Pravidlá v škôlke pri vstupe do tried a jedálne

xlucia
29. jún 2011

prosim vas, ako je to vo vasej skolke v priapade vstupu do tried do spalni a do jedalne?
v synovej skolke su v satni navleky, ktore si davame na topanky. ale uz sa mi viac krat stalo, ze ked som prisla pre syna poobede, alebo ho rano doviedla, tak som niekedy potrebovala povedat nieco ucitelke, a vstupila som do triedy. viac krat mi ucitelky veeeelmi podrazdene povedali ze nesmiem vstupit do triedy. neskutocne ma to vytaca. ved mam ciste navleky, tak kde je problem. existuje na toto nejaky predpis, ktory toto obmedzuje.
a tiez existuje vseobecny zakaz, ze rodic nesmie vstupit do spalne??? maly si zabudol pyzamo, bolo ho treba oprat a kym sa on obliekal, tak som pre neho isla. ucitelke som povedala, za idem len po zabudnute pyzamo. ten agresivny ton co mala v hlase.... no ako keby som isla kradnut. postele maju v tej istej miestonosti co sa hraju, tak na mna videla.
celkovo tomuto nerozumiem, ved dokonca aj statnice su verejne, ale v skolke maju take vyhrady na take hovadiny, s prepacenim, ze uz zacinam mat toho dost. buzeracia jedna radost.

syslica
29. jún 2011

@xlucia Nerozumiem správaniu vašich učiteliek 😨 V našej škôlke máme tiež návleky, jedáleň je doslova v strede škôlky, takže takmer každý rodič, ktorý si príde pre dieťa (pokiaľ nemá triedu na poschodí) cez ňu prejde. K vstupu do tried (sú zároveň spálňami, majú stohovateľné lehátka) tiež zatiaľ nikto nemal pripomienky. A to musím podotknúť, že návleky majú v MŠ len pre dospelých, keď prídu mladší behajúci súrodenci, behajú po škôlke aj triedach normálne obutí... len ja nosím malému syslíkovi z úcty k práci upratovačky papučky... keď nezabudnem.

sue
29. jún 2011

Hmm... ja by som v takejtto škôlke nemohla mať dieťa, ale stretla som sa už niekoľkokrát s tým, že rodičia a učiteľky nie sú partnermi... a nerozumiem tomu... to ako sa potom môžu dohodnúť na výchove dieťaťa?

U nás normálne do triedy nechodím, Macka si prevezmem "medzi dverami" ale ešte sa mi nestalo, že by ma niekto z triedy vyhodil, alebo že by zazeral alebo mal agresívny tón 😖

xlucia
autor
29. jún 2011

@syslica ja ak mam so sebou mladsieho, tak davam bezne navleky aj jemu, tiez si nerobim z upratovacky dobry den. ale dnes ma to uz fakt nastvalo. tam nesmiem, hentam nesmiem, za chvilku budem prosit,ci vobec mozem vojst do budovy

gretkab
29. jún 2011

V nasej skolke mozem vsade aj ja, aj mladsia dcerka. Ju bud vyzuvam (alebo ked sme sa sli rano s nou na chvilku pohrat, tak som jej vzala aj prezuvky), pre dospelakov su tam aj navleky, aj papuce, alebo idem bosa. Mne bezne maleho vozia do skolky aj zo skolky skolkarskym autickom, ale ked pre neho pridem alebo ho priveziem, nie je ziadny problem ist sa pozriet kdekolvek - aj keby som si len skolku chcela poprezerat bez konkretneho ciela 😉.
Takze mne ten pristup vasich uciteliek pride prinajmensom divny.

