Nevhodné poznámky od triednej na syna

8. nov 2022

Dobrý deň,
prosím o radu, ako postupovať v prípade zahanbujúcich poznámok na dieťa zo strany učiteľa. Pre vysvetlenie uvediem konkrétny príklad. Syn je v 4.ročníku, patrí k deťom/ľuďom, ktorí pri pohybe/cvičení na tvári viac sčervenajú a nevie to ovplyvniť. Ide o poznámky jeho triednej pani učiteľky, ktorá mu po hodine telesnej výchovy na ďalšej hodine opakovane adresuje prívlastok "si červený ako paprika". Samozrejme synovi to vadí, cíti sa zahanbený, nie je rád stredobodom pozornosti a už vôbec nie, keď je to akurát v tom negatívnom zmysle. Po tejto poznámke triednej ho rovnakým prívlastkom oslovujú aj spolužiaci.
Neviem, ako to s triednou učiteľkou riešiť. Žiaľ nemáme s riešením vecí ohľadom syna dobrú skúsenosť, akékoľvek "pripomienky" berie osobne, uráža sa, alebo opakovane aj po dohodnutí, že určitú vec bude riešiť so synom medzi štyrmi očami, dopadne to tak, že ho postaví pred tabuľu a rieši to pred celou triedou, aj keď sa jedná len o neho. A práve preto váham ako na to triednu upozorniť, aby sa to neobrátilo ešte viac proti synovi.
Nechcem syna prehnane chrániť pred bežnými životnými situáciami, ktoré by ho mohli posilniť a mal by sa s nimi vysporiadať sám, ale toto mi príde práve ako tá vec, ktorá jeho sebavedomie znižuje a vzhľadom na autoritu nemá možnosť brániť sa.
Pri rozhovore som synovi povedala, nech pani triednej odpovie, že "on za to nemôže", na čo sa ma opýtal, či to nebude drzé. Neodváži sa oponovať, aby sa tá nepríjemná situácia ešte viac nepreťahovala, no cíti sa zahanbený.
Ďakujem za akúkoľvek radu, či pripomienky.

lujziana44
8. nov 2022

Tak podľa mňa mu nič také hrozné nepovedala, čakala som nejakú viac urážlivú poznámku, toto je za mňa ok. Ale áno, chápem, ak ti to vážne prekáža, tak by som sa jednoznačne s ňou o tom pozhovárala, že ti to vadí. Komunikácia!

ibrunova
8. nov 2022

A čo toľo veľa ste už v minulosti s ňou riešili?

stela01
8. nov 2022

Asi by si mala napísať aj iné pripomienky ?! Evidentne ich je viac

jjanulienka
8. nov 2022

Čo je na tom zahanbujúce? Je to prirovnanie 🤷🏽‍♀️
Podľa mna to moc prežívaš a preto je aj tvoj syn precitlivený. Musí sa naucit sam vysporiadať s takýmito vecami čím skôr ho to naucis tým ľahšie to pre neho bude. Aj na strednej budeš chodiť a dohovárať niekomu, že ho vysmial? Proste mu vysvetli, že sa to stáva musí sa voči tomu obrniť. A hlavne si treba vedieť robiť srandu aj sam zo seba😉

stanulienkat
8. nov 2022

🤦‍♀️

athom
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
8. nov 2022

Ja si na rozdiel od ostatných komentárov nemyslím, že je to v poriadku. Opakovane niekomu hovoriť, že je červený, ako paprika? Načo? Prečo? Prečo má vôbec učiteľka potrebu komentovať výzor žiaka? Keby sa ho pýtala, či je v poriadku, keďže vidí, že je červený, tak by sa to ešte dalo pochopiť. Ale toto? A ešte k tomu opakovane?

