icon

Povinné umiestňovanie do najbližších škôl

22. aug 2025

Povinné umiestňovanie detí do najbližších škôl. Vraj sa o tom má čoskoro rokovať, či to schvália. Ak staršie dieťa už do školy chodí, bude musieť byť premiestnené? Rátajú sa do toho aj cirkevné školy?

lenkakravcova
22. aug 2025
@matkahelka

@lenkakravcova mas to popletene. na cirkevnych skolach je nabozenstvo povinny a klasifikovany predmet, s 2 hod. nabozenstva tyzdenne. ak dieta das na cirkevnu skolu, podpises suhlas, ze sa tvoje dieta bude zucastnovat sv.omsi, vsetkych cirkevnych akcii, atd. mimo toho, ci je ateista, islamista, neviemco, na cirkevnej skole NESMIE hanobit Jezisa/Boha, NESMIE pretlacat ine vierovyznanie, akym je skola orientovana. to vsetko je hned v uvode skolskeho poriadku ako povinnost dodrziavat. nefunguje to tak, ze tvoje dieta pojde na nabozko vtedy, ked sa bude preberat stary zakon a zvysok cirkevnych akcii tazko odignorujete, lebo vam to nevyhovuje. ja mam dceru na cirkevnom bilinguale, ma spoluziakov tvrdych ateistov, ignorantov, evanjelikov, aj alaha akbara z turecka. na nabozku sedia vsetci do jedneho ako prilepeni, na omse chodia povinne, nikto si na pode skoly nedovoli pretlacat "to" svoje. skola ma totiz pravo dieta vylucit pri poruseni skolskeho poriadku a to vylucenie sa veru deje.

@matkahelka no len ako to bude keď bude to dieťa tam musieť ísť ako do spádovej školy povinne?
Lebo teraz je to na dobrovoľnosti.
To isté by bolo u islamských cirkevných škôl. Keby bola nejaká Spádová škola islamská - museli by tam deti z okolia chodíť a akceptovať to že budú mať výučbu islamu?alebo nie?

Ženy tu ale písali, že sa vždy bude dať zvoliť aj ona než Spádová škola. Tak v to dúfam že to tak bude aj keby toto schválili..

viestta
22. aug 2025
@lenkakravcova

@bosorkabb áno, ale teraz mi ho tam ani nevezmú. 🙃 Potom budú musieť. A ten zvyšok sa dá riešiť..
@viestta nechápem ako to myslíš. Napíš ten rozdiel. Však keď bude chcieť Cirkevná tu príspevok, bude musieť brať deti ako Spádová pre dedinu, nie?

@lenkakravcova rozdiel je v zriadovatelovi, "statnym" skolam je zriadovatel mesto alebo obec. Ty ak nechces dat dieta do nejakej skoly, nemusis ho tam dat, mozes hladat taku, ktora ti lepsie vyhovuje ale riskujes, ze ti ho tam nemusia zobrat, pretoze budu musiet uprednostnit deti zo spadovej oblasti. Uz teraz by to tak malo fungovat. Ak sa urci spadova oblast aj pre sukromne skoly, ak niekto bude chciet umiestnit tam dieta a zaroven byva v spadovej oblasti, tak bude prednostne prijate.
Ty si to ponala tak, ze ked mate v dedine (len?) cirkevnu skolu, vsetky deti budu musiet chodit tam. No nebudu musiet, stale plati slobodna volba vzdelavacej institucie. Vznika akurat povinnost uprednostnovat deti zo spadovej oblasti.

matkahelka
22. aug 2025
@lenkakravcova

@matkahelka no len ako to bude keď bude to dieťa tam musieť ísť ako do spádovej školy povinne?
To isté by bolo u islamských cirkevných škôl. Keby bola nejaká Spádová škola islamská - museli by tam deti z okolia chodíť a akceptovať to že budú mať výučbu islamu?alebo nie?

