Povinné umiestňovanie do najbližších škôl
Povinné umiestňovanie detí do najbližších škôl. Vraj sa o tom má čoskoro rokovať, či to schvália. Ak staršie dieťa už do školy chodí, bude musieť byť premiestnené? Rátajú sa do toho aj cirkevné školy?
@lenkakravcova Príde mi, že to hrotis do úplnej absurdity.
Pozri, buď si tu školu vyberieš a SUHLASIS s ich podmienkami a filozofiou, alebo choď inam.
A áno, aj ateisti, či nepraktizujuci dávajú deti do cirkevných škôl, ale neočakávajú, že sa z nich škola pototo a začne im prispôsobovať režim, lebo oni nie sú veriaci..
.. z teba tam budú mať veru radosť...
A v čom nevidíš rozdiel?
Školský obvod môže zahŕňať viac ako len jednu školu. Čiže podľa miesta bydliska, ty nemusis mať nevyhnutné len jednu jedinú možnosť. Chápeš?
@beronsche to som už písala 31% navštívených hodín ako minimum to stačí. Dá sa vybrať také kde to máme rovnaké a nebude to narušovať vyučovanie - keď sa preberá Starý zákon napríklad. Alebo začiatky nového zákona. To by bolo úplne OK
Však islam akceptuje Toru a Evanjelium. Len nie tie katechizmy navyše..
@lenkakravcova a nie 31% stačí, máš to dopletene. Ak žiak vymeska viac ako 30%, robí z daného predmetu komisionálky!
@lenkakravcova a nie 31% stačí, máš to dopletene. Ak žiak vymeska viac ako 30%, robí z daného predmetu komisionálky!
@beronsche no tak nejaké ateistické dieťa odchodi 61% hodín, sadne si niekde dozadu, vnímať bude tak na 1% lebo ho to baviť nebude a je to. 😀
Ľudia budú vymýšľať kadečo. Však ani teraz všetky kresťanské deti nevnímajú to náboženstvo naplno. Niektoré sú tam len do počtu.
@beronsche no tak nejaké ateistické dieťa odchodi 61% hodín, sadne si niekde dozadu, vnímať bude tak na 1% lebo ho to baviť nebude a je to. 😀
Ľudia budú vymýšľať kadečo. Však ani teraz všetky kresťanské deti nevnímajú to náboženstvo naplno. Niektoré sú tam len do počtu.
@lenkakravcova a načo teraz riešiš ateistické dieťa a kresťanské dieťa, či bude vnímať a či ho to bude baviť? Pointa?
@lenkakravcova že čo?
Toto je tvoj argument? Choď tam a argumentuj, že tvoje dieťa nebude chodiť na náboženstvo, ani omše a ani sa nebude každé ráno s ostatnými modliť, lebo ani iné deti nemajú 100% pozornosť, ked ich to nebaví a sú tam do počtu.
Potom sem napíš, aká bola ich reakcia.. 😂
Mimochodom, väčšiu blbosť som už dlho nečítala.. takže blahoželám.
@lenkakravcova ani to vnimanie na 1% mu nepomoze. Mas velmi naivnu predstavu o fungovani cirkevne skoly a nabozenstva. Nab. na CS mas 2x za tyzden a je znamkovane. Jak na cZS, tak aj cSS. Dokonca sa z nabozenstva da spravit maturita.
Riesia sa tam nie len otazky ci a kto je Boh, ale v postate vsetko ohladne Cirkvi, cez modlitby, zaklady moralky, spravania, v postate aj etiky, cez dejiny Cirkvi az po pravne zalezitosti. Samozrejme postupne a primerane veku.
Ps: trosku si zopakuj % a pocitanie s nimi, lebo v tom mas riadny galimatias.
@stormie zmena ma byt ta ze aj sukromne a cirkevne skoly by mali spadat do rajonizacie, kedze dostavaju rovnake prispevky od statu ako statne skoly
@kacena4 "kedze dostavaju rovnake prispevky od statu ako statne skoly"
Nuz to nie je take jednoduche. Statne skoly maju budovy obycajne zadarmo a sukromne si musia budovu prenajimat za plnu sumu ako by tam sidlila nejaka firma. Keby si statna skola musela naist cez inzeraty velku budovu kde by sa zmestila so vsetkymi ziakmi a platit ju tak by poplatky musela zaviest aj ona aby mala vobec na vyplaty.
Vcera na ploche tu jedna mamina zdielala tento clanok, resp. rozhovor. Je to tam celko dobre a jasne povedane a vysvetlene
https://www.postoj.sk/180490/cakam-kedy-rodicia...
