icon

Oslovenie druháka v kolektíve

enka81
6. dec 2014

Mala by som na Vás takú otázku, pre niekoho banalita, pre niekoho nie, budem akceptovať každý názor. Môj syn je druhák, chodí aj do družiny. Volá sa Paľko, po manželovi, tak ho aj všetci voláme, keď neposlúcha alebo je zlý, oslovím ho Pavol. Triedna učiteľka ho volá Paľko, keď nepočúva Palino, čo je stále pimerané. Ale jeho pani družinárka ho často oslovuje Palo, co sa mi nepáči. Minulý rok, keď som preňho prišla, volala naňho cez celé ihrisko :Paloooo. Vtedy ma to zarazilo a aj som ju slušne poprosila, ze my ho oslovujeme Paľko, maximálne keď hnevá Pavol. Tento rok je to ale znova. keď preňho prídem, povie - Paľko, prišla pre teba mamina. Ale nedávno som prichádzala k družine a cez zatvorené dvere počujem: Palo,... keďže je sam v triede s tým menom, vedela som, ze to patri jemu. Je malicherné chcieť po nej, aby ho volala inak? Ak áno, ako by ste jej to vysvetlili?

sevzuz
6. dec 2014

Paci sa mi tato diskusia🙂, je to tak ako pišu baby, je to jedna z verzii mena a fakt si s tym mala ratat, to tvojho manzela nikto neoslovuje Palo? ak si s tym neratala. Myslim si ze je to malicherne. Ja mam starsieho syna menom Lukas je skolkar a od zaciatku ho volaju vsetci priezviskom, v triede boli traja s tym menom, a myslim ze ak by ho oslovovali aj Lukas nic sa nestane ani sa nepozastavujem. Ale spoluziaci si ich podelili a jemu vyslo oslovovanie priezviskom, on si to ani neuvedomuje. Aj ked mne to zo zaciatku pililo uši hlavne ked on spoluziakov oslovuje pekne zdrobneninou, ale kusala som si do jazyka fakt hned na zaciatku aby som niektoremu dietatku nezacala vysvetlovat, ze je Lukas, nechcela som ho strapnit. S kamoskami sme to preberalia vyslo ze vraj ucitelky v skolke ked maju vela s rovnakym menin tak pouzivaju aj priezvisko, resp. len priezvisko. A je to podla mna na nom ak to tvojmu synovi nevadi naco to riesis?

sunnyfunny
6. dec 2014

je to uz velky chlap,tak preco nie? 😀 neber si to jednoducho tak osobne! 😉 hlavne je, ze to nevadi jemu

mamulibabuli
6. dec 2014

Dať podpísať - písomne ju o to požiadaj.

kliara
6. dec 2014

Veď keď si mu predsa vyberala meno, musela si rátať s tým, že ho ľudia budú oslovovať aj Paľo. Je to verzia jeho mena, ktorá sa bežne používa a nie je o nič horšia ako Pavol. To chceš každému nakazovať, ako má tvojho syna volať, aby to bolo presne podľa tvojho želania?

miskacool
6. dec 2014

@enka81 ahoj,ked som si citala tvoj prispevok,tak som si povedala ze preco by tvoja otazka mala byt pre niekeho malicherna..ale po precitani par odpovedi mi zviera zaludok a je mi na grc..z absencie tolerancie a ludskej zdvorilosti. Ale to je len moj problem. 🙂
K tvojej otazke. Volam sa Nikol. V rodnom liste mam Nikola
Byvam na zahori a tu sa dievcata oslovuju- Lenko,Moniko,Lucko ... a Nikolo. Fuj!!!! Xykrat som mohla hovorit ze sa volam NikoL a ked nevedia (spoluziacky,spoluziaci,kolegovia,kamaratky...) ako ma maju oslovit nech mi povedia Niki ale ,,dobre duse " si vzdy nasli odpoved - a co mas v rpdnom liste??!! No po tom ta je ho*no a ked sa chces so mnou bavit oslovuj ma tak ako si to zelam ja.
Pravdou je,ze som so svojim menom bojovala celu ZS,ciaatocne aj SS a aj teraz by som niekedy chcela byt Maria alebo Katka alebo nwjaka taka pekne obycajna...a niekedy je zase fajn vytrcat z rady a byt videny ;) a Palko?ak je raz Palko,nech vo volaju Palko. Tak ako si jej to povedala min.rok tak jej to povedz aj teraz. A ked s tym ma problem nech ho oslovuje Pavol,ale zase pozor na intonaciu aby si nemyslel ze neposlucha... Palko ke pekne meno,drzim palce 🙂