Ženy tu ale písali, že sa vždy bude dať zvoliť aj ona než Spádová škola. Tak v to dúfam že to tak bude aj keby toto schválili..

@lenkakravcova ziadna povinnost spadovej skoly neexistuje, ani existovat nebude. rodicia skoly vyberaju podla ineco hodnotenia, ci inych kriterii. zdaleka sa rodicia neriadia len vzdialenostou skoly k bydlisku.

elanor
22. aug 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova spadove skoly existuju uz aj dnes, a ani dnes nemas povinnost zapisat dieta do spadovej skoly. Ako rodic si povinna dieta do skoly zapisat. Vseobecne do skoly. Aku a ktoru konkretne si vyberis, je tvoja vec.
Ak sa rozhodnes pre spadovu skolu, ta je povinna dieta prijat, ak ma nato kapacity. Lebo napr. moze prijat max. 50 ziakov z tej oblasti, a ono sa ich prihlasi 60 z tej spadovej oblasti. Tak hold 10 bude mat smolu, a musia hladat inde. Alebo sa prihlasi 10 spadovych a 50 nespadovych. Tak prednost maju ti spadovi, cize tych 10 je jasne prijatych, z tych zvysnych 50 nespadovych potom nejakym klucom vyberu 40, ktorych prijmu a zvysnych 10 nespadovych odmietnu.
Alebo si mozes vybrat sukromnu, cirkevnu, ci inu statnu skolu, ale s rizikom, ze ta nemusia prijat, alebo bud nesplnas kriteria, ktore si sukromne a cikrevne skoly mozu urcit, alebo s ich pravisdlami nesuhlasit (v tom pripade by bolo logicke uz na zaciatku o nich ani neuvazovat, ale tak ludia su vselijaki, ze?), alebo ak sa hlasit do statnej mimo obvod, nemusi byt pre mimoobvodove dieta miesto.
To plati uz teraz, a bude aj potom, ak by to preslo. Tam ide cisto o prisun penazi a financovanie skol, a povinnosti pre skoly v prijimani ziakov. Nie v povinnosti rodicov.

lenkakravcova
22. aug 2025
@matkahelka

@lenkakravcova ziadna povinnost spadovej skoly neexistuje, ani existovat nebude. rodicia skoly vyberaju podla ineco hodnotenia, ci inych kriterii. zdaleka sa rodicia neriadia len vzdialenostou skoly k bydlisku.

@viestta
@elanor
@matkahelka
Ok, ak stále ostane možnosť zvoliť si školu, tak potom nemám námietky.

viestta
22. aug 2025
@lenkakravcova

@viestta
@elanor
@matkahelka

@lenkakravcova hlavne, ze si sa tu dve hodiny zavzdusnovala nad cirkevnou skolou... Ozaj mate v dedine len tu cirkevnu?

zuzana76
22. aug 2025
@lenkakravcova

@viestta
@kacena4
Hm, skúsme nájsť presné znenie návrhu a citovať ho tu, lebo jedna píše tak, druhá tak.. aby to bolo presné.

Celkom ma to zaujíma, lebo syn chodí na štátnu školu (cestuje), ale v obci máme cirkevnú. Tak či by tá musela ďalšie naše deti prijať, alebo nie. Ak áno, tak si to neviem v realite predstaviť.. to by im zrušilo náboženstvo na škole defacto.

