icon

Osemročné gymnázium. Áno či nie??

didi35
7. okt 2019

Rozmýšľam nad tým, či má zmysel dať dieťa na osemročné gymnázium. Trend je osemročky obmedziť, kvóta je 5% v SR celoplošne. Šance sú teda nižšie... Je pre dieťa vhodná takáto selekcia v tak nízkom veku? Sú na to rôzne názory, zaujíma ma Váš názor, či sa o prijatie budete uchádzať, ako sa budete pripravovať...

Ake mate skúsenosti s osemročnými gymnáziami? Malo to zmysel?

K diskusii sem dávam tieto články:
https://www.dobrenoviny.sk/c/172135/maximalne-5...

https://www.postoj.sk/29962/preco-su-v-skutocno...

https://m.topky.sk/cl/100535/1688303/Petrak--Os...

Strana
z6
lulamx
10. okt 2019

@dskjhfdlkdjhl viem o tom len z pocutia, ale u nas vraj na stvorrocnych gymploch otvarali po 1, max 2 triedach, kde vacsinu miest obsadili decka s monitormi nad 90 %, takze tych dalsich napr. 200 prihlasenych robilo prijimacky na 2 volne miesta. mozno sa to trochu utriaslo, ked si povyberali kam sa zapisu, ale teda nechcela by som zazivat tento stres. ani ako decko, ani ako rodic. zda sa mi to o dost narocnejsie, ako ked som isla na gympel ja.

dskjhfdlkdjhl
10. okt 2019

@lulamx neviem, sice mam 4-rocny gympel, ale nastupovala som nan v 1986, takze ziadne kraviny typu monitor som nezazila. Dcera chodi na 8-rocne, takze robila normalne prijimacky ako aj dalsich vyse 400 deti.

lulamx
10. okt 2019

@dskjhfdlkdjhl to bola reakcia na to, ze gymnazii je ako maku a teda je na ne sa lahsie dostat ako kedysi. ja len, ze mne sa to uplne nezda.

dskjhfdlkdjhl
10. okt 2019

@lulamx no, tak si skus zistit, kolko bolo gymnazii pred revoluciou a kolko je teraz, porovnaj si, kolko bolo vtedy deti a kolko je teraz a je jasne, ze je teraz ovela jednoduchsie sa dostat na gympel, na to stacia kupecke pocty.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
stulrajterova
10. okt 2019

@kofa77 a ktore 2 vs boli na slovenslu vtedy? toto sa mi uz akosi naozaj rozum.zastavuje....bolo ich usto viac....tiez som z ery husakovych deti

stulrajterova
10. okt 2019

@namornicka co je to poriadne vs vzdelanie?

dskjhfdlkdjhl
10. okt 2019

@stulrajterova nie som sice @kofa77, ale treba citat poriadne-ona nepise, ze dve VS, ale dve VS daneho zamerania a to je rozdiel.

annaanna
10. okt 2019

@alusha To je aká škola po piaty ročník...

namornicka
10. okt 2019

@stulrajterova zle som to vyjadrila, myslela som ze rodicia, ktori vo vzdelani daleko nezasli sekirovali svoje deti za dvojky.

lulamx
10. okt 2019

popravde som to nepocitala. za mojich cias osemrocne neboli, bilingvalne len vznikali a my sme mali v rocniku 3 triedy, manzel 5 stvorrocnych a jednu patrocnu. dnes su na mojom 2 stvorrocne triedy a na manzelovom len 1. tak sa mi zda, cisto subjektivne, ze, ak dieta neslo na osemrocny gympel a nie je na jazyky, ma tazsie ako som tom mala ja.

dskjhfdlkdjhl
10. okt 2019

@lulamx tu mas v tabulke, kolko bolo a kolko pribudlo gymnazii
https://dennikn.sk/blog/1119968/mame-vela-ci-ma...

kofa77
11. okt 2019

v mojom100 000 meste boli za mojich cias tri 4 -rocne gymnazia, otvarali zhruba po 3 triedy.
dnes ich tu je 8 alebo 9. niektore z nich otvaraju aj 1-2 triedy ako 8 -rocne . pocet deti klesa. niet o com.

kdesi som citala, ze po 89 sa prislo na to, ze u nas mame malo vysokoskolakov oproti zapadu, treba to zyvsit, tak mudre hlavy sociálnych inzinierov sa asi dali do kopy no a mame tu vysokých skol ako maku.

