to ze ucitelka sa neustale stazuje nato, ze syn sa na hodinach nevie sustredit, vyrusuje... stylom "Deti citajte si" moj syn prave vtedy objavy muchy na okne, "Deti pocitajte priklady" moj syn prave vtedy objavi mravca na koberci a sleduje ho... vobec sa nevie sustredit alebo udrzat pozornost.. Znie to dobre ze ma take dobre vysledky aj napariek tomu ze sa nesustredi na hodinach, ale ja to s nim doma vsetko dohanam, a to Vam poviem nieje sranda. Vela krat som sa mu snazila dohovorit, on ako by bol v svojom deckom svete a nechcel nejak premostit do toho kde su povinnosti. Skusala som pravidelny sport, prihlasila som ho na sport.. Kazdy den pocuvam ako znovu a znovu vyrusoval a vobec nevedel co robia na hodine. Vraj je prilis "hravy", ked uz nic, asi vyhladam pomoc psychologa, prosim poradte, mate niektora doma "hrave" dieta? Dakujem za kazdu radu.

jania023
20. feb 2019

@mishellla24 aj u nas to tak bolo. Poslali nas ku psychiatrovy na posudok lebo mi malu chceli dat do specialnej skoly koly tomu istemu co aj vas maly. Sli me ku lekarke a ta po asi 2 mesiacoch sedenia u nej skonstatovala ze chybna je skola lebo osnovy su slabe pre malu. Vymenili sme skolu za vyssi stupen cize obtiatnost tahaia a uz je ok lebo sa nenudi
Proste ina sa v tej skole iba nudila a ked sme sa jej spytala ze preco si neopakuje veci ako ine deti tak povedala ze jej to staci precitat raz a vie to tak nude radsej muchy sledovat😬
Mozno by stacilo mu dat viac prace aby nemal cas u nas to pomohlo ale teda ja nezijem na sr cize aj ta skola sa venuje kazdemu ziakovy individualne podla potreby

hettinka
21. feb 2019

@mishellla24 ste prípad pre psychológa ... nadané deti majú často rôzne iné problémy, syn je tiež nadaný a aj chodil do školy pre nadaných, učenie mu išlo ľavou zadnou, ale mal problémy v komunikácii napríklad. Lenže v našej škole sa učiteľka tomu sama venovala, takéto deti sa nedajú učiť štýlom "čítajte si" , alebo "počítajte"
Náš syn nastúpil do klasickej školy, mali sme velké problémy, vyrušoval, čo vyriešil prestup do APROGENu. Tam si v prvej triede nosil skoro všetky pracovné listy domov nevyplnené, lebo nad ním zrazu niekto nestál ako pohonič, nech si robí... a potom sme mali o program postarané. Šla som za učiteľkou, že či to nemá náhodou stíhať v škole a ona povedala, že ona ho schválne neupozornuje, aby robil. Že oni aj musia nechať deťom ich individuálne tempo, ale že on je dosť inteligentný na to, aby si časom uvedomil, že ak sa v škole fláka, chodí na WC, piť, hrať sa, tak to nestihne a bude musieť doma. A tak aj bolo, postupne sa to zredukovalo, ale spolupracovali sme obe. Ja som doma nesuplovala školu, ale posadila ho na stoličku a kým si nedorobil školské veci, nesmel sa hrať. A robil bez pomoci, ja som síce učitelka, ale on to mal vysvetlené v škole a že si nestihol úlohy, jeho problém.
Staršia nebola v škole pre nadaných, v 1. triede sa tiež zabávala, hrala, tam sme boli až u psychologičky, kedže v klasickej škole je detí viac a nedalo sa učitelke stále len ju riešiť ... tak sme to vyriešili potom tak, že sedela sama, v prvej lavici v tretom od okna, aby sa čím menej rozptylovala. Trvalo to asi rok, kým sa to úplne vyriešilo. Doma som jej tiež presne stanovila limity, za aký čas musí stihnúť úlohy, vymenila stoličku, vyprázdnila stôl, nech má čo najmenej rušivých vecí okolo seba.

mishellla24
autor
21. feb 2019

@hettinka Dobry den, uplne sa s Vami stotoznujem, presne si nosi domov vela uloh le na hodine nepracuje, staci maly podnet a on hned zabudne nato co robil alebo co ma robit a venuje sa niecomu inemu. Ucitelka mi tiez povedala ze ona ho schvalne neupozornuje aby to spravil, lebo potrebuje ten pohon ktory nad nim stoji a kontroluje ho. Tiez mate pravdu v tom ze som doma suplovala skolu a podla mna som tu spravila chybu. V skole to mal na haku lebo vedel, ze pride domov a mama mu to vysvetli. Rozhodla som sa spravit to presne ako vy, vcera som mu povedala ze sa pripravy do skoly sam a ulohy si tiez spravi sam, aj tak bolo jednu ulohu nevedel tak som mu povedala, bohuzial, tak to nebudes mat spravene a s tym isiel dnes do skoly ze to nemal spravene. Musi si uvedomit, ze pokial na hodinach nebude davat pozor tak mu s tym doma nepomozem, bude sa musiet zacat spoliehat sam na seba. Ja som mu chcela co najviac pomoct a pritom som mu tym asi iba skodila.. Preco sa deti nerodia uz hned aj s rodicovskym manualom? :D Spravim mu asi aj nejaku tabulku s nalepkami za kazdu pochvalu ktoru dostane aj za pripravu do skoly aj za sustredenie sa na hodine a uvidim ako to pojde. Dakujem velmi pekne za Vase slova.