@lenkakravcova myslim, ze musi prijat, ale rodic musi suhlasit s nastavenim skoly, teda etika nebude, ale musi navstevovat nabizenstvo, ale skola ho prijat musi

anonym_8cb4f9
22. aug 2025
@lenkakravcova

@viestta
@elanor
@matkahelka

@lenkakravcova Vznikne priestor na korupciu, kedy rodicia budu zrejme davat uplatky, aby prave ich dieta nespadova skola prijala.

beronsche
22. aug 2025

@lenkakravcova nejdem sa s tebou naťahovať na slovickach. Pre mňa za mňa si myslí hoci, ze je tu proti tebe vyhlásená svätá vojna, mne je to jedno.
Reagujem na tvoje komentáre, tak sa prosím ťa netvár, že tu ide o neviem aké nedorozumenie či nepochopenie toho, čo píšeš..

zuzana76
22. aug 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova ano, keby bola islamska skola, tak by museli akceptovat vyuku islamu, ak sa ho rozhodnu tam dat, ale myslim, ze to by ziaden krestan nerobil, radsej bude vozit dieta do inej skoly. Ja som kedysi ucila na cirkevnej skole a mali sme aj moslima, ale normalne chodil na nabozenstvo, aj na omse, aj vsetko, len teda neabsolvoval sviatosti. Omsu si odsedel s triedou, ale neislie na prijimanie. Rodicia mali na vyber aj ine statne skoly a dali ho do cirkevnej katolickej, bol zo zmiesaneho manzelstva. Matka katolicka a otec moslim.

stormie
22. aug 2025
@kacena4

@stormie zmena ma byt ta ze aj sukromne a cirkevne skoly by mali spadat do rajonizacie, kedze dostavaju rovnake prispevky od statu ako statne skoly

@kacena4 takze sukromna skola ktora prijima deti na zaklade nejakych kriterii + pyta skolne tak bude musiet prijat vsetky deti z rajonu ak bude mat o to rodic zaujem ? 🙈🙈🙈 chore toto! Vsak ak ma rodic zaujem o nejake “ine” vzdelavanie je jasne ze si za to zaplati - napr native speaker na cudzi jazyk, alebo skoly ktore ucia deti “inak” (ine metody vyucby atd) - toto je nieco navyse, nepokryva to dotacia zo statu a je jasne ze rodic si musi zaplatit a skola si tym padom moze vybrat koho prijme

zuzana76
22. aug 2025
@lenkakravcova

@beronsche to som už písala 31% navštívených hodín ako minimum to stačí. Dá sa vybrať také kde to máme rovnaké a nebude to narušovať vyučovanie - keď sa preberá Starý zákon napríklad. Alebo začiatky nového zákona. To by bolo úplne OK
Však islam akceptuje Toru a Evanjelium. Len nie tie katechizmy navyše..

@lenkakravcova ono to bude musiet byt nejako doriesene, lebo napr. neveriaci bude spadat do obvodu cirkevnej skoly, ale nebude chciet dat dieta do cirkevnej skoly, tak ho bude musiet prijat nejaka ina statna. Lebo toto je proti nabozenskemu presvedceniu ludi. A ak ho ziadna nebude chciet zobrat, lebo bude mat naplneny stav, tak to bude musiet riesit skolsky urad.

beronsche
22. aug 2025
@stormie

@kacena4 takze sukromna skola ktora prijima deti na zaklade nejakych kriterii + pyta skolne tak bude musiet prijat vsetky deti z rajonu ak bude mat o to rodic zaujem ? 🙈🙈🙈 chore toto! Vsak ak ma rodic zaujem o nejake “ine” vzdelavanie je jasne ze si za to zaplati - napr native speaker na cudzi jazyk, alebo skoly ktore ucia deti “inak” (ine metody vyucby atd) - toto je nieco navyse, nepokryva to dotacia zo statu a je jasne ze rodic si musi zaplatit a skola si tym padom moze vybrat koho prijme

@stormie ale myslím, že to bude tak, že buď bude škola zaradená do rajonizacie a teda bude musieť prijať deti zo školského obvodu. Vtedy bude dostávať príspevky od statu a nebude mať dovolené žiadať školné..
Alebo do rajonizacie zaradená nebude a keďže príde o časť/ celý príspevok od štátu, bude musieť zvýšiť školné..

