Nevhodná komunikácia učiteliek s deťmi
Ahojte, vcera som bola so synom na ihrisku na sidlisku a prisla tam skola. Deti prveho stupna vramci hodiny. Boli s nimi dve ucitelky, ktore sa cely cas rozpravali na lavicke. Deti sa hrali slusne, nebol ziaden problem, davali si pozor ze su tam aj malicke deti.
Co ale chcem povedat, pri odchode som zapocula rozhovor uciteliek s jednou ziackou. Ked sa koncila hodina, ucitelky zavelila a hned sa muselo ist. Okamzite nastup. Jedno dievca ale stale behalo po ihrisku. Ked ju ucitelka zavolala, dievca povedalo ze hlada zuvacky, ze jej niekde vypadli. Ucitelkam sa to nechcelo riesit a bez toho aby sa napr jedna s nou vratila pozriet to ihrisko jej tvrdili ze urcite jej nevypadli a ze vlastne ani ziadne zuvacky urcite nemala. Dievca stale tvrdilo ze si zuvacky vzala a chcela sa vratit po nich pozriet ale ucitelky opakovane z nej robili debila ze urcite ostali zuvacky v triede. Ona stale opakovala ze ich mala a ze si pred chvilou aj zuvacku dala. Tak zvolili taktiku ze ju zvozili za to ze co si vobec berie zuvacky na ihrisko, ze je to blby napad a vlastne tak jej treba lebo ich mala nechat v satni a odisla cela trieda. Zuvacky tam naozaj boli na zemi pri kolotoci.
Ostalo mi toho dievcata luto, nepacilo sa mi ako situaciu ucitelky riesili a komunikovali. Vlastne uplna banalita ktora sa dala riesit slusne bez zhadzovania alebo kritiky.
Mozno mi poviete ze riesim blbosti, budete sa zastavat ucitieliek aka je to tazka praca a mam si to skusit. Som z rodiny kde sa podobne komunikovalo a teraz mam problem stat si za svojim a casto o sebe pred autoritami pochybujem.
Stretli ste sa aj vy s nevhodnym spravanim uciteliek/vychovavateliek/trenerov voci detom? Riesite doma ako komunikovat s detmi? Ak ste boli doma od rodicov tiez tako urazani/zhadzovani/ponizovani ako ste sa vysporiadali s tymito traumami a s tym ze je vysoko pravdepodobne ze sa s vasimi detmi bude tiez niekto bavit otrasne?
Dakujem
Ale ja suhlasim, ze je to o ludoch, ale na oboch stranach. Nie su vsetci ucitelia zli, dovolim si tvrdit, ze poznam vela dobrych ucitelov, komunikativnych, empatickych, viac ako tych zlych.
ok koncim na dnes, musim sa ucit.
Ludia, ktori nepracovali v skolstve nikdy nepochopia ucitelky. Tak ako ucitelky nechapu zeny v banke, v potravinach, v kuchyni a ich starosti a problemy ... Ked mate na zodpovednost 25 deti, 1 chce zavolat mame, ci ma ist na obed, lebo nevie, ci je odhlaseny, 2. potrebuje byt pred skolou o 12.15 hod., lebo ide s otcom k lekarovi, 3. prisiel do skoly o 09.40 lebo bol u zubara, takze ho ucitelka musi mat v merku, ze ho nesmie zabudnut pockat,4. boli brucho, idete volat mame,.... Nesudte, pokial neviete kolko toho ma v hlave ucitelka. Ocividne dievcatu nenadavali, iba ju chceli posurit, nech ide. Keby mali vkuse cakat na kazde z tych 25 deti , v zivote by sa dalej nepohli. Zuvacky nemaju hodnotu stratenej mikiny, ruksaku,... aby tam teraz cela trieda cakala do aleluja.
