icon

Povinné umiestňovanie do najbližších škôl

22. aug 2025

Povinné umiestňovanie detí do najbližších škôl. Vraj sa o tom má čoskoro rokovať, či to schvália. Ak staršie dieťa už do školy chodí, bude musieť byť premiestnené? Rátajú sa do toho aj cirkevné školy?

stormie
23. aug 2025
@viestta

@stormie nikde som nepopierala, ze su sukromne skoly na vyssej urovni, aspon v niektorych oblastiach. Ci sa ti zda, ze som ich davala na rovnaku uroven? Na druhej strane je pravda, ze aj statne skoly mozu byt vyborne (a nie je ich malo), a nie kazda sukromna je kvalitna.

@viestta ja som pisala o financovani, o tom ze nie je fer aby stat neprispieval na ziaka rovnako ako v stanej skole

catherinah
23. aug 2025
@lenkakravcova

@viestta
@elanor
@matkahelka
Ok, ak stále ostane možnosť zvoliť si školu, tak potom nemám námietky.

@lenkakravcova moznost teoreticky ostane. Prakticky len 20% deti zo skoly moze byt mimo obvod. Kto rozhodne potom ktoré dieťa moze ísť podla vyberu a ktore uz nie? To je na tom to chore, ze to ohranicili percentami.

natalka13
24. aug 2025
@anonym_114320

@natalka13 veď o to ide zničiť súkromné školy, ale minister tvrdí, že nechce, aby si sukr.školy vyberali iba lepších žiakov.Ked je tá škola raz pre nadpriemerne inteligentné, alebo jazyková tak tam také deti majú chodiť zase iba chaos.On tvrdí, že súkromné si vyberajú hrozienka z koláča dnešné TN na Markize

@anonym_114320 aha a kam chodil Ficov syn? Kam chodia ich deti do skol?
Vsetky ich deti su tie hrozienka.

lenkakravcova
24. aug 2025
@catherinah

@lenkakravcova moznost teoreticky ostane. Prakticky len 20% deti zo skoly moze byt mimo obvod. Kto rozhodne potom ktoré dieťa moze ísť podla vyberu a ktore uz nie? To je na tom to chore, ze to ohranicili percentami.

@catherinah ohranicili to percentami? Fuu tak to je fakt odveci.

catherinah
24. aug 2025
@lenkakravcova

@catherinah ohranicili to percentami? Fuu tak to je fakt odveci.

@lenkakravcova ano, 80% z obvodu a 20 % maximalne mimo obvod. Pritom v cirkevnych skolach je to casto presne naopak, ak je to cirkevna skola siroko daleko jedina, tak vela rodičov da dieťa do cirkevnej aj z okolia.
Uz chápeš, preco to je likvidačné?

lenkakravcova
24. aug 2025
@catherinah

@lenkakravcova ano, 80% z obvodu a 20 % maximalne mimo obvod. Pritom v cirkevnych skolach je to casto presne naopak, ak je to cirkevna skola siroko daleko jedina, tak vela rodičov da dieťa do cirkevnej aj z okolia.
Uz chápeš, preco to je likvidačné?

@catherinah HM, snáď moje deti vezmú z mimo obvod do štátnej.

Je to odveci, lebo veľa ľudí nechce dávať na niektoré mini školy v obci. Čiže na tú, čo mi chodí dieťa možno bude tých 20% aj malo z mimo obvodov.

catherinah
24. aug 2025
@lenkakravcova

@catherinah HM, snáď moje deti vezmú z mimo obvod do štátnej.

Je to odveci, lebo veľa ľudí nechce dávať na niektoré mini školy v obci. Čiže na tú, čo mi chodí dieťa možno bude tých 20% aj malo z mimo obvodov.

@lenkakravcova velmi tym obmedzili slobodu vyberu. Chcu diktovať niečo, co funguje úplne inac a prirodzene.

lenkakravcova
24. aug 2025
@catherinah

@lenkakravcova velmi tym obmedzili slobodu vyberu. Chcu diktovať niečo, co funguje úplne inac a prirodzene.