**
Mňa by zaujímalo, čo v prípade, že všetky deti z obvodu "nevojdu" do spádovej školy..
U nás už taký prípad bol. A keďže nebol záujem situáciu riešiť ani zo strany štátu, ani zo strany samospráv,jednoducho sa zúžil školský obvod a dovidenia....

lenkakravcova
22. aug 2025
@viestta

@lenkakravcova hlavne, ze si sa tu dve hodiny zavzdusnovala nad cirkevnou skolou... Ozaj mate v dedine len tu cirkevnu?

@viestta polku veci som písala ironicky. Asi budem dávať do zátvorkek 🙂
A áno, máme v obci len cirkevnú. Dieťa som dala do štátnej. Cestuje 11km. Je to tá škola, čo bola známa kvôli vražde učiteľky a žiačky.

viestta
22. aug 2025
@lenkakravcova

@viestta polku veci som písala ironicky. Asi budem dávať do zátvorkek 🙂
A áno, máme v obci len cirkevnú. Dieťa som dala do štátnej. Cestuje 11km. Je to tá škola, čo bola známa kvôli vražde učiteľky a žiačky.

@lenkakravcova a ktora skola je urcena skolskym uradom ako spadova vo vasej obci? Mozno nejaka tretia vo vedlajsej dedine, ktoru ani nespominas...

elanor
22. aug 2025
lenkakravcova
22. aug 2025
@viestta

@lenkakravcova a ktora skola je urcena skolskym uradom ako spadova vo vasej obci? Mozno nejaka tretia vo vedlajsej dedine, ktoru ani nespominas...

@viestta ďalšia štátna vo Veľkom Lipníku (iná obec, tak ako píšeš), ktorá má horšie autobusové spojenie (nutný prestup narozdiel od tej štátnej do ktorej som dieťa dala - tam je priamy spoj).

titla
22. aug 2025
@lenkakravcova

@viestta Netrápi ma to, práve naopak bolo by to pre mňa aj pozitívne - mohla by som si deti dať tu v obci do školy a nemuseli by cestovať 🙂 (lebo tým pádom by nemuseli chodiť na náboženstvo, musela by tam existovať etika vzhľadom na zákon o slobode vierovyznania.. alebo by som im tú hodinku proste ospravedlnila)

@lenkakravcova cirkevne aj sukromne skoly v sucasnosti dostavaju rovnaky objem financovania (normativ) ako statne, ale nemaju rovnake povinnosti - spadovost a skolske obvody su jedna z nich. Novy navrh skolskeho zakona pocita s tym, ze ked si nestatne skoly budu chciet zachovat plny objem statneho financovania, budu mat aj povinnosti. Jednou z nich je ze pri prijmani do skoly musia v 80% uprednostnit deti zo spadovej oblasti. 20% maju volne ruky. Tym sa vsak nemeni profilacia skoly. Nestatne skoly nadalej mozu vyberat skolne, cirkevne vyucovat len nabozenstvo. Ty tam dieta mozes ale nemusis prihlasit. Mas moznost volby zvolit inu skolu. Nestatna skola nemusi s povinostami suhlasit, ale potom dostane nizsi objem financii od statu. Moze to kompenzovat skolnym.
Neviem presne ako je to bude osetrene v pripade, ze dieta bude patrit podla obvodu na cirkevnu/sukromnu skolu, ale rodic bude chciet verejnu ZŠ. Ale urcite to bude osetrene, zriadovatel musi najst kapacity v svojej posobnosti.

