icon

Prečo robíte domáce úlohy za deti?

wewerka01
18. jan 2022

Aktuálne mi mozog zastal, že matky tu na koniku riešia domáce úlohy detí 🙏 chápem určite matematiku, niečo vysvetliť ale celé úlohy? Zbláznili ste sa? Decko to vedieť nebude, učiteľ si pomyslí že výborne zvládnuté učivo. My pri korone mali matematiku pre 1.ročník. Čo sme nevedeli to sme vynechali 🙏🙏🙏 a je to tak vždy čo sa nevie sa nejak dovysvetli ale robiť robotu detí?
A čo keby zavolali spoluziakom a urobili úlohu spolu? To za slovenské deti robia úlohy rodičia? A potom ze sedia na hrách, a nič ine ich nebaví.
Fakt budete deťom na výške za zadkom? Nechajte deti byť zodpovedné.

anaj_janka
18. jan 2022

inak toto som prave teraz nahodou nasla, hodnotenie

lucik90
18. jan 2022

@wewerka01 nemám nič proti tomu, keď rodičia pomôžu deťom s úlohami, s ktorými majú problém. Ale! Jednoznačne nie je dobré dieťaťu hneď predložiť správne riešenie, ale treba ho na to správne riešenie naviesť! Aby tomu dieťa aj porozumelo.

xckaret
18. jan 2022

@wewerka01 pocas distancneho dcere neodoslalo DU. Poslala ju dodatocne, aj tak dostala 5. Nezmazala jej ju. Je to ok? A cela trieda tuto ucitelku nenavidi.

xckaret
18. jan 2022

@mamina0078 a ako sa da naucit napr. Pisanie slohovej prace so vsetkymi umeleckymi prostriedkami, ak dieta nema na to nadanie?

sidicek
18. jan 2022

@wewerka01 tak ale, asi si si ešte nevšimla, ze toto fórum nie je menza klub. Ved tie mamičky majú niekedy problém s úlohou z 1.rocnika. Jasne, že sa tu pýtajú na cele riešenie(hlavne matika) a to potom posunu dieťaťu, keď tomu absolútne nerozumeju, ani s postupom to proste nechápu. A druhá strana je zas veľmi prísne hodnotenie na našich školách alebo nezmyselné ulohyNaši napr. na Angl. Stále vyfarbovali na DÚ. Niekedy som mu aj pomohla, lebo to bola strata času, to predsa robia skolkari.

dskjhfdlkdjhl
18. jan 2022

@xckaret Od dietata sa neocakava ziadne extra nadanie na pisanie, ale sformulovat myslienky by malo vediet, cize sa musi trenovat napr. to, ze dieta porozprava/napise nejaky zazitok, alebo precita knihu a zreferuje, co tam bolo. Cize ak sa chce, aj toto sa da natrenovat (naozaj nikto neocakava, ze dieta bude profik spisovatel), len treba aby dieta citalo a to sa v dnesnej dobe velmi nenosi. Potom mnohe deti nevedia ani formulovat myslienky, ani pravopis.

petko81
18. jan 2022

@wewerka01 u nas sa neznamkuju domáce. A fiez ked nevie tak neriešime.
Lebo niekedy ani ja nerozumiem

xckaret
18. jan 2022

@sidicek
@sidicek ano suhlasim, dnesne skolstvo je vemi divne, otrasne osnovy....a to pisem za 7. Rocnik. Ako je to mozne, ze dcera neporozumie vykladu ucitelky a porozumie mojmu 10 min. vysvetleniu, ved ani poznamky nevedia napisat. Minule som jej ukazala ako by som si urobila poznamky z DEJ ja a opisovala od nej cela trieda.

mpg
18. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl Ja som tiež nerobila synovi úlohy, a keď mali nejakú slohovú úlohu, čomu dobre nerozumel, tak povedal, že aby som napísala, asi ako by to malo byť a on si z toho niečo vyberie.
Niekedy som si pozerala, ako úlohy urobil, keď bol nejako rýchlo hotový.