@andreatytler dala, ale zároveň by ma vnútorne hnevalo, že dievča vôbec toto rieši, že mi nabúralo plan odchodu, aj keď len na 2-5 minut a rieši tuto vec so mnou. Ako som spomínala, ja ako dieta by som s takouto vecou nešla za učiteľkou, lebo by som ju považovala za svoje zlyhanie a vedela by som, že toto nie je niečo, s čím mám učiteľku zaťažovať. Ide o to, že rodičia i žiaci si začínajú zvykať na rôzne poziadavky. Kde je hranica toho, čo ma učiteľ riešiť? Je v poriadku, ak rodič denne píše učiteľke na edupage, aby odkázala jeho dieťaťu, že po škole príde babka, nech ju čaká tam a tam. Že si zabudlo desiatu a že po druhej hodine nech ide na vratnicu, doniesla mu ju mama. Atd … xy mikropoziadaviek a keď toto budú robiť všetci?
@zuzana76 To dievca neslo za ucitelkou aby jej pomohli hladat zuvacky. Ona si ich hladala sama. Chcela tam ostat dlhsie. Ucitelka mohla kludne zavelit ze cakat nebudu a ma smolu a zuvacky musi prestat hladat. Ty asi vravis ze by si si nedovolila poziadat ucitelku aby ostali dlhsie koli stratenym zuvackam.
@zuzana76 To dievca neslo za ucitelkou aby jej pomohli hladat zuvacky. Ona si ich hladala sama. Chcela tam ostat dlhsie. Ucitelka mohla kludne zavelit ze cakat nebudu a ma smolu a zuvacky musi prestat hladat. Ty asi vravis ze by si si nedovolila poziadat ucitelku aby ostali dlhsie koli stratenym zuvackam.
@andreatytler nie, ja vravím, že by som s týmto mojim problémom učiteľku vôbec neoboznamila, jednoduchí by som považovala žuvačky za stratené a hotovo. Brala by som to ako môj súkromný problém, s ktorým učiteľka nemá čo do činenia a tobôž vy som jejnti nepovedala, ak viem, že som porušila školský poriadok a mám niečo, co do školy nepatrí. Jednoducho by som prijala, že len ja nesiem zodpovednosť.
Učiteľky obe pochybili, ale nie v komunikácii. Ako mohlo tak malé dieťa na 1. stupni mať pri sebe žuvačky? Zákaz doniesť žuvačky do školy by mal byť jasný a dodržiavať z bezpečnostného hľadiska. Pre laika nevinná žuvačka môže deti aj zabíjať. Ak pri pohybe, najmä behaní zabehne do pľúc nastáva embólia a rýchla smrť. Stálo sa to nerqaz. Dokonca som na vlastné oči videla, ako chlapček asi 4 - ročný na chodníku so žuvačkou, ktorú tesne predtým mu dala mama pred obchodom, potkol sa o vydutý hrbolček asfaltu na chodníku a zabehla mu žuvačka. Nepomohli žiadne známe hmaty, nič, on sa nedusil, ale kašľal z podráždenia pľúc. Kým prišla záchranka, zomrel. Tie učiteľky vážne pochybili ak tolerovali žuvačku dokonca vonku, kde je pohyb detí aktívnejší.
@andreatytler nie, ja vravím, že by som s týmto mojim problémom učiteľku vôbec neoboznamila, jednoduchí by som považovala žuvačky za stratené a hotovo. Brala by som to ako môj súkromný problém, s ktorým učiteľka nemá čo do činenia a tobôž vy som jejnti nepovedala, ak viem, že som porušila školský poriadok a mám niečo, co do školy nepatrí. Jednoducho by som prijala, že len ja nesiem zodpovednosť.
@zuzana76 No ano. Ani ja by som ucitelke nepovedala ze som stratila zuvacky a ze nech na mna cakaju ale preto lebo pred tymi 40 rokmi by sa deti na take nieco neodvazili. Iba posluchat a byt ticho. A to tiez nie je spravne. Dnesne deti maju odvahu povedat ucitelke svoje poziadavky a tak by to malo byt.
@zuzana76 No ano. Ani ja by som ucitelke nepovedala ze som stratila zuvacky a ze nech na mna cakaju ale preto lebo pred tymi 40 rokmi by sa deti na take nieco neodvazili. Iba posluchat a byt ticho. A to tiez nie je spravne. Dnesne deti maju odvahu povedat ucitelke svoje poziadavky a tak by to malo byt.