kinna
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
6. dec 2014

@miskacool Nikol, ked mas v RL Nikola, tak nie si NIKOL ;) Jasne, ak si nezelas aby ta volali nikola, NIKOLO (??? preboha), tak si to mozes vydupavat... no ale ty sa volas NIKOLA ;) To je ako boj o to ze Michaela sa hada o to, ze ona je MICHALA :P Mala som taku etapu v zivote 🙂)) Ale aj tak sa na tom nic nezmeni... Alebo kde je podla teba hranica ako sa clovek "vola"? Moze si hocikto povedat napr. ze sice v RL mam Kristina, volam sa Katka.... a budu ma volat vsetci Katka?
Sice mozno mimo temy je toto, ale zaujima ma nazor na toto...
Myslim ze aj tento chlapcek nema v papieroch, v triednej knihe ani nikde ze je PALKO, on je Pavol.. A ja by som ako mama neprehlbovala citlivost na urcite oslovenia, aby to neskoncilo ako nejaka trauma z vlastneho mena a vacsne ponosovanie sa nad oslvoenim a menom, v konecnom dosledku to moze byt riadne otravne.

miskacool
6. dec 2014

@simca06022011 s poslednym odstavcom s tebou suhlasim..s tou traumou a tak. Aj teraz ked som citala rvoj zaciatok mi stupol tlak :D takze tato tema so mnou mava od detstva az doteraz.. V 9.triede na Zs ked som triedneho prosila alebo opravovala?ze sa volam Nikol tak na tabulu pisal Nicolletta :/ akoze kwd uz chcem but vynimka tak riadna..? Asi.a ja som nepovedala ze som bojovala s tym ze ma noekto oslovil Nikola, (bolo tomu tak v Ba na strednej a to mi tak nevadilo,ale tak ma neoslovovali kamarati,tak ma oslovovali znamy.. Podla toho som si uz vedela ,,zaskatulkovat "ludi) nepacilo sa mi zahoracke Nikolo,co robis?Nikolo pod sem...napriklad. Toto je Nikolineee bleeee!!!!sa mi chlpy jezia :D a este by som chcela povedat ze v 86.ked som sa narodila si mama asi nemohla vybrat ako sa bude pisat meno ked chce aby ma oslovovali Nikol...ci sa mylim?tetaz je v kalemdari Nikoleta,Nicol a neviem co..bolo tomu tak aj vtedy?inak Nikola je chlapcenske meno 🙂 a kde jw hranica?podla mna- je to moje meno a je na mne ako sa mi bude hovorit. Preco Veroniku volame Nika?lebo jej tak hovorili doma od malicka a ona sa tak vola je na to zvyknuta a bodka. A Palko druhak?ved jeho mama povedala ze ho volaju aj Pavol, tak ak ja jej nepaci oslivenie Palo a malemu tiez nie,tak preco by na to ucitelku nenapomenula? Ano,niekomu je to ukradnute ale niekpmu nie,asi to bude tym ze kazdi sme ini a kazdi mame ini nazor a mame rozum a pusu tak preco by som mala tolerovat oslovenie svojej osoby take ake sa mi nepaci? A ako funguje,ze volam sa Veronika tak mi nehovorte Nika tak funguje aj volam sa Veronika ale hovori sa mi Nika.. Mne sa kolegyna v robote predstavila Anicka a ja som jej za 4roky nepovedala inak ako Anicka. Tak ako sa mi predstavila..

