icon

Oslovenie druháka v kolektíve

enka81
6. dec 2014

Mala by som na Vás takú otázku, pre niekoho banalita, pre niekoho nie, budem akceptovať každý názor. Môj syn je druhák, chodí aj do družiny. Volá sa Paľko, po manželovi, tak ho aj všetci voláme, keď neposlúcha alebo je zlý, oslovím ho Pavol. Triedna učiteľka ho volá Paľko, keď nepočúva Palino, čo je stále pimerané. Ale jeho pani družinárka ho často oslovuje Palo, co sa mi nepáči. Minulý rok, keď som preňho prišla, volala naňho cez celé ihrisko :Paloooo. Vtedy ma to zarazilo a aj som ju slušne poprosila, ze my ho oslovujeme Paľko, maximálne keď hnevá Pavol. Tento rok je to ale znova. keď preňho prídem, povie - Paľko, prišla pre teba mamina. Ale nedávno som prichádzala k družine a cez zatvorené dvere počujem: Palo,... keďže je sam v triede s tým menom, vedela som, ze to patri jemu. Je malicherné chcieť po nej, aby ho volala inak? Ak áno, ako by ste jej to vysvetlili?

kaja73
6. dec 2014

mojho prveho syna Petra ,volame Petko,v skolke ho jedna pani ucitelka volala od 3 rokov Peto-tiez mi to bolo cudne,ale dnes ma Petko 16 rokov a uz ho Peto volaju vsetci okrem nas rodicov 🙂 .
Mladsi je zas Patrik a volame ho Patko a tiez ho uz niekto vola Pato a dokonca jedna pani ucitelka sa obcas pomyli a je pre nu Filip 😀 ...uz ma taketo vobec nevytacaju.......
A aj tak viem, ze ho Patko nebude volat neskor okrem rodicov asi nik. Tak ako Petko je Petko uz len pre nas rodicov....
Ozaj su to malichernosti....

pupavka123
6. dec 2014

@enka81 Neda sa ani vyjadrit,totalne hlupa diskusia 😀 😀 😀 ved 8 rocneho ked oslovis Palo,je to normalne,dokedy bude Palko?????mozno,tak len pre Vas

babulina
6. dec 2014

Moja dcera je Nina, doma ju volame ninka alebo ninuska za to pani ucitelka v skolke ju na zaciatku oslovila Niny, no a moje ledva stvrrocne dieta sa ozvalo ze to sa jej nepaci a ona sa vola ninka, a bolo, ak sa mlademu nepaci usta ma a ked sa nepaci iba maminke tak nech sa tym zmieri hadam dosmrti nebude vsetkych opravovat ... Ale on je Palko nie Palo....

dejnas
6. dec 2014

@babulina súhlasím... moja dcéra sa tiež cca 5 ročná vedela ohradiť, ak sa jej oslovenie nepáčilo! často rodičia deti zbytočne podceňujú a snažia sa riešiť problémy za nich... a často asi aj úplne zbytočne

diusik
6. dec 2014

@petulda333 ze "to co je" no ja ti poviem co je.Stretavam sa Slovensku s takymi vecami,ze sa mi rozum zastavuje.Ak si matka nezela,aby ho tak volali,tak neviem preco je to taky problem respektovat.a ked je toto pre teba onicom diskusia,tak nechapem naco prispievas a citas

petulda333
6. dec 2014

@diusik je o nicom lebo sa riesi totalna kok.tina ak uz mam byt sprosta!!!to vsade bude chodit a urcovat ludom ako maju jej cindu volat???sa preber...mozno to druzinarke tak vyhovuje a viac jej to pasuje....a kebyze ho oslovuje nejak vulgarne berem,ale ze ho nevola palko alebo palinko??boze moj,ludia maju x problemov a pre biekoho je toto tak strasne dolezite a povurujuce...no nech sa zobudi,nie kazdy bude tancovat tak ako ona piska!!!

diusik
6. dec 2014

@bubelko dobre,ale nehovor mi,ze keby sa napr. moja dcera volala Aliz a doma ju volame Lizi a chcela by som,aby ju aj v skolskom zariadeni tak volali,zeby to nerespektovali.Ja mam taku osobnu skusenost,ze ano.

