Prečo sa učiteľka nezdraví rodičom?
Dobrý deň,stretávam každé ráno a poobede učiteľku,ktorá možno bude v ďalších rokoch učiť aj moje deti.No a mne to zakazdým vyletí z úst,že ju pozdravím pred školou ,tá si ma premeria s opovrhnutiím a prejde ďalej.Vsimam si,že voči iným je milá,aj novým a cudzim...Ako oki,nesympatia,beriem...Ale tak...Neriešila by som,ale tak predsa...pedagóg...
Slušnosť je niečo, čo sa z tejto doby vytráca. Nerobila by som si z toho ťažkú hlavu. Ale ani by som sa viac už nezdravila.
U Nas vzdy zdravim Pana ucitela alebo Pani ucitelku, ked ich kdekolvek stretnem, ked soferujem, tak zakyvam.
Je elementarna slusnost, ked ta niekto pozdravi, tak odzdravit.
Ucitela nema maniere. Ja ako sestricka beham v uniforme po ulici a doradu ma vsetci zdravia. A to ich ani nepoznam.
@oslo1neporovnávaj UK a Slovensko. Ja som žila v UK a zdravili sa úplne všetci, dokonca aj cudzí ľudia na ulici atď. Tam je to zase o inom. Ja keď som sa vrátila z UK na Slovensko a mala som zaužívané to, čo v UK, napr. aj to, že keď do teba niekto buchne tak ešte ty sa ospravedlníš, namiesto toho, aby sa ospravedlnil ten dotyčný človek, lebo s týmto som sa v UK dosť často stretávala. Alebo ak som niekomu vošla do cesty, tak ešte ten človek sa mne ospravedlnil...a mala som to v hlave takto nastavené a aj mám, tak tu na Slovensku na mňa ľuda kukali/kukajú jak na Majku z Gurúnu. Ja vždy aj v obchode zo začiatku som sa pekne pozdravila, pri odchode poďakovala, popriala pekný deň a ani mu ani bu len zazerali, že či som normálna 🤣 postupne s tým prestávam, ale niekedy sa zabudnem, že som na Slovensku a zase si idem svoje, zdravím sa, prajem pekný deň, usmievam sa....a ľudia nič 🤣
Ja ti rozumiem. Niekedy stretávam mojich bývalých pedagógov z výšky, a vždy sa im zdravím, dokonca s jednou učiteľkou som sa už aj bavila na zastávke a videla som na nej, že absolútne si ma nepamätá, bolo to dávno, a mala som s ňou len pár seminárov, ale že vôbec netuší, kto som, ale tuší, že ma pozná asi z výšky, tak v rámci slušnosti a small talku dokonca aj prehodila so mnou pár slov.
Ja by som sa tej konkrétnej učiteľke na tvojom mieste už asi nezdravila. Chápem, ako to myslíš, ale fakt na to kašli
ja som sa takto nezdravila s riaditelkou skolskej jedalne. Bolo mi to jedno. Bolo to kvoli jej nekompetencii na jej mieste+naslednej zaujatosti voci mojim detom.
Minule som bola v obchode, zamyslená úplne, lebo som riešila nejaké zdravotné veci s malým a proste môj mozog nemal kapacitu na nič iné.
Zrazu ma staršia žena pozdravila Ahoj. Uvedomila som si to až po chvíli a aj to som len automaticky rýchlo Dobrý (možno to vyznelo nevrlo, formálne, zazerala po mne). Až po chvíli som si uvedomila, že to bola mama jednej žiačky (ktorú som len sem tam zastupovala, nie moja). No proste hlava inde, nezaradila som a ani som nemala chuť sa s niekým baviť vtedy.
Veľakrát má pozdravili rodičia detí, lebo ma videli s deťmi, ale nevedeli kto som, čo učím. A ja som už vôbec nevedela, kto sú oni, koho rodičia, že sú vôbec rodičia, či ma poznajú zo školy alebo ešte z predchádzajúceho zamestnania. A tiež mi príde blbé, keď mi zdravia a ja neviem, kto sú a neviem ich zaradiť.