@catherinah to si ale fakt neviem predstaviť pri libijskej škole, čo bola v minulosti (neviem či už je obnovená) v Bratislave.
Ako tam chcú dosiahnuť, aby tam chodilo 80% deti z regiónu, keď je to islamská škola? 🫡 (Prípadne keď sa takých viac otvorí v budúcnosti). Však ich tamojší ľudia nemuslimovia zožerú za to za živá. 😶 No to bude ešte zábava keď toto pôjde do praxe.

anonym_af9c99
24. aug 2025
@lenkakravcova

@catherinah to si ale fakt neviem predstaviť pri libijskej škole, čo bola v minulosti (neviem či už je obnovená) v Bratislave.
Ako tam chcú dosiahnuť, aby tam chodilo 80% deti z regiónu, keď je to islamská škola? 🫡 (Prípadne keď sa takých viac otvorí v budúcnosti). Však ich tamojší ľudia nemuslimovia zožerú za to za živá. 😶 No to bude ešte zábava keď toto pôjde do praxe.

@lenkakravcova budú čisto súkromná bez dotácie od štátu a vybavené. A rodič sa rozhodne kde dieťa prihlási. Nieje to nič hrozné ani neriešiteľné.

simca06022011
24. aug 2025

@lenkakravcova nemuselo by im to zrusit nabozenstvo, moze to byt urobene tak, ze ak sa rodic rozhodne zapisat dieta na cirkevnu skolu, suhlasi tym s predmetmi a obsahom vyucby danej skoly... = tym padom dieta bude chodit na nabozenstvo. Inak rodic ma pravo si vybrat akukolvek inu skolu. Ak sa ja ako mama rozhodnem, ze dieta nedam do obycajnej zs 15km dalej ale do "lesnej skoly" tu pod oknom (to som si vymyslela) sukromnej, tak budem musiet ratat s tym, ze sa budu ucit inak, napr pod stromom a budu mat napr viac biologie, a nebudu sa menit osnovy.
AK nebudu mat dostatok rejonnych deti, tak nikto nebude predsa nutit nikoho, to si ani neviem predstavit. To ako keby pacientov zacali nutit, ze mozu ist iba k tomu dr co maju na ulici a k ziadnemu inemu.

lenkakravcova
24. aug 2025
@simca06022011

@lenkakravcova nemuselo by im to zrusit nabozenstvo, moze to byt urobene tak, ze ak sa rodic rozhodne zapisat dieta na cirkevnu skolu, suhlasi tym s predmetmi a obsahom vyucby danej skoly... = tym padom dieta bude chodit na nabozenstvo. Inak rodic ma pravo si vybrat akukolvek inu skolu. Ak sa ja ako mama rozhodnem, ze dieta nedam do obycajnej zs 15km dalej ale do "lesnej skoly" tu pod oknom (to som si vymyslela) sukromnej, tak budem musiet ratat s tym, ze sa budu ucit inak, napr pod stromom a budu mat napr viac biologie, a nebudu sa menit osnovy.
AK nebudu mat dostatok rejonnych deti, tak nikto nebude predsa nutit nikoho, to si ani neviem predstavit. To ako keby pacientov zacali nutit, ze mozu ist iba k tomu dr co maju na ulici a k ziadnemu inemu.

@anonym_af9c99 pochybujem, žeby islamská alebo katolícka škola chcela byť bez dotácie od štátu. Prečo?
Im by tam predsa nevadilo že tam budú musieť aj nemuslimova alebo nekatolici.
Problém by bol u žiakov, ktorých by nevzali do iných regionálnych škôl, lebo nebudú môcť (keď budú označení ako mimospadovi, a budú môcť z nich len 20% prijať). To bude prúser..