katrinka8
6. dec 2014

Baby, jeden aby sa z toho zbláznil. Čítajúc tieto diskusie na koňovi sa teším, že nie som učiteľka. V jednej diskusii maminkám vadí, že deťom sa mená zdrobňujú (čiže komolia), v druhej zase vadí, že nezdrobňujú... Osobne si myslím, že keďže žijeme na Slovensku, musia maminy rátať s tým, že náš jazyk je taký, že je možné všetky (alebo resp. takmer všetky) mená tvarovať a osobitne rátať s tým, že napr. tie zahraničné sa budú komoliť viac. Je tu xy diskusií o zahraničných menách a tam je to veľa spomínané. Preto ozaj nechápem maminy, ktoré s takým niečím nerátajú a riešia potom takéto umelo vytvorené problémy.
My máme Terezku (v RL má Tereza), v škôlke ju volajú Terezka, my doma tiež, bratranci a sesternica ju volajú Terez, aj niektoré deti v škôlke. Keď bola maličká, moje krstňa ju nazvalo Tete, chvíľu to fungovalo, potom to akosi ustúpilo. Mne osobne sa nepáči, keď ju niekto osloví Terka, ale počítala som s tým, že to tak bude, keď sme vyberali meno. Zatiaľ ju osobne tak nik neoslovil, iba vari raz sa tak stalo, to mala asi 3 roky a ona vtedy vôbec nechápala, že to patrí jej, tak ani nezareagovala. Dotyčnej osobe (ani už neviem, kto to bol) som iba povedala, že ona nevie, že to oslovenie je adresované jej, lebo ho nepozná.
Čo sa týka spomínanej Sophie, osobne mi príde oveľa krajšie to samotné meno Sophia ako kadejaké zdrneniny. Dcérka má v škôlke Benjamina, volajú ho Benji (Bendži), prvýkrát, keď som to počula, som ani netušila, čo to je za meno.
Ja si myslím, že keď vyberáme deťom meno, musíme rátať s akoukoľvek možnosťou jeho použitia a mali by sme ako rodičia byť s tým stotožnení a to isté vysvetliť aj deťom. A hlavne sa vyvarovať používať základný tvar mena vyslovene v prípadoch, kedy sa na dieťa hneváme. Lebo potom majú deti traumy z normálneho tvaru vlastného mena. My sme dcérke vysvetlili, že sa volá Tereza, tak to má zapísané, keď sa narodila, a jej braček je Tomáš, ale my ich voláme Terezka a Tominko, lebo sú ešte maličkí.

ivivaiveta
6. dec 2014

Pozri, je len druhak, bude starsi, budu ho volat aj kamosi Palo a nie Palko...druzinarku asi neprinutis, aby si pamatala, ze ho nema volat Palo...moj syn ma arabske meno, ked som mu ho davala, bola som si vedoma, ze mu mozno vyrobim aj problem, ale aj tak som mu ho dala..pise sa Marwan ale vyslovuje Maruan...doma ho volame Maruan, Maruanko...neznasam, ked pocujem Marvan, ale nerobim z toho vedu, vsetci ho tak v skole volaju..alebo Marvy...a on s tym nema vôbec problem...triednej som povedala, ako sa vyslovuje, aj tak ho vsetci volaju tak, ako to neznasam 😀 ...chcem tym povedat, ze si mozno vyrabas problem, lebo chlapec moze mat casom stres z toho, ze ty ho mas...mne syn raz povedal, ze jemu sa velmi paci meno,ake ma a vôbec mu nevadi, ked ho aj vyslovuju zle...mozno ta to fakt vytaca, len ti pripominam, ze ked bude vacsi, urcite medzi pubertakmi nebude Palko ale Palo...

mamulienka30
6. dec 2014

@mamulibabuli - ludia moji mne je tych uciteliek seriozne luto pri takychto poziadavkach, fakt vam hrabe s takymito poziadavkami... ze daj jej to podpisat a hotovo. Vola ho jeho normalnym meno, to, ze mamicka si chcu udrzat svojho Palinka dlhsie, no holt cas nezastavi, mozno je cas na dalsie babo aby pochopila, ze jej male babo uz neni babo, ale velky skolak. To jej "Palko" tiez v rodnom liste zapisane nema. Je to len vrtoch matere, co nevie co zo sebou.

ada274
6. dec 2014

@enka81 ja ti rozumiem, tiez neznasam ked moju 4 rocnu dceru volaju sasa. Vo veku dietata 8 rokov by som to uz asi neriesila. Ale rozumiem ti 😉

ada274
6. dec 2014

@terina25 ved na tom nic nie je, proste naber odvahu a poziadaj ucitelky aby ju volali tak ako si prajes. Mudra som, ale ja som to tak spravila. Vysvetlila som konkretnej pani ucitelke ze oslovenie Sasa pouzivame doma ked je s malou problem a neposlucha a teda nechcem, aby bola mala v skolke domylena. Tiez som chvilu naberala odvahu , ale potom som bola rada. Veci treba riesit hned a nie sa nimi trapit, hlavne ked su to take banality. Co budes robit ked bude treba naozaj zabojovat v nejakej vaznej veci, takze trenuj odvahu lebo ver ze to budes potrebovat.

