icon

Pohybovo nezdatné dieťa

salamistka
14. máj 2013

Moja dcéra bude mať za chvíľu 10 rokov a nemá takmer žiadny vzťah k športu a pohybu. Patrí medzi najlepších žiakov školy, ale od malička má strach a nikdy sa nerada hojdala, neliezla po preliezkach, byciklovať sa naučila až ako 7 ročná, korčuľovanie na kolieskových ju bavilo jedine doma, vonku sa bála, že by spadla, plávanie jej ide pomaly a to trvalo roky, kým som ju presvedčila, aby to skúsila bez kolesa, s rukávikmi a tiež ma to stálo dosť námahy vyskúšať, aby skúsila plávať bez nich. Neviem, čím to je a ako to riešiť, neviem, či to nemá súvis s tým, že ako batoľa neštvornožkovala, ale rovno začala chodiť, možno práve tam si nevypracovala tú motoriku tak ako mala. A možno je to kôli tomu, že mi párkrát ako malá spadla, hlavu si nikdy nebuchla silno, nič vážne sa jej nikdy nestalo, no ale všetko mi chodí teraz po rozume, zamýšľam sa nad každou vecou. My dvaja s mužom nepestujeme žiadny šport, ale dcéru sa snažím podporovať ako sa dá v pohybe, aby jej nebolo ľúto, že zaostáva v niečom za rovesníkmi. Ďakujem za odpoveďe.

Strana
z2
prasiatko30
14. máj 2013

moja starsia dcera tiez nieje moc pohybovo zdatna je to tiez skor knihomol - furt zhana knihy o egyptanoch, dinosauroch, zvieratach. ale ja sa ju snazim viest, aj ked nie priamo k nejakemu sportu, ale aspon k tomu aby sa hybala, cize kazdy den von, cez soboty nedele ked sa da tak ideme na turu s inymi rodinami a kamaratmi - nerobi jej problem kracat aj 12-13km (6r), plavat plava prakticky od 2-3r bez akychkolvek pomocok a teraz rada plava s plutvami a skace do vody. bicykel - kapitola sama o sebe - tiez mi muz hovoril aby som to nechala na nu aby som ju do nicoho nenutila, ona sa to raz nauci - my sme sa aj pohadali, naucenie bicyklovania bolo viac menej prikazom ale aspon sa vie udrzat teraz a ja jej stale hovorim ze uvidi ake to bude zabavne ked pojdeme vsetci kamarati na vylet na bicykloch - co tym chcem povedat ze niekedy musia ist rodicia prikladom - a ak chces aby sa hybala mozno by si nemala len povedat tu mas korcule, bicykel a mozes ist - mozno staci povedat pod zober si bicykel a ideme spolu 🙂

prasiatko30
14. máj 2013

inaksie ja aj na korcule ked mozem tak idem s nou - naucila sa korculovat lebo sme isli spolu same na lad a tak sa naucila a tak rychlo co som sa aj ja cudovala 😀

yanni
14. máj 2013

@cairka ale to je ine. vedies ju k tomu od malicka. A vies uz teraz, coho je schopna. Na druhej strane, nie kazde dieta je rovnako telesne ci dusevne vyvinute. Vek nie je vsetko. Moze byt, ze tvoja v troch rokoch este nie je zrela na to ci ine "nacinie". Ale ste vyskusali. Daj jej cas a uvidis. Kamoska jej malu posadila v troch rokoch na bicykel. Ta vobec nechapala co ma robit. Nevedela narabat s pedalmi. Tak to nechali. a o pol roka na to, sama, bez toho aby jej niekto nieco ukazoval ci ju nutil, zobrala bicykel, sadla a uz islaaaaa. A to dokonca bez pomocnych koliesok. Kamoska zasla. Nechapala. Este ze to stihla mobiolom natocit. Fakt uzas. Moze byt, ze tvoja mala jednoducho este nie je pripravena. Ono je urcity vek jed sa nieco odporuca, ale kazdy je individualna a ked vidis, ze to nejde, tak to nechaj. Bud to pojde neskor alebo mozno nikdy.

