Ospravedlnenie dieťaťa zo školy kvôli dovolenke
V predchadzajucich prispevkoch som si vsimla, ze mamy casto uvadzaju, ze dieta chybalo v skole, lebo boli na dovolenke/cestovali. Je toto bezna prax? Bez problemov mozem ist na dovolenku v juni/septembri, lyzovat v januari? Myslela som, ze od nastupu do skoly je clovek fixovany dovolenkami na obdobie prazdnin... Este mam len skolkarov, preto sa pytam. Dakujem
@maciatkolulu
@vevesh sa tu bavim, ako sa zavistlivo zahustujete nad moznostou brat deti po dohode so skolou na dovolenku pocas sk. roka. Kazda skola ma svoje podmienky, vacsinou je to vyborny prospech... Zabudli ste, ze nemecke (neviem ci aj rakuske) prazdniny su krasne rozdelene, jesenne 2 tyzdne (u nas 2 dni), velkonocne 2 tyzdne (u nas 4 dni). Z vychodneho svk sa nedostanes ani na najblizsie poriadne letisko za taky cas (obrazne). V nemecku maju cestovky omnoho normalnejsie ceny aj v sezone, slovenske vystrelia o 50%. Moje deti sa na takychto "dovolenkach" naucia mnohonasobne viac, ako im vie poskytnut slovenske skolstvo. Tak ani sproste nebudu, prave naopak, nesmierme ich to obohati po vsetkych strankach. V testovaniach (aj tych medzinarodnych) najhorsie vysledky maju spravidla deticky, ktore sa zial nedostanu dalej ako mimo svoju spadovu skolu. Chodime na dovolenky aj pocas prazdnin, ale mimo tych letnych pokojne uvolnim deti na par dni aby mohli zazit, vidiet a hlavne naucit sa omnoho viac ako v skole... To je asi jednina vyhoda slovenskeho skolstva 😉
@denisah6 vieš čo, tiež som to kedysi brala ako ty. Ale život ukáže. Hlavne ten posledný týždeň pred letnými prázdninami je fakt len zabíjanie času, ano teda upratujú triedu - aktivita na hodinu. Menia knihy - minule dcéra menila spolužiačke, ktorá bola preč - žiadnu traumu z toho nik nemal. Končia na obed, a potom už majú voľno.
Kým boli deti na prvom stupni, tak už pomaly ani družina nefungovala, a mala som problém, kam s detťmi, keďže robím do 16,00…
Ako vravím, život ukáže.
@dominikamacakova je to tvoj názor. 🙂
@katulienkax mate 2 týždne zimné prázdniny a týždeň jarné prázdniny, kde sa dá lyžovať
@vroni
@maciatkolulu vystihli ste to obe, v nasom state ani nikdy nic fungovat nebude, kvoli mentalite o.ebavat neustale vsetkych, mne by to teda v nemecku a rakusku vyhovovalo, ten poriadok, ale uz som stara, uz nebudem menit stat, ale mat tak o 20 rokov menej, hned idem.
@zuzana76, tak zase, tu sú iné veci, ktoré by ťa vytácali do nepríčetnosti. Mnoho veci je inak, často i lepšie, ale štát s bezchybným systémom asi neexistuje. Dcéru takto kontrolovali na letisku vo Frankfurte, či "náhodou nemá byť v škole". No, nemala, mali prázdniny. Ale vysvetliť nemeckej dubovej hlave, že život na hraniciach Nemecka nekončí a že aj dieťa s nemeckým pasom môže chodiť v Rakúsku do francúzskej školy bolo náročnejšie ako nadchnúť neprispôsobiveho pre prácu. Myslím, že tu pani za okienkom boli hlava dodnes. A usi. Môj muž usúdil, že asi dobre nerozumela tak pridal zvuk. A tempo. A dialekt. Neviem, či pochopila aspoň polovicu, ale usúdila, že je lepšie nás odmavat než sa s ním ďalej dohadovať (nekrical po nej. Vysvetľoval. Ale hodne nahlas, divím sa, že letisko ešte stojí 🤣🤣🤣)
@zuzana76 tak hlavne treba zadefinovat kto ta najviac obabral. a nie, rodicia ktori ospravedlnia dieta v sulade a medziach skolskeho poriadku to nie su 😉