diusik
6. dec 2014

@petulda333 tak nech ho vola Pavol.Chapem ze jedna vec je,ze ked dala meno Pavol,mala automat pocitat aj s tym ze to bude Palo.Ale druha vec je aj to,ze keby ucitelku poprosila,tak by to mohla pochopit

ajka30
6. dec 2014

@enka81 nech si hovori kazdy co chce, podla mna mas pravo ziadat pani ucitelku aby ho nevolala Palo. Nauc aj svojho syna aby sam povedal, ze nechce aby ho tak volali

petulda333
6. dec 2014

@diusik bozeeeee moj....nech autorka pochopi ze je to hlupost!kym nepocula ako ho vola tak bola spokojna!a palo je vzdy lepsie nez pavol...mne pride ak ziaka nazvu skratkou ze ho maju radi a ked nieco vystroji tak vtedy ho nazyvaju formalne!vies ked ho budu kamarati volat palo bude za kazdym chodit a dohovarat ze on nie je palo ale palko??opakujem ona nie je v skole tak nech ju netrapi ako ho vola....pokial ho neuraza!!a ak malemu to nwvadi tak mamicka nech sa skludni

25daniela
6. dec 2014

Neviem, neviem ci to je prave to najdolezitejsie - oslovenie, pokial nieje dehonestujuce, by som vobec neriesila.. Myslim ze Pavol sa bezne vola Palo...

petulda333
6. dec 2014

@ajka30 ty ako vies ze on to tak nechce!ma mu vnutit svoj nazor nwch klame ze nechce take oslovenie??keby mu to vadilo tak urcite sa ozve

diusik
6. dec 2014

@petulda333 tak asi ano....neviem, ja som tiez nedala meno Daniel,co sa mi velmi paci.lebo by bol Dano pre kazdeho.

mata128
6. dec 2014

No tak toto je mi teda problem....moja je Barborka,bezne ju volaju Basa,Barbora,...keby ho volali Karol,tak by som sa nad tym mozno pozastavila....tak isto ked som davala detom mena,tak som si povedala vsetky ich varianty-Barborka,Barbora,Baska,Bara,Beba....Alex,Alexik,Alexko,Alexinko,.....Ak by mi cokolvek z toho vadilo,takto meno dietatu nedam

ajka30
6. dec 2014

@petulda333 vacsina takých krpcov nema odvahu sa ozvat, ale predpokladam, ze ked ho doma tak nikto neoslovuje, tak mu to musi byt minimalne divne. Vôbec nechcem, aby klamal... Apropo, zda sa mi ze to zenies do extremu... Ak ta tato tema irituje, tak to neries, usetris si nervy. Pekny Mikulassky vecer prajem.

enka81
autor
6. dec 2014

@horana neda sa reagovat na vsetko, ale tebe musim, nechcela som urazit nikoho tym, ze som podakovala jednej osobe, ak sa to niekoho dotklo, ospravedlnujem sa. Ja som nepotrebovala uchlacholit, na to mam rodinu, manzela. Ja som chcela pocut nazor, co sa v prvej etape aj dialo.Vies, ja som sa nepytala, ako mam volat syna, ci je detinske alebo nie volat ho zdrobneninou, to je moja osobna vec. My sa v rodine volame pekne, ci uz ide o dieta alebo babku. Ja som sa pytala, ci je maliherne to chciet od druhyh.Na to som dostala odpoved a o to mi islo. Ale preciataj si viacere odpovede, ako a co vlastne sa tu riesi. To ze som vybrala dievenske mena bola nahoda, ale ak by som aj mala syna Jána, tak tiez by bol Janko alebo Ján. Sú to klasicke slovenske mená a zdrobneniny k nim vytvorene. Je rozdiel porovnavat slovenske a zahranicne /u nas uz udomacnene/ mena. Tak este raz dakujem vsetkym a nazory.

enka81
autor
6. dec 2014

@pupavka123 a ako volas svoje deti ty, ked riesis, ako volam vlastneho syna? Precitaj si este raz otaku, ja neriesim seba.

bubelko
6. dec 2014

@diusik neviem odkial mas taku skusenost, ale tu, co viem, tak by jej hovorili aliz. pravdepodobne by ti vysvetlili, ze volaju deti podla mena uvedeneho v papieroch a nemozu kazdemu vyhoviet...

