icon

Peniaze za známky

joe33
1. jan 2023

Viem že niektorý rodičia nemajú tu možnosť dávať deťom peniaze/vreckové. Ale aký máte na to názor. Ja osobne dávam svojej školáčke za 1-1€,2-0.50€... Zatiaľ sme iba na dvoch známkach tak nemusím nič meniť. Môj hlavný dôvod prečo ju takto odmeňujem je hlavne preto aby si vážila peniaze a aj keď si niečo kúpi.

hiro
1. jan 2023

@angeliska (Inak nielen na Slovencine ale aj na inych hodinach - nebol problem aby ta ucitel vyvolal 5-7x a dal 5-7x 5 (Stylom ani toto nevies? 5. Dobre skusime toto? Nevies? Dalsia...). Takze to mas za jednu hodinu zo -20€ a vidina ziskania na dalsej hodine nedajboze 2 a 1 ani nehrozi - takze motivacia 0 bodov)

hiro
1. jan 2023

@katkami123 "Nezáživný učiteľ = nezáživný predmet" - urcite to plati. Ale som uz dost stary na to aby som mal nejaku averziu na Slovencinu a aj ked ucim teraz moje deti a snazim sa pochopit co im mam vysvetlit ako to vlastne funguje tak stale tomu nerozumiem. Takze verim ze keby som bol na strednej znovu a aj s motivovanou ucitelkou tak by som lepsie znamky nemal. Pre mna to nema ziadny zmysel, pravidla. 2+2=4 je uplne jasne, prve cislo, druhe cislo, vysledok. Ale napriklad slovo "tomu" - neviem nikde zaradit, nedava mi to ziadny zmysel, je to len nahodny zhluk 4 pismen ktore ked vyslovis tak vies co znamenaju. Ale ked je to napisane tak neviem preco je to tak. Nie je to ziadne jasne cislo ktore viem ake je a co s nim. Myslim ze napriklad toto slovo "tomu" nie je ani podstatne meno ani pridavne takze je uplne mimo mojho chapania co sa s nim da robit.

kaktusik
1. jan 2023

@joe33 mne davanie penazi za znamky pride uplne od veci, ja dokonca ani za vysvedcko nebezim do Dracika ako kopec inych rodicov. A to sa dcera uci paradne, reprezentuje skolu a pod. Vie, ze to robi pre seba, uz teraz vie, ze sa chce mat v zivote dobre, cestovat a pod. My skor deti odmenujeme spolocnymi zazitkami - maju radi, ked ideme na bowling, do oblubeneho hotela na dovolenku a pod. A maju taku vnutornu motivaciu - nepotrebujem ich "podplacat" peniazmi. Z mojho pohladu je motivacia peniazmi len docasna...

dadis
1. jan 2023

@kaktusik Rovnako...vzdy sme to brali ako "oslavu" ich uspechov...podme to oslavit tam a tam..i ked to odmena bola, nebolo to prezentovane ako odmena, ale ako oslava uspechu a zaciatku prazdnin 🤘🤘. Aj keby to vysvedcko nebolo TOP, oslavili by sme tak ci tak 😀😀..nikdy moje deti nedostali odo mna za vysvedcko ani euro, ani jediny darcek..len od dedkovcov, ale ti su na rozmaznavanie

michbel
1. jan 2023

My davame vreckove kazdy mesiac (raz 5 raz 10 eur) a potom si oni to setria a planuju “investiciu”. Podla mna deti musia mat dotyk s penazmi.
Ale za znamky nedavame nic, je na to viac dovodov.

angeliska
1. jan 2023

@hiro tak to je vas pripad, nie nas, u nas nikdy nebol ten problem a dcera mala za cele studium na zakladnej ci strednej skole dokopy dve patky

dadka_bb
1. jan 2023

@katkami123 ja mam vš,a dokonca som bola aj na erazme. Mam rodinu švajc,a nemecko.preto netliapem do vetra o veciach ktorym nerozumiem.ale ked 15 rocna baba zarobi uz pocas strednej 1500-2000 chf , je to brutalny peniaz ,ved zije s rodicmi , ma to na veci kozmetiku,auto atd. 1500 eur je mesacne podla teba malo keby mas 15 rokov napr? 🤣 tak to potom si na tom super. Ale v jednom mas pravdu kvalita vš,aj sš na svk je trapas,hruza. Co sa nase deti biflia na strednych skolach a duplom gymploch nikdy nevyuziju.a vš je tiez hruza. Preto vravim orientujem sa na podplacanie 🤣 sak nech sa tie kraviny v buducnosti aspon nabifli, zarobi si,a moze ist do mekaca a do kina s kamoskami 😁