Takže na tvojom mieste nezdravím, pokiaľ reálne človeka nepoznáš, nemáš s ním nejaký vzťah (napr až keď bude naozaj učiť tvoje dieťa a bude vedieť NAOZAJ, kto si a nie len že možno asi nejaký rodič zo školy).
Ani ja tomu nerozumiem...Prečo ju zdraviš? Stretavaš ju každý deň? Ona ťa vie zaradiť - čo to znamená?
Ale...ak má niekto pozdraví ako prvý, aj keby som nevedela, kto to je, odzdravím...to je elementárna slušnosť ...
Ak neodzdraví opakovane, tak je asi hluchá - skús zdraviť hlasnejšie alebo si žije v svojom svete a skrátka nezdraví nikoho🤔 s tým nič neurobíš a ignoruj to/ju...
A možno tvoje deti učiť ani nebude...😉
Ráno utekám do práce, cestou tam mi zdraví 30+ rodičov, úprimne už ráno ani nemám hlasivky a energiu každému cudziemu sa zdravit. Ale keď mi niekto pozdraví vrátim to s5 aspoň mavnutim, usmevom.
Budem úprimná, občas ma to ubija.😀 Pridem si potom ako školský maskot, ktorý je nútený každému kto prejde okolo zdravit práve preto aby som nebola na Mk.
Bežne stretávam isté učiteľky,kt.neodzdravia,vždy tie isté.
Deti učím,že pozdraviť musia....ja zdravím tiež. Hoci by už mohli byť moje dcéry. Čo už....ešte titul a postavenie učiteľa nezaručí nič🤷
Učiteľka sa chová ako teliatko. Toť vsjo. Kašli na ňu. Ja by som pozdravila a išla ďalej. A myslela si svoje.
Ja som nepochopila prečo ju vlastne zdravis, odkiaľ sa poznáte, keď tvoje dieťa je ešte v škôlke? To ze ty si si ju z nejakého dôvodu vyhliadka a začala ju zdravit ,jej môže prísť cudne /obtazujuce.Prestan a budete obe spokojnejsie.
a ako vies, ze bude ucit tvoje deti?
Ďakujem všetkým za diskusiu
Ono ak ta ta ucitelka nepozna, dieta mozno este ani nechodi do skoly a ty ju uz zdravis ako moznu ucitelku tvojho dietatu tak asi ani nechape preco ju cudzia osoba stale zdravi - sice slusnost je odzdravit sa, ale mne by to tiez vrtalo hlavou, ze co odo mna vlastne chces, alebo kto si a odkial ta mam poznat ked tak horlivo zdravis 😂😂😂
@sidicek tak to je také normálne v tej škole,že sa ľudia zdravia a keď o sebe vedia nejak,kto je kto.O škôlke som nepísala nič.Do škôlky mi nikto nechodí.
Ak ma niekto pozdraví, vždy odzdravím. Elementárna slušnosť. Chlap sa ma zdraviť prvý.
Tak čo v tej skole robíš, ze ju každý deň stretavas?Pochopila som , že tam chodíš s dieťaťom do škôlky ktorá je v areáli. (My to tak mame napr.)
Toto je ešte divnejšie
prvý krát pozdravím - ak neodzdraví - asi nepočula, pozdravím druhý krát a keď neodzdraví, tak tretí krát nepozdravím
Predpokladám, že teda aj v zdravotníckom zariadení/nemocnici zdravíš každého zamestnanca, lebo možno ťa raz bude ošetrovať, atď. Skrátka nerozumiem tej tvojej nutnej potrebe denne zdraviť niekoho cudzieho len preto, že možno raz....vykašli sa na to a bude sa ti žiť lepšie.
@sidicek Nie,nie je to divné,len som nenapísala príspevok so všetkými potrebnými informáciami,takže je ok,že si z toho mála info vybaví každý inú situáciu.Moje deti chodia do nižších tried,táto pani učiteľka ich momentálne neučí.
