Prečo robíte domáce úlohy za deti?
Aktuálne mi mozog zastal, že matky tu na koniku riešia domáce úlohy detí 🙏 chápem určite matematiku, niečo vysvetliť ale celé úlohy? Zbláznili ste sa? Decko to vedieť nebude, učiteľ si pomyslí že výborne zvládnuté učivo. My pri korone mali matematiku pre 1.ročník. Čo sme nevedeli to sme vynechali 🙏🙏🙏 a je to tak vždy čo sa nevie sa nejak dovysvetli ale robiť robotu detí?
A čo keby zavolali spoluziakom a urobili úlohu spolu? To za slovenské deti robia úlohy rodičia? A potom ze sedia na hrách, a nič ine ich nebaví.
Fakt budete deťom na výške za zadkom? Nechajte deti byť zodpovedné.
@mamula20 super! Vieš prečo mu stačia 3? Vysvetľoval mi to jeden učiteľ. V škole sedia deti a sú jednotkari, 2, 3, a zvyšok. Učiteľka dá otázku jednotkar musí vedieť aj keby celá trieda nevedela, dvojkar môže vedieť a trojkar to vie, ale nepovie 😂 nikdy nie je dobré byť "the best" nároky su potom obrovské a dieťaťu len navalia viac a viac. Trojkar má výhodu že sa všetko naučí, vie to čo potrebuje a ide ďalej. Nerozhodi ho zlá známka okrem 5. Vieš čo sa stane s dieťaťom so samými 1 a dostane raz za život 2-3? Katastrofa. Radšej byť priemerný žiak so spokojnymi rodičmi ako vynervovany jednotkar s prisnymi rodičmi.
Podporuj ho ale nevyžaduj od neho 1. Nikdy.
@wewerka01 Absolutny suhlas 👍
Ono nám sa to zdá byť smiešne, no dieťa vie aj samo seba oceniť a oni proste neberú tie známky ako my. No aj učiteľ podľa mňa vie, kedy to robí dieťa samo a kedy proste rodič. Potom na hodine fakt dieťa len tŕpne, aby sa ho učiteľ nič zbytočne nepýtal
Neviem ako riešia iný rodičia ale naša keď niečo nevedela hľadali sme na nete vypracovali zistili ako a potom sme to vysvetlili dcere plus sme dali iné príklady či pochopila. Ulohy za dieťa som nikdy neurobila ak áno len preto aby som jej to vedela vysvetliť prečo to tak je.
@wewerka01 no ano ulohy sa znamkuju... v podstate suhlasim s robenim uloh za deti = nie je to spravne, ale ziadny rodic to nerobi, ak nemusi. Ak to dieta nevie ako sapripravi na vyucko, ak sa nevie same naucit, skontrolvoat, pripravit, treba to riesit s nim. Zase si nemyslim, ze rodic ma diktovat postup/vysledky atd. A k tomu, ze deti neurobia a ucitel to zisti a vysvetli? tak to sa u nas urcite nedeje, nikoho to nezaujima. Matikarka nam nahodi na kazdej hodine nove ucivo a nezaujima ju ci to deti vedia a ci nie... nad druhej strane ine predmety aj keby tie deti nemali nic sa nedeje. V 5rocniku biologia, geografia, dejepis = o nicom. To su veci co sa aj deti v beznom zivote s rodicmi naucia a 99% veci z toho uz vedia.
@tosomja ja som na jesen skoro infarkt dostala z delenia, zabudla a hodinu sa rozpamatavala, vysvetlim, zase zabudne :D a to uz je nieco co brali a vedeli davno, teraz len prechadzali na delenie 3cifernym... Robia to inak, ja som si postup pozrela, ALE k tym poznamkam som chcela: VOBEC ich to v skoel neucia, nepovedia im co si maju pisat, ze si vobec maju pisat, ci je postup dolezity alebo nie... ja som vcera zurila, lebo otvorim zosity a pokreslene, pocmarane, ucivo nikde, ucivo vyhrabujem z knih a internetu. Ucitelia radsej poslu powerpoint prezentaciu ?? aj to iba mladsi, napr. biologia, jazyk... A na toto som prisla neskoro, pretoze ako sa stazuje tu autorka, ja som s deitatom ulohy nikdy nerobievala, ak nebola chora, aj to iba som pozrela co ma/nema. A teraz sa to uz dohnat neda, tie deti su podla toho co pocujem, vidim znechutene. Nik ich nekontroluje priebezne, otupene su, lebo vlastne na co to maju robit, na co sa maju ucit, ked nik to neskontroluje? Ide odpovedat k tabuli, nic. Nam este aj na gymnaziu vyucujuci chytil poznamky, pozrel a nie to deti na prvom stupni :D Nevedia to robit = preto nepisu poznamky. Vyseldok si zapisu, postupy nemaju "zautomatizovane". Ja tento tyzden trenujem trpezlivost nad postupom slovnych uloh, rysovania atd. Moja to nacape na papier, hocico, hocijako.. ze vzorec sa jej pytam a ona ze co je to vzorec? :DDD ja si budem musiet nejaku flasu otvorit :D
@macik166 co ti na tom chybalo? so mnou sa neucili a nechybalo mi to. Ucili sa so mnou v skole. Ked sme nerozumeli, vysvetlil mi to vzdy niekto ale prve reisenie bolo pytat sa v skole, druhe kamosiek a tretie az doma robit paniku (a panika efekt som ja vyuzila teda az na gymnaziu). Deti sa vedia same ucit.
