icon

“Povinnost” kupovat v škole časopis

6. sep 2022

Ahoj, rada by som sa spytala na zaklade coho nuti skola rodicov, aby kupovali pre deti konkretny casopis. Minuly rok sme tiez jeden povinne vsetci museli odoberat a bola v tom kopa hluposti, detom sme doma potom vysvetlovali, ze je to kopa nezmyslov. Preco musime kupovat nieco take, sme uz vysvetlit nedokazali. Deti maju samozrejme nakupene vsetky skolske potreby, knihy, pracovne zosity a ine veci, ale nechceme viac podporovat tieto casopisy. Na zaklade coho teda skola urcuje, ci vobec maju rodicia kupovat nejaky casopis a na zaklade akeho predpisu si to chcu vymoct a prezentuju to ako povinnost?

autor
7. sep 2022

@belllinka moje deti nosia toaletak, mydlo, papier na kopirovanie a podobne veci medzi prvymi, vsetko im kupujem pred zaciatkom skolskeho roka. A kupujem viac ako rodicia, ktorym deti navstevuju aj druzinu. Takze o tom, kolko platim a davam do skoly, nic nevies.

kaktusik007
7. sep 2022

ale ved clanok o tom ze pani isla na nakup a nechala zapnuty plynovy sporak je super --- tam mas krasne moznost vysvetlit ze kurnik, takto sa to nerobi, lebo sa moze toto a toto stat..... a prave paradne na tom je, ze tvoje deti si to ze toto sa predsa nerobi VSIMLI !!!! cize rozumeju tomu co citaju... Vies kolko deti sice cita, ale to, o com citaju, im nedocvakne???

moonlight1210
7. sep 2022

@gabriela2952 tak matku typu, ze ona doma s detmi ulohy robit nebude, lebo ona nie je na to, aby suplovala skolu a potrebuje si oddychnut a nema nervy sediet s dietatom nad ulohami, sme osobne zazili v prvom rocniku ZS.
Je to sice uz extrem, ale dodnes sa nad nou smejeme.

My sme chodili domov s ulohou az dvoma z kazdeho predmetu (okrem vytvarky a telesnej). Kazdy den. Aby sme precvicovali aj doma.
A na prazdniny nam nalozili raz tolko, aby sme nevysli z cviku.
Boli sme happy, ked sme z nejakeho predmetu nedostali ulohu.

Bol to uplne normalny stav. Ucit sa, ucit sa, ucit sa.

Dostavate tych uloh teraz este viac?

savmebej
7. sep 2022

nemusis kupovat ziaden casopis.... podla mna, kazdy zdravo rozmyslajuci clovek vidi, ze aj tie ucebnice su cista katastrofa a to ako skola a stat prenasa finacne zatazenie na rodica je otras, chyba je, ze s tym rodicia suhlasia

veverka84
7. sep 2022

nasi odoberali maxika a teda aj ho skoro cely urobili vzdy na hodinach citania ale syn napr ked chodil na zakladku ucitelka z anj casopis Hello - prvy rok nevedeli sme do coho ideme tak sme mu to normal zaplatili prekvapenie prislo ked piatakom dala cely vypracovat a prekladat texty na jesenne prazdniny ktore su tusim 4 dni.vtedy ma to tak nasralo a teda nielen mna lebo piatak to nemal sancu sam a nie kazdy rodic vie pomoct a navyse preco by mal ?ked chcu nieco navyse nech to robia v skole.dalsi rok som to jednoducho nezaplatila a ucitelka ho synovi predplatila za svoje 😂 a dalsi rok uz o Hello ani zmienka takze asi sa treba len vzopriet...

gabriela2952
7. sep 2022

@moonlight1210 ja nemám nič proti tomu aby sa deti učili aj doma to je samozrejme. Tak isto súhlasím aj stým ze majú dostať domácu úlohu 🙂 ale to aby za domácu úlohu dostali dve strany z pracovného zošita mi príde dosť ved predsa si dieťa musí od učenia aj trochu vydýchnuť a nie ze príde zo školy a do večera musí sedieť nad úlohami. Zas odtiaľ potiaľ.
A myslím ze je pravda ze rodič nieje od toho aby učil deti to co ich ma naučiť v škole učiteľ 🙂, ma im dat také domáce úlohy, ktoré im najskôr poriadne vysvetlil, naučil aby si ich zvládli spraviť samé.. Pretože od toho je ich domáca úloha aby sa s nimi potrápili samé a nie aby to robili ta nich rodičia 🙂