@simca06022011
Príklad: 1000 deti z Petržalky a urobia tam islamskú školu. Tam budú tie deti patriť. Keď budú chcieť ísť mimo, každá iná škola ich bude brať ako nespadove - tým pádom len 20% každá iná škola z nich bude môcť prijať. Ak to chápem správne?
Znie to kus desivo

simca06022011
24. aug 2025
@lenkakravcova

@anonym_af9c99 pochybujem, žeby islamská alebo katolícka škola chcela byť bez dotácie od štátu. Prečo?
Problém by bol u žiakov, ktorých by nevzali do iných regionálnych škôl, lebo nebudú môcť (keď budú označení ako mimospadovi, a budú môcť z nich len 20% prijať). To bude prúser..

@simca06022011
Príklad: 1000 deti z Petržalky a urobia tam islamskú školu. Tam budú tie deti patriť. Keď budú chcieť ísť mimo, každá iná škola ich bude brať ako nespadove - tým pádom len 20% každá iná škola z nich bude môcť prijať. Ak to chápem správne?
Znie to kus desivo

@lenkakravcova znie to desivo ale ten plan cely je proste odveci :D nechame sa prekvapit ako to dopadne. Ja by som svoje dieta tu do spadovej skoly nedala napr. A v mojom okoli, dokonca u nas v mestskej skole, nie su deti spadove ale dochadzaju fakt z okruhu aj 25km (a to je ZS)... takze pre mna je to totalna fantasmagoria tieto percenta (to som len teraz citala, ja som na tu rpvu stranu predtym reagovala). Uvidime realitu. Mne sa zda, ze nam tu zacina taka trosku diktatura aj v skolstve a riesia sa s prepacenim kraviny, miesto realnych problemov skol. Rozkazovat kam dieta dat /nedat... raz ak kazde dieta ma narok na nejaku sumu na vzdelavanie, ma taku sumu dostat statna aj sukromna skola a tu nie je o com diskutovat. Uz ci je nutne drzat mini skoly obecne kde su dve triedy zmiesane.. to je otazne... ale inak velke skoly nejak buzerovat mi pride odveci.
A deti dochadzaju do skol, podla svojjich zaujmov a potrieb. Kazde chodi do skoly. Radsej o dostatok skolok nech sa postaraju s tym ich novym pravidlom, ze deti pojdu povinne do skolok vsetky.

anonym_af9c99
24. aug 2025
@lenkakravcova

@simca06022011
Znie to kus desivo

@lenkakravcova už to ministerstvo vysvetľovalo že sa spád bude prekrývať v prípade skôr ktoré sú cirkevné.
Úprimne pochybujem že vznikne špeciálne moslimská ZŠ a bude chcieť spadať pod štát ktorý ju môže a bude kontrolovať.

lenkakravcova
24. aug 2025
@anonym_af9c99

@lenkakravcova už to ministerstvo vysvetľovalo že sa spád bude prekrývať v prípade skôr ktoré sú cirkevné.
Úprimne pochybujem že vznikne špeciálne moslimská ZŠ a bude chcieť spadať pod štát ktorý ju môže a bude kontrolovať.

@anonym_af9c99 ktovie, ktovie.. v BA je to dosť možné. Sú tam tri mešity, okolo 500 muslimov minimálne. Keby sa posnazili, tak otvoria školu. Tak ako sú islamské školy vedľa neďaleko vo Viedni.

Myslím, že keď tento zákon plánovali, tak sa nad týmto nezamysleli. Bola by z toho nútená dawah.

Už len konštatovať, že
"Odpustite im, lebo nevedia čo činia" 🤣

anonym_af9c99
24. aug 2025
@lenkakravcova

@anonym_af9c99 ktovie, ktovie.. v BA je to dosť možné. Sú tam tri mešity, okolo 500 muslimov minimálne. Keby sa posnazili, tak otvoria školu. Tak ako sú islamské školy vedľa neďaleko vo Viedni.

Myslím, že keď tento zákon plánovali, tak sa nad týmto nezamysleli. Bola by z toho nútená dawah.