hiro
22. aug 2025
@titla

@lenkakravcova cirkevne aj sukromne skoly v sucasnosti dostavaju rovnaky objem financovania (normativ) ako statne, ale nemaju rovnake povinnosti - spadovost a skolske obvody su jedna z nich. Novy navrh skolskeho zakona pocita s tym, ze ked si nestatne skoly budu chciet zachovat plny objem statneho financovania, budu mat aj povinnosti. Jednou z nich je ze pri prijmani do skoly musia v 80% uprednostnit deti zo spadovej oblasti. 20% maju volne ruky. Tym sa vsak nemeni profilacia skoly. Nestatne skoly nadalej mozu vyberat skolne, cirkevne vyucovat len nabozenstvo. Ty tam dieta mozes ale nemusis prihlasit. Mas moznost volby zvolit inu skolu. Nestatna skola nemusi s povinostami suhlasit, ale potom dostane nizsi objem financii od statu. Moze to kompenzovat skolnym.
Neviem presne ako je to bude osetrene v pripade, ze dieta bude patrit podla obvodu na cirkevnu/sukromnu skolu, ale rodic bude chciet verejnu ZŠ. Ale urcite to bude osetrene, zriadovatel musi najst kapacity v svojej posobnosti.

@titla Nuž ak majú mať rovnaké povinnosti mali by mať aj rovnaké financovanie - ako budovy zdarma a dotácie z mesta.

anonym_18299a
Autor odpoveď zmazal
natalka13
22. aug 2025
@titla

@titla som si to zmazala
Sukromna skola od obce ci VUC nedostane ani cent. Dostanu normativ rovnaky nic viac. Ziadne energie prenajom budov im nik nezaplati.
DETI niesu majetok statu nezijeme roky 1980.....
Chuda dieta povedzme menej nadane na jazykovej skole ako bude zvladat 3 jazyky pripadne niektore predmety v cudzom jazyku LEBO spadovo patri do tej skoly. A co rodic ktory nema na skolne ALE spadovo musi dieta dat do sukromnej skoly.

catherinah
22. aug 2025
@zuzana76

@lenkakravcova ono to bude musiet byt nejako doriesene, lebo napr. neveriaci bude spadat do obvodu cirkevnej skoly, ale nebude chciet dat dieta do cirkevnej skoly, tak ho bude musiet prijat nejaka ina statna. Lebo toto je proti nabozenskemu presvedceniu ludi. A ak ho ziadna nebude chciet zobrat, lebo bude mat naplneny stav, tak to bude musiet riesit skolsky urad.

@zuzana76 ja som zvedava ako toto poriesia. To je cielená likvidacia alternativneho školstva.

catherinah
22. aug 2025
@titla

@titla ale ako to bude ošetrené? Absolutne nedomyslene.

stormie
22. aug 2025
@beronsche

@stormie ale myslím, že to bude tak, že buď bude škola zaradená do rajonizacie a teda bude musieť prijať deti zo školského obvodu. Vtedy bude dostávať príspevky od statu a nebude mať dovolené žiadať školné..
Alebo do rajonizacie zaradená nebude a keďže príde o časť/ celý príspevok od štátu, bude musieť zvýšiť školné..

**
Mňa by zaujímalo, čo v prípade, že všetky deti z obvodu "nevojdu" do spádovej školy..
U nás už taký prípad bol. A keďže nebol záujem situáciu riešiť ani zo strany štátu, ani zo strany samospráv,jednoducho sa zúžil školský obvod a dovidenia....

@beronsche tak to je pekne na hlavu, aj sukromna skola poskytuje zakladne vzdelanie tak to by mal financne pokryvat stat bez rozdielu + poskytuje nieco navyse a to si rodicia zaplatia. Ak by cisto teoreticky ziadne dieta nenastupilo do ziadnej sukromnej skoly, tak stat musi zaplatit na kazdeho + je edte otazne ci by atarne skolstvo vobec malo tolko miest.

viestta
22. aug 2025
@stormie

@beronsche tak to je pekne na hlavu, aj sukromna skola poskytuje zakladne vzdelanie tak to by mal financne pokryvat stat bez rozdielu + poskytuje nieco navyse a to si rodicia zaplatia. Ak by cisto teoreticky ziadne dieta nenastupilo do ziadnej sukromnej skoly, tak stat musi zaplatit na kazdeho + je edte otazne ci by atarne skolstvo vobec malo tolko miest.

