Prevencia šikany na školách
Ahojte, začala som písať svoju záverečnú Bc prácu na tému šikany a dosť ma to vtiahlo, tak by ma zaujimali vaše názory 🙂
Samozrejme, odbornú literatúru už prejdenú mám a tiež aj kopec iných zdrojov, no zaujímal by ma pohľad vás, aká je podľa vás vhodná prevencia šikany na školách, ci uz ste rodičia deticiek ktoré skolu navštevujú, alebo z pohľadu pedagóga.
Budem vám veľmi vďačná za vaše postrehy 🙂
@caroline_ tak to som rada,že sa ti uľavilo a zmena pomohla.💞
@caroline_ aj moja ide na inu skolu...
A tesi sa velmi. Vyhoda je, ze to bude nova trieda, ktoru otvaraju od 5.rocnika, sportova plavecka trieda, vsetko novi ziaci...tak dufam, ze ju caka nieco podobne😊
@tatianka111 držím palce nech je tam spokojná💞
@luxus10 ano....vacsinou je to tak.
@summer23456 dakujem velmi pekne.
@summer23456 najviac pomáha pochvala. Ale keď ju veľmi zrania a chce sa jej plakať tak vtedy jej radím ignorovanie.
Treba v prvom rade naučiť deti ako majú reagovať. Ja moju učím že sa proste nesmie dať. Keď jej niekto povie niečo škaredé, tak mu musí rovnako škaredo odpovedať. Šikanovali vždy tie deti, ktoré si to nechali, bohužiaľ. Prednedávnom mi hovorila ako jej spolužiačke (majú 8r), spolužiak povedal že má veľkú rit. Kázala som jej, že keby to povedal jej, nech mu povie že on ma ešte väčšiu. Alebo keby jej chce niekto robiť zle nech proste začne kričať, normálne vrieskať. A už sa par krát stalo že jej niekto povedal niečo škaredé, ona mu odpapulovala a dali jej pokoj. Našťastie ona je taká papula, aj by sa pobila keby bolo treba. Ale zároveň jej zdôrazňujem že nikdy nesmie prvá začať robiť deťom zle.
Zienky ďakujem vám, som šťastná že ste sa podelili či už o svoje myšlienky, skúsenosti, alebo rady, pre mňa to je veľmi prínosné a je mi velmi luto co ste museli prezit vy, alebo vase detičky.
Zároveň som hrozne sklamaná tým, že sa za X rokov nič nemení. Sama som bola šikanovaná a verila som, že sa to niekam posunulo.
Už teraz mi je smutno pri predstave, že to raz môže čakať aj mojich drobcov.
My sme si tiež preskákali svoje. Prvé dva roky sme bojovali s kolektívom a tento posledný, pri inej pani učiteľke, už naše dieťa bojovalo aj s ňou. On si totiž nenechal, aby mu kolektív robil zle, tak na to reagoval a postavil sa tomu. No a nakoniec on bol ten zlý. Tak trochu mám pocit, že u nás už išlo aj o formu šikany zo strany pani učiteľky. Lebo ono aj ignorácia je určitá forma šikany. Nakoniec to skončilo zmenou kolektívu aj pani učiteľky. Je to na dlho, čím sme si všetkým prešli. A hlavne naše dieťa, ktoré si po tých takmer 3 rokoch tento piatok asi prvýkrát samé nachystalo školskú tašku dobrovoľne a išlo spokojné do školy. ♥️
@terry658 toto je smutný prístup pedagóga...
@vreckovka2 školy robia všetko preto, aby si šikanu nepriznávali, veď kto by tam potom dával deti? Zaujímavé je, že túto skúsenosť mám zo ZŠ, na Gympli sme mali rôzne preventívne programy proti šikane, preventistu, všetko kvalitne podchytené, a doteraz tam tá prevencia krásne funguje.
@michellemary my sme sa tiež s niečím podobným stretli len na ZŠ. Či to nebude aj tým, že často sú obeťou šikanovania deti, ktoré niečím vynikajú? A na tom gympli sú si viacmenej podobní? Alebo sú rozumnejší a tolerantnejší. Alebo celkovo sú si tie deti na tých stredných školách viac podobné a na ZŠ sú premiešané. Hodnoty, záujmy, vedomosti a pod?
@michellemary no ja by som dieťa nedala do školy, ktorá sa hrdí tým, že u nich šikana neexistuje. Na každej škole šikana existuje v nejakej forme. A práve tie školy, ktoré si to dokážu priznať a pracovať s tým sú super. A áno, ideálne aby sa dostali do fázy, že sa to sekne okamžite v náznakoch a škola sa "vyčistí". Možno som sa zle vyjadrila.