marca12
18. jan 2022

@wewerka01 su rodicia,ktori robia vela za deti. Vidiet to na projektoch a aj domacich ulohach. Ale zase nechat dieta napospas osudu,ked nieco nevie asi tiez nie je spravny pristup. Nemyslim si,ze je zle,ak sa tu niekto opyta na ulohu a dostane vyoracovane zadanie,tak uz potom s tym doma vedia pracivat. Pozri si postup a nejako pridu k vysledku. Nehadz vsetkych do jedneho vreca. A tie ulohy je dolezite may hotove,lebo ucitel na ne prihliada. Aj ulohy sa znamkuju,je to sice mensia znamka,ale v celkovom hodnoteni zavazi a ucitel si pamata,vibdieta mava vypracovane ulohy a s akym vysledkom.

dskjhfdlkdjhl
18. jan 2022

@marca12 no, dolezitejsie ako znamky by malo byt, ci to dieta vie. Ale ako tam sledujem, tak mnohym rodicom hlavne ide o znamky. Pritom mnohi nadavaju, ze aby sa neznamkovalo, ale prave ti isti casto riesia prave tie znamky.

mamina0078
18. jan 2022

@xckaret Dá sa, trénovaním písania, prečítaním iných prác ako motiváciu, rozvíjaním fantázie len treba nechať dieťa porozmýšľať a veľmi k písaniu slohov pomáha keď dieťa číta knihy... Slohy sú nič iné len buď fantázia ako poskladať vety aby to bolo zaujímavé alebo vyjadrenie vlastného názoru pri úvahe. Dieťa ktoré nevie napísať sloh s výnimkou psychických alebo neurologických problémov má nedostatočnú slovnú zásobu nič viac, nič menej. Sloh nie je písanie knihy tam sa len odzrkadlí jeho slovná zásoba na 2-3 A4.

xckaret
18. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl to by si bola prekvapena co od nich pozaduje, pisem za 7. roc. Pouzila v praci vyraz ,,zubate slnko,, , vratila jej to na prepracovanie, vraj je to otrepany vyraz.

mironka
18. jan 2022

@wewerka01 moja dcera v 3.rocniku ZS ma z hudobnej 1 a 3 ...vychadza jej zrejme dvojka aj to len preto,ze si nevie do hlavy vtlct zapisovanie nôt a notovych pomlciek a ja jej v tomto vela mudrosti neviem vliat...su veci,ktore dokaze krasne riesit samostatne,niekde pomaham ja..inde ani ja nepomozem 🤷

madeline1
18. jan 2022

@wewerka01 podla mna tie male deti na doma velmi ukoluju (ukoluju teda ich rodicov, lebo ked im zalezi na buducnosti ich deti...) a v skole maju skolu hrou...

marca12
18. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl o tomto by sme mohli polemizovat donekonecna. Ale bohuzial mame tu taky system,tak sa musia ucit deti na znamky. Samozrejme,ze dobremu rodicovi ide aj o to,aby to ziak vedel. Takze taky rodic,ked uz ma vypracovane zadanie,tak sa to snazi dietatu vysvetlit,aby aj pochopilo,nielen odpisalo ulohu.

michaela66
18. jan 2022

A to keby ste videli koľké deti si píšu úlohy spôsobom jeden dvaja pošlú a ostatný opisu …moja majú na whutsuppe skupinu sú tam cela trieda denno denne toto robia s úlohami raz som jej nato prišla od vtedy berem telefon keď príde zo skoly a nechcem to vidieť a kolky rodičia to ani nevedia,že to ich deti robia lebo im ani telefóny nekontrolujú a myslia si aký sú sikovny jak si rýchlo urobia úlohy ..