@mapa ty si nepochopila, ze my sme sa bavili o tom, ako to na skolach je (a ja som aj v predchadzajucom prispevku povedala, ze to je to, co na sk skolach zavidim, ze uvolnia deti bez velkych cavikov). Bohuzial slovensky prospech (same jednotky od hora dole) je tu v nemecku nasmiech- asi preto 3/4 slovenskeho vzdelania neuznavaju. A po dalsie som si porovnala prazdniny tohto roku- my sme jesenne mali sice tyzden (ale to aj slovenske deti), vianocne rovnako, jarne my nemame, ostava nam velkonocne, kde mame tohto roku dva tyzdne a potom 6 tyzdnov letne + statne sviatky mame tusim az 1 cez skolsky rok. No urcite moje deti nemaju viac prazdnin ako slovenske. Takisto nemam letisko "za rohom" a potrebujem sa tam dopravit, dovolim si povedat aj ako zo slovenska. Aj ked byvas v takom mnichove, tak ti trva cesta na letisko minimalne hodinu-dve. Tie ceny za cestovku mas take iste ako na sk- kedze ich kupuju od nemcov a pokial ides v sezone su drahsie, mimo sezonu lacnejsie. Len mimo sezonu tu nikto s detmi nemoze ist- cize mas na vyber len tie drahsie dovolenky. Takze suma sumarum, netreba sa vyhovarat, ale slovenske deti to maju lepsie (a ich rodicia lacnejsie), ak skola uvolni, i ked to v poriadku nie je, ale zatvoria sa oci, kedze sa to robi kolektivne...👏👏
V škôlke bezne som tak robila. Aj teraz malého spolužiaka chýbal celý týždeň išli lyžovať. Nás tak minulý rok prvýkrát v júni týždeň kvôli dovolenke teraz to bude 8dni pracovných v júni zas. Vypisem žiadosť riaditeľovi a hotovo,podávam ju mesiac dopredu pre istotu aby tam 30dni na vybavenie.Minulý rok nám ešte učiteľka triedna dala odkázať po synovi že peknú dovolenku😁 cez prázdniny je všade plno to chodíme iba na výlety ako zoo a podobne. Kúpalisko už nechodíme máme doma veľký bazén deti sú cez prázdniny tam.
@lienka.7 a když chceš jet třeba na Zéland, pojedeš rám, když je tam zima?
Ono se nic nestane, když bude dítě na základce chvíli chybět.
@lienka.7 nebo třeba, když se chcete jet podívat někam na nějakou akci, třeba nějaké mistrovství světa, které je třeba prostě v září?
@andromeda818 nie, pôjdeš tam, keď sú prázdniny. Ci uz letné alebo zimné. Týždeň mas prázdniny na jar. Stále ti to nestačí?
Pravidelne chodime cez skolsky rok, do 5 dni ospravedlni rodic, ak sme boli viac ako 5 dni, podali sme ziadost riaditelke, ktora dovolenku schvalila. Do ziadosti sme uviedli, ze ziadame uvolnenie kvoli rodinnej situacii ( nemalo by tam byt exaktne uvedene dovolenka). Zatial problem nebol. Teraz sme mali vsak prestup na novu skolu, kde riaditelka vyslovene odmieta podpisovat ziadosti. Tak uvidime, triedna nam dala voditko, ako na to. Najlepsie budes mat, ked deti nastupia do skoly preverit si u nej, ako postupovat.
@alenah31 v jasliach netreba ospr, iba v škôlke pre povinných predškolákov
@michala11111
Áno, určite je to dosť. Môj názor sa nemení, ak je to povolené v školskom poriadku a teda rodič oznámi, že moje dieťa nepríde, lebo ideme do Turecka, tak je to ok. Ale ak to škola nepovoľuje a je potrebné vymyslieť si výhovorku (zdravotné/rodinné dôvody), tak by mi tá úspora 700 eur za to nestála. Nechcem učiť svoje dieťa klamať.
@lienka.7 ne, já tam půjdu kdy chci ja. Naštěstí na škole nejsou blbci a nedělali problémy. A i kdyby dělali, tak se na základce tak moc stát nemůže. A na Zéland asi těžko poletím na týden.
@andromeda818 no na slovensku ano. U nas v nemecku, dali pred par dnami dali 2 matkam vazenie na 3 dni, ze deti nedosli do skoly (lebo medved a pokutu odmietli zaplatit). No kedze kolektivne sa to obchadza , kedze len malo zien tu ma vyslovene dovolene v skolskom poriadku, ze kvoli dovolenke mozu ospravedlnit dieta z vyucivania, tak si to uzivaj. Len sa neskor netreba divit, preco nam nase skoly v zahranici ani za milu jarmilu nechcu uznavat....