@vreckovka2 no myslím že každá škola sa tým chváli že neakceptujú akúkoľvek formu šikany. A opak je pravdou. Neviem prečo to tutlaju, v mojich očiach by tiež stúpla škola,ktorá by povedala,áno,šikana tu je,takto a takto ju aktívne riešime. Hlavne chrániť obet,začleniť ju do kolektívu a keď agresor nespolupracuje,vylúčiť ho. Nech je to dieťa kohokoľvek.
Veď presne toto. Tá bezradnosť, že zasa je ráno a zasa treba ísť do tej školy. A neviem to nijako zmeniť. A nielen deti mi robia zle, ale ešte ani na pani učiteľku sa nemôžem obrátiť, lebo ona je proti mne. A keď sa bránim tak, ako to viem, tak ja dostanem poznámku. Ja len ako rodič nechápem, že v tej škole im nie je toto všetko divné.
@ramzesa asi si nechcú robiť zbytočne robotu. Radsej sa tváriť,že nič nevidia, tým pádom nemusia nič riešiť. Je to smutné,hrozné, a tie deti mdjubtak mali možností. Buď len trpieť alebo odísť,ale tam je to zas len priselec, nový v zabehnutom kolektíve a väčšinou všade sú nejaké dominantné typy,ktoré riadia zvyšok triedy a čo keď tam zas takého stretne, zas zmeniť školu? Nie všetky sú v blízkom okolí, nie všade idú spoje, preto by mali riešiť agresorov a vylúčiť ich...keď sa nevieš vypratať do kože,nes nasledky
Sikana?..to na nasich skolach predsa nemame...hovoria ucitelia...rodicia a deti trvrdia pravy opak...ja ked som riesila sikanu sina, ucitelia urobili zo mna pomaly "agresora, nepriatela spolocnosti" a chceli ma hnat pred policiu...problem je v tom, ze ucitelom sa nic taketo riesit nechce, dokonca to casto prerastie do toho, ze sami ucitelia sikanuju...prevencia ma hlavne zacat u ucitelov a nemala by to byt jednorazova prednaska, ale bezny predmet, kt.sa ukoncuje skuskou, ucitelia by mali mat viac prednasok psychologie dietata....
@erikavesela no už len v tejto diskusii boli samé prípady,ako to škola neriešila. Neviem či tu bol jeden prípad uvedený,že nejako učiteľka zasiahla a riešila to. Ja nechápem ako môžu kľudne spavať,keď vedia že nejaké dieťa trpí.
@summer23456 lebo napr. u nás sa všetci tvárili, že oni trpia kvôli nášmu dieťaťu. Ale to je fakt na dlho rozpisovania sa. Ja dúfam, že teraz to už bude fajn.
@ramzesa držím palce aby bolo dobre
@summer23456 je im to jedno...ved praca navyse nie je zaplatena, nie?
@erikavesela asi tak. Ale fakt mne by spávať nedalo,keby som nič neurobila pre to dieťa, čo trpí. Ale zas ja si myslím,že som empatický človek. A to veľa učiteľov nie je.
@summer23456 ja by som tiez nemohla spavat...musela by som to riesit...mas pravdu...ucitelom chyba empatia...je mi z toho zle...ucitel by mal byt aj psycholog...ked som riesils synovu sikanu, mi bolo do placu, ked som videla, ako im to je vsetko jedno a ako sa zo mns snazia urobit blazna a toho najhorsieho cloveka na svete...aspon pre deti by mohli mat kusku sucitu....a nakoniec urobili z mojho syna klamara a zacali sikanovat ucitelia jeho a popritom mali viacero indicii o sikane a to nielen odo mna, dokonca bol jeden ote , kt.ziadal psychologa, specialneho pedagoga, policiu...na vsetko sa vysrali a zamietli to pod koberec a tvarili sa, ze sa nic nedeje, dokonca ani starosta s tym nic neurobil a vedel o tom...
@erikavesela je to hrozné,žiaľ mám tiež skúsenosti,ani radšej písať nejdem, nenašiel sa jeden človek,ktorý by sa snažil a pomohol nám. A to dieťa chudák musí do tej školy chodiť,nie je nejaké východisko,dospelý napr dá výpoveď alebo ide na PN, ale čo má robiť to dieťa? A áno,väčšinou to ešte otočia proti tomu dieťatu.
@summer23456 ďakujem.
@erikavesela hlavne že pedagógovia čo sme my riešili,tituly phdr a podobne,takže neviem ako študovali,keď sa takto správajú. Vlastne ani,ako sa hovorí,vzdelanie nie je zárukou inteligencie... A empatie už vôbec nie.

@simca06022011 to sú tiež dobre odpovede,dakujem