@bukajka_mata Nepozná a preto neodzdravi? A to na pozdrav odpovieme len tomu, koho pozname? Od malicka nam vtlkali do hlavy, ze musime zdravit znamych ludi starsich od nas, a na pozdrav musime odpovedat kazdemu. Ci ho pozname, ci nie, on nas asi pozna, ked zdravi.
Co je toto za zopsuty svet, ked sa z pozdravu stal problem? Ved napr. v Rakusku ci Bavorsku sa zdravia medzi sebou domaci s turistami a nikomu gloriola z hlavy nespadne! Ze by doslednejsia vychova?
To je zvláštny prípad ak učiteľka donesie do triedy pre jedinú žiačku dezert lebo ju dieťa pekne pozdravilo. To sú novodobé maniere učiteliek o zdravení.
Ako niektore odpovede su fakt divne. Mna v detstve naucili takto, je SLUSNOST pozdravit, ale POVINNOST odzdravit.
@earlgrey úžasné, ja chcem takého človeka ako Vy stretnúť. Mne je z toho do plaču ako sa tu na SK ľudia ignorujú a nenávidia, nemajú úctu a pokoru (česť výnimkám). Keď už p. učiteľka neodzdraví u nás ani malé 4 ročné dieťa a ignoruje ho po celý čas v škôlke je veľmi pre mňa desivé... Je to smutné no bohužiaľ človek to nezmení 😔
@cassie613 ☺️ takých ľudí máločo stretneš...a vieš čo? ja si stále idem svoje 😄 som milá, usmievavá...a veľa ľudí som svojím správanim už naštvala...a áno...je to desivé a čím ďalej, tým horšie...najčastejšie sa stretávam s tým, že mamičky povedia deťom, že NEMUSÍŠ sa pozdraviť, ak nechceš...no a deti nechcú, tak sa nepozdravia a potom to s nimi ide ďalej...ale zase nezovseobecňujem...poznám aj vážne niekoľko milých ľudí...
Mnohé sa tu oháňate či autorka zdraví aj v zdravotníctve všetkých. Učiteľ si svoje povolanie (poslanie) tak isto sám vybral. Učiteľ je predsa istá autorita a nositeľ morálnych hodnôt v spoločnosti. Prejav pozdravu učiteľovi je prejavom úcty a učiteľka nemusí nevyhnutne odpovedať ústne, stačí úsmevom. Dávame im denne to najcennejšie čo v živote máme za účelom aj výchovy príkladom slušného správania. Úplne chápem autorku, ak jej je zo situácie nepríjemne a možno cíti aj úzkosť z toho, že takej žene raz odovzdá svoje dieťa. Spravanie aké autorka opisuje, mi pripomína maniere niektorých učiteľov zašlých režimov, kedy niektorí učitelia doslova zneužívali svoje postavenie a k rodičom sa stavali s mocenským a nadradeným prístupom. Verim, že tieto časy sú za nami. Aj keď sa zmeny k lepšiemu dejú u nás pomalśie, vidím, že sa to pohlo o kus ďalej.
@earlgrey veru ano, milé správanie dnes je pre niektorých ludí až zarážajúce a hneď si myslia že tá čo je taká milá sa potrebuje votrieť do priazne alebo čo... V skolke sa rodicia u nas navzajom zdravia a teda pekne zakazdym pozdravím dokonca jednu poznam od detstva tak som zdravila Ahoj a ta mamička bola zrejme z toho vyvedena z rovnovahy lebo tak šomre niečo nevedno čo na odzdrav ze čo ju tak zdravím a odvtedy už len dobrý deň ale tie pohľady na mňa ,že nevie čo si má o mne myslieť pritom naozaj takmer suseda z dediny v ktorej sme vyrastali. Ludia sa stali velmi uzkoprsimi az sa bojim pozdravit aby som neurobila nejaky preslap do niekoho osobnej zony 😃😃😃

Ok,ďakujem za názory všetkým.