canama
6. dec 2014

@enka81 No a ako to vnima tvoj syn? Ma on problem s tym ze ho niekto oslovi Palo? Lebo ak nie, tak potom ja nevidim ziadny problem, to ako ho niekto oslovuje sa tyka totiz jeho a nie teba...a ak ma problem s tym ako ho oslovuju, je uz druhak, mal by vediet aj on sam ucitelke povedat, ze by bol radsej aby ho oslovovala Pavol...tiez nevidim dovod na to aby volala ucitelka deti zdrobneninami.

dendy1
7. dec 2014

@enka81 moja dcéra je Nelly a tiež nie som nadšená, ak ju niekto volá Nela - nemá ešte ani 4r. a už vie povedať že nie je Nela ale Nelly. Nestáva sa to zatiaľ často. Ale ak nahodou bude treba v škole budem asi s úsmevom opravovať na správny tvar mena. Lebo už mi to príde ako iné meno 😀

sisaka
7. dec 2014

@dendy Tvoja dcera sa vola oficialne Nelly, tak ju nemaju preco volat Nela a je normalne trvat na tom, aby ju volali jej menom, jej syn sa vola Pavol, neziada ucitelku aby ho volala jeho oficialnym menom, ale zdrobneninou, ktorou dieta oslovuju doma. Trosku rozdiel, nie? To akokeby teraz rodicia ziadali ucitelky aby ich deti v skole boli oslovovane Petrik, Janicek, Silvinka, Monicka lebo tak ich volaju doma, trosku divne, nie?

siska53
7. dec 2014

@enka81 mne by nikdy toto nenapadlo riesit s ucitelkou. Ak by ho oslovovala nejak vyslovene hanlivo,ci bola voci nemu zaujata, to by som riesila,kebyze to zistim alebo sa dieta stazuje. Ale nie tak,ze ty sa ho spytas,ale sam od seba ti to povie v ramci debaty o skole.

Ak ti to tak straaasne prekaza,tak ju popros,aby ho oslovovala Pavol,mozno jej to Palko nrjak nejde na jazyk,vec zvyku,temperamentu...a mozno akurat v tom case len nepocuval,neposluchal.

moni73
7. dec 2014

mam okolo seba 3 pavlov. jeden ma 11 rokov - sused, volam ho palko alebo pali - rodicia mu donedavna hovorili palusko, teraz paluso (je to normalny, pekny chlapec, sportovec a pri takomto osloveni neprevracia oci).Druhy je kamoskin manzel, 40tnik, ktoreho volam pali, kamoska ho vola palko. posledny je moj priatel, takisto 40tnik oslovujem ho palko, pali a veeeelmi vynimocne palo.
NERIESIT - on to zvladne 🙂 .
ja mam dceru v rovnakom veku a poviem vam, ze ucitelka, co by na deti kricala: jano, jozo, samo, palo, zuza, kata... by mi sympaticka nebola 😉 .
v robote som mala kolegynku tesne pred 60tkou a volali sme ju az na par vzacnych vynimiek danka (v rl dana) a
tych par vynimiek, ked som pocula dana, som mala chut zaskrtit!
mam sestru zuzanu, ja ju volam zuzinka a zuzink, ostatni zuzana, zuzka, zuzi a tiez ked nahodou od nasej rodiny zacujem: a pride aj zuza? jezia sa mi vsetky chlpy a opravujem ich 😠 !

mima4
7. dec 2014

@enka81

ja zas nevidim dovod,preco by ti nemala druzinarka vyhoviet. Nechces od nej nic extra naviac a ona ma tu pracu p rave vdaka detom, ktore su tam, su to jej klienti... ale no... u nas niekde je este silny socik 😀

Pre toto by som nikdy nedala mena,ktore sa podla mna daju len zhovadit ako:
peter - peťko
anna - andula, anička
Julia - Julka, Jula
Maria - majka, marika
Timotej - timi,timo
patrick - paťko
andrej - ado
viliam - vilko
atd...

Proste z pekneho mena sa spravi meno pomaly pre psa...nebodaj ak rodic da dva mena "Maria Kristina", tak z nej spravia pastiku "majku", ci psa "Kiku"...

