Nezodpovedný 9-ročný syn
Ahojte. Potrebujem radu ohladom vychovy, lebo uz neviem ako dalej. Syn, 9. r. ma vsetko na salame. Nic okolo seba neurobi, vsade po nom ostava len bordel. Rano ho musim hnad, aby isiel na zachod, aby si umyl zuby. Ruky si mydľo neumyva. Dokym nad nim nestojim, tak zuby len prelesti a ruky neumyje vobec. Na trenkach je vecne lizanec, lebo si nevytiera zadok. Sprchuje sa podobnym stylom, ze po sprche je viac spinavy ako do nej ide. Vsetko som mu 1000- krat ukazala. Cela rodina mu to vysvetlujeme a nic. Vobec nema kontrolu nad svojimi vecami. Vsetko straca, pokazi, znici. Teraz bol v tabore. Polovicu veci nepriniesol, nove sandale tam zabudol tiez. Telefon doniesol pokazeny, leno donho strkal zle nabijacku. Nic na neho neplati. Uz som mu zakazala aj TV, aj telefon a nic sa nelepsi. Co sa spravania tyka, tak on je mily a neodvrava, ale vsetko urobi lajdacky, na nic nedava pozor a nie je vobec zodpovedny. Prosim poradte mi co s nim. Dakujem za vsetky rady.
@heni79 lenže vieš čo spravi druhá matka ? Kúpi mu vlhčený papier, aby si tu riťku vedel utrieť sám a išlo mu to lepšie, pri zuboch - do 10 rokov sa podľa dentistov deťom dočisťujú zuby a môžeme pokračovať......... Lenže je jednoduchšie toto všetko chcieť od neho, možno v 10tich bude už aj stierkovať. Alebo ho povláčime po odbornikoch, len aby mi potvrdili, že je to nedbalé decko. 🤐
Bud v kľude. Môj starší syn bol presne takýto istý,možno až na to kazenie veci. Tiež komplet všetko zabudal, hygiena,,, keby nestojím pri nom nula bodov,strapaty, doobliekany ako sa mu chcelo, ponozky naruby, boxerky naruby no des. Nepomohlo nič až keď som pochopila,ze čím viac na neho tlačím,tým je to horšie. Časom sa zmenil, pochopil, rozumcek na to dorastol a dnes ho vela krát pocujem ako sa pýta mladšieho brata ci si umyl ruky po wecku. Vyrastie z toho neboj,len netlac 🙂
Kúp mu vlhčený toaletný papier nech si na záver po obyčajnom ešte takto utrie. Sú aj také, čo sa môžu hodiť do wc. Zuby jednoducho kontroluj a dočisťuj. 9 ročný si ešte určite nevie poriadne umyť zuby. Ukáž mu trebárs aj tie fotky pokazených zubov a tiež koľko stojí oprava jedného zuba. Čiže ak na to bude úplne kašľať, oprava zubov sa bude platiť z jeho vreckového. 😏
Ja mám doma takých 5 😁. Je to veľmi ovplyvnené povahou, moji boli od malinka veľmi pohodové deti, kde ma položíš tam budem. No ja ich nepopustím opakujem dookola a dookola. Keď pokazia mobil nový nedostanú prípadne len ak si sami našetria. Povinnosti spisujem na papier a si odškrtnú čo majú urobené. Ak by som len povedala tak minimálne polovicu neurobia. Tiež vreckové ako také nemajú dostávajú peniaze len za splnené povinnosti nad rámec bežných povinnosti. Ide nám to celkom fajn, no chce to veľa trpezlivosti a skutočne hlavne byť dôsledný. Nie že vidím že im to ide ako v lete na saniach tak urobím za nich, musia si svoje povinnosti dokončiť inak sa nerobí nič iné. Ono moji už niektorý sú väčší a vidím že dôslednosť sa vypláca lebo vekom už to ide lepšie. Tak prajem pevné nervy, a opakovať, opakovať a byť dôsledná.
A keby to s nim skúsil synov otec? Trošku pritvrdiť a pokorigovať? Chlapci predsa skôr dajú na chlapov..
Len mu nechaj dostatok času proste ak chceš aby niečo urobil spíš na papier a nekontroluj každých 5 minút či už urobil, na začiatku mojím trvalo veľmi dlho, kým urobili povinnosti, no teraz už väčšinou sa snažia urobiť čím skôr aby mali pokoj. Keď boli menší tak cca 8-10 rokov mali napísané papiere nalepené v izbe že ráno umyť sa, umyť zuby, prezliecť, upratať posteľ. Tiež večerné povinnosti proste primerane veku. Na wc sme mali papier kde písalo po wc umyť ruky. Keď boli na wc videli papier tak nezabudli.