benne
29. jún 2011

v našej škôlke sa do tried tiež nechodí.. po pyžamko si idú deti samé (ak sa zabudne) inak už čaká nachystané v skrinke. Nás ale učitelky na začiatku roka s týmto oboznámili, teda zástupkyna nás veľmi milo upozornila, že je dobré nechať toto "územie" deťom, zbytočne nepredlžovať čas rozlúčky.. na druhej strane, nemala som zatiaľ dôvod toto nerešpektovať, kedže ak som niečo potrebovala riešiť, každá učiteľka veľmi ochotne podišla k dverám, dokonca vyšla na chodbu a tam to so mnou predebatovala - to mi vyhovovalo, lebo som nechcela pred dcérou, ktorá zatiaľ brala to pyžamko 😉

titkovamiriam
29. jún 2011

U nas sa môže tiež chodiť do tried,len som to nikdy okrem skôlkarskych akcii nevyužila-marek sa prezlecie a do triedy ide už prezutý sám.Spalnu maju za triedou tam nevidim ani dovod chodit ,pyžamka maju v piatok v skrinke.Tam kde papaju sa da pozrieť tiež nevdidim dovod tam chodiť.Najlepsie je ked su vonku a ideme domov coby dup 😉 .Rada si v skolke pozriem nastenky,obedový lístok a akcie čo sa chystaju-to všetko maju na chodbe.

lula26
1. júl 2011

u nás učiteľka na požiadanie pyžamká donesie, nemáme dôvod behať do spálne, ani po triede. Myslím, že ani na iných pracoviskách vo všeobecnosti sa nebehá po pracovnom priestore, len po tých, ktoré sú na to určené. Neviem si predstaviť, aby rodičia 20 - 25 detí v triede sa voľne pohybovali po MŠ - aj keď v návlekoch.

maminka11
1. júl 2011

u nás v škôlke vstup do tried nie je zakázany, vždy na začiatku škol. roka keď je rodič. stretnutie, tak sa môžeme isť pozrieť do hociktorej časti triedy - detské toalety, umyváreň, spálňa, pri triede su kumbálky na pomôcky - staršie deti tam majú v triedach vytvorené divadielka- všetko si pozrieme, potom máme konzultácie, besiedky, spoločné tvorivé dielne rodičia a deti, vtedy tiež ideme do tried, keď sa vyberá na saunu, divadlo, koncert, a pod. tak tiež ideme do triedy - podpisujeme odovzdanie E. Pyžamká si dávajú deti v piatok do skrinky.
Keď potrebujem pani učiteľke niečo povedať, tak zo zásady sa jej spýtam (s úsmevom), či nebudem rušiť pri práci s deťmi a možem sa niečo spytať, povedať a až tak vsúpim do triedy. Súhlasím s lulou26, že nie je vhodné a hlavne je veľmi rušivé, aby ktorýkoľvek rodič sa promenádoval po triede kedy chce - deti majú program, aktivity ale aj voľné hry.
Na záver, predstav si, keď prší, sneží - hoci aj v návlekoch nech prejde po koberci 20 rodičov ☹, koberec zdevastovaný a deti sa na ňom hrajú. Možno troška nadhľadu a rešpektovanie pravidiel. Mňa veľmi vytáčajú rodičia, ktorí si zo zásady nedávajú návleky s vyjdarením - že majú upratovačku, nech upratuje 😠 . Vtedy rodičovi poviem, že tu nejde o upratovačku, ale o prostredie pre deti a váženie si práce druhého, však aj jeho dieťa chodí po koberci štvrnožky, hrá sa s autíčkami, či skladá si na koberci. Nepoúčam, iba konštatujem 🙂, že pohľad na vstup môže byť rôzny. Prajem všetkým maminkám škôlkárov krásne slnečné, usmiate a štastné leto so svojimi najmilšími.
PS. U nás sa dá dohodnúť, kedy môžeme napr. sa hrať s deťmi, prípadne skupinke detí prečítať rozprávku a pod. Tieto pravidlá si dohodneme na prvom rodič. stretnutí.