@andreatytler ale o tom píšem, mali by vedieť selektovat, čo je požiadavka, ktorú môže riešiť s učiteľkou a čo nie. Určite veci si musia vyriešiť sami. Tobôž, keď ako píšem, žuvačky v škole nemala mať. Mne nevadí požiadavka, ktorá je na mieste.
@andreatytler ziaden extrem nie je dobry a u nas to ide z jedneho extremu do druheho. Nasa generacia sa bala cokolvek povedat, dnesne deti naopak nepoznaju mieru a su schopne od ucitela pozadovat cokolvek. Ak su raz zuvacky na ihrisku zakazane (a to naozaj opravnene, kto tvrdi nieco ine, tak proste nepremysla ani krok dopredu), tak ak ich tam mam a stratim, tak nebudem ucitelke hovorit, ze som ich stratila. A samozrejme, ucitelka jej rovno mala povedat, ze zuvacky tam vobec nemala mat a nie sa vykecavat, ci ich mala/nemala.
Chyba je vsak v tom, ze rodicia, namiesto toho, aby stanovili doma nejake mantinely, tak posluchaju svoje deti ako psikovia. Potom sa tu mamicka stazuje, ze ma doma 15-17 rocnych corgonov, ktori sa jej ani nepozdravia a len cakaju, co za nich urobi.
Povedala by som, ze tento druhy extrem je ovela skodlivejsi, ako ten prvy.
Učiteľky obe pochybili, ale nie v komunikácii. Ako mohlo tak malé dieťa na 1. stupni mať pri sebe žuvačky? Zákaz doniesť žuvačky do školy by mal byť jasný a dodržiavať z bezpečnostného hľadiska. Pre laika nevinná žuvačka môže deti aj zabíjať. Ak pri pohybe, najmä behaní zabehne do pľúc nastáva embólia a rýchla smrť. Stálo sa to nerqaz. Dokonca som na vlastné oči videla, ako chlapček asi 4 - ročný na chodníku so žuvačkou, ktorú tesne predtým mu dala mama pred obchodom, potkol sa o vydutý hrbolček asfaltu na chodníku a zabehla mu žuvačka. Nepomohli žiadne známe hmaty, nič, on sa nedusil, ale kašľal z podráždenia pľúc. Kým prišla záchranka, zomrel. Tie učiteľky vážne pochybili ak tolerovali žuvačku dokonca vonku, kde je pohyb detí aktívnejší.
@evkatk učiteľka pochybila? Mala prehľadať každé dieta, či náhodou nemá pri sebe žuvačky, zápalky ... Prosím ťa... Nepochybili skôr rodičia? Učiteľka jej tie žuvačky nedala, nekúpila a ani jej ich nedovolila, či nedala na nej peniaze 🤦🏼♀️ rodičia svojim deťom kupujú veci alebo dávajú vreckové, takže je na mieste aj učiť čo pre deti vhodné je a čo nie a kedy to vhodné je.
@evkatk učiteľka pochybila? Mala prehľadať každé dieta, či náhodou nemá pri sebe žuvačky, zápalky ... Prosím ťa... Nepochybili skôr rodičia? Učiteľka jej tie žuvačky nedala, nekúpila a ani jej ich nedovolila, či nedala na nej peniaze 🤦🏼♀️ rodičia svojim deťom kupujú veci alebo dávajú vreckové, takže je na mieste aj učiť čo pre deti vhodné je a čo nie a kedy to vhodné je.