zuzpap
8. nov 2022

aj mňa by zaujímalo čo všetko ste už riešili...ak je naozaj červený aj nasledujúcu hodinu, možno by som zvážila nejakú konzultáciu s pediatrom, či má v poriadku srdce a pod...v dnešnej dobe edupage vidím úplne jednoduché riešenie..dá sa napísať správa konkrétnemu učiteľovi...tak by som jej napísala v duchu, že si neprajem/me, aby synovi adresovala nejaké prívlastky, zároveň, aby túto záležitosť komunikovala výlučne s rodičmi, nie synom a v závere uviedla ďakujem za pochopenie...ak by nepomohlo, tak budete mať čierne na bielom, že pokus o riešenie už bol a treba to riešiť na vyššej úrovni

lintu
8. nov 2022

Pokým pri každej nevhodnej poznámke sklopí len zrak, tak to sotva tak skoro prestane. Niektorí si radi z druhých uťahujú a dostávajú ich práve do takejto nepríjemnej situácie. Odpoveď, že za to nemôže, mi náhodou až taká drzá nepríde. To nie je oponovanie. Záleží aj akým tónom to povie.

lusiisul
8. nov 2022

Podla mna absolutne nevhodna a od ucitelky neprofesionalna poznamka. Urcite by som sa to snazila riesit a vadilo by to aj mne ako dietatu. Poprosila by som ucitelku aby na to neupozornovala pre niekoho to moze byt naozaj citlive. A nie kazde dieta to lahko znasa. Ludia su rozdielny.

nyusika
8. nov 2022

no ie je to najstastnejsia formulacia, ale zase - nevieme, ako bola podana, mozno ako zart.

nic az tak strasne sa nestalo, vo vseobecnosti by bolo fajn naucit syna nejakej asertivite , ako spravne reagovat na podobne poznamky.
mozno bude komfromtovany aj s inymi situaciami a nie je na skodu vediet, ako spravne reagovat.

ibrunova
8. nov 2022

Závisí to aj od tobo, akým spôsobom mu to podala. Si červený ako paprika, nie je ti zle? Alebo výsmešne? Asi máte s ňou už dlhšie problém,podľa toho, čo píšeš.

jana_eyre_2
8. nov 2022

Ani mne nepríde vporiadku riešiť pred všetkými výzor žiaka, je to neprofesionálne a dieta si predstavte má tiež pocity.. akože naozaj je žiadúce deti odmala učiť že ich výzor môže ktokoľvek kritizovat a nemá si z toho nič robiť? Naozaj by si tu užívateľky nerobili nič z toho keby ich šéf pred kolegami povedal "máš nos ako paradajka"? Veď tiež len nevinne prirovnanie, či?

Pani učiteľke by som normálne, milo napísala a opýtala sa jej či je v niečom problém ak sa môj syn červená..

Moja dcéra má podobnú pani učiteľku, ktorá takto označuje deti, tie sa potom trápia a ostatné si robia podobnú srandu ako pani učiteľka.. asi si ani neuvedomuje, že takto začína šikana.. lebo deti majú páni učiteľku za vedúcu osobu a ak ta si vyberá dieťa ktoré komentuje, podnecuje k tomu ostatný kolektív.. chceme od deti aby sa k sebe chovali pekne, rešpektujúco, ale nikto z dospelých to už robiť nemusí?
Dcerin spolužiak bol baletka, deti sa mu smiali a on doma plakal, moja dcéra sa zase trápi nad každým neprávom čo sa okolo nej deje, aj keď sa nedeje priamo jej.. bohužiaľ zdedila povahu pomne silno spravodlivú a empaticku čo vníma okolie... Vadí mi to, ja s tým však nemozem nič urobiť, lebo sa to mojej dcéry netýka.. ale myslím že dospeli ľudia by mali byť dostatočne vnímavi a nerobiť si z výzoru deti srandu..

matkahelka
8. nov 2022

neuraz sa, ale syn je silnejsi? lebo ja co poznam decka, ktore pri vyraznom pohybe ocerveneli, boli to deti tucne. a aj v dcerinej triede na 1.stupni to ucitel riesil presne takto s tou paprikou, lebo to povazoval za motivaciu, aby sa chalanisko viac hybal a menej jedol.