@wewerka01 a inak netrapila som sa a nic som nemusela predvadzat, a celu zs som mala 1 :D cim to asi bude... asi tym, ze ked su dobri ucitelia, tie veci vysvetlia a deti, ktore sa sustredia a pytaju na hodine, odchadzaju z vyucovania naucene. U dcery v skole to ale vyzera tak, ze ucitelia permanentne od prveho rocnika nestihaju, nestihaju vysvetlit, nestihaju trenovat, nestihaju nacvicit besiedky, nestihaju proste NIC. Na hodine a aj v skolskych aktivitach su aktivne vzdy tie iste deti, ostatni ostavaju mimo, take sive mysky triedy dokazu za celu hodinu neprehovorit ani slovo, kolkokrat aj za cely den. Vsimla soms i ze sa ani neriesi ak vzadu niekto sa hlasi a nieco chce vediet, ked niektore s tychto deti sa ozvalo na online vyucku, nahodou, ze nieco nevedia, akurat tak im boo povedane nech sa same doucia... :D
@simca06022011 tak to si mala dobrých učiteľov. Ja som také šťastie nemala.
@simca06022011 🤣🤣🤣 moja zase povie na diktátu, že jedna 5 hore dole, aj tak väčšinou odpovedajú a nepíšu. 🤷♀️ ja už prichádzam o nervy taky čas. Včera sme mali rodičovske, učiteľka povedala, že otupeli počas dištančného, lebo vraj nič nemusia. Moja musela a dala som si záležať, aby mala všetko, no keď povie, že oni to ináč robia, tak bohužiaľ, nesedim s nou ani v lavici, ani pri laptope a im je jedno, či chápu. Učiteľka sa opýta raz, keď sa nikto neozve, ide ďalej
@elizita áno to bolo aj u nás na online vyučovaní tak. Učiteľke sa to nepáčilo, čo sa ani nečudujem. Ja som prvý krát bola pri nej, ale len kôli tomu, že ak by bol náhodou problém s netom, ostatné dni som len na pol ucha počúvala a keď niečo bolo treba podať alebo tak, aby som vedela.
@tosomja no ja som pred vianocami jeden den s nou odsedela, lebo mi neslo do hlavy ze sa nic neuci, ulohy potom riesi v poslednej sekunde a pracaky prazdne. A prisla som na to, ze deti vypnute kamery, robia si svoje, aj ked sedia a ako tak pocuvaju, ale nepisu a neriesia nic. Ozve sa kto chce, aj su ucitelky ktore vyvolavaju, ale ked sa niekto neozve ma k tomu ta ucitelka 5minutovy monolog a stracaju cas. Dokopy nic neurobili. Bohuzial ucitelka za roky distancneho, ved v podstate teraz v decembri mesiac, to nebolo prvykrat... nepovedala ani slovo ze je takyto problem, keby napisali, dozriem na to, ze bude tam sediet, kamera a mikrofon zapnute atd. Ulohy tiez podla mna malo dostavaju. Kludne A4ky na precvicovanie prikladov, nastudovat si nieco, doplnovacky, ulohy by som ja ziakom davala, keby som bola ucitelka a cakala ze to poslu spat.
Moja skusala to ze ved to je dobre, ostatni toto a hento a jedna 4ka hore dole, lebo zase 5ky ma malokedy :D Ale ked som sa jej opytala teda, ci bude si to opravovat, lebo mi ideme 1-1-4 alebo podobne kombinacie. Proste bud si to pozrie, alebo sa na to vykasle. Podla toho co maju zaujimave s kamoskami prave rozrobene, aktualne chlapci zacinaju byt tema....