lenadka
14. máj 2013

@mokon s tým že neštvornožkovala to podľa mňa nesúvisí 😉 moja dcéra štvornožkovala a keby si ju videla ako štvornožkuje do dnes s mladšou dcérou asi by ťa porážalo ako mňa keď vidím jej kolená 😠 či už modriny alebo diery od lezenia 😝 . Dokonca sme cvičili vojtovku a rehabilitovali do 6 rokov s ňou /mala operovaný krčný sval/. Od 5 mesiacov sme chodili na baby plávanie a bola schopná preplávať sama bazén po šírke zamnou a potom to zabudla 😅. Proste ľudia sú rôzny a každý má vlohy na niečo iné, niekto je blázon a iný opatrný.

mokon
14. máj 2013

@salamistka my sme chodili až keď mala 6-7 rokov a tam nám kázali cvičiť, hlavne na zlepšenie motoriky, koordináciu pohybov, tak sa ju snažím zapájať kde môžem - jasné netlačiť na ňu, nech má pocit, že to robíme spolu a nie kvôli nej. Ja som sa preto teraz kvôli svojej malej naučila korčuľovať - takže asi tak. Nemusíte podľa mňa cvičiť denne, ale aspoň občas. Skúste možno aj tanec, zumbu - hlavne nech nemá pocit, že ona je tá nedokonalá atď.Podľa mňa vrcholová športovkyňa z nej už asi nebude, ale pohyb jej veľmi pomôže.

carrie4
14. máj 2013

@salamistka uplne som sa spoznala v tvojej dcérke. nikdy som športu neholdovala, absolutne žiadnemu, dokonca som nemala potešenie ani z telesnej... kedže moje výkony v tejto oblasti boli mizerné, tak sa nebolo na čo tešiť... a vôbec ma to nijako nepoznačilo 😀 ... s výchovou to nič spoločné nemá, brat hral aktívne hádzanú. Rodičia nás nikdy do ničoho nenútili, obaja sme skúsili rôzne krúžky a aj športové, ale mohli sme si svoje záujmy vybrať a to je myslím to najlepšie, čo môžeš pre dcérku urobiť, nechať ju isť svojou cestou... ja som vyslovene športové poleno a vyvíjať nejakú športovú aktivitu som sa naučila až teraz pri deťoch 😀

moon1979
14. máj 2013

@salamistka hojdačky, preliezky, nedajbože kolotoče, korčule alebo lyže boli a sú pre mňa aj teraz tabu a tu som 🙂 k športu treba mať vzťah ale nie je to nutnosť ... ja ho nemám a nijako mi to neublížilo 🙂 a to mám 33 rokov

tremonti
14. máj 2013

Citam ze dcerku mas umelecjy zalozenu, skus teda nejaku tanecnu verziu ako je moderna gymnastika alebo scenivcke tance alebo akukolvek tanecnu co mate poblizku. Mozno by stacilo keby ste sa len vy dve doma blaznili na nejaku hudbu.oskusaj rozne styly a uvidis co ju nadchne. Nemyslim si ze stvornozkovanie je az taky velky dovod ze sa boji.ja som rovno chodila a dlhe roky som potom vrcholovo sportovala a bola aj v reprezentavcii slovenska a dokonca som ucitelka telesnej vychovy🙂 zastavam nazor ze kazde dieta ma byt vedene k pohybu, nemusi byt s nacinim ani vrcholovo ale treba vyskusat viacero druhov pohybu aby ste zistili nenutenou formou co ju zaujme.Do NICOHO JU NENUTTE,! Ale skusajte

prasiatko30
14. máj 2013

@tremonti - u nas tiez funguje balet - uz tri roky 🙂

janka191
14. máj 2013

bola som taka ista vsetko co chcu rodicia je zle... ale milovala som vsetky zvierata a nakoniec som si nasla zalubu v jazdeni na koni takze teraz uz aj sportujem a budem este velmi dlho 🙂 aj rodicia boli spokojni ze konecne nieco robím a ja som bola konečne štastna ... a nepreslo ma to ani ked som mamka 😉

salamistka
autor
14. máj 2013

@prasiatko30 všade chodíme spolu

prasiatko30
14. máj 2013

@salamistka tak sa netreba vzrusovat - proste niektori su viac pohybovo zdatni niektori menej - a pokial aj ty s nou sportujes a chodite na bicykel, korculovat sa zahrat si tenis tak nie je problem - pozvi aj nejaku jej kamaratku a najprv chodievaj aj ty ako doprovod a aktivny instruktor a potom uz budu chodievat aj same - mozno pomoze aj to raz zacas zorganizovat nejaky spolocny vylet s inymi kamoskami ak teda tvoja dcera je taky vacsi introvert 😉