nyusika
8. nov 2022

@matkahelka ja nie som tucna a som vzdu nie ze cervena ako paprika, ale bordova ako baklazan 😀

matkahelka
8. nov 2022

@nyusika ale medzi prvostupniarom a tebou je rozdiel asi 40 rokov 😉

mariska1989
8. nov 2022

Mňa by zaujímalo dosť vek učiteľky toto dospelá a normálna učiteľka neurobí . Nie pri 4 triede kde už začína nejaký ten posmech . Učiteľku určite oboznámiť a ďalšia vec ju informovať že ak sa bude opakovať situácia že rieši veci jeho syna pred ostatnými spolužiakmi ktoré majú byť riešené len s ním pôjdeš túto vec oboznámiť riaditeľovi . Ja tiež akurát riešim vec . Písala som cez edupage triednej zatiaľ žiadna odozva ale ak neprečíta pôjdem to riešiť na rodičovskom

nyusika
8. nov 2022

@matkahelka ano, ja viem, len som sa snaila odlahcit.
ako pisem vyssie - nepovazujem to za stastnu formulaciu, ale urcite by som sa ako rodic snazila syna naucit vacsej asertivite

negymama
8. nov 2022

ano ucitelka ma nevhodne poznamky, ak to robi opakovane plus sa k tomu pridavaju deti v triede, ide minimalne o zarodok sikany. Niektori ucitelia sorry su osobnostne dost primitivne. Mne celkove od ludi pride nevhodne kohokolvek upozornovat na nieco, co dana osoba velmi dobre vie.
Moj synovec ked viac pobehal, tak bol cely cerveny a spoteny - z vlasov sa mu lialo, kym moja dcera behajuca s nim bola nespotena, nescervenela. A nik mu nehovoril, no pozri aky si spoteny, pozri ako si cerveny ako paprika... vsak on vie. Vydycha sa , utrie a vsekto ok.

negymama
8. nov 2022

@nyusika asertivite k ucitelke?
Detom moze nieco odvrknut, horsie s ucitelkou. Ta to moze zobrat osobne a este pritlacit viac k posmechu. Ked si sama neuvedomuje, ze je s tym trapna a nevhodna.

za sociku bola taka ta "vychova" posmechom...ucitelky mali niekedy v skolkach ci aj v skolach na deti posmesne basnicky a podobne traposiny. Podaktori jedinci maju tieto praktiky zaryte hlboko do duse aj v dospelosti.

matkahelka
8. nov 2022

@nyusika ja ti rozumiem, len poukazujem na to, ze telo 8rocneho a zien v nasom veku funguje trochu inak. ja tiez pri behu brutal ocerveniem, ale uz je to vekom. pred 5 rokmi som odbehla polmaraton a farbu som mala rovnaku ako na startovacej ciare. s tou asertivitou plne suhlasim, ja nezdielam praktiky dnesnej doby s kazdou hlupostou behat za ucitelmi stazovat sa. mam 2 kamosky ucitelky a oni uz uz chore nie z deti, ale prave z rodicov, lebo ucitel na dieta len skaredo pozrie a uz je rodic v pozore na druhy den v skole.

ghostsgirl
8. nov 2022

@matkahelka urcite nie su pri fyzickej aktivite cerveni len ludia/deti s nadvahou...napriklad aj pri diagnoze rozacea zvyknu ludia po aktivite scervenat...

