icon

Nie je neskoro dať 7,5-ročného syna do prvej triedy?

123vera123
21. apr 2023

Dobry deň, hladám tu hlavne názor iných mamičiek, ktoré s tym mali možno skúsenoti, ze ako sa rozhodli… Ide o to, ze syn mal v marci 6 rokov vsetko slo v pohode, od septembra bol teda predskolak… videli sme na nom, ze uz ho ta skolka moc nebaví a ze sa uz zaujima skor o pisanie pismen, naucil sa podpisal, pozna celu abecedu, vie pisat vsetky tlacene pismena, pocitat priklady + - do 10 strasne ho bavi anglictina, co sme podporili aj v skolke a dali sme ho na kruzok,postupne vsak zacali s pani ucitelkami navtevovat ZŠ v okoli a jemu sa tam strasne zapacilo.. proste uz vie, ze par mesiac bude este v skole a potom pojde do skoly…. povedal mi, ze on uz chodi dlho do skolky a chce uz ist do skoly…momentalne sa blizi zapis do ZŠ so teraz sme boli v tom ze do prvej triedy pojde, lenze prisli testy skolskej zrelosti a tam odporucili odklad…dovody boli take ze s nimi nemal zaujem robit tie ulohy, co od neho chceli, ze je velmi hanblivy, bojazlivý a nesmelý… Ked som sa pytala na nazor ucitelky v MS povedala, ze on nieje hlupy, ze by 1 rocnik zvladol ale je nesmely ze ho treba stale akoby podstcit…Ja si syna poznam nastupil do skolky ako 2,5 rocny s tym nech sa trosku osmely, no vidim to tak ze ano pomohla mu ta skolka jasne ale stale je bojazlivy a tichsi, myslim je to skor introvert, chodi uz 4 rok do skolky a furt je bojazlivy a citlivy, popravde nemyslim si ze za ten jeden sa to zmeni, skor je o jeho povahe…boli sme na predskolkom vysetrení u nasej doktorky a ona ja vyjadrila, ze ma ist do prveho rocnika, ze ho pozna od malicka a ze proste taka citlivka a ze sa skor otuka v skole ako zase v skolke s mladsimi detmi…teraz mam vlsne dilemu ci ho dat do tej prvej triedy, alebo pockať este ten jeden rok, co je dost dlha doba na jeho vek ….bojim sa aby mu ten jeden rok v skolke viac neuskodil ako pomohol kedze on sa zaujima uz o skolu a nie skolku a taktiez neviem ako sa potom adaptuje ako 7,5 rocny v prvej triede so 6 rocnymi, kedze od sa zaujima o nove veci. myslim, ze za ten rok sa vela nauci, ci sa proste potom nebude nudit v skole a nebude ho to bavit lebo to bude uz ovladat a ostatne deti sa to mozno budu len ucit… proste nechcem mu ublizit a potrebujem pocut nazor aj inych ludi dakujem za kazdu odpoved

rebeca40
23. apr 2023

@123vera123 Ak sa vam doma javi ,ze je šikovný ja by ho dala do prvej. V tej danej chvíli keď robil zápis stačilo,že mu nemuselo dačo sadnúť .A hlavne ako to citite aj vy rodičia verte na ten svoj vnútorný hlas 😉

123vera123
autor
23. apr 2023

@marllik ano na zapise sme este neboli.. no v skole sme uz boli a vobec nebol taky, ze by sa bal pacilo sa mu, do inej skoly nechce ist… ano uvidime, ako to bude prebiehat tam a co povedia pani ucitelky, preto nam bolo odporucané pockat do zapisu a tak to aj urobime… lenze sme mu mohli ten odklad dat hned a na zapise by sme povedali, ze chceme odklad a bolo by… lenze ja som to nechcela len tak rychlo s horucov hlavou uzavriet… preto som sem napisala aby som ziskala dake skusenosti od mamiciek to je vše

123vera123
autor
23. apr 2023

@rebeca40 vsak prave, ze doma a v skolke sa javi inak…pani ucitelky s nim nemali problem, zapajal sa pekne do vsetkeho a doma tiez… my s manzelom mu verime

alica009
23. apr 2023

@123vera123 ahoj, sice sama mam syna este ani nie skolkara, ale dovolim si poradit vlastnej skusenosti - bola som o rok az rok a pol starsia od spoluziakov kym som chodila do skoly a bolo to dost otravne.. mala som aj kvoli tomu skoro stale pocit, ze mi nikto nerozumie.
samozrejme, kazdy pribeh moze byt iny, no podla toho co si pisala o Tvojom synkovi, urcite by som ho do skoly uz dala, lebo sa tam tesi.. len mozno - ak mas nejake moznosti vyberu tam, kde zijete - do dakej troska lepsej skoly, kde ucitelky nebudu mat take reci ze " a coze je taky hanblivy??" - no mna by taky pristup uplne vytocil a hladala by som hned inu skolu s chapavejsimi pedagogmi 😉
drzim palce!