Už len konštatovať, že
"Odpustite im, lebo nevedia čo činia" 🤣

@lenkakravcova v prvom rade islam ako náboženstvo u nás nieje uznané ako registrovaná cirkev. A tak skoro ani nebude.Po druhé otvoriť si ZŠ nie je také jednoduché. Musíš splniť kritériá ministerstva školstva ak chces byť v sieti. Píšeš niečo čo reálne nebude. Lebo ministerstvo školstva nepridá do siete ZŠ kde sa bude vyučovať islam a všetko čo k tomu patrí. Veď na Slovensku im nepovolia ani mešitu.

lenkakravcova
24. aug 2025
@anonym_af9c99

@lenkakravcova v prvom rade islam ako náboženstvo u nás nieje uznané ako registrovaná cirkev. A tak skoro ani nebude.Po druhé otvoriť si ZŠ nie je také jednoduché. Musíš splniť kritériá ministerstva školstva ak chces byť v sieti. Píšeš niečo čo reálne nebude. Lebo ministerstvo školstva nepridá do siete ZŠ kde sa bude vyučovať islam a všetko čo k tomu patrí. Veď na Slovensku im nepovolia ani mešitu.

@anonym_af9c99 po prvé, ono to nemusí byť oficiálne islamská škola, ale môže mať tak ako iné školy špeciálny školský poriadok, a v ňom napríklad aj denné modlitby alebo štýl obliekania. 😆

Na Slovensku nepovolia mešitu a je ich tu šesť..
Ak by toto niekto chcel, tak zbierky zo zahraničia a pôjde sa na to..
Myslím, že ti, ktorí chcú aby túto novelu zrušili, to môžu použiť na svoju obranu ako argument kľudne. 🙂

bosorkabb
24. aug 2025
@lenkakravcova

@anonym_af9c99 po prvé, ono to nemusí byť oficiálne islamská škola, ale môže mať tak ako iné školy špeciálny školský poriadok, a v ňom napríklad aj denné modlitby alebo štýl obliekania. 😆

Na Slovensku nepovolia mešitu a je ich tu šesť..
Ak by toto niekto chcel, tak zbierky zo zahraničia a pôjde sa na to..
Myslím, že ti, ktorí chcú aby túto novelu zrušili, to môžu použiť na svoju obranu ako argument kľudne. 🙂

@lenkakravcova ja už som ti písala že to nebude fungovať takto ako myslíš. A tiež si nemyslím že školu kde budú vyučovať napríklad šariu povolia na našom území. Proste snívaš. Aj školský poriadok školy ak bude chcieť normatív na žiaka musí spĺňať a učiť to čo štát povoľuje. Ani cirkevné školy si nemôžu robiť čo chcú. Sú pod kontrolou štátu a štát môže zasiahnuť. Aj keď máme špeciálne zmluvy s Vatikánom. Takže pri moslimskej škole zasiahnu oveľa viac. A ver že zasiahnu veľmi rýchlo. Nezabúdaj koho máme vo vláde a kto rýchlo rastie v prieskumoch. Veď žiješ na Slovensku.

lenkakravcova
24. aug 2025
@bosorkabb

@lenkakravcova ja už som ti písala že to nebude fungovať takto ako myslíš. A tiež si nemyslím že školu kde budú vyučovať napríklad šariu povolia na našom území. Proste snívaš. Aj školský poriadok školy ak bude chcieť normatív na žiaka musí spĺňať a učiť to čo štát povoľuje. Ani cirkevné školy si nemôžu robiť čo chcú. Sú pod kontrolou štátu a štát môže zasiahnuť. Aj keď máme špeciálne zmluvy s Vatikánom. Takže pri moslimskej škole zasiahnu oveľa viac. A ver že zasiahnu veľmi rýchlo. Nezabúdaj koho máme vo vláde a kto rýchlo rastie v prieskumoch. Veď žiješ na Slovensku.