mamabiba
1. júl 2011

@xlucia myslím, že je normálne, že škôlka má svoje vyhradené priestory, kam by rodič ani s návlekami nemal chodiť. Však aj u Vás doma je to tak. Návštevy ti nechodia po spálni, pokiaľ ich tam sama nezavoláš. Keď ideš na úrady, tiež tam nepobehuješ, kde sa ti zachce. U nás v škôlke bolo normálne, že iba na chodbe a v návlekoch, poprípade vyzutí. Okrem akcií, kedy sa do tried chodilo. A ako píšeš, stáva sa ti to asi dosť často, že sa vyskytneš v priestore, ktorý nieje pre teba určený. Myslím si, že aj tomu zodpovedá správanie učiteliek. Nestačí, že deti musia dennodenne upozorňovať na to, čo môžu a nemôžu, ale ak musia stále upozorňovať aj rodičov, tak sa im nečudujem, že po určitom čase sú aj podráždené. Skús sa prispôsobiť pravidlám škôlky. Uvidíš bude lepšie.

bets
1. júl 2011

ja sama od seba nevstupujem do triedy, jedalne, spalne, umyvarne aj ked mam navleky. nikto nas sice neupozornoval, ale nevidim, ze by to robili ini rodicia. ked rodic pride pre dieta, stoji pri dverach na dieta, pripadne ked dieta este upratuje, pocka v satni. ked si dieta nieco zabudne, dieta si pre to ide same.
ked nieco potrebuje ucitelka riesit s rodicom, pride za rodicom do satne, pripadne vyzve rodica, aby vstupil do triedy.
mne sa to zda takto normalne, respektujem akesi intimne prostredie (neviem ako to presne nazvat) skolkarov, rovnako ako ja pozadujem, aby ludia v mojom dome bez vyzvania nevstupovali do mojich intimnych zon..

druha vec je, ked sa ucitelka arogantne sprava, ci zhukne na rodica agresivnym tonom, aj taketo veci sa daju riesit slusnym upozornenim a vysvetlenim.

xlucia
autor
4. júl 2011

@mamabiba kedze u nas v skolke je dovolene do triedy chodit, nevidim dovod, preco by som tam ist nemala, len preto, ze sa to ucitelke nepaci. nebudem stat pri dverach a vykrikovat na nu. a do satne za mnou ucitelka prist nemoze, lebo satnu maju dole a triedu na poschodi, takze by zvysok deti ostal sam, bez dozoru

neivem ktora mamina to tu pisala, ale s nijakou intimninou zonou nesuhlasim. chcem vediet co a ako sa deje, a kvoli synovemu zdravotnemu stavu potrebujem s ucitelkou castou rozpravat. synova triedna to plne respektuje, problem s tym mali ine ucitelky.
@lula26 to nie je o volnom pohybe po skolke, je to o tom ze v triede byva casto taky obrovsky krik, ze ucitelka nepocuje co jej hovorim, a casto sa sama ani od stola nedvihne, tak idem ja za nou. je jedno kolko tam je rodicov, volakedy byvalo v triedach viac deti a zlvadali to. teraz je vsetko pomaly tajne. rodic nic nemoze, nikam nesmie ist, ziadne poziadavky, hlavne ale aby nacas platil a nic nechcel.

ja ked som sa na konci roka pytala ucitelky, aby mi zhodnotila ako sa syn zmenil, zlepsil v niektorych cinnostiach, tak nechapala , ze takyto zaujem nema ziaden rodic. nuz ja ho mam...

karmen118
26. jan 2023

V našej škôlke môže rodič len do šatne, umyvárky spojenou s wc a po dvere triedy, nemôžeme chodiť do herne a po triedach ako sa nám zachce. Iba počas otvorených dní - to býva pred začatím školského roka a potom ak by bola nejaká akcia, kde môžu prísť aj rodičia. Ak si dieťa niečo zabudne ide si po to samé, alebo poprosím učiteľku a nemá problém ísť po to. Ale keď príde rodič po dieťa, tak jedna učiteľka ide vždy s dieťaťom, ak sa stíha porozpráva sa s rodičom, čo dnes robili ako sa dieťa malo atď. + v šatni majú výstavku a tam si dávajú práce, čo spravili počas dňa.