icon

Nevhodná komunikácia učiteliek s deťmi

29. máj 2025

Ahojte, vcera som bola so synom na ihrisku na sidlisku a prisla tam skola. Deti prveho stupna vramci hodiny. Boli s nimi dve ucitelky, ktore sa cely cas rozpravali na lavicke. Deti sa hrali slusne, nebol ziaden problem, davali si pozor ze su tam aj malicke deti.
Co ale chcem povedat, pri odchode som zapocula rozhovor uciteliek s jednou ziackou. Ked sa koncila hodina, ucitelky zavelila a hned sa muselo ist. Okamzite nastup. Jedno dievca ale stale behalo po ihrisku. Ked ju ucitelka zavolala, dievca povedalo ze hlada zuvacky, ze jej niekde vypadli. Ucitelkam sa to nechcelo riesit a bez toho aby sa napr jedna s nou vratila pozriet to ihrisko jej tvrdili ze urcite jej nevypadli a ze vlastne ani ziadne zuvacky urcite nemala. Dievca stale tvrdilo ze si zuvacky vzala a chcela sa vratit po nich pozriet ale ucitelky opakovane z nej robili debila ze urcite ostali zuvacky v triede. Ona stale opakovala ze ich mala a ze si pred chvilou aj zuvacku dala. Tak zvolili taktiku ze ju zvozili za to ze co si vobec berie zuvacky na ihrisko, ze je to blby napad a vlastne tak jej treba lebo ich mala nechat v satni a odisla cela trieda. Zuvacky tam naozaj boli na zemi pri kolotoci.
Ostalo mi toho dievcata luto, nepacilo sa mi ako situaciu ucitelky riesili a komunikovali. Vlastne uplna banalita ktora sa dala riesit slusne bez zhadzovania alebo kritiky.
Mozno mi poviete ze riesim blbosti, budete sa zastavat ucitieliek aka je to tazka praca a mam si to skusit. Som z rodiny kde sa podobne komunikovalo a teraz mam problem stat si za svojim a casto o sebe pred autoritami pochybujem.
Stretli ste sa aj vy s nevhodnym spravanim uciteliek/vychovavateliek/trenerov voci detom? Riesite doma ako komunikovat s detmi? Ak ste boli doma od rodicov tiez tako urazani/zhadzovani/ponizovani ako ste sa vysporiadali s tymito traumami a s tym ze je vysoko pravdepodobne ze sa s vasimi detmi bude tiez niekto bavit otrasne?
Dakujem

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2025
@lion777

@zuzana76 to bude o tom, že ty si si doteraz nenastavila žiadne hranice a neodpozorovala si , kde je tá čiara , kde už musíš zatlačit. Preto ti to, že si pekná a neviem aká nefunguje. Pretože nejde o to, aby si bola pekná v očiach iných, ale aby si bola ľudská.

@lion777 Ty si niekedy ucila?

zuzana76
1. jún 2025

autorka nie je, ale nebude z coho. Vacsina ujde inam. Ja som s ucitelmi mojich deti spokojna, nemali sme ziaden incident.

lion777
1. jún 2025
@zuzana76

@lion777 my mame jednu triedu, kde je to jedno, kto tam stoji, zlyhavame asi vsetci, co tam prideme. tam nefunguje fakt, ze nic, tam je to pre vsetkych ucitelov len o preziti.

@zuzana76 neviem sa vyjadriť k tejto situácii, málo informácií a nie je to zmyslom diskusie, je to len odvádzanie pozornosti.

zuzanockamt
1. jún 2025
@lion777

@zuzana76 to bude o tom, že ty si si doteraz nenastavila žiadne hranice a neodpozorovala si , kde je tá čiara , kde už musíš zatlačit. Preto ti to, že si pekná a neviem aká nefunguje. Pretože nejde o to, aby si bola pekná v očiach iných, ale aby si bola ľudská.

@lion777 Ty nám to príď predviezť.

lion777
1. jún 2025
@zuzanockamt

@lion777 Ty nám to príď predviezť.

@zuzanockamt veru prídem , to budeš cumiet.

zuzanockamt
1. jún 2025
@lion777

@zuzanockamt veru prídem , to budeš cumiet.