@bosorkabb dá sa zakázať spoločná modlitba? 🙂 nedá. Proste nedá. Ak by to bola proste obyčajná škola a navštevovalo by ju dajme tomu 40% muslimov, a riaditeľstvo by bolo tiež islamské, tak by tam bola minimálne miestnosť pre spoločnú modlitbu.
Už to myslím, že by niektorí nepredychali.

bosorkabb
24. aug 2025

A ja tiež neviem o žiadnej oficiálnej mešite na Slovensku. Pokiaľ viem máme len islamské modlitebne. A ak dobre viem od známych tak sa tam konajú rôzne akcie a tieto miesta sú ako miesta na modlenie. Mám v rodine moslima a dosť často tam chodia v piatok. To len mimo tému.

zuzana76
24. aug 2025
@lenkakravcova

@bosorkabb dá sa zakázať spoločná modlitba? 🙂 nedá. Proste nedá. Ak by to bola proste obyčajná škola a navštevovalo by ju dajme tomu 40% muslimov, a riaditeľstvo by bolo tiež islamské, tak by tam bola minimálne miestnosť pre spoločnú modlitbu.

@lenkakravcova ale to by sa vsetci moslimovia zo slovenska museli koncentrovat pri tej jednej skole a tu ich je malo na to. Ako chces dosiahnut take percenta?

zuzana76
24. aug 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova toez viem, ze na slovensku mame len modlitebne a nie mesity

bosorkabb
24. aug 2025
@zuzana76

@lenkakravcova ale to by sa vsetci moslimovia zo slovenska museli koncentrovat pri tej jednej skole a tu ich je malo na to. Ako chces dosiahnut take percenta?

@lenkakravcova tak ako píše
@zuzana76 museli by sa koncentrovať pri tej škole. Čo je skôr sen ako realita. Hlavne na Slovensku.Ak to ideš porovnávať s cirkevnou tak tam nejde len o modlenie. Tie školy sú vyhľadávané aj pre niečo iné.A ešte raz musí ju povoliť ministerstvo školstva a zaradiť do siete škôl. Moc jednoducho si to predstavuješ. To nejde tak že 5000 moslimov ju chce. Podotýkam že tých moslimov je v rámci celého Slovenska . V BA okolo 2500. Koľko s nich má deti a koľko ich býva v jednom spádovom obvode? Už chápeš?

zuzana76
24. aug 2025
@bosorkabb

@zuzana76 museli by sa koncentrovať pri tej škole. Čo je skôr sen ako realita. Hlavne na Slovensku.Ak to ideš porovnávať s cirkevnou tak tam nejde len o modlenie. Tie školy sú vyhľadávané aj pre niečo iné.A ešte raz musí ju povoliť ministerstvo školstva a zaradiť do siete škôl. Moc jednoducho si to predstavuješ. To nejde tak že 5000 moslimov ju chce. Podotýkam že tých moslimov je v rámci celého Slovenska . V BA okolo 2500. Koľko s nich má deti a koľko ich býva v jednom spádovom obvode? Už chápeš?

@bosorkabb presne tak a navyse pokial nie je cirkev uznana, tak smola, nemoze ziskat dotacie a ani povolenie na otvorenie skoly. A cirkev moze byt uznana az pri pocte 20 000 clenov, v roku 2021 ich bolo 3800, v sucasnosti sa odhaduje pocet moslimov na 5000 aj to spolu so vsetkymi co tu pracuju.

zuzana76
24. aug 2025

A dalsia vec, ziaden krestan ci ateista by dieta do moslimskej skoly nedal, ateista da dieta do katolickej skoly ale do islamskej nie. Cize ta skola by bola odkazana len na deti moslimov a nemala by potrebny pocet na otvorenie, musela by mat vynimku.

catherinah
25. aug 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova moslimska skola ma este moznost NEBYŤ verejny poskytovatel a doatane 80% normativu namiesto doterajsich 100%. Tie skoly bez skolneho nepreziju.

lenkakravcova
25. aug 2025
@zuzana76

@bosorkabb presne tak a navyse pokial nie je cirkev uznana, tak smola, nemoze ziskat dotacie a ani povolenie na otvorenie skoly. A cirkev moze byt uznana az pri pocte 20 000 clenov, v roku 2021 ich bolo 3800, v sucasnosti sa odhaduje pocet moslimov na 5000 aj to spolu so vsetkymi co tu pracuju.

