Oslovenie druháka v kolektíve
Mala by som na Vás takú otázku, pre niekoho banalita, pre niekoho nie, budem akceptovať každý názor. Môj syn je druhák, chodí aj do družiny. Volá sa Paľko, po manželovi, tak ho aj všetci voláme, keď neposlúcha alebo je zlý, oslovím ho Pavol. Triedna učiteľka ho volá Paľko, keď nepočúva Palino, čo je stále pimerané. Ale jeho pani družinárka ho často oslovuje Palo, co sa mi nepáči. Minulý rok, keď som preňho prišla, volala naňho cez celé ihrisko :Paloooo. Vtedy ma to zarazilo a aj som ju slušne poprosila, ze my ho oslovujeme Paľko, maximálne keď hnevá Pavol. Tento rok je to ale znova. keď preňho prídem, povie - Paľko, prišla pre teba mamina. Ale nedávno som prichádzala k družine a cez zatvorené dvere počujem: Palo,... keďže je sam v triede s tým menom, vedela som, ze to patri jemu. Je malicherné chcieť po nej, aby ho volala inak? Ak áno, ako by ste jej to vysvetlili?
@petulda333 podla mna ma kazdy pravo na to, aby ho volali tak ako chce. Na Sk je problem, ze kazde meno sa zdrobnuje a inak "komoli" a z toho potom mozu vznikat "nedorozumenia". Nas oslovovali priezviskom a nebol problem 🙂
@pupavka123 prepac,ale pacilo by sa ti,keby tvojho syna volali Adas?-( to s je s makcenom) Lebo tu kde zijem je to normalna podoba tohto mena. Mne veru nie. To ze sa vola Pavol nikoho neopravnuje volat ho Palo,toboz nie,ked sa to nepaci mamicke,dietatu a uz vobec by ho tak nemala volat pedagogicky vzdelana osoba PO upozorneni!!!
môj syn sa volá filip. doma ho bežne voláme filipko ale v škole je od 1 ročníka filip. dokonca najnovšia verzia je filo, domáca fifo, ide o to ako ho ľúbime mi aj kolektív v triede nie o to ako ho kto osloví. pokiaľ to nie je hanobenie mená čo vo vašom prípade nie je tak by som to neriešila.dceru tamaru tiež volaju kto ako tamarka, tamara tami doma ju voláme výlučne tami, okolie nerieším lebo ako som písala vyššie meno jej nehanobia.
@ajka30 mená sa zdrobňujú a skracujú aj inde vo svete, nielen na SK.
@nikawero12 to je sice pravda, ale slovenskou specialitou je tym zahranicnym menam dat slovenske zdrobneninove koncovky, ten patvar, co z toho vyjde, je cista hruza a to by sa mohol rodic aj na hlavu postavit, ale odmietala by som Sarah volat Sarinka, Nathan - Nathanko, Sophie - Sofinka, Jessica - Dzesicka (makcen na z a c)... 😝
No mam dosť, že aby sa pytali družinarky ako maju oslovovať deti 😀 Už vidim ako si to každá družinárka pamätá pri 20-30deťoch, to aby chodila s papierom, aby sa nepomýlila 😎
Čo som tu zaregistrovala ohladne mena Sophia, tak osobne keď chcem povedať pekne tak poviem Sophi, nikdy nie Sophinka panebože 😲 Kebyže sa bijete za to, aby boli deti oslovované tak ako to majú v rodnom liste tak nepoviem, ale dohadovať sa skrz zdrobneliny je prinajmenšom divne 🤐
@sisaka no ale to je problém rodičov, ked svojim deťom dávajú zahraničné mená........a mimochodom, poznám dievčinu, ktorá má meno Džesika v rodnom liste - a vybrali jej to rodičia! 😉
@nikawero12 ja v tom problem nevidim, mne sa z toho len obracia zaludok, znie to otrasne.
@sashabb to uz rodicia v prihlaske si do kolonky "AKO SMIEME OSLOVOVAT VASE DIETA" vypisu... a ak to porusia tak zle-nedobre 🙂)))
@sashabb ja som to uz s rodinou tiez musela riesit, moj syn, ako som uz pisala ma oficialne meno, ktore je uz zdrobneninou ineho mena. No ale to by neboli babky na Slovensku, aby sa tuto zdrobneninu nepokusili este viac zdrobnit, ten patvar, co z toho bol, bol hrozny a slusne som poprosila, aby ho tak neoslovovali, no svokre clovek nevysvetli, tak si pouziva nadalej ten slovensky patvar a este ked to napise ... 😝
V práci som mala kolegu, ktorý sa volal Milan, ale chcel po mne a mojich kolegov, aby sme ho oslovovali Miňo. Mne to pripadalo hlúpe a trápne z jeho strany, pretože bol r. narodenia 1975, s váhou 120 kg. jednoducho Miňo mi vobec , ale vobec ku nemu nešlo.
skuste sa sami seba spytat, ci by ste 8rocneho chlapca volali palo... ja urcite palko alebo pali. palo je pre mna tvrde - teda aspon v ba a 8rocny chlapec je pre mna maly. ale je fakt, ze to nie je hanlive a s druzinarkou by som
to neriesila 😉 vazne by ste mu povedali: palo, pod utriet tabulu?! 😒
Ja oslovujem svoje deti aj zdrobneninami ale aj oficialnymi podobami, takze mam aj Jurka aj Juraja a stava sa, ze je aj Juro, Duro a pod. Nevidim nic zle na Palovi, ale tak ked s tym mas problem asi treba komunikovat s druzinarkou.