@foxie95 neviem teda ako je to na skole teraz ale aj na zakladke aj na strednej kde som chodila (kde bolo 8r gymnazium) sa bezne v skolskom bufete dali kupit tieto vrazdiace zuvacky
Autor Ale za to nemôže predsa učiteľka. Inak u nás na škole sa zakázali predávať aj pelendreky a podobné somariny v bufete. Nie je to fajn ani sa sústrediť keď sú deti plné cukru, aj keby človek nepozeral na bezpečnosť. Ja len reagujem na komentár, v ktorom je napísané, že učiteľka pochybila v tom, že dieťa malo žuvačky. Rodičia dávajú deťom peniaze. Tak mu radšej kúpim niečo na desiatu, keď nechcem aby si kúpili v bufete blbosti. Rodičia učia deti, čo si kupovať za peniaze, ktoré im dajú a áno, aj my sme si kupovali miesto desiaty somariny. Lenže to už je potom presne o tom, čo písala zuzana76, že keď som si niečo kúpila, vedela som že som nemala a teda by som rozhodne nešla za učiteľkou, že som stratila niečo, čo viem že nemám mať a na čo mi rodičia peniaze nedali a čo má učili, že je nebezpečné. Na tomto fakt učiteľky zodpovednosť nemajú. A to je ďalšia kapitola ako rodičia s deťmi nedodržujú školský poriadok, veci ktoré sa do školy nosia a ktoré nie a podobne.
Lenze tie bufety nespadaju zvacsa pod skolu, ale ma ich nejaky podnikatel a ano, ked sa pride na nejake faux pas, tak sa s nim jedna, ze toto a toto by mal z ponuky vyradit. Na ZS detto, tam je ponuka tovaru este obmedzenejsia.
A toto, autorka, je zase len ako vivinit to dieta a rodica, maloktory rodic je taky uvedomely, ze by si priznal chybu. Tak ako sa tu vivinuju rodicia, ze vlastne nemaju cas sa detom venovat, a teda preto su nevychovane. Ale to predsa tiez nie je chyba ucitelky. Ano, aj ucitelky su vselijake, to ja beriem. Ale treba si uvedomit, ze problem je na oboch stranach. Rodicia nemozu ocakavat pristup, aky oni sami nemaju. Pozri si kolko je tu tem, ze aka je ucitelka a riesia tu fakt aj tu najmensiu banalitu, ale nevidela som temu, koru by zalozila ucitelka a kydala by na rodicov, len vtedy, ked teda zacnu rodicia. U nas neexistuje spolupraca rodic - ucitel. To je ten najvacsi problem, tato spolupraca zanikala postupne, kedysi bola na lepsej urovni.
A o tom, ze u nas sa nedodrzuje skolsky poriadok, o tom by sa dali pisat litanie. Napr. zakaz nechtov dlhych, zakaz farbenia si vlasov atd... Aj tu kopec tem, kde matka povie, ze co sa ucitelka stara, ked ona jej to dovolila, potom to u nas v skole vyzera ako na Vajnorskej po zotmeni. Dievcata v podprsenkach, pardon crop topoch a kratkych nohaviciach zarezanych do zadku, a ked by ste ich chceli poslat domov, tak vlastne ani nemozete, lebo za ne zodpovedate v skole. Pozrite si dobre skoly v zahranici - maju uniformy, dievcata aj chlapci chodia primerane oblecení, ja nejake skoly sledujem z profesionalnej stranky, tak napr Colegio Ingles Americano v Monterrey si najdite na IG alebo FB a pozrite fotky, su tam aj fotky malych deti, kedze to je skola od skolky az u nas po 9. rocnik ZS, najdite si pubertakov a pozrite, ze su slusne obleceni bez vystrednosti. Ale u nas rodicia maloco respektuju a ku vsetkemu maju vyhrady, ze okliestujeme ich rodicovske prava.
A o tom, ze u nas sa nedodrzuje skolsky poriadok, o tom by sa dali pisat litanie. Napr. zakaz nechtov dlhych, zakaz farbenia si vlasov atd... Aj tu kopec tem, kde matka povie, ze co sa ucitelka stara, ked ona jej to dovolila, potom to u nas v skole vyzera ako na Vajnorskej po zotmeni. Dievcata v podprsenkach, pardon crop topoch a kratkych nohaviciach zarezanych do zadku, a ked by ste ich chceli poslat domov, tak vlastne ani nemozete, lebo za ne zodpovedate v skole. Pozrite si dobre skoly v zahranici - maju uniformy, dievcata aj chlapci chodia primerane oblecení, ja nejake skoly sledujem z profesionalnej stranky, tak napr Colegio Ingles Americano v Monterrey si najdite na IG alebo FB a pozrite fotky, su tam aj fotky malych deti, kedze to je skola od skolky az u nas po 9. rocnik ZS, najdite si pubertakov a pozrite, ze su slusne obleceni bez vystrednosti. Ale u nas rodicia maloco respektuju a ku vsetkemu maju vyhrady, ze okliestujeme ich rodicovske prava.