hiro
1. jan 2023

@angeliska Moze byt. Mal som v triede kamarata co u tej ucitelky sa usmial a dostal 3 jednotky za hodinu. Ja som sa usmial a dostal 4 patky 🙂 Takze radsej som sa neusmieval a nevystrkoval hlavu... Hlavne ked on dostal otazku o niecom co sa preberalo pred 10 minutami a ja som dostal otazku co napisal nejaky beatnik co sme preberali v prvom rocniku...

angeliska
1. jan 2023

@hiro ze by ukazovacie zameno - ten..toho, tomu,....

lienka.7
1. jan 2023

@dadka_bb asi budeš prekvapena, ale aj na tom našom zaostalom Slovensku je prax platená... a aj vzdy bola (mm 20 rokov dozadu, tesil sa len na prax lebo mal prachy🤣) a vieš, niektoré veci sa dajú iba proste "nabiflit" ako ty píšeš. Neviem si inak predstaviť sa učiť také vybrané slová ci nasobilku.
Btw, asi ti uslo ze
@joe33 pise o ZS, ale v pohode. Ci v tom tvojom ospevovanom Švajčiarsku pracujú uz aj deti na ZS? ako prosim ta? V lidli počítajú paradajky alebo co? 🤦‍♀️

hiro
1. jan 2023

@angeliska Diky, netusim. Neviem ci musim spamati poznat vsetky slova a ich vsetky sklonovania a ich zaradenia aby som vedel ze to patri pod to ukazovacie zameno? Podstatne a pridavne este viem casto identifikovat tak ze skusam rymovat tie slova - a ak sa to rymuje s niecim co poznam tak viem ze to tam patri. Taketo hadanie je mi ale cudzie. Chapem presne definovane veci a toto "dovtipenie" sa mi vobec nesedi.

lunademonica
1. jan 2023

@joe33 ked dieta zisti ze na dakej brigade zarobi omnoho viac ako za znamky, vyprdne sa na celu skolu a pojde robit prvu ubohu robotu kt.sa naskytne. Ja by som motivovala tym ze dietatu ukazem ako vyzeraju rozne povolania, kolko cca zarabaju, zobrala ho do zazitkoveho centra vedy, a snazila sa ho uchvatit zaujimavymi vecami, aby som prebila tu skolsku nudu, aby sa dieta chcelo ucit, skumat, lebo jo to bavi, zaujima.

lunademonica
1. jan 2023

A nech ma jednitky z toho, co ho bavi, ostatne mozu byt aj stvorky...

hiro
1. jan 2023

@lienka.7 "Neviem si inak predstaviť sa učiť také vybrané slová ci nasobilku."
- To je pekny priklad - nasobilka ma jasne pravidla. Kazde cislo je jasne dane. Aj keby som musel do 99 po jednom pocitat tak mi to vyjde. Ci to viem z pamati alebo neviem, vysledok budem mat spravny. Kazde cislo, kazdy operator je jasny, nemenny a vzdy platny.
Vybrane slova a ine pravidla nemaju uchopitelny zmysel. Jedine sa nabiflit. Neexistuje univerzalna moznost - ok, som blby, mam zlu pamat - ze budem pocitat i+i+i a vyjde mi ze tu ma byt i a tu y.

kaktusik
1. jan 2023

@dadis presne tak - je to taka "oslava". Este aj na mdd ideme na zmrku alebo kavicku a kolacik. Som rada, ze ma niekto podobny nazor, na mna vacsinou ludia pozeraju ako na "krkavciu mat" a pri tom nase deti maju vsetko, co potrebuju. Kto si kedy bude pamatat aky darcek dostal za vysvedcko? Za to vylet ci iny zazitok, pocit s tym spojeny ostane navzdy

angeliska
1. jan 2023

@lunademonica to vobec nie je pravda, dcera dostavala aj za znamky, aj zarabala na brigadach cez strednu, dokonca aj v zahranici a nevyprdla sa na studium, teraz je na vyske a
tiez aj brigaduje

hiro
1. jan 2023

@angeliska "ten..toho, tomu,...." Este stale nad tym rozmyslam - tie slova maju spolocne len prve pismeno. Kto rozhodol ze patria k sebe? Aj slovo "trnka", "tempo" ma prve pismeno rovnake a predsa nepatri k nim. Ja ked vidim tieto slova tak sa citim ako keby som bol z inej krajiny. Vidim postupnost pismen, vidim ze maju rozny pocet pismen (nie moc velky), vidim dalsie ine slovo ktore sa im podoba a nepatri k nim. Je to divne, ked citam a hovorim slova tak rozumiem co znamenaju, predstavim si ze niekto otvara usta a rozprava sa so mnou - rozumiem vetam. Ale ked vidim "tempo" tak mi vnutro hovori ze vsak to slovo je podobne, je tam prve "t" takze patri k "tomu". Ale nie je to tak.