horana
6. dec 2014

@enka81 Nie, mna si neurazila, skor som mala dojem ked tak naopak. Ja to praveze chapem, a do toho ako kto vola doma je jasne ze nikomu nic nie a jasne ze doma si tie detvaky casto zdrobeninami volame, to pokladam uplne za OK, aj ked to ze plnou formou mena aku ma v RL im casto hovorime len ked su zli, to uz pokladam za normalne menej. Lebo sami zasejeme take to, ze to meno je vlastne tvrde a "zle" vo svojej podobe, ale ono nie je. Ani Jan, ani Jano, su to krasne mena, v oboch podobach, rovnako ako Pavol aj Palo. Deti v skole uz nie su deticky. Strategia je ucit ich samostatnosti, dat im pocitit, ze uz sa k nim chovame chlp rovnocennejsie nez v skolke, na jednej strane ich uz tolko nerozmaznavame, tolko neobskajujeme, a maju aj vacsie prava ale aj povinnosti. Berieme ich vaznejsie, sice este detsky ale uz je tam patrny ten stupen odputavania sa od hraciek a pod. Podla mna je dobre ked tomu zodpoveda aj oslovovanie ine v MS, ine na ZS, ine na SS... A na to ci je malichrene to chciet od druhych za mna jednoznacne ano, nakolko ako som pisala nehovorim prezyvky, nehovorim nejake nasilne skracovanie, ale nieco co je tak vzite v konkretnej spolocnosti ze uz snad ani viac nemoze byt a na tom sa vyclenit, ze toto nie, fakt uprimne pokladam za nieco co tomu dietatu nepomoze. Nevidim na postupe druzinarky nic zle, aj tak ho tak volaju aj spoluziaci, ci? Oni sa nazvazom hadam zdrobeninami neoslovuju?!(u dievcat naopak mam dojem minim. v tych nizsich rocnikoch ze ano, ba dokonca tym to vydrzi nezriedka az do prace, ze sa zdrobnuju kolegyne, to je uplne nieco ine) Cize je v kolektive kde ho volaju a zrejme aj budu volat Palo, nakolko Pavol je prilis oficialne, cize tym ze povedia Palo, daju tomu pridych kamaratstva a zaroven familiarity. Takze druzinarka zrejme pouziva to iste co spoluziaci, ani nie oficialne, ani nie zdrobenene, skratka tak akurat...Mozno len tym ze si si prilis zvykla vyhradne ho zdrobnovat, tak nemas ten potrebny odstup aby ti to nepripadalo tvrde, ver ale ze nie je.

zutomad
6. dec 2014

@enka81 ja si myslim,ze mas pravdu,pises,ze to trva uz druhy rok,takze maly bol prvak,ked to zacalo... zarazajuce je,ze si na to druzinarku uz upozornila a aj tak v tom pokracuje a pred tebou mu hovori pekne a ked tam nie si,tak ''spatne'' ja sa vzdy snazim zistit od mamiciek,ako chcu aby som ich dieta oslovovala a snazim sa to respektovat... mne by sa tiez nepacilo,keby moje dieta volali inak... zaujimave by bolo zistit,ako ta ucitelka vola ine deti,ci vola Zuzku Zuza,alebo Miska Miso... este by som hodila nenapadnu rec so synom,ci je on s tym uzrozumeny,aj ked asi po dvoch rokoch takeho oslovovania uz aj bude,chudak,co uz ma robit... ale podla mna je to este male dieta,este ma narok aby ho volali Palko... Palo mi hrozne reze usi pri druhakovi,este tak ten Pavol ... chapem,ze ta to hneva

dejnas
6. dec 2014

@enka81 ale ty si doteraz nenapísala, či to oslovenie prekáža aj tvojmu synovi (ja som si to teda nevšimla, ak si to náhodou písala, ospravedlňujem sa)...
tu nejde o to, či syn má alebo nemá odvahu povedať to družinárke, ale či mu to oslovenie skutočne prekáža... ak áno, tak to rieš... ak to prekáža len tebe, nerieš...
ako si sama písala; Pavol je krásne, dlhoročne používané slovenské meno... jeho "podoba" Paľo je úplne bežná, nehanlivá a ja v podstate nepoznám nikoho, kto by sa nad tým pozastavil... toto je vec, s ktorou treba tak trochu rátať vopred (môj manžel napr. z výberu možných mien okamžite vyškrtol také, ktoré sa mu nepozdávali - ako katarína - kačena, kristína - kika a pod.)
ja v podstate chápem, že sa ti to oslovenie nemusí páčiť, máš na to plné právo, ale skutočný problém to je len v prípade, ak sa to nepáči tvojmu synovi 😉