@zuzana76 Tak co sa tyka oblecenia a ucesov, do tohto by som sa ako ucitelka az tak nestarala. Je ovela lepsie, ked sa v tomto smere vyblbnu v puberte, ako potom neskor. Samozrejme, mali by mat to oblecenie ciste. Mne vadi jedine, ked zapachaju a bohuzial, aj toto sa stava a to ucim dospelych ludi.
@zuzana76 Tak co sa tyka oblecenia a ucesov, do tohto by som sa ako ucitelka az tak nestarala. Je ovela lepsie, ked sa v tomto smere vyblbnu v puberte, ako potom neskor. Samozrejme, mali by mat to oblecenie ciste. Mne vadi jedine, ked zapachaju a bohuzial, aj toto sa stava a to ucim dospelych ludi.
@dskjhfdlkdjhl ano, ale to ide ruka v ruke so spravanim, aby malo dieta, ktore nema ani 15 rokov piercingy kade tade, atd.. Mne je to uz jedno, mne vulgarne oblecenie sice vadi, neriesim, kaslem uz na to, lebo to je hrach o stenu, ale pomyslim si svoje.
@dskjhfdlkdjhl a pod tym oblecenim nemyslim normalne kratke gate, ale pomaly nohavicky a fakt podprsenku, v juni uplne bezny jav na skolach
@dskjhfdlkdjhl a pod tym oblecenim nemyslim normalne kratke gate, ale pomaly nohavicky a fakt podprsenku, v juni uplne bezny jav na skolach
@zuzana76 Tiez vidim kadeco a to mam dospelych, ale mam skusenost, ze nie vsetci takto dogabani maju blbe chovanie, takze uz neposudzujem podla oblecenia a doplnkov, fakt to nemusi ist ruka v ruke s debilnym chovanim. Aspon ja taku skusenost mam a hodne som za poslednych 15-20 rokov toto prehodnotila.
@zuzana76 Tiez vidim kadeco a to mam dospelych, ale mam skusenost, ze nie vsetci takto dogabani maju blbe chovanie, takze uz neposudzujem podla oblecenia a doplnkov, fakt to nemusi ist ruka v ruke s debilnym chovanim. Aspon ja taku skusenost mam a hodne som za poslednych 15-20 rokov toto prehodnotila.
@dskjhfdlkdjhl tak ja co som vypozorovala, tak vzdy za tym nejaky problem bol, bud problem v rodine, alebo psychologicky sam so sebou atd... jednoducho kompenzacia si niecoho, ale ako vravim, je mi to jedno, mne sa paci old money style, sportovo- lezerny.
Lenze tie bufety nespadaju zvacsa pod skolu, ale ma ich nejaky podnikatel a ano, ked sa pride na nejake faux pas, tak sa s nim jedna, ze toto a toto by mal z ponuky vyradit. Na ZS detto, tam je ponuka tovaru este obmedzenejsia.
A toto, autorka, je zase len ako vivinit to dieta a rodica, maloktory rodic je taky uvedomely, ze by si priznal chybu. Tak ako sa tu vivinuju rodicia, ze vlastne nemaju cas sa detom venovat, a teda preto su nevychovane. Ale to predsa tiez nie je chyba ucitelky. Ano, aj ucitelky su vselijake, to ja beriem. Ale treba si uvedomit, ze problem je na oboch stranach. Rodicia nemozu ocakavat pristup, aky oni sami nemaju. Pozri si kolko je tu tem, ze aka je ucitelka a riesia tu fakt aj tu najmensiu banalitu, ale nevidela som temu, koru by zalozila ucitelka a kydala by na rodicov, len vtedy, ked teda zacnu rodicia. U nas neexistuje spolupraca rodic - ucitel. To je ten najvacsi problem, tato spolupraca zanikala postupne, kedysi bola na lepsej urovni.
