icon

Oslovenie druháka v kolektíve

enka81
6. dec 2014

Mala by som na Vás takú otázku, pre niekoho banalita, pre niekoho nie, budem akceptovať každý názor. Môj syn je druhák, chodí aj do družiny. Volá sa Paľko, po manželovi, tak ho aj všetci voláme, keď neposlúcha alebo je zlý, oslovím ho Pavol. Triedna učiteľka ho volá Paľko, keď nepočúva Palino, čo je stále pimerané. Ale jeho pani družinárka ho často oslovuje Palo, co sa mi nepáči. Minulý rok, keď som preňho prišla, volala naňho cez celé ihrisko :Paloooo. Vtedy ma to zarazilo a aj som ju slušne poprosila, ze my ho oslovujeme Paľko, maximálne keď hnevá Pavol. Tento rok je to ale znova. keď preňho prídem, povie - Paľko, prišla pre teba mamina. Ale nedávno som prichádzala k družine a cez zatvorené dvere počujem: Palo,... keďže je sam v triede s tým menom, vedela som, ze to patri jemu. Je malicherné chcieť po nej, aby ho volala inak? Ak áno, ako by ste jej to vysvetlili?

enka81
autor
6. dec 2014

@monyka92 dakujem

diusik
6. dec 2014

@enka81 ja si myslim,ze ked si rodic zela,aby sa diets oslovovala istym sposobom,tak by to mal ucitel tolerovat.Ved casto sa aj pytaju :"ako dieta oslovujete " ja len podla seba,u nas v skolke by to na 100% dodrzali! Ale ked pedagog nema dostatocnu inteligenciu a mieru tolerancie,tak sa mozes aj rozkrojit,nepohnes s tym!

enka81
autor
6. dec 2014

a este poznamka, ak by mu to aj vadilo, nemyslim, ze si dovoli druzinake povedat, ja som Palko, nie Palo. Netvdim, e to vadi jemu, ale mne ako matke.

lauricka
6. dec 2014

ja by som sa zariadila podla neho, iba jednoducho by som sa spytala, ci mu nevadi, ked ho pani druzinarka oslovuje Palo....bez akychkolvek emocii, navadzani, nicoho. Mozno mu to vobec nevadi. Ak ak to jemu nevadi, tak Tebe by to tym padom nemalo. Je to jeho meno. Na druhej strane si myslim, ze ak si ju vyslovene poprosila, mala by sa podla toho zariadit. Ja som ucitelka a nemala by som najmensi problem volat dieta takou formou mena, akou si praje alebo keby mi povedal jeho rodic. Urcite by som to dodrzala. Takze mozes tej pani ucitelke slusne povedat znovu, ze si pocula, ze mozno sa pozabudla, ale bola by si rada, keby zachovala zvyk, ktory mate. Skor sa mi ale zda, ze ten, kto nie je vyrovnany s menom dietata, si Ty. Zrejme preto, ze si mu musela dat po otcovi a sama od seba by si mu ho nedala, lebo sa Ti nepaci.

diusik
6. dec 2014

Este podotknem,nechcem sa ohanat zahranicim,ale tam su taketo veci uplne normalne.Pytaju sa rodicov ako oslovovat ich deti.Tak ale,na Slovensku sme este stale niekde "inde" . "Dala si mu meno Pavol,tak je to Palo punk tum !" Smutne,ze sa to neda pochopit.