@annm81 toto pri dieťati, ktoré má všetko na háku fungovať bohužiaľ vôbec nebude. On nebude cítiť ze smrdí lebo sa neosprchoval, zuby mu nezhniju zo dňa na deň, kamoši od neho bôčik nebudú. Naopak ešte si potvrdí, že mama preháňa lebo veď sa nič z toho čo predpovedala nedeje.
On potrebuje okamžitú spätnú väzbu a pre autorku je to už únavné.Ju to neustále upozornovanie samú nebaví.
Sú také deti, že toto pre nich proste nie je dôležité. Ich hlava to neberie. Jemu je to určite úprimne ľúto, ale on myslí proste na iné veci
@mooonika1975 9ročné dieťa by už dávno malo všetko toto zvládať. Vlhčený papier sa kupuje 3-5 ročným deťom, keď sa učia, ako sa utrieŕ. Zubári síce odporúčajú dočisťovanie aj starším deťom, ale 9 rokov je na hrane toho, že pomaly by to už mal zvládať úplne sám, nie že si za 10 sekúnd len prejde po pár zuboch a tým umývanie končí. Umytie rúk po toalete by malo mať také dieťa vo svalovej pamäti a ísť po spláchnutí k umývadlu by malo byť teda úplne automatické, aj keď premýšľa nad čímsi úplne iným. Rovnako je nemysliteľné, aby sa taký veľký zdravý chlapec nedokázal sám osprchovať. Otázka je, prečo niekto toto rieši až v 9. rokoch. Neviem, aké sú podmienky nástupu do školy na Slovensku, ale kde žijú moje deti, sa utretie po toalete považuje za znak školskej zrelosti, teda by to mali zvládať už predškoláci.
Iné je to s tým táborom. Moje dieťa sa dokáže samo zbaliť na jedno-dvojdňový výlet, ale to len preto, že to robieva pravidelne a teda vie, čo do batohu musí ísť.
Ak bol chlapec prvýkrát na dlhšie preč, bolo potrebné mu spísať presný zoznam vecí, ktoré si berie - pochopiteľne, už balenie doma mal pod dozorom a podľa toho zoznamu, spraviť sám.
Nema syn surodenca, napr. male babatko alebo mladsiu sestricku, na ktoru ziarli? Mne to pride ze chce pritiahnut na seba pozornost. Zacni mozno po malych krocikoch. Vies,on to musi robit sam od seba, pretoze v tom vidi zmysel a pretoze chce, nie preto, ze mama na neho krici a berie mu vreckove.
Autorka, umývanie zubov. Skus také tie hodiny pre deti, ktoré presypaju piesok po dobu čistenia, pripadne aj takú blikajúce kefku som videla v dm. Pokiaľ bliká si máš umývať zuby, alebo detská Sonická kefka.
Trenky dat prať.
Veci čo balí, dat zoznam (najlepsie ak ho napisete spolu)a musí si pri ceste späť odskrtnut, čo má. Aby to mal vizuálne prepojené.
Ak stratí, nekúpit hneď druhé, bud nech si to dopracuje domácimi prácami alebo bude chodiť v 2 tričkách a 2 hohaviciach dokolecka.
Je fajn si uvedomiť, že aj keď to síce nerobí naschvál, určité minimum sa musí naučiť.
@janage No zas deti, a zvlášť chlapci medzi sebou, vedia byť brutálne úprimné, takže si viem predstaviť, že mu niekto na plné ústa rovno povie, že mu "smrdí z huby". Súčasne platí, že slovo partie je v takom veku už dôležitejšie ako slovo rodiča. Ale nehádam sa, že to stopro bude fungovať... ale čo už s takým veľkým chlapcom? Tieto veci sú základ samostatnosti a treba to postupne riešiť už od úplného malička, aby to pre človeka bola úplná samozrejmosť.
@annm81 3-5ročným ?? Som v škôlke, a ani jedno 5 ročné si nevie utrieť riťku z 30 deti, tak potom neviem akú utopiu to tu raziš, ale zrejme tvoje trojročné je asi jediné čo vie si utrieť riťku. Prepokladám, že aj pozdraviť vie a pomôcť kamarátovi, keď mu je napriklad smutno, lebo to je to, čo sa má deťom vštepovať v 3rokoch, nie si utierať riťku . Pri nástupe do školy, teda v 6tich rokoch by to malo zvládnuť, ale pomaly 3/4 triedy to nevie. Nie to je smerodajný ukazovateľ vyzretosti na školu. Je to len v kompetencii rodiča to učiť dieťa.