@zuzana76 s tou cirkvou je to odveci. Lebo na Slovensku sú registrované cirkvi aj pod 400 členov. Proste to urobili naschvál, aby sa islam neregistroval.
Aj keď, takto aspoň nikto nekontroluje ako to tu funguje. 🙂 všetko má svoje plusy aj mínusy.

lenkakravcova
25. aug 2025
@bosorkabb

@bosorkabb vezmi si ale žeby toto urobili v Petržalke dajme tomu Židia alebo Katolíci alebo Protestanti nemusíme riešiť len teoreticky islamskú školu, ale všetky tie ostatne. A aj spomínané bilingválne školy - ak budú chcieť 100% príspevkov od štátu..
Neviem no, myslím, že ťa novela zákona nie je práve najšťastnejšia.

bosorkabb
25. aug 2025
@lenkakravcova

@bosorkabb vezmi si ale žeby toto urobili v Petržalke dajme tomu Židia alebo Katolíci alebo Protestanti nemusíme riešiť len teoreticky islamskú školu, ale všetky tie ostatne. A aj spomínané bilingválne školy - ak budú chcieť 100% príspevkov od štátu..
Neviem no, myslím, že ťa novela zákona nie je práve najšťastnejšia.

@lenkakravcova stále nechápeš že spady sa budú prekrývať a za ďalšie vždy rozhoduje rodič kam dieťa prihlási.
Tento zákon má oveľa horšie veci v sebe ako to čo spomínaš.
Inak v zahraničí je bežné že sa ľudia sťahujú tam kde sú lepšie školy aby žili deti v určitom obvode. A je tiež bežné že súkromné školy nemajú dotácie od štátu. Nie je to žiadna novinka.

lenkakravcova
25. aug 2025
@bosorkabb

@lenkakravcova stále nechápeš že spady sa budú prekrývať a za ďalšie vždy rozhoduje rodič kam dieťa prihlási.
Tento zákon má oveľa horšie veci v sebe ako to čo spomínaš.
Inak v zahraničí je bežné že sa ľudia sťahujú tam kde sú lepšie školy aby žili deti v určitom obvode. A je tiež bežné že súkromné školy nemajú dotácie od štátu. Nie je to žiadna novinka.

@bosorkabb
Chápem že sa prekrývajú, ale tie percenta z iného spádu nebudú musieť stačiť. No uvidíme ako to bude v prsxi. Som celkom zvedavá. Chcem dať všetky deti do tej školy kde je teraz prvé dieťa. Snáď to pôjde.

A v zahraničí veľa veci funguje inak. Len dotácie do poľnohospodárstva sú trojnasobne v Nemecku, dvojnasobne v Polsku.. Neporovnávala by som to. Sú tu iné podmienky a v tých našich to kopu škôl môže ohroziť.

bosorkabb
25. aug 2025
@lenkakravcova

@bosorkabb
Chápem že sa prekrývajú, ale tie percenta z iného spádu nebudú musieť stačiť. No uvidíme ako to bude v prsxi. Som celkom zvedavá. Chcem dať všetky deti do tej školy kde je teraz prvé dieťa. Snáď to pôjde.

A v zahraničí veľa veci funguje inak. Len dotácie do poľnohospodárstva sú trojnasobne v Nemecku, dvojnasobne v Polsku.. Neporovnávala by som to. Sú tu iné podmienky a v tých našich to kopu škôl môže ohroziť.

@lenkakravcova u nás si s toho veľa súkromných škôl urobilo biznis. Vyberú sa najlepšie deti ( viem ako sa vyberajú aj rodičia filtrujú) zoberú sa peniaze od štátu, peniaze od rodičov a ideš. Sám sebe prenajmem budovu a ešte dokážem riešiť granty.
Tvrdil že to robia pre modré oči a ušľachtilý cieľ je blbosť. Stačí si pozrieť hodnotenie a grafy útvaru hodnota za peniaze.
Cirkevné to majú trochu inak.