@stormie je tolko sukromnych a cirkevnych skol, ktore sa na sukromne a cirkevne len pretransformovali zo statnych. Prenajimaju si nevyuzite statne skoly, No ak by bola sukromna skola ekonomicky neudrzatelna, tak by sa budova, ziaci a zamestnanci vratili do statneho skolskeho systemu

anonym_114320
22. aug 2025
@natalka13

@titla som si to zmazala
Sukromna skola od obce ci VUC nedostane ani cent. Dostanu normativ rovnaky nic viac. Ziadne energie prenajom budov im nik nezaplati.
DETI niesu majetok statu nezijeme roky 1980.....
Chuda dieta povedzme menej nadane na jazykovej skole ako bude zvladat 3 jazyky pripadne niektore predmety v cudzom jazyku LEBO spadovo patri do tej skoly. A co rodic ktory nema na skolne ALE spadovo musi dieta dat do sukromnej skoly.

@natalka13 veď o to ide zničiť súkromné školy, ale minister tvrdí, že nechce, aby si sukr.školy vyberali iba lepších žiakov.Ked je tá škola raz pre nadpriemerne inteligentné, alebo jazyková tak tam také deti majú chodiť zase iba chaos.On tvrdí, že súkromné si vyberajú hrozienka z koláča dnešné TN na Markize

anonym_114320
22. aug 2025

Neviem aké dotácie a peniaze dostávali od štátu, ale dali im teraz na výber.Aj veľa učiteľov radšej učí na súkromných majú lepší plat, odmeny

lenkakravcova
22. aug 2025
@anonym_114320

@natalka13 veď o to ide zničiť súkromné školy, ale minister tvrdí, že nechce, aby si sukr.školy vyberali iba lepších žiakov.Ked je tá škola raz pre nadpriemerne inteligentné, alebo jazyková tak tam také deti majú chodiť zase iba chaos.On tvrdí, že súkromné si vyberajú hrozienka z koláča dnešné TN na Markize

@anonym_114320 to je také divné celé. Lebo predsa tak by to aj malo byť nie? Súkromné by mali mať vyššiu úroveň, než štátne kde pôjde každý.

stormie
22. aug 2025
@viestta

@stormie je tolko sukromnych a cirkevnych skol, ktore sa na sukromne a cirkevne len pretransformovali zo statnych. Prenajimaju si nevyuzite statne skoly, No ak by bola sukromna skola ekonomicky neudrzatelna, tak by sa budova, ziaci a zamestnanci vratili do statneho skolskeho systemu

@viestta pretransformovali a takato sukromna skola poskytuje uz aj nieco navyse alebo vyucuje nejako inak, tak je logicke ze si za to rodic priplati. Neviem si predstavit sukromnu skolu ktora je vo vsetkom uplne rovnaka ako statna, len s tym ze sa plati skolne - to by asi nikto nechcel platit len tak za nic, to ale nevylucuje to stat ma prispievat na kazdeho ziaka rovnako

viestta
23. aug 2025
@stormie

@viestta pretransformovali a takato sukromna skola poskytuje uz aj nieco navyse alebo vyucuje nejako inak, tak je logicke ze si za to rodic priplati. Neviem si predstavit sukromnu skolu ktora je vo vsetkom uplne rovnaka ako statna, len s tym ze sa plati skolne - to by asi nikto nechcel platit len tak za nic, to ale nevylucuje to stat ma prispievat na kazdeho ziaka rovnako

@stormie nikde som nepopierala, ze su sukromne skoly na vyssej urovni, aspon v niektorych oblastiach. Ci sa ti zda, ze som ich davala na rovnaku uroven? Na druhej strane je pravda, ze aj statne skoly mozu byt vyborne (a nie je ich malo), a nie kazda sukromna je kvalitna.