@lenkakravcova veď to nemáš len náboženstvo. To máš denne modlitba a nie jedna aj školský rok končí a začína omšou. Návšteva omší v priestoroch školy. Áno chodia tam aj ateisti ale musia a súhlasia s aktivitami školy. Žiadne že ostávajú doma. Zúčastňujú sa.
Otázka skôr je prečo vlastne chces svoje dieťa do takej školy dať.
@beronsche to som už písala 31% navštívených hodín ako minimum to stačí. Dá sa vybrať také kde to máme rovnaké a nebude to narušovať vyučovanie - keď sa preberá Starý zákon napríklad. Alebo začiatky nového zákona. To by bolo úplne OK
@lenkakravcova 71%*
@lenkakravcova že čo?
Toto je tvoj argument? Choď tam a argumentuj, že tvoje dieťa nebude chodiť na náboženstvo, ani omše a ani sa nebude každé ráno s ostatnými modliť, lebo ani iné deti nemajú 100% pozornosť, ked ich to nebaví a sú tam do počtu.
Potom sem napíš, aká bola ich reakcia.. 😂
Mimochodom, väčšiu blbosť som už dlho nečítala.. takže blahoželám.
@beronsche pozri dieťa mám na cirkevnej Materskej škole a nie, na omše nechodí (pár krát bola sa pozrieť) lebo sme sa tak dohodli, bravčové beriem domov psom z obedov v krabičke 🙂 Všade je to koniec koncov o ľuďoch. Niekde sú normálni (pani učiteľky aj pani riaditeľka v našej MŠ sú úplne super) a dá sa dohodnúť a niekde nie sú. Čiže asi nakoniec každá škola to bude mať iné..
@beronsche pozri dieťa mám na cirkevnej Materskej škole a nie, na omše nechodí (pár krát bola sa pozrieť) lebo sme sa tak dohodli, bravčové beriem domov psom z obedov v krabičke 🙂 Všade je to koniec koncov o ľuďoch. Niekde sú normálni (pani učiteľky aj pani riaditeľka v našej MŠ sú úplne super) a dá sa dohodnúť a niekde nie sú. Čiže asi nakoniec každá škola to bude mať iné..
@lenkakravcova ak nevidíš rozdiel medzi MŠ a ZŠ asi nemá význam ďalej na túto tému diskutovať.
@kacena4 "kedze dostavaju rovnake prispevky od statu ako statne skoly"
Nuz to nie je take jednoduche. Statne skoly maju budovy obycajne zadarmo a sukromne si musia budovu prenajimat za plnu sumu ako by tam sidlila nejaka firma. Keby si statna skola musela naist cez inzeraty velku budovu kde by sa zmestila so vsetkymi ziakmi a platit ju tak by poplatky musela zaviest aj ona aby mala vobec na vyplaty.
@hiro asi tiež záleží na meste, mieste. Tu budovu škôlke darovali ľudia. Čiže nájom neplatia. Majú ju v osobnom vlastníctve.
@lenkakravcova veď to nemáš len náboženstvo. To máš denne modlitba a nie jedna aj školský rok končí a začína omšou. Návšteva omší v priestoroch školy. Áno chodia tam aj ateisti ale musia a súhlasia s aktivitami školy. Žiadne že ostávajú doma. Zúčastňujú sa.
Otázka skôr je prečo vlastne chces svoje dieťa do takej školy dať.
@bosorkabb lebo to má blízko domu.
A zrejme čaká, že sa jej všetci prispôsobia.
@maja22 skúšky z náboženstva? 😄 To by bol ešte väčší vtip.
Akože otázka: Bol Ježiš Boh?
A zacne teoretická rozpráva prečo podľa Biblie nie je Boh a prečo je? 🤣 Akože to by bol fakt že nonsens.
Ale tak vždy by sa to dalo urobiť tak že podľa toho čo sa učí, nechať dieťa na 31% požadovanej hodnoty hodín a inak zvyšok ospravedlniť. Fantázii sa medze nekladú a tipujem, že to takto budú robiť aj ateisti a iní.