zuzkamacken
6. dec 2014

mne sa palo paci viac ako palko.. 🙂 asi aj pani druzinarke :D

zutera
6. dec 2014

Tak my máme Terezku🙂 a moje babička pochází z německa mu od mala ju oslovuje Rézi☹.Když jsem to poprvé slyšela malem mě trefilo,no co zvykla jsem si 🙂 -jinak druhou mame Elišku-krásné pohádkové jmeno-jen jí nikdo jinak neřekne jako Elis...na Elišku už nám ani neslyší.Určitě bych si to tak nebrala,každý je jinak zvyklí 🙂

filipal
6. dec 2014

ja si zase myslim, ze je pravo oslovujuceho vybrat si, co sa jemu hodi ....napriklad kazda ucitelka ma iny temperament, iny sposob komunikacie a ine mena jej idu do ust. Niektori ucitelia volaju vsetky dievcata Zuzka 🙂)) bazirovanie matky na takejto veci, moze skor vyvolat jej nevolu...dolezity je jej vztah k dietatu, ci ho ma rada, alebo ho aspon akceptuje.

prasiatko30
6. dec 2014

@diusik ano je uplne normalne ze u deti ktore nastupuju do skolky 3-4-5rocne sa ma ucitelka pytala ako ich oslovujem ale tiez bolo uplne prirodzene ze ked dcera v 6 r menila skolu tak sa ucitelka pytala dcery a nie mna ako sa vola a dcera jej povedla ako sa vola - ano ty si rodic a ty chces aby nejako volali tvoje dieta ale tvoje dieta je od urciteho veku samostatna bojova jednotka ktora vie co chce a niekedy sa to vobec nemusi zhodovat s tym co chceme my, matky - a mamicka hovori ze palka zjavne vobec netankuje ze ho druzinarka vola palo

janinah
6. dec 2014

môj syn v 2.triede si uvedomil,že nie je už babetko a chcel,aby ho ľudia v okolí oslovovali Števo a nie Števko,aj na zošity a veci som mu musela písať Števo,doma ho voláme zdobneninou,ale pred cudzími chce byť "veľký"

terina25
6. dec 2014

@enka81ahoj.ja mam rovnaky problem ako ty.lenze moja dcera ma 5 roko.vola sa sofia.a tiez mi dost prekaza ze ju v skolke volaju sofi a nie sofinka al.sofi.vadi mi to kvoli tomu ze vsetky deti v skolke volaju zdribneninou len moju nie.dokonca aj ked nieco kreslia tak len ona jedina ma na vykrese napisane sofia.ostatni maju barborka,jakubko,natalka a pod.poviem pravdu ze sa ma to dost dotklo a matky.viem ze pre niekoho je to banalita ale aj tak.nechapen preco ju tiez neoslovuju sofinka prip.sofi.ucitelky s nou nemaju ziaden problem.no zatial so m v skolke nic nevrav ela.nechcem sa s niminatahovat.je to malickost a le zas mna ako matky

terina25
6. dec 2014

sa ma to dotklo..preco sa k mojmu dietatu spravaju inac ako k ostatnym detom...doslova vidim ako su druhe deti uprednostnovane a trapi ma to.nikdy som si nemyslela ze uz v takomto veku sa s tym stretnem☹

sylvia217
6. dec 2014

Tiez sa mi nepáčia mena ktoré sa zdrobnuju, možno ani pani ucitelke.. Az mi je to take "tazke" a nepríjemne ked mám povedať, ze misko kamaratkinmu synovi, podľa mna ma byt Mišo.. A tak je to premna so všetkými menami.. Preto aj moji chlapci sú sylvo a timo.. Nikdy som mu nepovedala Timko a ked mu tak niekto povie normalne mi je to cudne až sa mi to nepaci..

zuzkamacken
6. dec 2014

kym ho nevola Jozef ci Viktor je to stale ok ;)

kristina74
6. dec 2014

@zutera aj my máme Terezku, najstaršiu, už skoro 18.ročnú. Meno som jej vybrala ja, veľmi sa mi páčilo a doteraz sa mi páči, žiadna Terka, ale Terezka, poprípade Tereza.
A kto ju takto volá? Len my a naša rodina. Kámošky jej hovoria Tera a jej sa to páči. Mňa ide rozhodiť a ona sa len smeje 🙂.