marllik
23. apr 2023

@123vera123 ja mam augustoveho syna. Nepochybovala som o tom,ze do skoly pojde ako 6 rocny. Velmi sikovny, rozhladeny vedomostne,no nesmely. Ale prekvapilo ma,ze prave preto mi v skolke odporucili odklad. Psychologycka potvrdila. Isli sme na zapis a tam neurobil v teste veci,ktore bezne zvlada.. nie preto,zeby to nevedel, no spracovat to nove prostredie s sudzimi ludmi.. ( bola som cely cas mimo) bolo pre neho dost,nie to este ulohy spravne riesit. Rok bol este v skolke a teraz na zapise bol uz uplne iny,sebavedomejsi a pochvaleny,ze je sikovny a bez problemu. Nelutujem. Vsetko je to individualne.. podla mna nespominaj hned na zapise,ze ma odporucany odklad aby ich to neovplyvnilo. a ked nebude mat v cudzom prostredi problem prejavit svoju sikovnost,mozno fakt potebuje dozriet. Ak neuvidia oni problem,nevidim dovod im ani spominat odklad.

veronicka88
23. apr 2023

@marllik krásne s rozumom napísané 👍

sweetdreams1
23. apr 2023

Ja by som sa riadila podľa učiteliek v škôlke....oni vedia, ako pracuje a sústredí sa v porovnaní s inými deťmi.

silvi0903
23. apr 2023

@123vera123
Podľa školského zákona sa povinná školská dochádzka končí vtedy, ak žiak od začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky absolvoval desať rokov vzdelávania alebo 31. augusta príslušného školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16 rokov veku. Celkom dôležité je ešte to, že školský rok sa začína 1. septembra a končí 31. augusta nasledujúceho kalendárneho roka (nie 30. júna po odovzdaní vysvedčenia, ako si mnohí mylne myslia).
Čiže si radšej vyrataj, kedy bude mať 16 rokov, nieže bude musiet skončiť napr. v ôsmom ročníku, tým pádom žiadna stredná, max nejaká učňovka, ak vôbec...
Ja by som ho osobne do školy dala určite, ak je teraz taky šikovný, nikdy nevieš, co sa môže v buducnosti stať (dlhodobá choroba, opakovanie ročníka...), aby napokon neskončil ZŠ v 7. triede.
Snáď som ti pomohla 🙂

luk25
23. apr 2023

@silvi0903 toto sa ale nerieši pri deťoch ktoré mali odklad, a tých je a bude viac než dosť, normálne idú do 9 ročníka a potom na strednú. Nerobte tu teraz strašiaka z odkladu🤦🤦🤦🤦🤦

matricia
23. apr 2023

@123vera123 Presne tak, naroky su vyssie a aj na zapise sa ukaze, ake maju v skole poziadavky na deti. Tam si ich tiez otestuju pani ucitelky a poradia, ci odklad, ci nie. Mne nachytali syna na trojuholniku, nazvy geometrickych tvarov, ale zase vyriesil nejaku logicku ulohu, co malokto zvladne. Ja som detom odklad nedala, povedala som si, ze to dame, ale lutujem to. Deti bilingvalne. Mala som s nimi vela prace a bolo to vycerpavajuce, teraz uz dobre, kedze su stvrtak a druhak. Najnarocnejsi pre nas bol slovensky jazyk, diktaty, gramatika, poučky.

123vera123
autor
23. apr 2023

@marllik presne tak to chcem urobit

marllik
23. apr 2023

@silvi0903 napisala si to tak akoby dieta, co dokonci 10rocnu povinnu dochadzku, nesmie dokoncit zakladku a uz vobec nesmie ist na strednu. Tu ide o to , ze rodic si splnil povinnost, ale ak mu zalezi na dietati ,tak ho do tej skoly hadam posiela dalej aj bez povinnosti a usmerni ho i na strednu.. prosim neohanaj sa zakonmi, ak im nerozumies. Su deti ktorym konci 10 rocna povinna skor ako v deviatom rocniku, pretoze boli kedysi mozne 2 odklady alebo odklad a pripravny rocnik.. nikto ich nema pravo zo skoly vyhodit, len uz do nej chodia na dobrovolnej baze a ak by na skolu kaslal, tak rodicom nehrozi sankcia. Ale nema povinnost ukoncit vzdelavanie, ak on ma zaujem.

cajomila
23. apr 2023

Z toho čo autorka píše mi dieťa príde zrelé na nástup do ZŠ.
Rozumiem, že je nesmelý, tichý, introvert...ale veď to sú povahové črty.
Aj kamoška má takého syna a v škole sa mu darí dobre, učiteľka si ho pochvaľuje.