@foxie95 napisala som snad ze je to vina pedagogov? Vy vo vsetkom hned vidite utok. Ale zase predavat v bufete zuvacky ktore su zakazane je trosku aj chyba skolky (riaditelky, zriadovatela, to je jedno). Ved to ako keby v narodnom parku predavali ohnostroje. Urcite by si ich nikto nekupil a nestrielal ich.
@zuzana76 ak je zakaz zuvaciek na pode skoly bufet ich predavat moze? Ocakava sa ze deti budu natolko uvedomele ze ak uz si ich kupia tak si ich schovaju do kapsicky a daju az po skole? Ja teda nechcem "vivinovat" ani dieta ani rodica ale teda este si pamatam seba ako dieta. Ale teda to uz je tema o niecom uplne inom.
Nemal by predavat, ani kolove napoje a pod. ale ako pisem, tieto bufety spadaju pod samostatne subjekty, podnikatelov, myslim, ze ale vzdy ak sa najde nieco nevhodne, tak sa s majitelom rokuje. Ani nevieme, ci to dieta kupilo tie zuvacky v skolskom bufete. Tak to vyvinovanie sa je na oboch stranach, a takto to bohuzial nefunguje. Rodicia sa vyhovaraju na skolu a skola na rodicov a zatial nam tu vyrasta generacia ludi, ktorí nie su riadne ukotvení a nemaju ziadne zaklady svedomitej prace. Resp. ta praca s nimi je tak narocna (ano, vacsina napise a co cakate, chcete hned vychovane deti? ) pretoze sa velmi tazko spolupracuje s rodicmi, ktorí sami nie sú svedomití, neposielaju nacas peniaze, nedaju informovany suhlas a treba ho obvolavat. Ak uz mame takychto rodicov, tak nech skoly zamestanaju administrativneho pracovnika, ktori bude toto riesit, ale nie, u nas sa navali vsetko na triedneho ucitela a potom sa cuduju ludia, ze ucitelia su nevrli.
Tiez mi napadlo, ucitelia nemaju hmotnu zodpovednost, ale casto riesime take velke peniaze, napr. vylet. len tak vyzbieranych 1500-2000 eur a clovek s tym chodi mesiac a strazi to ako oko v hlave. Co keby mi to zmizlo? Kto bude na vine? Nemame vyriesenych mnoho otazok v nasom skolstve. Takisto sluzobne telefony, atd... Ucitel nie je podnikatel, aby vyuzival svoj mobil, svoj pausal. Tie peniaze by tiez mali chodit niekam na ucet a niekto - nejaka administrativna sila by to mala kontrolovat a komunikovat s rodicmi ohladne platieb.
@zuzana76 myslim, ze to dievcatko bolo male na to aby takto rozmyslalo...
@zuzana76 myslim, ze to dievcatko bolo male na to aby takto rozmyslalo...
@simca06022011 ano, ale ja pisem, ze detom treba uz od mala vstepovat empatiu, aj navzajom voci sebe, ale aj k ucitelom. Aj tu vidim casto: Preco by som mal/a mat uctu voci dospelemu automaticky. nebudem niekoho respektovat len preto, ze je autorita. My mame dnes problem s autoritou. Ten, kto ma problem s autoritou, ma nejaký vnutorný problem. Nie vsetky autority pozaduju nezmyselne veci. Ale u nas sa to tak automaticky berrie - Autorita je moj nepriatel a k tomuto sa vychovavaju deti. Naozaj pisem z praxe. Mnoho deti dnes vobec nevie co je ucta a bohuzial nevedia ani pozdravit, to je fakt a realita. My ako ucitelia ich na chodbach zdravime ako prvi a nahlas, aby si to uvedomili. Nie vsetci, su aj velmi zlate deti, vychovane, slusne.