dusankomoj
18. jan 2022

Lebo dnešné deti sú vo väčšine zvyknuté dostať všetko na tácke rovno pod nos. Tak prečo nie aj úlohy? A rodičia majú potom fajn pocit,že majú doma šikovníčkov,čo majú v škole super výsledky.😊

madeline1
18. jan 2022

@dusankomoj chyba je v systeme, myslim, ze rodicia maju bez tak vela prace

tomikejt
18. jan 2022

@wewerka01 a to nieje všetko, niektoré mamičky dokonca svoje deti balia do školy 🤦‍♀️ môj syn štvrtak mi povedal ze jeho spolužiak nemal v škole knihu a povedal učiteľke ze on za to nemôže že mu mama zabudla zbaliť knihu 🙈 ohromne samostatní ľudia z takýchto deti vyrastú.

tosomja
18. jan 2022

@michaela66 presne to som písala vyššie, nezaujíma sa rodič, pomôžu si iným spôsobom

dskjhfdlkdjhl
18. jan 2022

Inak, zvycajne to byva tak, ze rodicia, ktori v skole dosahovali slabe vysledky, neskor svoje deti biju (pripadne nejako inak sikanuju) za znamky. Clovek by cakal, ze budu mat viac pochopenia, ked si to sami zazili, ale tu sa skor ukazuje, ze ta ich hlupost je taka generalna-clovek ani nemusi vidiet ich vysvedcenie, ciny hovoria za vsetko.

@xckaret no, tak prepracuje, napise inak, aspon sa potrenuje-zalezi od uhla pohladu, ako to napr. rodic dietatu odprezentuje a podla toho to dieta zoberie. Tiez mam doma aj siedmacku (teda je v sekunde na osemrocnom gymnaziu), takze viem si predstavit, ze dieta aj ocami zagula a zanadava na ucitelku, ale raz jej mozno podakuje.
@marca12 ak dieta ucivu rozumie, tak nema problem ulohy vyriesit a aj znamky su vtedy dobre. Nikdy som u svojich deti neriesila znamku pre znamku-ak doniesli horsiu, zistovala som, ze comu nerozumeju, vysvetlila som a zvladli to a aj znamky tomu odpovedaju. Ono, na prijimackach sa aj tak ukaze, ci ta znamka bola len znamka, alebo odraz vedomosti.

janulik2008
18. jan 2022

@tosomja prosím Ťa, neviem do akej triedy chodí dcéra ale počula som v robote, vraj sa už nesčítava a spočítava pod seba? 😲 Ako voľakedy 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
ouwecka
18. jan 2022

@wewerka01 ja to napr skusam pochopit tak ze ked to rodic nevie a dosiahne vysledok tak mu to docvakne a dietatu to vysvetli a to to nasledne spravi.. ale mne tiez.kamoska pise ze vysvetlit zadanie a veru uz som sa aj ja zapotila

euka210
18. jan 2022

@wewerka01 ja mam len 2r.a 4r.a urcite by som za ne ulohy nerobila, vysvetlim ked nevedia, druhaka kontrolujem, stvrtak je samostatny.

marca12
18. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl nikto uceny z neba nespadol. Co je zle na tom,ak dieta nevie a rodic sa mu snazi ucivo vysvetlit? Ved ked ho chaoe,tak logicky ma aj dobru znamku z uciva. Nemusi to byt jednotka,staci dvojka,trojka. Dnes su take prisne kriteria,ze aj trojka je dobra znamka. Nerozumiem to vystatovanie sa. Ak by mi diwta nosilo domov stvorky,tak asi sa mu snazim pomoct doucovanim alebo nejako inak. Pochybujem,ze stvorkar ucivu chape. Mas to trochu pomylene. Aj v krajinach,kde je slovne hodnotenie sa deti musia ucit.

dskjhfdlkdjhl
18. jan 2022

@marca12 Si si ista, ze reagujes na moj prispevok? Skus si ho poriadne precitat, alebo odpis tomu, komu si chcela.