@lenkakravcova podaktore vratane teba tu nechapu, ze zapisom do cirkvnej skoly rodic podpisuje, ze suhlasi s filozofiou a vzdelavaci programom skoly. Nabozentvo a cirkevnych skolach je povinny predmet, nie povinne volitelny ako na statnych, je znamkovany. Okrem toho sa deti modlia pred zaciatkom a na konci vyucovania, absolvuju vramci vyucovaia svate omse. Nikto nenuti nikoho, kto s tym nie je stotozneny davat dieta do cirkevnej skoly aj ak by ju mali vedla domu, statnych je ovela viac
@lenkakravcova podaktore vratane teba tu nechapu, ze zapisom do cirkvnej skoly rodic podpisuje, ze suhlasi s filozofiou a vzdelavaci programom skoly. Nabozentvo a cirkevnych skolach je povinny predmet, nie povinne volitelny ako na statnych, je znamkovany. Okrem toho sa deti modlia pred zaciatkom a na konci vyucovania, absolvuju vramci vyucovaia svate omse. Nikto nenuti nikoho, kto s tym nie je stotozneny davat dieta do cirkevnej skoly aj ak by ju mali vedla domu, statnych je ovela viac
@tecko28 tá však hej. Ale vieš, že v realite tam len kvôli vzdialenosti už teraz chodia deti, ktoré sa nemodlia. Len ticho stoja. To nemôžeš popierať, lebo to je proste fakt, ktorý mám overený. 🙂
@maja22 skúšky z náboženstva? 😄 To by bol ešte väčší vtip.
Akože otázka: Bol Ježiš Boh?
A zacne teoretická rozpráva prečo podľa Biblie nie je Boh a prečo je? 🤣 Akože to by bol fakt že nonsens.
Ale tak vždy by sa to dalo urobiť tak že podľa toho čo sa učí, nechať dieťa na 31% požadovanej hodnoty hodín a inak zvyšok ospravedlniť. Fantázii sa medze nekladú a tipujem, že to takto budú robiť aj ateisti a iní.
@lenkakravcova ateisti úplne v pohode chodia na náboženstvo, keď si ho vyberú namiesto etiky.
@tecko28 tá však hej. Ale vieš, že v realite tam len kvôli vzdialenosti už teraz chodia deti, ktoré sa nemodlia. Len ticho stoja. To nemôžeš popierať, lebo to je proste fakt, ktorý mám overený. 🙂
@lenkakravcova ale neostávajú doma, zúčastňujú sa celého vyučovacieho procesu. A rodičia sú si vedomý o akú školu ide a súhlasia. A je veľký rozdiel medzi MŠ a ZŠ.
@lenkakravcova ty dnes na com ficis?😂
@bosorkabb lebo to má blízko domu.
A zrejme čaká, že sa jej všetci prispôsobia.
@beronsche ja nechápem, prečo si nechápava..alebo prečo nečítaš s porozumením. Písala som ja niekde, že tam budem dávať svoje dieťa? 🤣 Nie nepísala.
Písala som ešte tu v diskusii že tam dieťa nebudem dávať, lebo tá cirkevná škola po prvé nesúhlasí, a po druhé má oproti štátnej nížšiu úroveň vzdelania. Nemá hudobnú výchovu ani výtvarnú výchovu po škole ako umelecký predmet, kde mi dieťa na štátnej škole chodí.
Písala som o tom svoje odpovede TEORETICKY = aké to MÔŽE spôsobiť nakoniec problémy a špekulácie v relite. Že tá novela proste NIE je domyslena a neviem či niečomu pomože. Cirkevným školám určite nie.
Tak neviem o čom píšeš.
Musíš si kopnúť alebo aký je dôvod toho že si s tu niektorými snažíte vykresliť realitu inak ako je? Alebo len čakáš potlapkanie po pleci od osoby podobnej tebe?
Dôležité slová som dala s veľkými pismenami. Pre všetkých ktorí čítajú so zatvorenými očami.
@lenkakravcova ty dnes na com ficis?😂
@natalka13 dnes na kapučíne. 🙂
Vidíš ostatné deti stoja a nemodlia sa tak sa môže nemodliť aj to tvoje. Ale byť tam musí.
Len tak pomimo, ja stále čakám kedy bude na štátnych školách povinná etika a náboženstvo sa bude vyučovať ako mimoškolská aktivita.
@lenkakravcova no ak ta cirkevna skola bude pre teba spadova budes mat povinnost tam dieta zapisat a nie neospravedlnia ti nabozenstvo ani ranne omse.....to estelen bude srandy na slovensku.
@lenkakravcova no ak ta cirkevna skola bude pre teba spadova budes mat povinnost tam dieta zapisat a nie neospravedlnia ti nabozenstvo ani ranne omse.....to estelen bude srandy na slovensku.
@natalka13 to bude potom sranda aj v libijskej škole v Bratislave 🤣 povinná šaría.
