Práca v špeciálnej škole verzus klasická škola
Ahojte, aktuálne pracujem v špeciálnej základnej škole ako vychovávateľka. Hľadajú v rovnakom meste aj vychovávateľku do klasickej základnej školy. Uvažujem poslať životopis. Úprimne som veľmi vyčerpaná a viem, že celkovo práca s deťmi je náročná ale možno v klasickej základnej škole by bola situácia o niečo lepšia, nebola by som každý boží deň psychicky i fyzicky totálne vyšťavená. Pracujem s mentálnym aj telesným postihnutím, väčšina detí je neverbál, porucha správania, hyperaktivita, autizmus, adhd, atď. Je to fyzicky i psychicky veľmi náročné a tento rok začínam vysokú školu externe, potrebovala by som viac energie na učenie ale takto neviem ako to zvládnem.
Aký máte názor, skúsili by ste klasickú ZŠ alebo nech nečakám zázraky a nebolo by to o moc lepšie?
@chrobak7 ano, ja si napriklad myslim ze praca so zdravymi detmi je jednoduchsia. Napriek tomu ze tiez tam budu nevychovanci, ADHD, rozni rodicia, atd.
Ci azda chces porovnavat zdrave dieta s dietatom s mentalnym a telesnym postihnutim? Odvazne.
Autorka - urcite by som si poslala zivotopis. Za skusku pripadne pohovor nic nedas. A potom uvidis, ako sa veci vyvinu.
Urcite vyskusaj. Adi ich bude v skupine viac, ale je ina praca s normo detmi.
Určite bude jednoduchšia.
urcite jednoduchsia skus to
Jasne že je jednoduchšia. Hlavne si vybuduj rešpekt a nebudú papulovať. na 1-4 ešte nie sú puberťáci
Určite to bude jednoduchšie. Ja mám spolužiačku z VŠ, ktorá učila na špeciálnej škole, potom na normálnej a teraz robí "len" vychovavatelku na klasickej ZŠ a povedala, že je to prechádzka ružovou záhradou oproti všetkému tomu predtým a že už nechce ani učiť, že je to proste úplne o inom robiť vychovávateľku, že si v živote v práci tak neoddychla 🙂 A to ona to určite nefláka, len proste si užíva normodeti a to, že gro času robí s deťmi to, čo tie deti baví.
Áno, pošli
To ani , že je tá práca jednoduchšia, ale tá práca s postihnutými deťmi je taká dá sa povedať smutnejšia, ťaživá. Poznala som jednu učiteľku, čo mala aj vzdelanie učiť takéto deti a ona to tak prežívala, že po niekoľkých rokoch tiež radšej prešla do riadnej ZŠ.
No aj na ZŠ sa teraz nájdu rôzne deti, mnohé majú rôzne poruchy, ADHD a podobné. A bude ich tam oveľa viac v skupine, napríklad u nás je v družine cez 50 deti a 2 vychovávateľky. Keď tam prídem niekedy, tak je tam taký hluk, že mi ide hlava rozskocit. Ale určite to bude menej náročné ako v špeciálnej škole.
ak porovnavat starostlivost o deti ZS je menej narocnejsia ale mas viac deti v triede su samostatnejsie takze ak ta vycerpalo prave toto zmen, ak je to celkovo vychova ako taka tak je jedno kde si ☹
No rozdiel je v Tom že na szs máš v družine ( kde ako) napr u nás autici sú zvlášť a sú len 6 ti a aj to dvaja chodia domov po hodinke. Bola som tam má praxi a taký kľud tam bol práveže, ale jasné záleží od detí. V inej skupine je ich napr 9 a sú o dosť akčnejší, ale majú vychošku ktorá že sama adhd 😂 a tá ich ničí. V klasickej ZŠ ich je 3x viac. A hlavne k práci s deťmi so špeciálnymi potrebami treba mať vzťah. Nedá to každý
@hatsepset si mi pripomenula, ako sme boli na praxi v škole pre hluchonemých. Jeden by si myslel, že tam musí byť úžasné ticho. Opak je pravdou. V triedach síce max 6 detí, ale hluk robili za desiatich, pretože oni sa učili rozprávať a keďže nepočuli, tak nekontrolovali intenzitu hlasu a ja som po pár hodinách odchadzala ohučaná a totálna vyčerpaná 😅
Bude to iné, možno to budeš vnímať ako ľahšie. Detí bude však viac, mnoho z nich dosť nevychovanych a rodičia sú obvykle tiež horší na bežnej škole. Tiež sa neyhnes ADHD, ja som mala aj aspergera - ale chlapec bol super, no a mala dom aj veľmi náročného autistu, vtedy bez dg-samozrejme bez asistencie. Lebo rodina odmietala. A to bez asistencie. Každopádne to skús, hlavne ak si z práce v špeciálnej vyhorena. Len si to nerob úplne ružové.
vsetko ma svoje pre a proti, ja by som v SKD robit nemohla a s postihnutymi detmi tiez nie, a to studujem specku. Zaklad je poznat svoje moznosti a limity.
k normo detom - fakt je ich vela, ktore slovo NIE pocuju prvy krat prave az v prvom rocniku v SKD.....

Na klasickej ZŠ budeš ešte viac vynervovaná a vyčerpaná. Myslíš, že práca so zdravými deťmi je jednoduchšia?