Len tak pre info ...raz sme absolvovali nejakú preventívku s dcérou asi na 3 r.
No strašne vyvádzala v tej ambulancii, nespolupracovala, nekomunikovala, utekala z tade von ...až som musela dvere zamknúť.
Sestrička mi vraví, že musíme dať tomu dieťaťu vyšetriť psychomotoriku... nepoznala nás, prisťahovali sme sa.
Potom jej ukázala farby ..to konečne dcéru zaujalo a pekne jej vymenovala všetky farby.
To už sa sestrička uspokojila.
Chcem tým iba povedať, že aj stres, neznáme prostredie urobí svoje s dieťaťom ( aj s dospelým).

Mne už príde vek 7,5 fakt veľa na prvú triedu.
Pokiaľ je dieťa zdravé bez diagnóz...není nad čím špekulovať.

gizkaa
23. apr 2023

Ahoj, urcite je to velmi individualne, lebo kazde dietatko je ine a ma za sebou iny pribeh. A aj podla mna je lepsi odklad ako opakovanie rocnika. U nas to bolo tak, ze tiez nam radili odklad, a to hlavne kvoli synovej povahe (tiez velmi nesmely). A ja som bola za, odkladu som sa nebranila. Ale ucitelky v MS ma presvedcili, ze za ten mesiac a pol od tych testov urobil obrovsky pokrok a zeby ho do skoly dali. Dieta totiz musi prekonat bod zrelosti a to moze prist naozaj hocikedy.
Teraz je uz prvak, velmi ho to bavi a ma same jednotky a patri tam medzi tie vyzretejsie deti.

Navyse do skoly ho zapisat musite a az potom sa rozhodnete, ci ho tam aj date alebo dolozite papiere k odkladu (tie papiere z testov nestacia - aspon mne tak povedali). Takze mozete skusit ist napr este raz na pretestovanie alebo sa poradit este s niekym dalsim.

giannkak
23. apr 2023

@123vera123 my sme to isté riešili pred dvomi rokmi. A na radu učiteľky sme nechali odklad a naozaj sme veľmi dobre urobili teraz patrí medzi tých prvých a veľmi sa teší zo školy. Rozdiel v triede majú aj rok a pol. Ale to nie je vôbec problém deti v takom veku to vôbec neriešia. Ty sama najlepšie poznáš svoje dieťa keď si myslíš že prvý ročník zvládne tak ho daj do školy my ktoré ho nepoznáme, nemôžeme ti povedať čo je pre tvojho syna najlepšie a tak tiež učiteľky ho tiež poznajú a podľa mňa su
tými najadekvátnejšimi osobami ktoré ti vedia poradiť veď okrem tvojho syna ich rukami prešlo stovky deti.

klaudialip
23. apr 2023

Napíšem ti svoju skúsenosť. Obdobie covidu a neboli vyšetrenia zrelosti, ja som osobne tam nešla, spýtala som sa priamo učiteľky čo si myslí, povedala že môže ísť do školy, že to zvládne. Podotýkam len toľko,že mala je tretie dieťa a augustová, čiže nastúpila v čerstvých 6 rokoch. Daj na svoje pocity a skúsenosti z malého, u nás v MS (robím učiteľku) veľa detí neprešlo testom, rozhodnutie je ale na rodičoch, máme tam dieťa napríklad ktoré je recovo veľmi zle na tom, není mu rozumieť a aj keď mal odklad, mamička povedala že do školy pôjde. U tvojho problém nie je, za rok by sa v MS nudil podľa mňa. Keď ho bavia písmenká, tak podľa mňa v škole sa mu bude páčiť viac.

konulka20
23. apr 2023

@123vera123 nas tak siel , v novembri mal potom 8r., nic nezmeskal si myslim, prave naop

pmg
23. apr 2023

@amelie2017 ani ja nechápem, potom nevedia tie deti čo od dobroty...

ajn
23. apr 2023

@123vera123 od zakona je to na rozhodnuti rodicoch.ja by som sa rozhodla i podla toho aku budu mat ucitelku .lebo velmi zavisi i na ucitelke.predsa ich bude ucit 4 roky.

pallacinka29
23. apr 2023

@konulka20 ved bol skoro o 2 roky popredu, co sa divis, ze bol pred nimi… davno sa mal vybrane slova ucit…

lenrol001
23. apr 2023

@elizabet173
@123vera123 A nemáš možnosť ho dať do nultého ročníka?