olifcek
1. jan 2023

@joe33 Ty si precvic plural a iy 🙂 az chces, davaj predsa vreckove na tyzdennej baze, sumu si urc, i den, kedy je "vyplata"
... dieta sa nema ucit pre znamky ale pre seba a preto, ze chce...
... citala som iba par prvych prispevkov, tak mozno Ti to tu uz napisali...

angeliska
1. jan 2023

@hiro ten chlap, od toho chlapa, tomu chlapovi, o tom chlapovi... sklonovanie zamena ten...

katkami123
Autor odpoveď zmazal
natasha1988
1. jan 2023

@joe33 blbost, nie je dobre odmenovat deti pre to že sa učia, tak im zabijate prirodzenu vnutornu motivaciu robit niečo ken tak lebo chcu, zo zvedavosti / pre radost. to už sa potom obnovit neda. Dieta zostane bez motivacie a smeru napredovat..😔

luckynat
2. jan 2023

@joe33 hlavne si mal v prvom rade spomenut, ze ty hlavne davas peniaze skolacke- PRVACKE. A to mi pride chore, aby prvacka dostavala peniaze za znamky.

dadka_bb
2. jan 2023

@lienka.7 hej lenze na svk je prax 2 tyzdne 😄 s vynimkou par skor. Kdezto v zahranici praxuju deti suvisle popri skole a potom vedia super najst si pracu a pod. Kdezto na svk je 1000000 inzinierov rocne, a nevedia robit nic. Cest vynimkam

petkazamborska
2. jan 2023

ja mojej za dni ked dostane 3 jednotky idem a nieoc jej kupim , poviem jej ze som jej dala napriklad tanecny dres lebo si velmi vazim ze sa tak snazi ....strasne ju to motivuje podla mna este viac ta pochavala ako odmena,. ale je pravda ze fakt mi robi radost a chcem jej to dat najavo ...

joe33
autor
2. jan 2023

@petkazamborska každý rodič to dávame inak najavo. Keď mojim babám niečo chýba alebo potrebujú kúpim im to bez rozdielu na známky. A ako im kupovať každý raz sladkosti alebo neviem čo každý raz za známky takto si ich odložia aspoň. A tá ich radosť keď si to môžu odložiť do pokladničky je na nezaplatenie.

zowie
2. jan 2023

@joe33 nie, za vysvecko môže dostat ale znamky maju sluzit ako motivacia, za mna to kazi charakter

linduska86
2. jan 2023

@joe33 ahoj niekedy dostane aj za jednotku peniaze, nie vždy 🙂 učí sa sám pre seba, ale napr. Keď výhra nejakú súťaž alebo niečo nakresli, tak mu piviem ze nech mi obraz predá, že ja si ho od neho kúpim 🤩
Niesom ani striktne za a ani proti. Každý rodič by mal dieťa poznať a každé dieťa by už na druhom stupni malo co to o peniazoch vedieť aj hospodáriť.

linduska86
2. jan 2023

@joe33 a zase ja som dostala odmenu na Bc. Skúšky od mamky... Lebo co mi bude hlúposti kupovať 🙂

truthy
2. jan 2023

Nemyslím, si, že by na tom malo byť niečo zlého. Tie sumy sú podľa mňa primerané, tak prečo nie. Motivácia v celku slušná

katkami123
2. jan 2023

Neviem, nepoznám prváka, ktorý by sa učil zle, vtedy majú všetci jednotky, čiže pre mna nepochopiteľné a ako som už spomínala od začiatku sa z toho stáva obchod. Dieťa si môže odložiť peniaze, ktoré dostane na narodeniny, meniny. Aby s jedlom nerástla chuť a v 9. ročníku nebolo potrebné platiť za jednotku 10€ a dieťa si z toho neurobilo formu vydierania - nedáš €, nebudú jednotky.