icon

Pani učiteľky, ako by ste ohodnotili práce žiakov na 1. stupni?

7. feb 2020

Potrebovala by som poradiť, ako je to s ohodnotením práce žiakov. Pripájam konkrétne dve práce žiakov, známky som vymazala, aby ste neboli ovplyvňované, nechcem to zatiaľ nijako riešiť /keď tak, tak len zvýšeným trenovaním matematiky/, len ma zaujíma názor nezainteresovanej osoby. Prvá foto bude zadanie z učebnice, druhé dve fotky sú riešenia žiakov, ako by ste ich ohodnotili? Môžete aj súkromne do správy, potrebujem len triezvy pohľad.

Pani učiteľky, ako by ste ohodnotili práce žiakov na 1. stupni?Pani učiteľky, ako by ste ohodnotili práce žiakov na 1. stupni?Pani učiteľky, ako by ste ohodnotili práce žiakov na 1. stupni?
Strana
z3
deti95060810
8. feb 2020

@erikavesela učiteľka má jasne dané osnovy ktoré ona musí dodržať...Tak isto aj známkovanie....
vysoká škola je už o niečom inom...

lenka2710
8. feb 2020

Och joj, ta matika 😂 už sa teším keď pôjde mala do školy! Naposledy keď som pomáhala synovcovi s úlohami, musela som si prečítať 5krat zadanie, aby som rozumela co odo mňa chcú
A to som bola v matike jednička 😂 kedysi

jakoma
8. feb 2020

obe za 1, vazne.. ak este nepreslo aspon par mesiacov od toho ked sa ucili zapisovat slovne ulohy,tak za 1.. ja som prerevala doma zapisy slovnych uloh,nevedela som ako to zapisat,kedy mam vsetko zapisane,co pidciarknut, ako dat “vzorec”.. a vzdy som vedela co mam robit,v matematike som excelovala a vyhravala vsetky okresne sutaze, aj v zamestnani pouzivam matematiku hojne ako programator..jednoducho ten zapis si niektore deti nevedia tak rychlo osvojit.. navyse sa pytaju na ziakov,chlapcov je 246 a 7 ziakov odislo.. ziacok ani jedna.. a ziakov (chlapcov) je 239.. pochopil ulohu po svojom,za toto dat 4?? akoze dovi dopo,chudat dieta.. ja este deti nemam, ale to aby som ich od narodenia ucila mysliet ako dospelych,ked ich ma toto cakat na prvom stupni,taketo demotivujuce hodnotenie.. :( :( :(

erikavesela
8. feb 2020

@deti95060810 ja viem, ze vs je nieco ine..to bol len priklad toho, ze nie vzdy je zauzivany postup jefinym spravnym...ten priklad, co uviedla autorka, je ale zadany zle a to je kamen urazu...poviem ti tak...dobry ucitel sa riadi rozumom a nie osnovami...ucitelka matiky nasho syna ich uci trojclenku, ktora sa uz roky rokuce neuci...a preco?..lebo ucivo tak lepsie pochopia...podobne, ked som doucovala kocku matiku z gymla...az som sa za hlavu chytala, co sa postupov tykalo a samoztejme tomu nerozumela, vysvetlila som jej to tak ako to bolo kedysi davno vysvetlene mne a bac....vsetko pochopila a pocitala bez chyb...predtym nemala ani paru, co ma v zosite napisane...

autor
8. feb 2020

nuž , za chyby sa platí, jednoducho pri výpočte zabudol na tie dievčatá, chcela som hlavne vedieť, ako sa hodnotí, lebo mám pocit, že pri staršom sa boduje zápis, výpočet, odpoveď, a stalo sa, že sa kopol vo výpočte , ale za 4 to isto nemal, a to je na 8-ročnom gym. preto som chcela vedieť, ako sa to hodnotí na prvom stupni, nevadí, budeme naďalej trénovať, raz sa to do tej malej hlavy snáď dostane.