autor
8. nov 2022

No ano, riesim to, pride mi to neprofesionalne, asi jedenkrat by to aj bral ako srandu, ale toto sa opakuje a vadi mu to. A nie, nezaujima sa, ci mu nic nie je, len zartovne to povie. Riesim to preto, ze je to od takej autority, nie od deti, ci inych nepodstatnych ludi. Cerveny samozrejme nie je dlho, ale po kratkej prestavke na zaciatku hodiny este je, zase nie bordovy, je zdravy, za mna normalne, pre niekoho nie, niekto si zase potrebuje z toho urobit srandu a okomentovat to, v poriadku, keby to nebola triedna. Tiez som pri cviceni cervena, aj ako dieta som bola (mam jednu fotku po hodine telesnej, tam pekne svietim 🙂 a poznam takych viac ludi, ved kazdy sme nejaky. Vidim, ze sa tu viaceri chytate za hlavu, v poriadku, aj taky nazor si rada precitam. Tych inych veci na riesenie nebolo vela, mozno ani take podstatne neboli, skor to bol pokus o konstruktivnu diskusiu o pre nas normalnych veciach, ktore ona dokaze uplne obratit o 180 stupnov. Je jedno, ci s nou komunikume osobne, ci cez edupage, preto zvazujem ako sa s nou o tom porozpravat, aby to neskoncilo tym, ze bude davat synovi prednasku pred celou triedou a nie, nebude stacit, ked jej povieme, ze nechceme, aby to s nim rozoberala verejne. Ako som pisala, je vztahovacna. Je uz pred dôchodkom. Vela veci uz s nou ani neriesime, skor vysvetlujeme synovi ako sa voci tomu obrnit. Ale toto riesiť chcem, nie je mu rovnocenna.

matkahelka
8. nov 2022

@ghostsgirl autorka nikde nepisala nic o ziadnej diagnoze, ak by syn nejaku diagnozu mal, uviedla by to v druhej vete.

autor
8. nov 2022

@matkahelka Syn nie je silnejsi, ma rad pohyb a sport.

jana_eyre_2
8. nov 2022

@matkahelka aj môj najstarší syn sa červená a poti sa dosť, meria 155cm a váži 43kg, čiže nie je pri tele, rád športuje.. ma to odmalička, je úplne bežné že niektorí ľudia sa cervenaju po pohybe, nerozumiem prečo to pripisujes len kilám..

h2
8. nov 2022

@matkahelka A keby bol ten chlapec silnejší (vo význame tučnejší), tak by bolo v poriadku mu to povedať? Sú ľudia, či už dospelí, alebo deti, či tuční, alebo štíhli, ktorí proste očervenejú ľahšie a rýchlejšie, než iní. Niekto nemusí ani behať, stačí, že mu niekto niečo povie a už ho zalieva červeň. A čím viac na to niekto upozorňuje, tým viac dotyčný očervenieva.

beronsche
8. nov 2022

@h2
@negymama
Suhlasim s Vami a nerozumiem tomu bagatelizovaniu.. Dieta sa dospelej autorite nemoze rovnat, Ako sa ma teda branit?
Opakovane poukazovat na nieco, za co dieta ani nemoze, ho moze v tomto citlivom veku poznamenat.. naozaj mi to pride zo strany ucitelky sikanozne.. takyto ludia by s detmi pracovat nemali..
Autorka - skusila by som to riesit s nou v pritomnosti riaditela skoly.. ale ja by som to takto riesila od zaciatku, keby som videla, ze vsetko otaca..
Nie som konfliktny typ, ale pre mna je efektivna komunikacia dolezita, a tak, ak by som videla, ze "cesta zarubana", nevahala by som do toho zatiahnut vedenie skoly...

zirafienka
8. nov 2022

@h2 plne súhlasím s tvojimi názormi. Je úbohá a nepedagogické zhadzovať a ponižovať žiakov. Takýto "pedagóg" vo výchovnom zariadení - škole - školstve nemá čo robiť.

negymama
8. nov 2022

ked je to zena pred dochodkom, asi je to nejaka skostnatena struktura, presvedcena , ze ona robi veci dobre a spravne. Tiez by som isla asi cez riaditela. Skoda ze ma syn este cely rok s nou, kym prejde na druhy stupen. My sme takto pretrpeli 3 a 4.ty rocnik s najmladsim synom s neprijemnou ucitelkou, akurat ze nas doslova "spasil" covid a caste online vyucovanie, aspon s nou syn nebol v priamom kontakte. A aj to mi ucitelka neustale vyvolavala, aj do prace. Zaujimave, ze od piateho rocnika je to uz iny chlapec, bez problemov. samozrejme s inou triednou.