davidofff
23. apr 2023

@123vera123 ur tie do školy .keď píšeš čo všetko vie ,tak to už vie toho až až na prvka.podla mňa by sa v školke nudil už potom.a ako prvák 7,5 ročný pri 6 ročných .no neviem.tiez nechápem týmto odkladom....ako keď má dieťa ozaj nejakú diagnózu vážnu ..mrak to je samozrejme...ale toro

leeshka
23. apr 2023

@qwert87 ja mam tiez dvoch synov, augustovych, starsi bude teraz od septembra predskolak a presne rozmyslam ako “dopadne” lebo tiez je hanblivejsi, odmalicka sa stranil deti a v urcitom obdobi aj dospelych…nema rad cudzi kolektiv, ked uz ludi pozna uz je smelsi…je to taka povaha…viem ze na toto mu nepomoze ani tisic odkladov…mladsi skoro 2rocny je totalny jeho opak, ten by nam aj s cudzim odisiel a deti vyhladava, unho sa nebojim ani skolky v 3rokoch co u starsieho som si ista ze v 3och by to bola katastrofa ale v 4och uz to zvladol lepsie 🙂
Ja sama som augustova a mame navrhovali odklad ale dala ma “na cas” a nespominam si na dake problemy 🤷‍♀️ Manzel je tiez augustovy a jeho dali o rok neskor ale kvoli tomu ze byval vela chory a chodil po vela lekaroch

anna134
23. apr 2023

@123vera123 najväčšia hlúposť sú ti psychológovia.lebo pani/pán psychológ vedia za pol hodinu čo vidia to dieťa,že aké je....
Neviem neverím týmto posudkom....veľa krát sa už zmýlili ...

jeennyv
23. apr 2023

@123vera123 poviem ti tak chlapci su inak nastaveni ako zeny dievcata od zaciatku, skola zivot std a mam spoluziakov no teraz uz dospelych znamych kamarstov co v skole prve rocniky plakali za mamkou atd a tersz su normalni dospeli chlapi..ked pocujem odklad, zrelost atd…dupkom vlasy..ano par pripadom co to potrebuju to pomoze, ci tzv ked im zle roky vychadzaju, ale mam pocit, ze kus je dieta v dnesnej dobe nie podla predstav tak odklad…ako co sa chcu ucitelia ovievat v skoleva si myslia, ze dostanu roboticke deti…podla toho co pises je uz do skoly, cize…

kvietocek87
23. apr 2023

@123vera123 vôbec sa nebude nudiť tomu verte

kvietocek87
23. apr 2023

@pallacinka29 veď teraz je práve opak, rodičia pchaju svoje nezrelé deti silou mocou do škôl a hlavne po psychickej stránke do školy a deti nie sú vôbec pripravené.Praveze to teraz berú psychológia larom farom a polovica detí 6 ročných by ani nemala byť v škole.A čo že mal skoro 8 rokov to je ako nejaky problém.S ním išli aj ďalší čo už mali dávno po 7rokoch.Ved to je smiešne pchať deti do škôl čo nevedia dobre rozprávať, nevedia sa sústredit,a atď.Ja by som to dala aj zákonom od 7 rokov.Ja som tiež mala odklad, tiež som mala 7,5 roka a učila som sa veľmi dobre a hrala som sa normálne aj so 6 ročnými.Vystudovala som aj 8 ročný gympel a aj vysokú školu.Neskoncila som 18 ročná ale 19 ročná no strašné niečo.Utrpela som ujmu , keď som sa neučila vybrané slová 8 ročná ale 9,5 ročná.No strašné

lulupulu
23. apr 2023

@kassandra25 😂😂😂 je úbohé teraz písať ze tvoje decko je najlepšie v triede keď ma vedľa seba o 2 roky mladšie deti... To je troška blbé.

Autorka určite nedávaj odklad 🙂

miui
23. apr 2023

@123vera123 sme 3 zname a mame narodene deti v jeden den a rok 🙂 a jedina moja isla do skoly v 6r, ostatnym dvom sa zdal nastup do skoly pocas korony a ockovania narocny :-/ cize ni3 vzdy je odklad iba o dietati ale aj o rodicovi...ale z tvojho prveho prispevku sudim ze syn je do skoly zrely, ja som bola celu skolu a cely zivot introvert a to som nastupovala ako 5rocna 🙂 myslim ze aj keby som nastupovala ako 10rocna nic by sa nezmenilo 🙂

kikushaa
23. apr 2023

Dala by som ho do skoly, po par mesiac podla mna vpohode nabehne na skolsky system, ak ho treba iba podstrcit 🙏