nosalinda
8. feb 2020

Keď ide o žiakov prvého stupňa tak u mňa prvý za 1 a druhý za 3. Ráta sa aj zápis, správny príklad, správny výpočet, aj odpoveď. Ale nevieme či to bola samostatná práca, či bleskovka a tak. Učiteľka má určite stanovenú klasifikáciu, stačí sa opýtať🙂.

denisas
8. feb 2020

@erikavesela uplny suhlas a ja ako matka by som zasla za matikarkou a vysvetlila jej to

canadanka
8. feb 2020

ja by som sa chcela zastat prveho... ja by som sa asi spytala, ze ako to ratal, lebo co ak bral ze ziak= chlapec (ziacka=dievca), tak ten postup nie je uplne zly... ale je pravda, ze to by zas nesedel vysledok... ale ja osobne by som riesitela prvej ulohy nedemotivovala horsou znamkou, skor by som si sadla a presla to.. v pripade, ze by sa opakovala, tak tam uz ano... a nie som ucitelka. Mam priklad z prveho rocnika deti - mali cisla, syn to doplnil spravne a dcera nespravne, ale mne to nedalo a pozrela som sa na to bez predsudkov a dcera to mala podla mna tiez spravne

lula313
8. feb 2020

@denisas vieš čo, máš pravdu, tým pádom mal tiež druhý žiak dostat 1. Lebo v zadaní je koľko žiakov zostalo na konci sk. roka a v podstate mal pravdu, keď išiel na to cez počítanie chlapcov. Pri nejasnom zadaní sú možné dve správne riešenia. Ja by som učiteľke napisala, že nesúhlasím s hodnotenim a príde mi to hrozne, aby male dieťa dostalo 4 za jeden príklad.🙄

erikavesela
8. feb 2020

Dalsia vec je, ze to, ze sa deti odstahovali este neznamena, ze prestali chodit do tej skoly...takze logicky je zadanie uplne zle napisane.. ...ten prvy ziak mal.dostat 1...v scitani a odcitani na obore prirodzenych cisel je asociativne, takze je jedno v akom poradi cisla scital a odcital...je to spravne a ked ucitel toto nevidi, tak tam nema co hladat...

ovaaa
8. feb 2020

Mozno sa budete cudovat ale na monitoroch nikoho postup nezaujima iba spravny vysledok.Mali sme p.ucitelku, kt. hodnotila vysledky a bolo jedno ako k nemu prislo, nakolko dana uloha moze mat aj rozne varianty riesenia.....ale mali sme aj taku, u kt.mal byt zapis aj s postupom t.j 1b za zapis, 2bod za rovnicu, 3b za vysledok a 4b za odpoved.

ja_nic123
9. feb 2020

1. praca vyzera na dodatocne dotvorenie na zaklade vysledku, ktory ziak "odkukal"....cize za 5, ak sa ocenuje samostatne vytvoreny zapis o stupen lepsie...2. praca v podstate to iste.....myslim, ze toto nie je nic narocne😣.....a je smutne ako sa dnes podporuje nerozmyslanie deti....kedysi, by to bola jednoznacna znamka...bez diskusie

ja_nic123
9. feb 2020

Dost smutne, ak by jednotkarovi stacilo iba scitat a odcitat....logiku uz netreba rozvijat????....keby mi ako ucitelovi ziak argumentoval, ze odstahovany nemusi znamenat, ze nechodi do danej skoly, urcite by som danu odpoved respektoval....ale samotna logika napovie dievcata + chlapci = ziaci.....ak budu mat rodicia tu moc, ktoru dostali pojde to s urovnou vzdelania, spravania zlym smerom....deti treba chranit, ale nie pestovat v nich falosne sebavedomie

ja_nic123
9. feb 2020

@kika831 ako dlho by ste ich motivovali?...zvlastne....na 1. stupni nemozu mat spravodlivu 5, na 2, stupni je to uz rodicom skoro jedno...potom sa divime, ze nezvladaju dospievanie...pravdivy obraz o svojej praci treba mat od narodenia....v dospelosti budu tiez takto falosne chraneni????.....ved zle ale zasluzene znamky neznamenaju, ze clovek nic nedkaze....to ho v zivote posuva...nie mylne predstavy a nezdrave sebavedomie