terina25
6. dec 2014

@kristina74 aj ja som ,,Terezka,,🙂 a Tereza neznasam☹

enka81
autor
6. dec 2014

@lauricka tak tot si neodhadla, to ze som akeptovala meno po otcovi je jedna vec, mna by bez neho mozno nikdy nenapadlo, ale kedze ma to meno moj syn, ktoreho lubim, tak nemam problem s menom, ktore sa mi na nom paci.

moni73
6. dec 2014

@enka81 ja mam dceru tretiacku a nikdy som jej spoluziakov neoslovila inak ako zdrobneninou, prip. su pre mna Pali, Sami, Risi a pod. rozumiem ti, ze sa ti to nepaci, ale neriesila by som to.

moni73
6. dec 2014

@enka81 a este som ti chcela... dceru mam pokrstenu ako Naďa, hovorim jej vsetkymi moznymi aj nemoznymi odvodeninami 🙂 , ucitelky ju obcas, ked hneva oslovia nadezda 😒 , ale nech ma, ked hneva... a minule mi prave
spominala, ze vsetky deti jej hovoria nada, len 1 chlapec, do ktoreho je "zalubena" ju oslovuje nadka a vraj je to traaaapne, lebo uz nie je mala 😀

bajana
6. dec 2014

@enka81 škoda, ze dakujes za názory, ktoré s tvojim problémom sucitia a ohradzas sa proti tym nesuhlasnym..
postradam zmysel takej diskusie...

mne osobne to príde ako také mamickarenie .... keby som sa ja stretla s takou poziadavkou od rodica, zdalo by sa mi to minimálne usmevne...

ešte k tej Sofii - ako kazde zahraničné moderné meno, aj toto znie ako zdrobnenina zvlastne a je pekne také, ako je

Ja som dcere vybrala meno, ake sa nedá veľmi skomolit a bude svedcat aj dospelej osobe, naopak chceli sme Alicu, ale tu v CR by z nej urobili Alcu, co sa mi nepaci...rovnako milujem meno Martin, ale cesku prezyvku Martas nejako nepredychavam...

A ešte niečo - som Jana, od malička vždy len Janka a v dospelosti mi dosť dlho trvalo, kym som začala akceptovať meno Jana a necitit pri tom pocit, ze som urobila niečo zle alebo ma nemajú radi...

werka_t
6. dec 2014

@enka81 bud rada, ze ho tak vola. Ked som ja chodila do skoly, tak nas ucitelky zasadne oslovovali priezviskami! Nenavidela som to, pretoze sa potom aj mnohi spoluziaci tak oslovovali :-\

malamargotka
6. dec 2014

suhlasim s @bajana, ze je to mamickarenie aj ked este nemam deticky, ale sestra aj svagor ucia v skolke a keby si kazdy z 20tich rodicov zmyslel, ze ich ma volat tak a tak asi by si to musela zapisat a nosit ten papier so sebou :D ved aj dospely v novom kolektive dostane bezne inu obmenu svojho mena ako je zvyknuty...

petulda333
6. dec 2014

@diusik haloooo..mikujem reci slovensko je stale ,,inde,,...to co je?!je pavol,a ked moze byt palko moze byt aj palo...ci len zdrobnenina je fajn?autorka tu riesi totalnu kravinu,uprimne som sa zacala rehot pri tejto teme!!!mat tak jej problemy a prezidentov plat!!chore to je!

lauricka
6. dec 2014

@enka81 tak jasne, ze si clovek na meno svojho dietatka zvykne a uz ine si nevie mozno aj predstavit 🙂 Napriklad mne sa nepaci, ked niekto povie mojmu synovi Leoš, Leoško. Moj syn sa vola Leonard, volame ho Leonko, Leo, Leny. Leoš je iné meno, ktoré je aj zvlášť v kalendári, nie je to Leonard. A to meno sa mi ani nepáci. Takze ja to mam takto. Nastasite ho velmi ojedinele tak oslovi niekto cudzi.