@bonaqa2013 ja mam 130kiloveho "Ričiho", takže chááápem 🙂)) Tiež sa na mňa pravidelne oborila jeho maminka s tým, že on nie je žiadny RICHARD 🙂))) On je Ričinko... :P Chlpy sa mi ježia na celom tele a neviem či by som to dokázala inak ako s posmechom dostať zo seba :P
Mna by zaujimalo, ako si sa po vsetkych tychto nazoroch rozhodla - ci to naozaj chces riesit s druzinarkou. Za seba - tiez sa priklanam k nazoru, ze Palo nie je hanliva prezyvka a s druzinarkou by som to neriesila. .
niektoré názory mi prídu prehnané.... preboha, stále sa bavíme o mene pavol vs. paľo... čo je na slovensku úplne bežná, nehanlivá, nezosmiešňujúca podoba mena a zrejme aj najviac používaná 😕 mne osobne sa napr. paľo páči viac než pavol...
zakladateľka (hoci dokážem pochopiť, že sa jej to nepáči zrejme viac, než synovi) sa zrejme bude musieť nejak zmieriť s tým, že v živote sa jej synček tomuto pomenovaniu na 99% nevyhne...
v podstate my máme doma niečo podobné; malý má v RL zapísané meno SAMO, nie samuel... veľa ľudí sa čuduje a takisto ho často oslovia samuel... mne sa to tiež nie veľmi páči, takisto dotyčného aj opravím, ale pokiaľ to neprekáža synovi a reaguje aj na samuel - neriešim.. vopred som vedela, že sa tomu proste nevyhneme
@puklica13 zakon???? Nie,nie je,takisto ako nie je zakon na to aby ho druzinarka volala tak ako sa jemu a rodicom nepaci... btw bolo by velmi smutne,keby na taketo nieco existovali zakony,co takto empatia,ludskost....inak vola sa Pavol,tak ked uz ma druzinarka problem povedat mu Palko,nech ho oslovuje oficialnym menom,ale nie Palo .... ci aj na to treba zakon? 🙂
Záleží od empatie každého človeka. Mne osobne nikdy neprišlo zaťažko oslovovať deti v škole, tak ako sa mi predstavili a určite som nikdy nepotrebovala zoznam na to, aby som si to zapamätala.
@enka81 Nie je to malicherné.
@puklica13 Nazvať osemročné dieťa malicherným, len preto, že logicky uprednostňuje krajšiu podobu svojho mena? By si sa divila ale aj tí najväčší frajeri sú schopní sa v tomto veku podpísať na písomku zdrobnelinou.
ja ludi oslovujem zdrobnelinami, teda osobne by som dietatu Palo nehovorila, ale ak ho tak niekto oslovuje, nejak moc by som to neriesila. V rodine a priatelov by som mozno naviedla hovorit mu krajsie, ale ucitelky a druzinarky - ne neviem....
A inak ja tiez nemam rada ked mi ludia hovoria Greta, pre kamaratov a znamych som Gretka 🙂
Mojho syna Michala / prváčik / vola tiež učitelka Mišo...priznam sa, že ma to zo začiatku zarazilo, ale keď to neríeši syn, nechavam tomu volný priebeh, hoci bolo by krajšie, keby mu skor povedala Michal 😒
a este - casom sa menia aj preferencie nas ako rodicov. Pamatam si ked sa Adrianko narodil, bola som alergicka ked mu niekto povedal Ado.... dnes ho uz volam aj ja Adko medzi inymi podobami jeho mena, ale ak mu niekto aj povie Ado - neriesim to....
@enka81 vsak kazdy ma svoju zdrobneninu a kazdy vola inac pavol je palo, palko ja mam doma juraja a volali sme ho aj jurajko, jurko, juraj, juro ho volali vsetci v skole a mam aj matusa a toho volali matko a on im vravel ja nie som martin ale matus tak ma volajte matus
uz som nechcela reagovat, ale tato diskusia je uz uplne niekde inde. Ja som nešla a ani neplanovala nadavat druzinarke, to nie je môj štyl, ani som na nu škaredo nepísala, ale ak som raz pokrstila syna menom Pavol, v rodnom liste ma Pavol, nevidím nic extra na mojej požiadavke ho volat Pavol, alebo Palko. Niektorí sa tu pozastavujú nad ,,zdrobneninami", je im vraj z toho nagrc, a napr. ja nechapem taky nazor, preco je nagrc povedat dietatu zdrobneninou, ale v kazdom pripade by som akceptovala nazor matky. Ja neriesim vztah mna a syna, ak si nebude priat oslovenie Palko, budem to akceptovat a volat ho Palino, Pali, Pavol. Zatial ma 7 rokov a je pre mna uplne prirodzene ho tak volat. Ja neriesim deti, ako sa volaju medzi sebou, ale osobu, ktora ma byt vzorom .Takze ako pisem, uz tu neriesite povodnu otazku, ale nieco uplne ine. Myslim, ze oslovenie s nami ide cely zivot a vyjadruje postoj k človeku.
Ja mam Mateja a Timoteja. Mateja od narodenia volam Matejko, Matej a neznasam, ked mu povedia Mato. V rodine to akceptuju a ked nastupi do skolky, skoly, tak to neovplyvnim. Timoteja volame Timusko, Timi, Timo a predpokladam, ze v skole si z neho mozno urobia Samponaka :D ... Ked bude problem, budem riesit. No a ak nahodou niekedy bude treti syn, bude musiet byt po tatovi Jozef (som s tym zmierena), ale budem vyzadovat, aby ho volali LEN Jozko a nie Jojko alebo Dodo. Verim, ze do tretice bude dcerka Nataska.

@enka81 predpokladam, ze ked druzinarka vola Pavla Palo, tak vola ja Petra Peto, Daniela Dano, Mateja Mato, Roberta Robo a pod. Nebolo by divne, ze by bol prave jeden Palko? To by vyzeral ako taky druzinarkin "cecek", ci nie?