nini1010
21. feb 2019

Presne toto je dovod pre ktory hrozne vaham ci dat dceru do skoly a neviem sa rozhodnut.samozrejme ideme aj na psych.posudok.je julova,netvrdim ze je mimoriadne nadana,nantom mi absolutne nezalezi,ale zvlada uplne vsetky predskolacke ulohy,je velmi sikovna a bistea,pomaly ma zaujem.ucit sa pisat a pocitat.Ale proste sa nevie sustredit.pokial ju dana vec nezaujme v zmysle hry,proste sa nevie na nu sustredit ani par minut,neustale ju treba upominat.proste vidim ze to nerobi naschval,ze to nie je o neposluchani,ona si ide proste paralelne svoj decky svet.obavam sa ze by ten potencial ktory ma v hlavicke este nevyuzila,ze nedozrela a ze by sme nonstop riesili v skole jej spravanie a ze vyrusuje a nesustredi savelmi vazne kvoli tejto veci zvazujem.odklad skoly.ucitelky ju vnimaju po rozumovej stranke ako velmi sikovnu ale mne instinkt hovori stale ze to nebude dobre.

hettinka
21. feb 2019

@mishellla24 veľmi dôležitá je spolupráca s učiteľom. Ja som vždy šla s problémom za triednou, povedali sme si, ako sa dieťa sprava v škole a doma a dohodli si spoločný postup, ako to ideme riešiť, aby sme ťahali za jeden povraz. No a mladý, keď videl, že s nami nemôže manipulovať, že sme dohodnuté, tak sa tiež rýchlejšie uvedomil.

mishellla24
autor
21. feb 2019

@nini1010 Dobry den, uprimne Vam poviem, ak by som to mohla vratit spat, urcite by som mu dala odklad.... Hmm, to uz teraz ale neovplyvnim, ach jaj.

silvusias
21. feb 2019

Tiež ma v prvom rade proste napadlo, či sa tam malý nenudí. Inak si neviem vysvetliť to, že aj napriek tomu, že sa nesústredí má vynikajúce výsledky

eliska13
21. feb 2019

@mishellla24 myslím, že ešte mal byť doma je výborné, že je sikovny, ale ešte mu mal patriť ten detský svet.Teraz to máte ťažšie aj ty aj on aj učiteľka.Deti sa vedia znechutiť tým, že má teraz dril.ten rok strašne pomôže teraz už len bojovať a počkať, kým dozreje.Ono jedna vec sú vedomosti druhá pocit zodpovednosti, povinnosť, sústredenie, pocity

eliska13
21. feb 2019

@mishellla24 ešte môže byť aj preťažený učenie, šport a prejaví sa to na nesustredeni.potom ty dohanas doma zameškané zo skoly

alaguema
21. feb 2019

@mishellla24 nechápem...ak chodí do nadanej triedy, musel absolvovať intelektové testy, kde sa testuje okrem iného aj emocionálna a sociálna pripravenosť, čo je uňho evidentne problém. To kto vám ich robil??? Osobne by som teraz dieťa určite nenechala bez pomoci s úlohami, veď je druháčik preboha. A ešte k tomu nedozretý. To nie je jeho chyba, ale tvoja a psychologičky, ktorá vám dala doporučenie.

hettinka
21. feb 2019

@alaguema keď ono to je zložitejšie. Práve deti, ktoré majú vysoké IQ majú veľa problémov práve v emocionálnej a sociálnej oblasti. Často sú sebestrední, nevedia akceptovať autority, "neposlúchajú", teda aspoň nie na povel, ale všetko im treba vysvetliť, presvedčiť ich, aby sami chceli.Často sa venujú len tomu, čomu sami chcú, vtedy sa dokážu aj koncentrovať a dopodrobna niečo skúmať a venovať sa tomu, ale to, čo treba vedieť v škole ide mimo nich. Tuto chlapec raz možno bude perfektný biológ, odborník na hmyz, ako ha zaujímajú mušky a mravce ... ale niektoré veci v škole ho nebudú baviť nikdy a nemusí mať ani dobré známky. Takýchto žiakov mi už prešlo rukami niekoľko a bohužiaľ, často sú nepochopení a majú v škole množstvo problémov. Mala som aj nedávno chlapca, ktorý bol štvorkár, ale v svojom odbore písal také práce, že už ako druhák na gymnáziu bol prijatý na VŠ ... no rozprávaj mu, aká prepotrebná je pre neho slovenčina alebo dejepis, ak on už pracoval vo výskume a bol fakt top.

Odklad u nich tiež nič nerieši ... oni si žijú vo svojej bubline, tiež máme doma takého Sheldona Coopera a je to ťažké, veľmi. Minule doma plakal, že mu kážem učiť sa a on pritom všetko vie zo školy ... a potom dostal 2 z písomky a presne o tom to bolol že si to vôbec nepozrel. Aby sme sa zle nepochopili, nejde o jednu dvojku, ak by som vedela, že sa učil, nevadilo by mi to vôbec. Ale ide o to, že ma hnevá tá jeho povrchnosť a falošná sebaistota ... ale on sa potrebuje učiť na vlastných chybách, mna nepočúva.

Čo sa týka DU, oni pomoc nepotrebujú, nepotrebujú doučovať, lebo veci najradšej pochopia sami, do hlavy im to priam skáče, vedia byť kreatívni, ich myslenie je úplne iné, inovatívne ... pomôcť im treba len v tom, že im rodič vytvorí istý režim, viesť ich k zodpovednosti a raz za čas ich nechať sa v tých problémoch aj "vytrápiť" a nechať ich niesť následky za to, ak si robia po svojom.