na jednej strane ruka trhu vyriesi nieco, na druhej strane kvantita na ukor kvality. a výsledok je, ze na prace, kde postacuje maturita vyzaduju VS.
aj ked zas vraj uroven niektorých VS zodpoveda maturite z minulosti.
osobne si neviem predstavit, kto by mal taku odvahu, aby rusil VS, taky politicky samovrah tu nie je.
takze deti rodicov, ktorym zalezi na kvalitnom vzdelani smeruju na VS minimalne do CR, spat sa nevracaju . mizeria pokracuje.
a potom vystupi ministerska skolstva, ktora tu chce zaviest finsky system vzdelavania, v prosterdi, kde nie su peniaze na nic, kde stat prispeva asi najmenej zo statov EU, kde niet prachy na asistentov, na nic...
no nic, ulavila som si, pardon za zamorenie temy 🙂

namornicka
11. okt 2019

@kofa77 tie slabšie či súkromné VŠ typu svätá betka by sa mohli zrušiť nezáujmom študentov, ak by ich nemali, vyučujúci by nemali koho učiť a tým pádom by nemali prácu, škola by nemala peniaze a proste biznis by nešiel. To sa ale nestane pokiaľ slovač bude študovať pre samotný titul a nie pre vzdelanie ako také. No a fínsky systém, "no comment 👎" Pokiaľ nebudeme mať mentalitu Škandinávcov tak tu taký systém nebude fungovať, to nie je len o školskom systéme, to je o kultúre a nastavení celej spoločnosti.

betkachmelova
16. mar 2021

Ahojte no ja som piatačka a chcem sa spýtať ísť či neísť na osemročné gymnázium?
Prosím poraďte 🙏☺️

morciatko
16. mar 2021

@betkachmelova ja som bola v poprade na 8 rocnom
Mam 26 rokov a ked by som sa mala rozhodnúť znova tak uz nikdy
Radšej by som mala nejaky odbor ak sa teda nechystas na medicinu

didi35
autor
16. mar 2021

@betkachmelova Ak Ti ZŠ nestačí, tak chod. Ak sa na hodinách nudíš, si stále popredu, tempo ostatných je pomalé, tak potrebuješ iné tempo a iný prístup.

lenka6309
29. máj 2021

@maminuska na tom gymnázium potom nepatrili ak sa nestíhali učiť.Doma som sa učila minimum ,stačilo mi počúvať v škole.Takže tak ,v každej triede sa nájdu taký ktorý tam nemajú čo robiť a reálne nemajú nato aby to zvládli (ledva ledva )a na 1tky -2ky musia fakt drieť čo znamená že ich to ničilo a celé gym.si odtrpeli a teda tam nepatrili.A potom sú taký ktorým stačilo počúvať v škole,D.Ú takmer minimum a minimum učiva preberať doma a 1tky-2ky bezproblémou.

mirage
29. máj 2021

@lenka6309 ked sa preberala gramatika, asi si nebola v skole..

lenka6309
29. máj 2021

@mirage a vidíš to?nikoho to nezaujíma každý pochopí o čom píšem a očividne aj ty si pochopila😃a že tam mám preklepy?a ?píšem na mobile a je to pre teba podstatné?

mirage
29. máj 2021

@lenka6309 ano, je.Aj na mobile su pismena i a y kusok od seba.

stvura
Odpoveď bola odstránená
klara321
10. apr 2022

My sme nasu piatacku prihlasili na 8 rocne gymnazium. Chodi vraj na jednu z najlepsich ZS v kraji (podla INEKO). Mne sa ale taka nezda byt. Triedu ma zlu, 5 dievcat, zvysok chlapci... kamaratky z triedy domov nosia trojky, stvorky, ich pristup k uceniu ..neviem preco sa neucim, nechce sa mi...atd. sledujem ako to pomaly vplyva na moje dieta, doteraz jednotkarku, v triede neustaly hukot (ved chlapci)..nemoze sa tam niekedy sustredit...atd. Aj tak na gympel sama od seba ist nechce, lebo kamaratky... Inak je bilingvalna, v uceni sa sama od seba nepretrhne az na obcasne zablesky , znamky na vysvedceni vyborne aj vdaka mojej podpore, od gympla ocakavam ze bude viac aktivnejsie pristupovat k uceniu ked bude v kolektive ambicioznejsich deti...

laurikagab
16. máj 2025
@matkahelka

@didi35 necitala som vsetky prispevky, ja za seba... mame dceru velmi sikovnu, od 1.roc.je kazdy rok najsikovnejsia v triede, tiez sme sa chvilu pohravali s touto myslienkou,ale... nas krstny syn bol na tom podobne na ZS ako nasa dcera, popri tom sportoval, aktivne hral tenis, chodieval na ZUS na klavir. Rodicia ho dali na 8roc.gymko, zrazu to neboli same jednotky, na dvojky musi driet. Naspamat sa ucit z jedneho dna na druhy kvanta uciva, kopa projektov, rodicia velmi, velmi lutovali,ze ho na to gymko dali. Na tenis ani klavir uz nie je vobec cas. Vela krat sa rodicia vyjadrili,ze to gymko ukradne dietatu detstvo,lebo to detstvo stravi len nad knihami.my sme preto upustili od 8roc.,ak ju puberta nepokazi a bude chciet, pojde na normalny gympel a teraz nech si este moze uzivat po skole aj kruzky, aj ihrisko...

@matkahelka kam dcéru prijali na SS?

matkahelka
16. máj 2025
@laurikagab

@matkahelka kam dcéru prijali na SS?

@laurikagab na 5 roc. anj bilingval

Strana
z6