Tiez mi napadlo, ucitelia nemaju hmotnu zodpovednost, ale casto riesime take velke peniaze, napr. vylet. len tak vyzbieranych 1500-2000 eur a clovek s tym chodi mesiac a strazi to ako oko v hlave. Co keby mi to zmizlo? Kto bude na vine? Nemame vyriesenych mnoho otazok v nasom skolstve. Takisto sluzobne telefony, atd... Ucitel nie je podnikatel, aby vyuzival svoj mobil, svoj pausal. Tie peniaze by tiez mali chodit niekam na ucet a niekto - nejaka administrativna sila by to mala kontrolovat a komunikovat s rodicmi ohladne platieb.
@zuzana76 prečo zbierate také veľké peniaze v hotovosti? rodičia musia dávať peniaze deťom a kontrolovať či nestratili a odovzdali učiteľke a ty ich potom ani nemáš kde poriadne zamknúť, lebo iste vám škola nedá trezor pre každú triednu učiteľku
Na lístok vytlačiť číslo účtu, sumu, QR kód rozdať lístky žiakom a rodičia pošlú peniaze na účet.
Za autobus zaplatíš faktúru prevodom, vstupenky zaplatíš kartou pri pokladni a fakt v dnešnej dobe nepotrebuješ prevlačovať peniaze, možno tak drobné na zmrzlinu.
A bonus je, že máš nevyvrátiteľný doklad/prehlad kto koľko dal a koľko sa kde minulo ak by rodičia chceli skontrolovať výdavky.
A aby sa ti to nemiešalo s osobnými výdavkami tak si na to zriadiť bezplatný samostatný účet, kde budeš riešiť len peniaze svojej triedy.
@zuzana76 prečo zbierate také veľké peniaze v hotovosti? rodičia musia dávať peniaze deťom a kontrolovať či nestratili a odovzdali učiteľke a ty ich potom ani nemáš kde poriadne zamknúť, lebo iste vám škola nedá trezor pre každú triednu učiteľku
Na lístok vytlačiť číslo účtu, sumu, QR kód rozdať lístky žiakom a rodičia pošlú peniaze na účet.
Za autobus zaplatíš faktúru prevodom, vstupenky zaplatíš kartou pri pokladni a fakt v dnešnej dobe nepotrebuješ prevlačovať peniaze, možno tak drobné na zmrzlinu.
A bonus je, že máš nevyvrátiteľný doklad/prehlad kto koľko dal a koľko sa kde minulo ak by rodičia chceli skontrolovať výdavky.
A aby sa ti to nemiešalo s osobnými výdavkami tak si na to zriadiť bezplatný samostatný účet, kde budeš riešiť len peniaze svojej triedy.
@maranco ano, platim fakturu, aj prevodom platim, ale na aky ucet poslu peniaze? skoly? a tam to kto skontroluje, ci poslali vsetci? ja nemam pristup k skoslkemu uctu.
@maranco chodi sa aj na 3-dnove vylety, ktore stoja aj 350 eur (zahranicie)
@maranco ale ty nerozumies, ja nechcem spravovat ziaden ucet s rodicovskymi peniazmi a mat k nemu pristup. Toto nech riesi jedna administrativna pracovnicka. Stale sa na nieco zbiera, rozne akcie atd...
@maranco ano, platim fakturu, aj prevodom platim, ale na aky ucet poslu peniaze? skoly? a tam to kto skontroluje, ci poslali vsetci? ja nemam pristup k skoslkemu uctu.
