Obávate sa straty sociálnych zručností deti?
Opakujuce sa lockdowny, distacne vzdelanie, zatvorene kruzky, neistota, vecne sedenie pri pocitaci.... Obavate sa, ci to bude mat dlhodoby vplyv sa nase deti a ich socialne schopnosti. Ako to riesite?
Neviem ako to majú ini, ale ja sa tohoto vôbec neobávam.. mám tri deti, takže majú aj kolektív, majú sa radi a hrávajú sa spolu stále.. takmer každý deň s nimi cvičím (najstarší syn má skoliozu a vpadnuty hrudník, takže musí) každý deň vyrábame kreatívne vecicky.. kazdy deň sme vonku (keď nie sme v karanténe, čo teraz momentálne sme už s druhým dieťaťom, tak sme len na zhrade uz takmer 2t) na prechádzke, v lese.. keď nie je lockdown tak sa vidavame takmer denne s kamarátmi.. keď je lockdown a karanténa tak sú spolu so súrodencami.. každý deň sa s nimi učim.. každý deň mi pomáhajú v domácnosti, pomáhajú pri varení, pečení, upratovaní.. dcéra má 2x týždenne flautu online, 1x hudobnú náuku zo ZUŠ.. syn má 1x týždenne online výtvarnú.. myslím že máme toľko aktivít, že sa o ich zručnosti sa nebojím.. kazdy deň sa učia ako sa hádať, udobrovat, riešiť.. každý deň sa smejú, hrajú, plaču aj hádajú sa.. myslím že napriek situácii sú u nás doma deti čo im zatiaľ nič nechýba.. len nech sú zdravé.. dnes vyšiel dcére pozitívny domáci ag test.. celkom som zvedavá ako to u nás dopadne.. deti alergici, synovia astmatici.. nebojím sa o ich sociálne zručnosti ale o ich zdravie..
Tak ako sa neobávam, že v noci bude tma, neobávam sa ani straty sociálnych zručnosti. To je jednoducho fakt, ktorý tu je a stále sa prehlbuje. A porovnávať to s vojnou - no áno, vtedy boli ľudia k sebe totálne sociálni. Vôbec sa neudávali, nezabíjali, netrhali sa rodiny, to bolo sveta žiť, keby občas nejaká ta bomba nepadla, bola by to úplne sociálna selanka. Niektorí ľudia fakt majú v hlave seno 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@luxus10 Bola to taka zvlastna kombinacia. Mala stres z ucitelky, z dejepisu, z toho, ze ju bude skusat pred vsetkymi a nic nebude vediet. Rano mi plakala, nechcela chodievat v ten den v tyzdni do skoly niekolko tyzdnov, stupnovalo sa to, kazdy tyzden to bolo horsie. Bola aj u skolskej psychologicky, ked mi volala pred skolou a bala sa vojst. Nastastie, hned ju zobrala, prebrali to a pomohlo to. Dodnes neviem, preco to tak prezivala. Inak mala z toho dejepisu jednotku. Tento rok ma tu istu ucitelku a v pohode 🤷♀️. Nechapem.
Linky na pomoc deťom majú posledné 2 roky pekný nárast čísel, na psychiatrii lekári nestíhajú - konkrétne v ZA mi robí známa, takže viem priamo od nej, aké máva šichty. Denne aj tu píšu mladí ľudia, často ešte deti, že majú úzkosti, iracionálne záchvaty strachu, sociálnu fóbiu, nespavosť, depresie, migrény, tetaniu, nemajú a ani nevedia nadväzovať vzťahy... Žijú totiž viacmenej len virtuálne.
Mnohé ženy tu jedia antidepresíva ako lentilky, zopár psychicky vyšinutých jedincov tu pridáva príspevky s takou pravidelnosťou, že to pripomína ich denník... Ale vlastne, dobré to je! Slováci a ich deti vydržia, veď vydržali aj bombardovanie cez 2. svetovú vojnu!
@najlepsiucitel nie neobavam, pre nefungujuce vztahy bol/je lockdown len posledny klinec do rakvy, ale pricinu treba hladat inde....
@najlepsiucitel s kamarátmi sa stretávajú, s rodinou tiež, obdobu kruzkou občas spravíme, pri PC nesedia večne, mimo školy hodinu denne, berhaju po vonku, dnes stavali so sesedmi snehuliaka, prišiel Mikuláš 🙂 takže nie nebojím sa.
@najlepsiucitel našťastie škola aj krúžky tento rok boli zatvorené minimálne takže to deti nepociťuje tak ako v prvej vlne, ale vtedy to zas boli len 2 mesiace a to nič nestratís za takú krátku dobu
@heleninamama to je už na rodičovi aby to aj trochu usmernil, ak vidí ze to ma na dieťa vplyv tak hádam zakroci a pomôže, nie aby muselo vyvolávať na linky zachrany
@sidicek Prečítaj si tu niektoré témy, čo píšu labilní pubertáci. Tu už rodič nepomôže, aj keby chcel, keď má decko úzkosti, strach, depky... Proste, niektorí túto situáciu nezvládajú. A ozaj nie je dobré, ak je takéto dieťa (2 stupeň ZŠ, SŠ) celé dni samé doma - a často sa rodičom inak nedá.
@heleninamama tak ja som veľmi proti zatváraniu škôl a obetovaniu deti ľuďom, co sa nechcu očkovať. Ale aj tam to vychádza často aj od rodicov, ti to sami nezvládajú a tato ich psych. labilita sa prenáša aj na deti, aspoň v mojom okolí to sledujem.
@sidicek minulý rok v druhej vlne bol u nás druhý stupeň od októbra do konca mája. Aj teraz prvý stupeň z pochopiteľných dôvodov nechávajú ešte v škole, a to práve menšie deti to znášajú lepšie ako 2. St . A SŠ.
@kingstonka lenže pri 2 malých deťoch doma hovno spravim na tom slávnom 🤐HOvnooffice

@dadis a z coho mala uzkost? zo skoly, ucitelov, zo zmeny ci z coho?
ak sa take nieco vyskytne, treba to riesit a najst riesenie....
ale deti si vedia rychlo zvyknut....beru to inak ako dospeli...