demo
14. máj 2013

@yanni Ja pravidelny pohyb nezavrhujem, to ani nahodou. Netolerovala by som,keby dieta bolo pasivne a vysedavalo by pri TV. Iba tvrdim,ze aktivity treba prisposobit povahe a schopnostiam dietata. Nesuhlasim s tym, ze by malo byt tlacene do niecoho, co ho nebavi, nehovoriac o tom, ze by bolo tlacene do niecoho, z coho ma strach a na co ocividne nema. O tom, ze niekedy v zivote treba robit aj to, co nas nebavi - o tom sa nepriem. To je jasne a k tomu treba viest aj deti. Ale aj to sa da bez sportu 😉 (povinnosti,upratat izbu, pomoct surodencovi atd.). Zivot s lyzovanim, atletikou a pod.moze byt krasny a prospesny ale iba pre toho, kto v tom najde zalubenie 🙂. Ak v tom zalubenie nenachadza? Ale @salamistka pise, ze dcerka miluje tanec. Ved to je super, spaja sa v tom umenie s telesnym pohybom, co moze byt krajsie? Cize ak autorku stve, ze mala nie je pravidelne zapojena, do nejakej pohybovej cinnosti, tak sa jej priam ponuka prave tanec.

ervenka
14. máj 2013

@salamistka ahoj. Nenut ju do nicoho. JA som bola drievko, aj som ciastocne dierkom zostala. 😉 NA ZS ucka do mojich rodicov hudla,ze som nemozna (a mne sa na hodinach vysmievala,ze mam velky kufor- ze mam velky zadok) = otec (on bol sportovec, kedysi daaavno hraval fucik za MSK Strazov pri Ziline) mi spravil lavicku, aby som sa naucila preskakovat cez nu. Nevedela som sa vysplhat po lane ani po tyci= otec ma dal na strom- A lez! plavanie som mala rada. V zime- musis korculovat! Musis lyzovat. Hodila som lyze do pece. Trest- uz ti ziadne lyze nekupim, ak si ich nezazis. Ako dobre. 😝 .. Nutenim mi otec znechutil korculovanie, lyzovanie, behanie... Neviem spravit mlynske kolo, stonku akurat na hlave, nie na rukach, neviem preskocit cez kozu. A zijem celkom stastny zivot! Ale napr. squash ma bavi, aj volejbal. Nie kazde ditko je sportovec od kolisky. NEchaj ju. ak sa dobre uci, chval ju za jednotky. mozno casom sa zmeni, osmeli.

yanni
14. máj 2013

@demo ved to som aj napisala. Nenutit za kazdu cenu. Ale dat moznost vyskusat a potom sa uvidi. A tiez som v jednom prispevku spomenula, ze ked ma tak rada tanec, tak nech niekde idu. Vyskusaju. Ved v dnesnej dobe je tolko moznosti. Samozrejme, chapem aj to, ze nie kazdy ma tolko financii aby si vsetko mohol vyskusat ci dovolit. Ale jedno dieta sa s nikym delit nemusi, tak nech sa autorka popyta. Mozno aj skola nejaky tanecny kruzok ponuka.
Ja by som tiez dieta nenechala doma lenosit. Na to si clovek zvykne velmi rychlo. A cim je clovek starsi, tym je lenivejsi.
Casto je to aj tak, ze ludia objavia pravidelnu sportovu aktivitu dost neskoro. V dospelosti. Bud su prinutení koli obezite, zdravotnym problemom, ci v praci. A vo vyssom veku sa tazko zacina a aj zvyka.
Mozno je ten tanec pre nu fakt dobry. Len my tu nic nenadiskutujeme. Na to mohla autorka prist aj sama. ved najlepsie pozna svoje dieta. Uz sa mohla davno po niecom popozerat. A ako pise, ocividne dievca nema uplny odpor k pohybu, ked obcas nieco spolu "robia". Len teraz by to "obcas" mala zmenit na "pravidelne", trebars 1-2-3 krat do tyzdna. To na rekreacny sport staci.