ivett1
Autor odpoveď zmazal
ivett1
9. feb 2020

Ak vás to zaujíma...ukázala som to synovi je piatak (co ešte nezodpovedá prime na 8 ročnom gymnáziu - až siestaci) podľa neho mal prvý dobré zápis, výsledok a odpoved- to im boduje učiteľ tiež pri slovných príkladoch, ale matematický zápis nemal dobré, malo to byť pomocou zatvoriek, lebo tam má vzor, on by mal už 1/2 alebo už 2. Ten druhý podľa neho nedostal príklad, zabudol na dievčatá, tak by sa bodoval len zápis, časť výpočtu a odpoveď, zlý výsledok to by bola u nič 3 alebo 4, aj podľa toho o koho ide- či tomu rozumie a možno s žiak si nájde tú chybu alebo nie.

ivett1
9. feb 2020

Mňa z toho nahrádzania slov asi porazí -už som to 4x vypla a stále sa mi to zapina a potom píše dobré namiesto dobre a má namiesto ma a pod.

kika831
9. feb 2020

@ja_nic123 este mi povedzte co docielim tym, ked budem deckam flakat jednu 5 za druhou. Ani sa na to doma nepozru. Totalne im znechutim ten predmet od zaciatku skolskej dochadzky. Neviem ci ste niekedy mali tu moznost ucit a stretavat sa s deckami, ale skola nie je len o 5 a znamkach. A ano, aj ja davam 5, ale uvazene.

moonlight1210
9. feb 2020

@canadanka toto je velmi pekny priklad otvoreneho myslenia.
Ak nevyplyvalo z predchadzajucich zadani upresnenie poziadavky na “dopln cisla” (ze sa nechceli autori len opakovat v kazdom priklade), tak aj toto je pri takomto zadani jedno zo spravnych rieseni.

mooonika1975
9. feb 2020

Prvý 1 lebo ma výsledok správne, aj postup, nikde predsa nie je napísané že odišlo 7 vyslovene chlapcov, ale dievok. Druhý celé zle. Buď 4, ak 5

ja_nic123
9. feb 2020

@kika831 to som,, kde pisal.....ved ak napise spravne dostane 1...ked bude dospely tiez mu budu vsade lahodit????..mal som tiez na zs na 1.stupni 5 ky zo slovnych uloh....ale to ma nutilo viac uloh doma robit...spolu s rodicmi ...niektori maju prirodzenu logiku, ini musia na nej pracoat....dnes mam vysku a matematika nie je pre mna problem..vdaka uceniu sa ucit......ani Eisteina to nezabilo....nerobme z deti nezodpovednych lenivcov..... /lebo ani nam sa nechce...facebook, seraly, kedy by sme to stihli????/

iva812
9. feb 2020

Prvý žiak nepozorne precital zadanie, ktoré znelo jednoznačne, má nesprávny postup a de facto iba náhodou sa dopracoval k správnemu výsledku, druhý úplne zle. Obaja za 5,ale že je to iba prvý stupeň, tak ten prvý za 4.

iva812
9. feb 2020

@denisas to nie je o individualizme, on nepochopil ulohu.

kika831
10. feb 2020

@ja_nic123 vy mate svoj nazor- ja vam ten svoj nevnucujem. Len nehadzte vsetky decka do 1 vreca.

ja_nic123
10. feb 2020

@kika831 opat neviem, kde pisem o hadzani do jedneho vreca????....nic nevnucujem...pisem o tom, co vidim okolo seba

ebbi
11. feb 2020

@ja_nic123
@kika831 Na niektore hanblive, utiahnute dieta ma 5 uplne iny vplyv ako na druhe, sebavedome, drze. Takze to by som nezovseobecnovala, ze dam motivacnu zlu znamku. To urcite neplati! A ze sa prihliada pri znamkovani na to, ze o tomto viem, ze je mudry, prilepsim...tento je blby, prihorsim, tak to ani nebudem komentovat... -toto sa robi uplne bezne🙄 Takze je jasne, ze vyjadrenie znamkami je velmi subjektivne hodnotenie, tak ako to vidime v diskusii.

Strana
z3