Autorke- urxite si super mama a skusala sk to 200c po dobrom aj po zlom, s tretami aj s odmenami, s kricanim aj s kludom a cakala ze ved raz sa to zmeni a zial nezmenilo.
Mam doma 11 rocneho syna, vo vsetkom je ok, praveze sa az velmi o seba stara, aj sa vonavkuje a neviem co, ale kludne sa po treningu zabudne osprchovat a tak sa vecer vali do postele. Jedien stastie ze este nie je v puberte teda vobec nesmrdi, ale proste sa musel naucit ze ked nebude sprcha, nemoze ist dalsi krat na trening. On to proste v danom momente nepovazuje za dolezite lebo nieco ine robi a jemu to vlaatne ani nevadi 🤪
Myslim ze trochu to lepsie pochopil ked sme mali navstevu a u nas 13 rocny chlapec ktory sa nechcel sprchovat a citili sme to teda vsetci pritomni 🤢
Existuje par veci ktore by si mozno mohla skusit ako nacvik samostatnosti, spisat so synom ako pravidla. On musi byt pri tom a spoluvytvarat tie pravidla. Mozno budes prekvapena ze on to vsetko vie ako sa to robi len to v tej 9 rocnej hlavke nevie preniest do reality. A treba zacat max 5 pravidlami, ak to zvladne pridavat dalsie:
Take priklady:
1. Vecer si vzdy prichysta na kopky veci na dalsi den na oblecenie a aktualne veci ktore mal v ten den na sebe si zanesie do kosa na pradlo
2. Pri umyvani zubov pouziva pieskove hodiny a na zaver detsku farbiacu ustnu vodu ktore zafarbi zle vycistene miesta (kupis v DMke normalne).
3. Vsetky pokazene veci da na konkretne miesto a raz mesacne si to prejdete ako sa to stalo a ci mu je to luto a ako by s tymi vecami mohol zaobchadzat aby sa to nestavalo pripadne ci sa nieco z toho da opravit.
Cast z toho je sposobena asi takou tou “roztekanostou”, ale je to isto aj povahou, su ludia taki chaotaci, mozno mas jedneho doma. Nauc ho pracovat so zoznamom, ze napr si na dany den spisete zoznam uloh ako bude postupovat den aby si mu priniesla struktury do dna. Kludne aj s casovym usekom (19:00 sprcha 10 minut, unyt zuby 5 minut). A urcite s kludom, podla toho co pises, si nemyslim ze to robi schvalne, ale ze potrebuje v to to intenzivnu pomoc 😇 drzim palce
@annm81 9ročné a partie ? A potom čo robi to dieťa do 18tich ? Ide stále s partiami ? Bavime sa o 9ročnom chlapcovi.
@mooonika1975 Alo vravím, nepoznám podmienky nástupu do slovenských škôl, ale tu sa to berie ako dobrý ukazovateľ toho, či je dieťa na školu zrelé (v minulosti to tuším bola dokonca nutná podmienka). Od tých ca. 3 rokov sa to deti začínajú učiť, ale samozrejme, nejakú dobu trvá, kým to zvládnu. Vravíš, že žiadne 5ročné dieťa to u vás nedokáže, čo teda robia o rok neskôr v škole? Snáď prváčikovia nevolajú pani učiteľku, aby ich. utrela?
@mooonika1975 Máš pocit, že 9 ročný už neprechádza osamostatňovaním, keď uznanie kamarátov je dôležitejšie ako príkazy rodiča?
@lubiduch Ako som písala vyššie, nemám. Ale teda úplne samostatne sa osprchovať, vrátane umytia dlhších vlasov, celkom obstojne si umyť zuby, väčšinu času úspešne si utrieť zadok, dôkladne si umyť ruky mydlom, zbaliť si veci na dva dni zvládne aj podstatne mladšie dieťa vo veku, čo mám doma.
@annm81 tak mozes byt stastna a spokojna ake mas dokonale deti a ako si to super zvladla vo svojom zivote ze si vedia tvoje deti super utriet prdel a to su ovela mladsie…a pritom hejtovat maminy ktore riesia nejaky problem doma a odvazia sa poziadat o radu a ty aby si si zdvihla svoje materake sebavedomie tu budes hejtovat ze to malo dieta davno vediet….