@lion777 Teším sa. Koľko máš praxe? Akú aprobáciu?

zuzana76
1. jún 2025
@lion777

@zuzana76 neviem sa vyjadriť k tejto situácii, málo informácií a nie je to zmyslom diskusie, je to len odvádzanie pozornosti.

@lion777 a tvoje komentare uplne vsetky su zaujate, zaujate voci ucitelom. Vyzeras byt inteligentna, urcite su nejake projekty, kde ucia rodicia, prihlas sa prosim a strav v skole aspon mesiac.

lion777
1. jún 2025
@zuzanockamt

@lion777 Teším sa. Koľko máš praxe? Akú aprobáciu?

@zuzanockamt 🤣 fakt, aj životopis ti budem posielať, určite. Učiteľke čo schvaľuje vyššie spomínané správanie sa kolegyne.

lion777
1. jún 2025
@zuzana76

@lion777 a tvoje komentare uplne vsetky su zaujate, zaujate voci ucitelom. Vyzeras byt inteligentna, urcite su nejake projekty, kde ucia rodicia, prihlas sa prosim a strav v skole aspon mesiac.

@zuzana76 chodím tam každý deň

zuzana76
1. jún 2025

ale mesiac je malo, ale aspon na vhupnutie do problematiky postaci

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2025
@lion777

@zuzanockamt 🤣 fakt, aj životopis ti budem posielať, určite. Učiteľke čo schvaľuje vyššie spomínané správanie sa kolegyne.

@lion777 No, a Ty mas dojem, ze komunikujes slusne? Citam teraz poslednych par stran a teda poucovat by si vedela, ale sama komunikujes hodne divne.

zuzanockamt
1. jún 2025
@lion777

@lion777 Ok, takže prax nula, celá nula.

zuzana76
1. jún 2025
@lion777

@zuzana76 chodím tam každý deň

@lion777 a pracujes tam ako ucitelka?

lion777
1. jún 2025
@dskjhfdlkdjhl

@lion777 No, a Ty mas dojem, ze komunikujes slusne? Citam teraz poslednych par stran a teda poucovat by si vedela, ale sama komunikujes hodne divne.

@dskjhfdlkdjhl veru slušne, ak nerozumieš, treba doštudovať .

zuzana76
1. jún 2025
@dskjhfdlkdjhl

@lion777 suhlasim s
@dskjhfdlkdjhl tvoj komunikacia je pasivne - agresivna

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2025
@lion777

@dskjhfdlkdjhl veru slušne, ak nerozumieš, treba doštudovať .

@lion777 Co si mam dostudovat? Ak mas taketo predstavy o slusnej komunikacii, tak je to smutne.

lion777
1. jún 2025
@zuzana76

@lion777 suhlasim s
@dskjhfdlkdjhl tvoj komunikacia je pasivne - agresivna

@zuzana76 hej, tvoje zrkadlo. Začala jedna útočiť, tak si sa pridala.

aurora33
1. jún 2025
@dskjhfdlkdjhl

@dskjhfdlkdjhl suhlasim s tebou.

lion777
1. jún 2025
@dskjhfdlkdjhl

@lion777 Co si mam dostudovat? Ak mas taketo predstavy o slusnej komunikacii, tak je to smutne.

@dskjhfdlkdjhl ty si tretia

zuzana76
1. jún 2025
@lion777

@zuzana76 hej, tvoje zrkadlo. Začala jedna útočiť, tak si sa pridala.

@lion777 ved ty tiez, ale opacnym smerom, to je uplne jedno akym smerom, tvoja komunikacia je pasivne - agresivna namierena voci ucitelom

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2025
@lion777

@dskjhfdlkdjhl ty si tretia

@lion777 Aha, takze argumenty nemas ziadne, normalne odpovedat na otazky nevies, ale plne usta nejakeho zrkadlenia.

zuzana76
1. jún 2025

ja na dnes koncim damy, prosim, aby ste ma neoznacovali, idem riesit ine aktivity

lion777
1. jún 2025
@dskjhfdlkdjhl

@lion777 Aha, takze argumenty nemas ziadne, normalne odpovedat na otazky nevies, ale plne usta nejakeho zrkadlenia.