@sss777 však nemusíš lhát. Prostě pojedeš a nazdar. Co se ti může stát? Maximálně můžeš dostat smesnou pokutu za přestupek, teda aspoň v ČR. A to ještě, když škola udělá řízení se sicialkou a do toho jistě každý ředitel nadšeně půjde 🙂
A myslím, že není na škodu učit det, aby si zařídili život jak potřebuji a že se nemusí podřídit.
Ale je to teorie, školy s tím většinou problémy nedělají.
@vevesh tak na 3 dní bych do vězení klidně šla. (ja bych vlastně chtěla třeba na týden do vězení, pro mě by to byla zkušenost a zážitek) Ten měsíc na Zélandu by mi za to stal. Ale věřím že by na to nedošlo, já se umím s lidma domluvit. Ale když by to to takle rida zaridil, tak bych mu to pěkně okorenila. Každá škola někde dělá chyby a není nad to někam poslat inspekci, nebo tak.... Teda až potom, co bych dala děti jinam (tady by teda záleželo, zda děti do té školy chodí rady, to bych možná sklopila uši)
@andromeda818 stylom ked nejde o zivot, tak nejde o nic😂😂😂aj tak sa da...🙃
@andromeda818
Je samozrejme len a len tvoja vec ako vychovávaš svoje deti. Ja ich odmietam učiť podvádzať a obchádzať pravidlá. Tak ma vychovali moji rodičia a tak to považujem za správne.
Ahoj, neviem čo ti tu písali iní, ale my chodíme pravidelne už 12ty rok na týždeň do Štúrova práve v júni.
A prečo? Lebo v júni nie je taká “plnka” ako v júli a v auguste. Užívame si poloprázdne bazény a nečakáme v rade v stánkoch na jedlo a pitie. V júli a v auguste to nechci zažiť. Hlava na hlave, plávať sa nedá. A ver mi, naše deti tam nie sú jediné školopovinné deti čo stretávame. Je ich veľa, robia tak aj iní. Nie je to kvôli peniazom, že je to lacnejšie, lebo jedine to ubytovanie je lacnejšie, nič iné.., ale práve pre to, že sa tam dá “dýchat” V júli chodíme zas k moru, je tam menej ľudí ako v auguste. V auguste sme doma. Nevidím problém v tom, ísť na dovolenku počas roka, veď tých smiešnych 5 dní čo dieťa nie je v škole mu vôbec neublíži. Poznám veľa ľudí čo tak chodí. Kolegyňa chodí s deťmi pravidelne v apríli a v novembri na 7 dní do “teplích krajín” keď máš dieťa choré, tiež je týždeň alebo aj viac doma a život ide ďalej, školu doženie..
@andromeda818 ty si teda dobre na hlavu, keď napíšeš, ze by si pokojne sla do vazenia🤦♀️ tebe by pomohla taka 48 hodinová vazba, kde by si sa 💩 od strachu....a trosku ti skrotol hrebienok 👌
vidno, že máš problém s respektovanim hocijakej autority, tvoje decka budú iba ďalší drží spratkovia, ktorí svoje práva poznajú dokonale, ale povinnosti teda vôbec. Ako ich matka 👌 si pre nich fakt žiarivý príklad 🤦♀️
@lienka.7 proč myslíš, že bych se potento strachy? Myslíš, že jim tam někdo nějak ubližuje? Myslíš, že ty matky soupli mezi nějaké masové vrahy?
@sss777 no a když pak moje děti budou soutěžit s těmi tvými v nějakém výběrovém řízení nebo o nějakou zakázku, kdo myslíš, že vyhraje? Ne nadarmo se říká, že drze čelo je lepší než popluzni dvůr ;)

@denisah6 presne tak, napisala si to úplne presne. Deti majú voľná dosť, rodicia tiež nemajú celozavodne dovolenky v apríli alebo októbri, keď oni chcú. A to, ze sa nechcem tlačiť na plazi a pod.su len výhovorky. Bud na dovolenku mam a idem vtedy, kedy sa má, alebo hľadám destináciu, na ktorú finančné mam, ale jasne, to by sa potom nedalo machrovat pred ostatnými.
Mimo to, dietatu sa dá venovať aj cez víkendy niekde ísť. Ci to je malo?
Deti vidia, že keď rodicia majú z toho hilubnik, prečo by nemali oni? A potom tu diskusie typu, že v piatok si chce mladá blicnut, tak povie mamičke, aby si urobili "babsky" den. A maminka celá natesena súhlasí, namiesto toho aby milej dcerenke povedala, že môžu ísť v sobotu ci nedeľu. Bola by som zvedava, co napise do školy...