Nevidim nic zle na to, aby bol clovek respektovany...tipujem ze druzinarka je starsia pani 😀

enka81
autor
7. dec 2014

@mima4 paveze nie, je to mlada holka, Ked som synovi navrhla, ze ked sa mu nepaci oslovenie Palo, nech jej povie, ze on je Palko, povedal mi, ze to nemoze, lebo ona by mu povedala, aby nepapuľoval. Tak asi tak, koncim tuto diskusiu, neiesim uz nic, lebo zo mna este uobia mnohi kiminalnicku za to, ze nieco chcem.

mima4
7. dec 2014

@enka81
to nie je papulovannie, dieta musi vediet vyjadrovat svoje nazory, pocity, to co chce a pedagog musi vediet zas dieta aktivne pocuvat a primerane s nim komunikovat.
Nic zle na tom nevidim, ze chces aby tvoje dieta tak oslovovali.
Niekto tu spominal stefana.. no a ak mu ucitelka zacne hovorit pista?
Ono pri Palkovi Palo nie je hrozive, ale Katke hovorit Kata... neviem ci by sa to mamkam tu pacilo, kebyze verejne ucitelka zavola "a basnicku nam povie nasa Kata"

zitaje
7. dec 2014

@enka81 necitala som celu diskusiu, len prvu stranu.
Moja stredna sa vola Sofia. My ju doma volame Sosa, Sofinka sme ju nikdy nevolali. Ludia ju ale tak bezne oslovuju, jej sa to nepaci. Mali sme na tuto temu vela rozhovorov, a aktuaalny stav je taky, ze vsetkym hovori, ze jej sa nepaci, ked ju oslovuju Sofinka 😅 a ze sa vola Sofia. Vacsina ludi to akceptuje, a kto nie, na toho si ona sama vytvori nazor. Ak musi, alebo jej to je jedno, kasle na to, ale pomysli si svoje. Ak je to niekto blizsi, povie mu, co chce. A to nie je nejaka super komunikativna alebo asertivna.
Takze by som to nechala nanho. Porozpravaj sa s nim, ze sa moze predstavovat ako chce, moze ludi poprosit, aby ho tak oslovovali, ale musi pocitat s tym, ze nie kazdy to bude akceptovat, zvlast ak sa jemu nepaci taka verzia mena, ktora sa bezne pouziva...

anula106
7. dec 2014

@enka81 ja si myslim ze riesis banalitu...to chces chodit vsade za nim a pocuvat,ako ho kto oslovuje?ked bude statsi,urcite sa sam nebude predstavovat,ze je Palko,ale Pavol alebo Palo. Ja sa volam Anna,mala som "traumu"z toho,ako sa mam prdstavit,doma ma volali Anicka,no mne to casom pripadalo detske a zaroven Anca take "hrube"...tak som sa predstavila Anna a vsetci sa pytali,ako ta mame volat??Proste sme na Slovensku,kde sa skracuju a inak "komolia"mena,tak si mala vybrat meno,ktpre sa tak moc neda komolit. Ale ty ludi neovplyvnis...Napr. Ja mam Lukasa a v skolke ho volaju Luky,aj my ho takvolame.Ak mu niekto povie Lukas,neriesim,je to jeho meno v rodnom liste. Druhy je Dominik a volame ho Domino..ked budeme mat dcerku,chcela by som Vandu,ta sa moc komolit neda...

yukki
7. dec 2014

Spolužiaci ho prevažne ako volajú?

maminai
7. dec 2014

@enka81 ahoj ja mam neterku vola sa Nicol doma ju volame Nikolka ale v škole ju paní učitelka volala Nikola Inak ostatne deticky oslovovala zdrobneninou.Neterke to trošku vadilo ale Inak ona svoju spoluziacku Sofiu vola Sofa ale tej to asi nevadí.Sestra to s učitelkou nikdy neriesila nechcela aby si na nu zasadla ešte viac.Teraz tu učitelku už nemaju nakolko je Nikolka už piatacka a mali ju len v stvrtej triede nastastie len rok.