kittykat22
18. jan 2022

@wewerka01 ja som nechavala syna nech si robi ulohy doteraz sam a museli sme s tym prestat. Nezvlada skolu, nezvlada ulohy. Dnes sme sa museli realne ucit. Musela som mu vysvetlit rozdiel tvrde makke spoluhlasky v pocuvani. Sice ich mal naucene ale nechapal ze to ma pisat tak a tak. Ulohy za neho nerobim, ale zjavne nechat dieta nech sa uci sa me u nas nie je mozne. Zacal nosit v druhaku zo skoly 2, 3 ... u nas sa s tym ale neserinkaju. Nemaju ulohu tak 5, pokial sa neospravedlnia. Navyse maju hejneho metodu - je to tazke. Uz robia zaklady geometrie ... neskutocne. Maju citatelsky dennik. Musia precitat 6 knih za rok. Povinne. Predpisana literatura a spravit ofiko zapis a dojmy z knihy + obrazok. Diktaty kazdy pondelok, ulohy 2-3 kazdy den. Keby som mu nepomohla tak cao. Na kontaktovanie kamaratov je maly. Je druhak ...

Ako skola aku som mala ja a aku ma moje dieta. Tak to je 100 a 1. Ovela tazke je to teraz. Casto su v tej matike priklady kde sa ja musim zamysliet a poriadne to vypocitat. Napriklad taky autobus alebo doplnanie cisel do tabulky aby sedeli vodorovne aj zvisle. Ale nie sudoku kde je 9 policok. Pekne 10 policok a 7 riadkov. Anglictina - mali sa naucit jingle bells do skoly v prvaku. Alebo sa mali naucit kompletnu basen od Hrubina - karkulka. Uplne bez srandy prisla s tym textom co je dole, ze sa to ma naucit. A ja sa pytam - co z toho. A on cele. No a fakt. Mal na to tyzden. V prvaku.

“Kam, Karkulko malá, kam?”
“Chodím lesem sem a tam.
Co ty, vlku, tady chceš?”
“Sháním na zub kousek trávy,
po trávě se dobře tráví.”

“Vlku, vlku, to je lež,
vlci trávu nejedí!”
“To holčičky nevědí!”
“Vědí, pane vlku, vědí,
ale odkud, nepovědí.
Náš pes také trávu nejí,
kosti on má nejraději.”

“Já jsem vlk, ne pes,
budu – li chtít, sežeru tě!”
“Trávu si jez, máš-li chutě,
je jí plný les !'”

“Copak máš v tom košíčku?”
“Bábovku a kytičku.”
“A kam neseš košíček?”
“K svátku babičce jej nesu.
Už jsem přešla sedm lesů,
bydlí támhle – kousíček. ”

“Chceš-li, já tě doprovodím.”
,I ne! Ráda sama chodím.”
“Čímpak je tvůj tatínek?”
“Hádej ! Dělá ohýnek,
ten ohýnek rudě šlehne,
kam dopadne, nic se nehne.
Tatínek je myslivec.”

“Aha, to je jiná věc!
A kdepak je v tuhle chvíli?”
“Kousek odtud vlky stříli,
támhle u těch velkých stromů.
Počkej na něj chviličku!”
“Už nemám čas, musím domů.
A pozdravuj babičku!”

simsalabim
18. jan 2022

Tak my cela rodina sem tam pomahame mladsej s jednym predmetom, kde ucitel dava prepisat tak 50 slidov ucebnej latky odfotenych ako obrazky do powerpointovej prezentacie 🤦‍♀️ Presne ako to ma on, s rovnakou upravou a tak. Vraj to je jeho forma vyucovania 🤷‍♀️ Viete, kolko taky prepis trva???? Darmo sa stazujeme. Tak oni prepisuju ako stredoveky mnich - teda cela rodina - a ucitel je spokojny, lebo to je jeho metoda. A s takym dementom sa pohnut neda.