@dskjhfdlkdjhl veď ja ti tu nie som povinná, rozprávať o mojich súkromných veciach.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2025
@lion777

@dskjhfdlkdjhl veď ja ti tu nie som povinná, rozprávať o mojich súkromných veciach.

@lion777 Nemusis pisat o svojich sukromnych veciach, ale mozes sa drzat toho, co pozadujes od druhych. Nic viac, nic menej😉

zapakusta
1. jún 2025

Ahoj. Podľa mňa je super že si všímavá a komunikácia ti nie je ľahostajná. Zatiaľ je stále veľa ľudí, ktorí sa k deťom správajú spôsobom, ako si opísala u učiteliek. Tak sme boli vychovávaní a toto myslenie pretrváva, aj keď podľa mňa nie je užitočné. Súhlasím s tebou, že o tom treba hovoriť, aby sme neopakovali chyby svojich rodičov ( myslím to všeobecne ako ľudstvo). Ja to riešim tak, že sa s mojím dieťaťom veľa rozprávam , o ľuďoch, o emóciách, o príčinách a následkoch a podobne. Keďže každý človek je iný a ľudia sú rôzni, nemôžem zabezpečiť aby moje dieťa stretalo len príjemných a rozumných ľudí. Preto sa snažím mu vysvetliť, prečo človek reaguje určitým spôsobom a čo by mohlo ono (dieťa) urobiť aby situáciu v sebe zvládlo a spracovalo. Aj z na prvý pohľad negatívnej situácie môžeme vyťažiť niečo pozitívne, ak si ju spolu rozoberieme a pochopíme.

aurora33
1. jún 2025
@dskjhfdlkdjhl

@lion777 Nemusis pisat o svojich sukromnych veciach, ale mozes sa drzat toho, co pozadujes od druhych. Nic viac, nic menej😉

@dskjhfdlkdjhl krasne ju dávaš dole 😃

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2025
@aurora33

@dskjhfdlkdjhl krasne ju dávaš dole 😃

@aurora33 Ona sa dava dolu sama, ja sa len divam😉

aurora33
1. jún 2025
@dskjhfdlkdjhl

@aurora33 Ona sa dava dolu sama, ja sa len divam😉

@dskjhfdlkdjhl a nastavuješ jej zrkadlo 😃😃

zuzitko74
1. jún 2025

Autorka, úprimne ti poviem, že tak ako si mnoho rodičov praje lepších učiteľov pre svoje deti, tak si aj mnoho učiteľov praje lepších rodičov pre svojich žiačikov.

tiika
1. jún 2025
@zuzana76

@tiika mylis sa, ak si myslis, ze by sa pracovnymi podmienkami nic nevyriesilo, odla mna minimalne polovica incidentov zo strany uciteliek je sposobena pretazenostou. Kedysi bol uvazok ucitela na strednej skole 19 a na ZS 21 hodin, este ked ja som zacinala ucit. Stupol na 22 a 23 hodin. Okrem toho tyzdenne odsuplujes take 2 hodiny, mas jeden cely den dozor na chodbe, ked nemas cas na nic, potom ta este obcas poobede supnu do druziny a od rana 7:30 tahas do 15:00 nepretrzite. Uplna realita. Od 8:00 do 15:00 v neustalom kontakte so ziakmi, hlukom. Do toho byrokraticke zatazenie, na ktore by do skol mohli poprijimat asistentov, ktorí by robili len papiere, napr. Alebo ak by ucitel mohol maximalne oducit denne 4 hodiny a zvysok by venoval pripravam a administrative, bolo by to lepsie. A oproti minulosti sa zmenili aj ziaci. Ucitelia by vedeli dat mnoho navrhov na zlepsenie fungovania, ale nikto ich nepocuva.

@zuzana76 píšem o tom, že spôsob akym učitelia reagujú a riešia problémy by sa nezmenil. To od počtu incidentov nezávisí. Možno tých náročných situacii kedysi toľko nebolo. Opäť to ale nehovori nič o ich kompetencii a urovni akou k nim pristupovali v minulosti a dnes. V súčasnosti sa akurát vo väčšej miere ukazuje, ake v tom maju medzery (a nielen samozrejme oni) a nie sú na to dostatočne pripravení (čo nie je iba ich chyba) a nezvládajú ich rozumne riešiť.