@zuzana76 na tvoj účet ktorý si zriadiš pre triedne peniaze,
či tie vyzbierané peniaze odovzdávaš ekonómke do pokladne školy, aby potom škola zaplatila výdavky?
ak ťa škola núti vyzbierané peniaze držať u seba, tak ich môžeš rovno držať na svojom účte
zahraničné viacdňové výlety majú ošetrené napríklad takto https://ib.fio.sk/ib/transparent?a=2901721058
a ak nechceš riešiť peniaze tak ich vôbec nezbieraj a nech chodia platiť do pokladne školy, nemáš hmotnú zodpovednosť, nemáš príplatok za vedenie pokladne
@zuzana76 a okolo oblecenia prehanas, okrem toho mame skolske poriadky, takze ak je to problem = skola si to vie osetrit. Dcera napr. v skole ma stanovene co nemozu nosit, riesia nechty, makeup...
financie, iste by sa dali vyriesit, kde je vola tam je cesta, kludne na triedny fond a toto vyletove zbieranie moze byt ucet v banke, zadarmo. Len s tym si musia skoly prist same. Napr. kludne aj kazdej triede otvorit skolsky ucet, samostatny a dat s VS kazdemu dietatu v triede a vsetko tam mozu uhradzat... alebo zabezpecit zbieranie v ramci, skoly, odkladat do trezoru a pod.
A k zdraveniu.. dcera (resp ich trieda) tieto vylevy pocuva v skole od prvej triedy (mimochodom aj ja som to pocuvala, ked som chodila do skoly, toje proste folklor u nas), ako sa deti nezdravia a su take a onake a drze. Fakt je taky, ze napr. pred mesiacom hovori, ze isli po chodbe s kamoskami a zdravili sa zaradom vsetkym ucitelom, iba DVAJA sa im vobec odzdravili. Cize ak sa spravaju k detom takto, ako pises, treba si co to aj zasluzit, tak sa nemozu divit... okrem toho uz od druhostupniarov, pocut aj ine ponosy ako v tejto teme, ze vychovavatelky vrieskaju, nedovolia, nevypocuju = ale napr. ucitelia nevysvetluju, nevenuju sa ucivu na hodinach vobec, len "japuju" celu hodinu atd. nasledne po pisomkach len krutia ocami a oznacuju deti kadejako.. lebo to nie je ich vina. MOzno miesto neustaleho riesienia oblecenia, spravania a proste obycajnej puberty, by sa mali venovat uceniu. Za to mame xy vyletov, akcii, deti pocas vyucovania su neustale vonku, posledny mesiac sa moja dcera takmer neucila v skole, teraz za tyzden im nasekali vsetky pisomky, samozrejme vacsina samostudium... (teraz samozrejme nepisem, ze nikto neuci deti, nikde atd.. o nasom "pripade" pisem)
@zuzana76 na tvoj účet ktorý si zriadiš pre triedne peniaze,
či tie vyzbierané peniaze odovzdávaš ekonómke do pokladne školy, aby potom škola zaplatila výdavky?
ak ťa škola núti vyzbierané peniaze držať u seba, tak ich môžeš rovno držať na svojom účte
zahraničné viacdňové výlety majú ošetrené napríklad takto https://ib.fio.sk/ib/transparent?a=2901721058
a ak nechceš riešiť peniaze tak ich vôbec nezbieraj a nech chodia platiť do pokladne školy, nemáš hmotnú zodpovednosť, nemáš príplatok za vedenie pokladne
@simca06022011
@maranco a vy platite vylety deti na ucet?

Autorka, ja som napísala, že odhadujem aj 80 percent učiteľov vyhorenych a frustrovaných. V prípade takych učiteľov by pomohlo to zvýšenie platov, lebo by nemusela mať ďalšiu prácu. Určite by prišla do školy oddychnutejsia. Sama mám kolegov, ktorí okrem školy maju este ďalšiu prácu.
@zuzana76 moja mama pracuje v ordinacii ako sestra. V statnej takze plat nic moc. Moj otec nas opustil ked bola s bratom na rodicaku. Musela do prace a este aj mat dalsi prijem. Len inkaso za plyn bola polovica vyplaty v tej dobe. Napriek tomu nech si pozries akukolvek recenziu na doktorku v kazdej druhej vypichnu ze ma skvelu sestricku. Sestricka od synovej pediatricky chodi po praci obsluhovat do pivovaru, napriek tomu je vzdy mila a nikdy sa nestalo ze by nezavovala spat alebo neodpisala. Urcite je to aj o peniazoch ale v prvom rade je to v ludoch