pupavka123
6. dec 2014

@enka81 Moj sa vola Adam a vsetci ho volaju Adam...nabuduce daj meno dietatu take,ktore ta nebude pohorsovat,ked ho niekto oslovi normalnym menom ako Palo...ty si čičikaš len svoje ego,nic viac,ved je uplne normalne ak 8 rocneho chalana ucitelka vola Palo,aj mojmu povie Adam a nie Adamko,ved nemaju 2 roky...a ty sa uz uvolni...mat tvoje problemy a prezidentov plat... 😀 😀

enka81
autor
6. dec 2014

@dejnas dobre, teraz odpoved vsetkym, ktory sa pytali, co on na to. Ked som mu dala otazku, ako ho vola p.druzinarka, povedal Palo, pytam sa , i sa mu to paci, vravi, e nie, pytam sa, ako by ta mala volat? Palko. A teraz sa este vsetci obujte do mojho syna, ze je malicherny.

ivuska6
6. dec 2014

Vždy bol Paľo palom A aj bude mala si mu dať iné meno Asi si moc nepomôžeS A mala si sa muža spýtať ako ho volali keď bol malý A ako ho volajú všetci.

petulda333
6. dec 2014

@ajka30 neirituje tema...len nazory ze musi byt podla nej...preco by ju druzinarka mala pocuvat?!!hlavne v takej malichernosti!

lalinko2010
6. dec 2014

ahoj, cudujes sa ze syn chce aby ho volali Palko? Vy ho tak doma volate, tak preto chce aby ho tak aj ini volali. Hold vybrala si meno synovi ake si vybrala a ma aj ine varianty mena nie len PAVOL a PALKO.
nepomozes si, tym aby ho druzinarka volala Palko, lebo ho tak volat nebude.
A myslim si ze ked bude piatak tak nebude chciet aby ho volali Palko, ale on sam si najde to svoje - meno - aby ho tak volali.
kamarati ho ako volaju?

sisaka
6. dec 2014

Ja k tomu zahraniciu, u nas tak ako pise @bubelko, deti maju oficialne mena, ktorymi ich ucitelia volaju, ak ide o zahranicne meno spytaju sa na vyslovnost, aby meno nekomolili. V pripade velmi dlhych mien sa niektore deti oslovuju skratkou napr. Inderdeep skratene na Inder aby to nebolo take dlhocizne.
Mne to pride smiesne a ano aj malicherne trvat na tom, aby dieta v skole volali zdrobneninou, ktoru mu dala rodina, Palo je normalna skratena podoba mena Pavol, nie je na nej nic hanlive , ani Urazlive. Moj syn ma oficialne meno, ktore je skratenou formou ineho mena, takze sa ma sem tam spytaju, ci je to oficialne meno, napr. U lekara, syn ani ja sa ale nepaprcime, ked mu niekto tak povie, i ked nejde o jeho meno.
Ak autorka temy chcela, aby sa syn volal len Palko, bolo treba zapisat taketo meno do rodneho listu a potom je opravnene trvat na jeho pouzivani

petulda333
6. dec 2014

@enka81 malicherny nie je skor nakazeny tvojim nazorom a presadzovanim si ho!a to je rozdiel...my nasho krpca volame ibinko,bibik ci bibko a v skole od prveho rocnika mu vravia len ibrahim alebo ibo...a ked sa ho niekto pyta ako sa vola tak povie ibrahim a nie ako predtyyn ze bibik a kazdy sa divil ze co za meno..myslim ze keby mu to ozaj vadilo tak chodi domov uplakany a pod...pochybujem ze aj registruje ako ho oslovi...ani si to neuvedomi...a tym ze tam budes chodit a poucovat mozes sposobit ze mu to tam zhorsis a druzinarka si na neho zasadne kvoli tebe!neries blbosti!su aj horsie veci

anelehka
6. dec 2014

@enka81 no tak potom je len na nom,aby povedal,pani vychovavatelka nemozete ma volat Palko,mne sa to tak paci,dakujem,vybavene 😵

simca06022011
6. dec 2014

Podla mna je to malicherne a neriesila by som to. Je to jeho meno? Je... nevola ho ani hanlivym menom, len JEHO menom. Mna napadol hned jeden pripad z mojho okolia.. meno Daniel, osobne by bol rad keby ho vsetci volali Dano, a vkuse sa rozculuje lebo jeho mamicke to prekaza, lebo on je Daniel alebo Danko 🙂)))) A to je dospely chlap ;) Nechaj na nom ak sa mu to nepaci, nech si to vybavi... ked mu to nevadi, nestaraj sa.
Ja len... mat iba tento problem, tak skacem 200m do vysky... mne malu v jaslickach volali Si-siňóra 🙂))