Ja mam len tretiacku à úlohy za ňu nerobím, ak treba niečo vysvetliť vysvetlim...ale robí sama
@wewerka01 tak, ak budeš .... tu žiť ...., potom sa spoznáš s tým CH... prístupom, čo sa týka vzdelávania !!!! Alebo skôr systému - a teraz rieš seba, a nie maminy, ktoré už tak ľutujú svoje deti, že im aspoň pomáhajú napísať si poznámky, pretože, môj syn iba z 1. predmetu píše poznámky cez 40 min. , to ešte naučiť sa ich, a samozrejme ďalšie predmety. Jeden projekt robil cez 2,5 hod. a učiteľka - na to: môže byť, ani známku mu nedala, ale keby nepriniesol, tak mu hneď urupe 5. Majú si ešte popri tom - pracovné listy - vypracovať, matika počítať XY minimálne 2 - 3 cv. v jednom kolo 6 príkladov, a to nehovorím o rýchlosti .... deti ani neže si precvičili príklady v škole a už ďalšie učivo ....?? To k čomu také učenie? Potom samozrejme, že my matky - musíme s deťmi doháňať - deťom vysvetľovať, ukazovať. A áno sem tam aj ja dopíšem poznámky synovi a ešte dopíšem pani učiteľke, lebo ho bolela ruka - aby ho nedajbože nezbabrala. Teraz mi to síce už nedovolí, ale raz som fakt tak napísala. Veď čo 40 - slidová prezentácia a učiteľka - napíšte si z toho poznámky a naučte sa!
A ešte jedna, vec nemyslí si, že tu maminy si pýtajú výsledok - tak určite nie pre uľahčenie , ale buď aby si overili so svojím, alebo aby ľahšie vysvetlili deťom, alebo proste niektoré možno sú už také unavené, že nevládzu a proste , aby sami mali výsledok a proste iba pomôžu - vysvetliť im.
Ešteže nedávam úlohy 🥺
@mimikarol nielenže za mňa úlohy nikdy nerobili, ale sa ani vôbec nezaujímali o známky ci učivo!!! Bohužiaľ je to naozaj tak. Rodina robotnícka za komunistov,očakávania voči deťom nulové. Keď som povedala, žeby som chcela byť lekárka, tak ma vysmiali! Aj tak som bola jednotkarka. Mame so surodencami VŠ dokončené, ja síce nie medicínu, ale darí sa aj bez nej 😉
@macik166 myslím že tým chcela povedať že sa učíš sama pre seba a nie pre ňu,čiže aké výsledky budeš mať je len na tebe.Mňa sa syn 6ročný (od septembra prvák)opýtal včera prečo chcem aby išiel do školy ...vysvetlovala som že nieje to o tom že ,,ja to chcem,,ale o tom že základne vzdelanie je povinnosť všetci sme chodili do školy lebo sme museli následne sa začal pýtať na známky.Zhrnula som to tak že známka je ,,len ,,hodnotenie jeho práce.Hodnotenie stanoví učiteľ.Vysvetlila som čo znamena 1-5ka toto mu stačilo vedieť pre zatiaľ.
4-5ky sú pre mňa neakceptovateľné + som zástancom toho že ak dieťa danému učivu nerozumie buď je problém v dieťati ktoré nepočúvalo na hodine/nepochopilo a ak chce porozumieť treba osloviť znovu učitela aby to prebrali ešte raz alebo chodiť na doučovanie.Ak dieťa v škole nepočúva a nevenuje pozornosť učitelovi pri výklade daneho učiva ja ako rodič niesom ochotná si učivo naštudovať a prebrať ho s dieťaťom odznovu.Nato chodí do tej školy a na hodine má robiť len jedno venovať pozornosť učivu a učitelovi.Mám ešte staršieho syna čoskoro 13ročného, nikdy som mu D.Ú nenapísala max.som mu vysvetlila zadanie ak nepochopil snažila som sa naviesť ho nato ,ak ani to nepochopil úlohu nemal.Nepoviem mu predsa postup a riešenie keď vidím že evidentne nerozumie no možno by rozumel keby v škole dával pozor .Následne dostal poznámku-nemal D.Ú...doma dostal pucung o tom ako na hodine má venovať pozornosť učitelke a nie spolužiakom .Ja ako pracujúci rodič nehodlám po večeroch študovať dané učivo ktoré preberajú aby som mu ho predsa znovu vysvetlila,nieje to moja chyba.Tie deti keby v tych školách skutočne venovali pozornosť učitelom a danému učivu tak v tom prípade by tu mamičky nevyhladávali riešenia prikladou atď..pretože v prvom rade to má vedieť to dieťa ktoré sedí na tých hodínach ak nerozumie treba zdvihnúť ruku nato je tam učiteľ ,lenže to by tie deti museli mať záujem.