ginger_fox
14. máj 2013

@salamistka nenúť ju. Motivovať, ale nenútiť 😉 Ja som si tiež svoje zažila s učiteľkou telocviku na základke. Za mojich čias boli odznaky zdatnosti, ja som nenazbierala body ani na ten posledný bronzový 😀 Behať som kôli astme nemohla, nikam som nevyliezla, hádzať som nevedela... Prvým šokom bolo pre telocvikárku, keď zistila, že slušne korčulujem, potom plavecký, keď zistila, že aha pláva a pláva dobre a dorazil ju lyžiarsky, keď ona nelyžovala a ja som lyžovala najlepšie z celej triedy... Proste aj keď som bola nešikovná a telocvik bol pre mňa v škole utrpením, keď sa v rodine športuje, tak sa aj na nešikovné dieťa niečo nalepí, ale určite ho netreba nútiť. Mimochodom na gymnaziu mi krásky školy strašne zavideli, ked som chodlia lyžovat s topchalanmi zo školy 😀
Ja teraz tlačím na mojich aktívne športujúcich bratov(jeden robí triathlon a druhý silové športy), aby sa športovo venovali môjmu synovi nech pri nich získal nejaké základy, keby bol náhodou športovo nemotorne po mne 😀

salamistka
autor
14. máj 2013

ďakujem za odpovede...väčšina z vás tu píše, že nie sú športovo zdatné a pritom je dosť činností, ktoré vám vyslovene idú, ale moja dcéra má máloktorú pohybovú aktividu obľúbenú...tiež som na telesnej mala s niečím problémy a s niečím vôbec nie, koza, lano, tyč a hádzanie lopty, to bolo moje mínus a skok do piesku a behanie plus...
vôbec ale neviem, čo robiť v tomto prípade, že dcéru nútia ísť na súťaž "Bicyklovanie bezpečne" a musí sa jej zúčastniť, či chce či nie, darmo som učiteľke vysvetľovala, že ona nepôjde na bicykli tak, že bude v jednej ruke držať pohár s vodou, ani nevylezie s bicyklom na nejaký mostík,a to z kapacitých dôvodov, keďže nie je dosť dievčat, tak musí ísť aj ona...viem, že sa jej tam nič nestane, ale takisto ju natoľko poznám, aby som vedela, že s tým bicyklom sa nikam nedostane, v najhoršom prípade bude plakať, lebo sa jej nebude dariť...kým sme ju naučili bicyklovať, tak sme sa vystriedali všetci v rodine pri nej a nakoniec môj otec silou-mocou zakročil, inak by nechcela

vonicka
14. máj 2013

Obidvaja moji rodicia nikdy nesportovali ani prilezitostne ani pravidelne, zato ja som od 4 r. pravidelne trenovala a ostalo mi to doteraz. Nehadzala by som vinu cisto na rodicov za to, ze ich dcera nie je pohybovo zdatna. Proste su deti a deti. Ked niektore deti v 3 rokoch nerozpravaju, tiez sa ich rodicom nevycita, ze pred nimi malo rozpravaju. Cim nechcem povedat, ze ist dietatu prikladom sa nema. Urcite sa ma ist prikladom, ale nie je to jedina vec, ktora deckom hybe.