venusa85
7. sep 2022

Akože s tým tusom....vsak ten sa používal aj pred 30 rokmi na výtvarnej. Pamätám si, ako sme navoskovali výkres, natreli tusom a potom sme vyskrabavali obrázky na tom vykrese. Dokonca ako prváci sme používali pera co sa plnili atramentom/bombickami. A žijeme my, aj naši rodicia. Nepindali.
Inak, fľaky zostávajú aj po vodovych farbách, mojej skolkarke fľak zostal na tričku 🤷

belllinka
7. sep 2022

@akvi odfot sem konkretne co je podla teba v tych cadopisoch take hrozne

lucinka33
7. sep 2022

Časopisy boli súčasťou školy už pred 30 rokmi. Vždy sme sa na ne tešili. Mali sme super učiteľky a pracovali sme s nimi. Nie každý ich mal, nikdy nebol problém požičať. Obsah celého časopisu nebol vždy podľa chuti, ale vždy som si niečo našla čo ma zaujalo.
Detské časopisy často zostavujú odborný redaktori, ktorí smerujú články, úlohy... aj výchovne. Nedá sa ho koncipovať jednosmerne. Niekoho zaujíma to, niekoho to.
Na začiatku šk. roka na prvom rodičovskom padli vždy návrhy a rodičia to odsúhlasovali. Nikdy nebol nátlak. Ak učiteľka povedala, budeme s ním pracovať, nemala som problém ho objednať. 9,90 eur/Fifik (tuším najlacnejší).

Ak sa Vám nepáči konkrétna časť v časopise, vždy je možnosť napísať do redakcie a pýtať sa...

akvi
7. sep 2022

@belllinka jzs, tu ide o princip, nie o vytahovanie konkretnych veci. Tak, ako nepozeram TV, lebo ziadnu nemam, tak si nekupujem casopisy. Mam na to asi nejaky dovod a nemusim hadam konkretizovat, ze ktora propaganda mi je proti srsti a ktore podprahove debiliny nepotrebujem decku strkat pod nos.

ibrunova
7. sep 2022

časopisy sa brali ako spestrenie práce, do škôl chodia rôzne ponuky, učiteľky vybrali z toho niečo. Deti s tým vždy radi robili, ja som kedysi učila anglinu a kupovali si Hello, aj ja ako učiteľka som si ho musela kúpiť a vždy boli radi, keď sme s ním robili, boli tam aktuálne témy, ročné obdobia apod, čo sa nám hodilo do slovnej zásoby. Ak sa ti konkrétny časopis nepáči, skús navrhnúť učiteľke nejaký iný, Ide aj o budovanie vzťahu k čítaniu, to, že niekto si vyhodnotí, že my časopisy nekupujeme, sú to blbosti, aj takých sme mali, donútiť nemôžu nikoho, ale v konečnom dôsledku je škodné to dieťa.

autor
7. sep 2022

@kaktusik007 moje deti citaju vela, textom rozumeju a aktivne s nami rozoberaju, co citali. Clanok o ktorom hovorim nebol zamerany na plyn, na bezpecnost prace, jednoducho to v nom bolo ako cosi normalne, primarne rozoberal uplne inu vec, no toto okamzite zaujalo nase deti a nasledne aj nas, ked nam to deti potom doma citali. Keby sme sa do toho neobuli my, ucitelka by to ani nerozoberala. Samozrejme deti prisli potom za ucitelkou na dalsej hodine a nahlas povedali, co bolo v clanku zle a nasledne vysvetlila ucitelka celej triede. Otazka je, ci musim ja ako rodic platit taky casopis, ktory musime doma filtrovat - po tomto clanku uz filtrovala aj ucitelka. Neviem, co je obsahom dalsich. Vyssiu uroven ale necakam. Dakujem vsak za odpovede, podstatnu odpoved sem uviedla ucitelka. Teda ze taka povinnost neexistuje a skola to ziadat nemoze. Tym povazujem moju otazku za zodpovedanu.

akvi
7. sep 2022

@lucinka33 pred 30 rokmi boli sucatou aj ine blbosti, ako casopisy, to akoze teraz mame v nich pokracovat, lebo "sa to tak predsa vzdy robilo" ? Kto chce, nech si kupi aj 10 casopisov, kto nechce, tak hadam sa tak moze tiez rozhodnut. Ucitel nemoze vyzadovat po rodicoch kazdu blbost, ktora mu napadne a este tym podmienovat vyucovanie.

simca06022011
7. sep 2022

maxik, fifik a podobne casopisy sa kupuju aj u nas, citali z toho a robili veci na hodinach, myslim ze pre spestrenie. Nevidim v tom ja zaidnu dramu, je to mozno 10EUR na rok... strasna katastrofa naozaj. A zase nejake extra nezmysly si nepamatam, ze by tam boli.
Okrem ineho to vedie deti k citaniu... su take co za rok neprecitaju ani jedinu knihu, tak ako ich rodicia.
Kde sa mi to uz zda nezmysel su starsie rocniky... napr. dcera kupuje nejaky na anglictinu aj tera na druhom stupni.. v 4 rocniku tiez mali nejaky casak ten slovensky.. ani to neotvorili asi v skole, lebo maju dve sady ucebnic a pracakov, kedy by to stihali :D

lucinka33
7. sep 2022

@akvi čítaj s porozumením. Téma bol "časopis", takže iné blbosti neriešim. Ani to, že niekto má niekoho nútiť.