horana
6. dec 2014

@enka81 sharlotta ta jedina nie ze pochopila, ale len vyjadrila ten isty nazor. Na jednu stranu chces poradit, ale potom sa ohradzujes proti vsetkemu co nie je zhodne s tvojim nazorom, ako proti niecomu co ta nechape. Coby nechapali, len maju iny nazor, vacsina ma iny nazor. Ved sa zariad podla seba,len aspon vidis percentualne ake su nazory ludi. Ved to si deklarovala ze chces, nie chlacholit a utvrdit v tom o com si prehlasila ze si si nie ista. Ty si si vlastne ista, len chces povzbudit, to je ine 🙂
Myslim ze priklady ktore su pouzila ako dokreslujuce nimi nie su, nakolko som nikdy nepocula voalt Sofiu ako Sofa atd., narozdiel od Pala, ktore sa pouziva uplne bezne, dokonca beznejsie nez zdrobnena podoba. Teda to co u Sofy je vyslovene tvrde, u Pala je normalne. A okrem toho si vypichla same dievcenske mena, co je teda prave ten rozdiel ze dievcatka sa prirodzene aj radi dlhsie nufkaju a zmakcuju, patri to k ich pohlaviu,rozvoju precitovania a makkosti, chalani naopak ako rastu, chcu byt cim dospelejsi, silnejsi a macherskejsi, k tomu "archetypu" rastu chlapca rozhodne patri aj riadne meno, nezmakcene, nezdrobnene. Sama mam syna v 4. triede a zdrobnujucu priponu "-ko" za menom ked mu starka napisala v 1. triede na vianocne darceky tak sa hned ohradil ze on uz nie je mimino. Ako pomazna sa rad vsetko, ale navonok uz nechce pusinky pred skolou, nechce odprevadzat, hladkat, a ani zdrobnujuco volat. Ved to uz tak v kolektive tych skolskych deti chodi. Nepoviem ohradit sa proti prezyvkam, proti zhrubovaniu mena, ale toto nie je nic z toho, je to uplne bezna podoba. Ono je rozdiel doma a rozdiel v kolektive. Z mojich pozorovnai nielen v oblasti mena, nie je dobre ked sa mamicky prilis staraju, to uz prestava byt ich pole posobnosti, to si uz mlady musi vybavit sam. Doma si frcte samozrejme lubovolne, ale ked budes vyzadovat toto na verejnosti, bude chlapec skor na smiech nez co ine.

terina25
6. dec 2014

@bajana mne sa zdrobnenina zase paci.myslim si ze vsetci ked sme boli mali tak nas volali zdrobneninou.a mne sa nepaci to v skolke ze druhe deti volaju zdrobneninou a moje nie.ked uz tak potom vsetky nech volaju podla kalendara.a este poviem ze maju aj Sophiu a tu volaju sofinka.

bubelko
6. dec 2014

@diusik no neviem, zijem v zahranici a nikto sa nepytal ako ma oslovovat moje deti. Pytaju sa, ale len pri menach cudzieho povodu... ale klasicke mena sa nezdrobnuju ani nic. Skratka jan je jan, jannik je jannik, maria je maria a julia je julia... uplne jedno ako deti volaju rodicia 😉

masinka
6. dec 2014

@bajana my mame Nelu, od malicka sme ju volali Nelka, Neli, Nelusik.... ked sme boli na navsteve u tety, mala zhruba 3 roky, tak ju sesternice oslovovali Nela a ja som mala tiez pocit, ako by jej nadavali.... teraz uz chodi do skoly a viaceri ju oslovuju Nela, tak som si zvykla 😀

lydia15
6. dec 2014

mne by sa to tiež nepacilo. my máme Alexandru a voláme ju Alex.kde ju predstavim kazdi hned ze Saska a mne sa nozik otvara vo vrecku.

miskaska
6. dec 2014

My máme Eduarda a všetkých xy variant jeho mena sa mi páči...a nie je ich malo. Uvidím, čo bude v škôlke, ale skôr by som take veci neriešila.