Proste nonsens celé toto bude..och.
@beronsche ja nechápem, prečo si nechápava..alebo prečo nečítaš s porozumením. Písala som ja niekde, že tam budem dávať svoje dieťa? 🤣 Nie nepísala.
Písala som ešte tu v diskusii že tam dieťa nebudem dávať, lebo tá cirkevná škola po prvé nesúhlasí, a po druhé má oproti štátnej nížšiu úroveň vzdelania. Nemá hudobnú výchovu ani výtvarnú výchovu po škole ako umelecký predmet, kde mi dieťa na štátnej škole chodí.
Písala som o tom svoje odpovede TEORETICKY = aké to MÔŽE spôsobiť nakoniec problémy a špekulácie v relite. Že tá novela proste NIE je domyslena a neviem či niečomu pomože. Cirkevným školám určite nie.
Tak neviem o čom píšeš.
Musíš si kopnúť alebo aký je dôvod toho že si s tu niektorými snažíte vykresliť realitu inak ako je? Alebo len čakáš potlapkanie po pleci od osoby podobnej tebe?
Dôležité slová som dala s veľkými pismenami. Pre všetkých ktorí čítajú so zatvorenými očami.
@lenkakravcova dôležité je, že ty VSETKO chápeš..
"Netrápi ma to, práve naopak bolo by to pre mňa aj pozitívne - mohla by som si deti dať tu v obci do školy a nemuseli by cestovať 🙂 "
Tak bolo by to pre teba pozitívne, alebo to nechceš urobiť?
A to, čo ty vztahovacne označuje s "kopnutim" som považovala za diskusiu.
@lenkakravcova dôležité je, že ty VSETKO chápeš..
"Netrápi ma to, práve naopak bolo by to pre mňa aj pozitívne - mohla by som si deti dať tu v obci do školy a nemuseli by cestovať 🙂 "
Tak bolo by to pre teba pozitívne, alebo to nechceš urobiť?
A to, čo ty vztahovacne označuje s "kopnutim" som považovala za diskusiu.
@beronsche teoreticky.. spoj si viacero odpovedí dokopy čo som písala.
Ja osobne toto nemám v pláne. Ale môže to niekto kto to má rovnako a bol v minulosti pre inú vieru (alebo nevieru) odmietnutý, teraz urobiť. Bude to pre neho (tak ako by to bolo pre mňa - teoreticky) pozitívne.
Ale pre školy ako také to bude skôr negatívne. Takže to nepovažujem za najlepší návrh zákona.
Snáď to neschvália. Inak to bude divné.
Kopnutie som myslela, keď ste sa už o mojich komentároch začali baviť ďalšie dve osoby.. keď diskutujeme tak normálne jedna s druhou. Toto čo si tam urobila je už klamstvo (narážka na to že mne sa má niekto prispôsobovať, čo som nikde nepísala ani nežiadala - ironicky som komentovala, ze práve to bude odveci ak niečo také prejde..).
@lenkakravcova mas to popletene. na cirkevnych skolach je nabozenstvo povinny a klasifikovany predmet, s 2 hod. nabozenstva tyzdenne. ak dieta das na cirkevnu skolu, podpises suhlas, ze sa tvoje dieta bude zucastnovat sv.omsi, vsetkych cirkevnych akcii, atd. mimo toho, ci je ateista, islamista, neviemco, na cirkevnej skole NESMIE hanobit Jezisa/Boha, NESMIE pretlacat ine vierovyznanie, akym je skola orientovana. to vsetko je hned v uvode skolskeho poriadku ako povinnost dodrziavat. nefunguje to tak, ze tvoje dieta pojde na nabozko vtedy, ked sa bude preberat stary zakon a zvysok cirkevnych akcii tazko odignorujete, lebo vam to nevyhovuje. ja mam dceru na cirkevnom bilinguale, ma spoluziakov tvrdych ateistov, ignorantov, evanjelikov, aj alaha akbara z turecka. na nabozku sedia vsetci do jedneho ako prilepeni, na omse chodia povinne, nikto si na pode skoly nedovoli pretlacat "to" svoje. skola ma totiz pravo dieta vylucit pri poruseni skolskeho poriadku a to vylucenie sa veru deje.

@lenkakravcova ako ti tu už písali, to nie je iba o náboženstve. Cirkevné školy majú viac takto zameraných aktivít.
A ak majú náboženstvo klasifikované, tak urobíš čo? Nemôžeš ospravedlniť úplne všetky hodiny.