zuzana76
7. sep 2022

kedysi sa bezne s tusom pracovalo, toto uz co su za vymysly, aby sa ucitel bal povedat, co sa bude pouzivat na hodine a ze sa dieta zaspini, kedy sa ma dieta naucit pracovat s pomockami? so zaspinenim treba ratat, deti nemaju do skoly chodit ako na modnu prehliadku

akvi
7. sep 2022

@lucinka33 argumentujes, ze sa nieco robilo aj pred 30 rokmi. Snazim sa ti ukazat, ze je to slaby a irelevantny argument.

simca06022011
7. sep 2022

inak beriem spat, tie chyby a somariny, spomenula som si ze raz tam boli aj huby/rastliny zle pomenovane/opisane. "Novinarcina" nenarocna... uz nerataju s tym ze infosky mame z kadejakych zdrojov a hluposti im nik uz neveri.
V kazdom pripade, bude rodicovkse, mozes to tam riesit aj s inymi rodicmi.

zuzana76
7. sep 2022

@akvi ale napr tus, je bezny na hodine vytvarnej vychovy, su techniky, ktore bez neho neurobis, tak potom nech si deticky len kreslia pastelkami a sa cudujeme, ze teraz nepoznaju deti nic a nemaju vseobecny prehlad

zuzana76
7. sep 2022

nemusis platit casopis, nech da ucitelka anketu, kto to chce a podla toho sa rozhodne, mensina sa prisposobi

akvi
7. sep 2022

@zuzana76 tus je ina tema, vlastne dve temy, jedna suvisi - ano, je to tiez pomocka navyse, ktoru skola nemoze pozadovat automaticky. A druha tema je zaspinenie veci. K tomu sa teraz vyjadrovat nejdem, lebo to je irelevantne..

zuzana76
7. sep 2022

jaj ludia, pockajte, pride cas, ked nebude mat kto robit ucitela, potom budete vdacni aj za tus a casopisy

akvi
7. sep 2022

@zuzana76 tesim sa na ten cas, ked konecne vsetci pochopia, ze dnesny koncept skoly patri do storocia pary. Ale kym bude dost rodicov a dost ucitelov, ktori budu do systemu vstupovat, tak sa nepohneme.

lenkakravcova
7. sep 2022

Autorka, ja sa ti fakt čudujem.
Miesto toho, aby si kládla vzdelanie svojich detí na 1.priečku (lebo to bude to, čo ich bude živiť a budú mať lepšie podmienky než ty, keď im to bude myslieť), pozeráš len na peniaze.
Tvoje deti nenavstevuju asi ani žiadne krúžky alebo hudobnú, výtvarnú, balet, za ktoré sa platí, že?

lucinka33
7. sep 2022

@akvi aj sa chodilo do školy, aj sa pracovalo s tušom... Ak nechceš pochopiť, nepochopíš...

zuzana76
7. sep 2022

@akvi a ja sa tesim na ten cas, ked ludia pochopia, ze druhych si treba vazit, lekarov, ucitelov, bez nich sa nepohneme, ale co clovek cita, neustale kritizovanie, pritom lekari a ucitelia robia nozstvo veci, ktore nikto nevidi

akvi
7. sep 2022

@lucinka33 ano, ale ten tus bol napr. za mojich cias dodany skolou a bezplatne..

gabriela2952
7. sep 2022

@lenkakravcova to ze sa autorke nepáči nejaký časopis, neznamena ze na vzdelanie svojich detí,, kašle,,
A to že vy by ste kúpili každú hlúposť co chce učiteľka je vaša hlúposť 😉 V ŠKOLE SA MAJU DETI UČIŤ Z UČEBNÍC, KED BUDE RODIČ CHCIEŤ KÚPI DIEŤAŤU ČASOPIS NA DOMA.
Vy si v práci predplacate časopisy? Na spestrenie práce?

zuzana76
7. sep 2022

ci ako , ked sa dieta zaspiní v lesnej skolke popri " sprievodcovi" , tak je to ok, ale ked v statnej skole, tak ucitelka je ta mrcha

merrysa
7. sep 2022

@veverka84 hanba by ma fackovala, keby učiteľka musela mojmu decku platit casopis zo svojho. A niekto sa tym este chváli 🤦‍♀️ dufam ze si na seba hrda