aliza
14. máj 2013

@salamistka no, urcite to nema nic spolocne s tym, ze nestvornozkovala 🙂. To je proste taky typ dietata...ako si pisala, je dobra v uceni a pod. Moja dcera bola od malicka nemehlo, tiez sa neodrazala, nehojdala, nevedela bicyklovat, vyliezt na smykacku....tak sme zacali so sportom uz v 4 rokoch. Zacala chodit na plavanie (trvalo jej neskutocne dlho, kym sa naucila plavat, dlho plakavala a sa trapila, ale vytrvali sme), zacala hrat tenis (tomu sa dnes venuje vrcholovo a je dobra, ale tiez sa natrapila 😀), robi este gymnastiku, trampolinu a bojove umenie. A z totalneho nemehla sa stala sikulka a vsetky sporty jej uz ide dobre, je fakt sikovna a dari sa jej, aj napriek tazkym zaciatkom. Ale my sme s nou zacali skoro a vytrvali sme, boli aj tazke chvile, aj si velakrat poplakala.... a hlavne ja mam velmi pozitivny vztah ku sportu, aj som sportovala vrcholovo, aj brata mam profi sportovca, takze tych vzorov ma okolo seba dost a naozaj to zabera. Tvoja dcerka je uz dost stara na nutenie, podla mna. Ja by som ju urcite nenutila, skor nasla aktivitu, ktora ju bude bavit a nebude jej robit traumu. Mozno daky tanec? alebo ten badminton? aj to je normalny sport, hra sa v hale...Je nieco, co by chcela ona robit? ci celkovo sport odmieta? mozno u nej ide aj o nejaku formu bloku, kedze si je urcite vedoma, ze nie je taka sikovna, ako ostatne deti a zrejme tym trpi a preto aj ten strach, zrejme si nedoveruje. S tou bicyklovou sutazou, normalne by som oznamila ucitelke, ze tvoja dcera sa jej nezucastni a hotovo.Nemozu ju predsa nutit. ved sa jej moze nieco stat! ak si na to netrufa a sa boji, tak ju nemoze nikto nutit. Spytaj sa ucitelky, ci si zoberie na zodpovednost, ked sa jej nahodou nieco stane.
A na porovnanie, mam druheho syna a ten je uplny opak dcery, ten je zase az extremne sikovny 😀. raz ukazem a on to spravi. Chodi na gymnastiku od 18 mesiacov a je fakt dobry, chodi na tenis a tiez bucha ako o 2 roky starsie deti, vie plavat....vie super kopat loptu....takze je to jednoznacne o povahe a type deti.

mia78
19. máj 2013

ahojky ,ja mám zas syna tiež tak nič nechce alebo sa bojí je taky opatrnejší a nemá vsťah k športom , má 7r. a nevie sa bicyklovať odmieta pritom od mala mal odrážadlo, bicykel s pomocnými vtedy lietal natom a teraz nechce..........o korčulovaní ani počuť pritom ja korčulujem.......nenútim ho , minule sám od seba zobral kolobežku že ide skúsiť a uz na nej lieta 🙂 a zas dcera ta naopak chce všetko robiť....myslím že to je aj o povahe človeka možno sa niečo chytí neskôr robiť alebo bude vynikať v iných veciach 🙂 😉

babulena
6. apr 2014

@salamistka netráp sa,a vobec never,že je to tým,že vy nešportujete.Mám 3 deti,stredný syn 10r. a malá dcérka3r. sú ako opice,všade vylezú,všetko skúšajú,darí sa im,ale najstarší 12r,tak to je športová katastrofa,nejde mu ani obyčajný kotrmelec,neprelezie plot.....manžel je futbalista hraje aktívne futbal od 5rokov a náš šimon sa nevie anilen trafit do lopty ked mu kážeme,tiež sa niektorých športov bojí a nechce ani len vyskúšat,iné skúsil pod tlakom,ale hned prestal,chodil 3roky na plaváren,všetky deti sa naučili plávat len on nie,bojí sa,ani s kolesom či rukávnikmi nikdy nechcel plávat,pohybuje sa len v malej vode a mladší syn už dávno pláva,skejtborduje....robí skoro všetko čo sa len dá,sú úplne iní.Zmierili sme sa s tým,že on asi iný nebude,proste nechce,bojí sa.Bicykluje sa to áno,ale nerobí žiadne frajerské kúsky ako jeho rovesníci.Nezbláznime sa koli tomu,je šikovný v iných veciach.Na synovo štastie telesná výchova sa teraz neznámkuje,on na telesnej málo čo cvičí,učitel povedal,že on motivuje,ale nikoho nemože nutit.Ked som chodila do školy ja tak sa telesná známkovala,teraz nie,takže pre nášho syna je to len dobre,lebo by sa zbytočne velmi stresoval,aj tak sa stresuje,ale keby to bolo známkované tak by sa asi bál chodit do školy.Tvoja dcéra nie je jediná na svete,je vela takých detí

cobhan
7. apr 2014

este vzdy sa da prihlasit dieta na taky sport-nesport - lukostrelba, strelba zo vzduchovky a podobne, kde ide skor o koncentraciu ako o nejaky sportovy vykon.

gabriela95
28. máj 2018

dievčatá ešte je táto téma aktuálna? ak môžeš odvi sa salamistka

Strana
z2