erika26
7. dec 2014

Ahoj, ja by som jej to pripomenula, slušne poprosila, že asi zabudla že je Palko a že mu vadí ked ho volajú palo. Ja mám prváčku Veroniku a učiteľka jej vraj pár krát povedala verona. Tak som ju slušne poprosila na rodičku, medzi štyrmi očami, že nech ju tak čite a ona sa chúda zarazila, že si to ani neuvodomila, vraj to možno v rýchlosti povedala, a malá mi hned v piatok referovala, že pani učiteľka jej už pekne hovorí že veronika. 🙂 možno to pani vychovávateľke treba pripomenúť. Inak minulý rok sme mali v škole chlapca ktorý sa volal František a všetci ho volali František, aj mama a aj deti a učiteľky v škôlke, lebo je na to navyknutý 🙂

ivett1
8. dec 2014

@enka81 nerieš... asi s tým nič neurobíš ...😉 ani mne sa ako matke nepáčilo, keď začali naše deti volať inak ako sme boli doma zvyknutí ... máme Viktóriu a Štefana (obe mená po "otcovi"😀 ...jedno zanmená "víťazstvo" a druhé "víťaz"...) ... dcérku volá väčšina Viki a Vikinka (je to také jemné dobré milé a žiarivé dievčatko, väčne usmiate...) a synátora volajú Števko (to skôr dievčatá) alebo Števo, Števi (chalani) ... mne sa to až tak nepáčilo, ale on to berie v pohode a svojich kamarátov v MŠ volá tiež "chlapsky" ...Maxo, Maťo, Dušan, atď. ...takže ...beriem to tak, že medzi "chlapmi" je to normálne ... my naše deti doma oslovujeme zdrobneninou (a pre mňa to bude Števko a Vikinka, aj keď budú mať trebárs "100 rokov" ... 😀 ...)
PS: myslím, že ak to oslovenie bude tvojmu synovi vadiť, tak sa určite ozve ... naša každého upozorní, že ... "sa volá Vikinka, ale môžu ju volať aj Viki ..." ... a niekedy dá do laty aj synových kamarátov😉 lebo jemu je to jedno ...

evabb35
27. dec 2014

@enka81 Tak mne sa stalo, že sa predo mnou učiteľka pozabudla a oslovila moje dieťa priezviskom, pritom aj v školskom poriadku majú zakázané oslovovať deti priezviskom. Prišlo mi to veľmi smiešne a samozrejme sa spamätala a začala oslovovať moje dieťa menom - zdrobnelinou, ale samozrejme už som sa dobre že neváľala od smiechu a sama som dieťa oslovila priezviskom pred učiteľkou a aj doma hocikedy dieťa oslovím priezviskom alebo nie zdrobnelinou...nech si zvyká a naučí sa, že na oslovení svet nestojí. Pamätám si ako ma raz kolegyňa neoslovila zdrobnelinou a druhá sa tomu čudovala, tak jej kolegyňa vysvetlila, že bola v našom kancli moja najlepšia kamoška a všimla si, že kamoška ma veru neoslovila zdrobnelinou a vraj jej to prišlo také normálne, že ma už potom ani inak nevolala.

egiginka
27. dec 2014

Je to velmi podstatne, aby dieta bolo oslovovane, ako sa to jemu paci... pokial pali mu vadi, tak by bolo dobre pripomenut ucitelke, ze palkovi sa palo nepaci, ale pokial to jemu nevadi, tak nuz, sak vzdy bude palko doma🙂.... oslovovanie z hladiska psy. Je velmi podstatne!!!! Ci uz zbytocne zdrobnovanie, alebo skarede oslovovanie..... napr malinka Veronka tym trpi, ze je malinka a chce byt Vera.... a velky Jozo, sak je maly jozko a nechce si menom pripominat, ze on je velky ( tucny)... takze komplexy do zivota...

Z vlastne skusenosti sa vilam eva a neznasala som, ked ma volali eva tam, eva to, eva ma... ale hanbila som sa to povedat, som zavidela veronike, dominike, sasi,.....

Takze spravny pedagog, ktory aspon semester daval pozor na psychogii, by mal vediet sa spytat a zistit, ako kto sa chce volat....

adri266
1. jan 2015

@enka81 necitam vsetky prispevky, takze mozno som prva, ktora Ta pochopi.
Dcerku sme nazvali Tatiana, pretoze sa nam paci to meno. Ale nepaci sa mi Táňa. Takto ju nikto doma nevola. Voláme ju Tánička, Tatianka, Tatiana, Tia /boli sme v Anglicku, tam sa to ujalo/, ale Táňa vobec.
Takze aj mna stve, ked pridem po nu do druziny a pytam si Tatianu, a pocujem: Táňa, mama prišla. Ale nechávam to tak. Beriem to tak, ze ak sa Táničke nepáči to oslovenie, tak to bude na nej povedat, ze volajte ma inak. Na druhej strane, ak sa jej paci meno Táňa, ja s tym nic nenarobim 🙂 Skus to brat aj Ty tak.