Ver ze ani tvoje ani moje ani ziadne deti nie su dokonale a v niecom su popredu a v niecom zaostavaju a rodicia su od toho aby ich podporovali v tom v com su dobre a pomahali tam kde pomoc potrebuju. A presne to autorka robi, snazi sa pmlonoct synovi v oblasti kde sama vidi ze je potencial na zlepsenie….Ci ma autorka si povedat ze ked doteraz si neporiadne unyva zuby tak to necham tak? Ved pyta rady! Nie analyzu svojej vychovu 🙈🙈🙈
@lubiduch Nemám pocit, že by som bezobsažne hejtovala- naopak, spomenula som konkrétne riešenie, ktoré by som skúsila ja. Ako som viackrát spomenula, to nie je o mojom dieťati, ale o tom, čo sa v mojom okolí považuje za štandard - napr. že si dieťa pri nástupe do školy musí byť schopné utrieť zadok a umyť ruky.
Dyspraxia.. akurát ten môj je ešte aj papulnaty 😖🙄 9 bude mať na jeseň.. na nervy s ním niekedy.. dyspraxiu má diagnostikovanu takmer rok u neurológa.
@elizabet173 nie, ak tam je diagnóza bude mu to srdečne jedno.. žiaľ..
@annm81 ty si proste ides svoje. Ano 9 rocne dieta si je schopne utriet zadok, ano dokonca aj 6 rocne pri nastupe do skoly a aj moja ktora isla do skoly 5 rocna si vedela utriet zadok. Jedna sa o to ze chlapec je nesustredeny a zadok si neutrie poriadne, co ak by si citala s porozumenim neznamena ze si ho nevie utriet poriadne, ale ze to neurobi. A v tom sa moze skryvat daleko viac nez len ci je zrele dieta do skoly (ano je, ta schopnost utriet zadok tam je). Tu je diskusia o tom preco to nezvladne spravit aj ked tu schopnost ma a to lezi pravdepodobne v hlbke jeho psychiky a ma docineniq s jeho povahou.
@autor A v skolke to mal ako?
Zeny,ja neviem,ale ako sa z dietata moze stat takyto humusak zo dna na den?Mojho v skolke pekne naucili hygiene,umyvat si ruky,pekne sa obliekat,sam si prevrati veci a doma sme len podporovali samostatnost.Zadok este cistime,pretoze ked sa zle vytoto,tak si to este nevie poriadne sam,ale je tam velka snaha.Dokonca sa v sprche vie dobre vybrhlit hubkou a splachnut to zo seba.Jasne,ze su este veci,ktore sa vekom doladia,ale neviem si predstavit,ze by sa z takehoto chlapca stal humusak.Je o nieco mladsi ako tento chlapec,ale normalne mam strach,co ma caka.
@diaszoky , presne ako pisete..uz je neskoro.Zanedbana vychova.od malicka treba viest k vsetkemu.toto je totalna neposlusnost drzost 9 rocneho
Zmenit pristup…zacat chvalit… na niekoho tresty neplatia, ale pozitivna motivacia. Rovnako ako u chlapov😂ak by cela rodina sustavne na mna hucala, tiez by som mala na haku.
@annm81 na ja mam o niečo málo staršiu a pri inom mi veľmi rada vitazoslavne povedala, že to ze sa včera neosprsila a neumyla zuby nemalo žiaden vplyv na jej sociálne vzťahy ani na nič. Teda nič sa nestalo a ja preháňam 😉 A napr. na tu smradlavu pusu , no dáme žuvačku, tik tak a nie je problém. A rodič vysvetľuje. U nás pomohla ta vizualizácia, vrátenie urobiť to poriadne a pod. Už je to za nami.
To ohľadom tej možnosti voľby a aké bude mať dôsledky ak si to urobí po svojom.
@lubiduch Ehm, keď sa odvolávaš na čítanie s porozumením, tak by som upriamila pozornosť na to, že som spomenula konkrétny návrh riešenia, a vek kedy by čo malo dieťa zvládať som spomenula len ako reakciu na príspevok, že chcieť od 9ročného tieto veci je prehnané. Dokonca (oprav ma, ak sa mýlim) som cielene použila slovo ZDRAVÉ dieťa, čo predpokladá, že sú aj deti, ktoré majú nejaké objektívne príčiny, prečo to nezvládajú.

Skúsiť iný pristup, lebo neviem sice ako mu to vysvetľujete, ale predpokladam direktivne, podľa spôsobu pisania, nie na každého to plati, iba viac v ňom vybuduješ nezáujem. Tu už mu stanovili diagnózy, ale 9 rokov je preboha čo za vek ? Akože 15? Veď trošku trpezlivosti. Už len to , že 9 ročný ide na tábor, moji by v živote v tom veku nešli. Išli v škole ,ale tam im kontrolovali obsahy tašiek. Bola som v škole v prirode, mame aj 7 ročné v škôlke a tým sa kontroluje všetko uplne , či majú zbalené, a tvoj je len o kúsok väčši. Popracovať na trpezlivosti a nechcieť od neho nemôžné.