Príliš aktívni rodičia v škole
Ahojte, v prvom rade som si zriadila novy nick, pretoze hlavne pre dobro deti, chcem ostat v anonymite.
Zaujima ma nazor aj inych, pretoze mam pocit, ze to mozno len ja zvlastne vnimam.
Moje dieta navstevuje druhy stupen nemenovanej skoly. Kolektiv sa im zasadne nemeni a tak sa deti a aj my rodicia pozname od prveho rocnika. V prvej triede bolo pre mna vsetko nove a tak som bola rada, ze sa u nas v triede nasla aktivnejsia matka, ktora riesila v skole vselico... ani som netusila co vsetko, ale to som sa dozvedela az casom...
No jej dieta sa po vzore matky stavia v triede do akejsi pozicie !dozorcu!, alebo ako to nazvat a buzeruje ostatne deti - teda aj to moje- vyhraza sa tym, ze ak ho)ju deti neposluchnu, povie to doma mame a ta mama zavola ich rodicom... Viem, ze v triede boli pripady, kedy sa to skutocne odohralo ti rodicia dietata, ktore bolo takto nabonzovane, dieta doma !pokarhali!.
Osobne som toho nazoru, ze kazde dieta si za svoje ciny zodpoveda samo, a ak to uz teda prekroci nejake hranice, tak by to malli riesit ucitelia s rodicmi toho "nepolusneho dietata" a nie uplne ina matka s dietatom, ktore v podstate bonzuje a buzeruje ostatnych... Konkretne sa jedna o mobili, ktore su v skole na zaklade navrhov tejto "aktivnej" mamicky zakazane, no kedze su na druhom stupni deti, ktore napriklad chodia zo/do skoly same, tak ich vacsina deti v triede ma... Osobne si myslim, ze tento celoplosny zakaz na zaklade navrhu jednej matky, ktora je sice v rade skoly, ale stale je to len matka ziaka, je nestastny... Pretoze je ine ak dieta mobilom vyrusuje na hodine, popripade nim sleduje nevhodny obsah na nete a tak... a je ine.. Ak si napr. odfoti nedokoncenu ulohu z tabule, ktoru si chce dokoncit doma, popripade cez prestavku sms kontaktuje rodicov, s ktorymi chce nieco rieist a nestiha si to zapisat do slovnika, tak to proste srajbne do sms... popripade rychlo nahra hlas. spravu...
Deje sa to aj u vas v skolach? riesili by ste to? ako by ste reagovali na telefonat, takejto "aktivnej" matky?
Vopred dakujem za vase nazory
Nechapem prečo tu mamy rozoberajú či mobily áno alebo nie. Toto ma riesit vedenie skola a stanoviť pravidla. Nie nejaký rodič a jeho bonzacke dieta! To čo z takého decka vyrastie? Určite budúci úžasný kolega / myslím že skôr kolegyňa v nejakom zamestnaní.
Aj u nas su take pi*e s prepačenim, dokonca jedna si tam vodi na rodičovske aj matku( babku dieťaťa) dosť že učitelka rada rozprava a zbytočne tam sedime hodinu a pol kvoli par informaciam, ony sa musia zapajať ku každemu jednemu bodu, ta babka spomina aj ostatne vnučata ako to maju. Ku všetkemu maju poznamky a keď nemaju tak vyjadruju ako velmi suhlasia s tym čo povedala učitelka. Na konci roka som už na rodičovskom ani nebola. Učitelke som napisala že ak ma niečo so mnou na prebratie e pridem sama. Neviem či sa tam pridu vyrozpravať, ukazať alebo ja neviem🤦🏼♀️
@kristina0908 Mne po prečítaní napadlo, že možno problém nie je len v príliš aktívnej mamičke a jej potomkovi, ale možno aj v tebe..... sama si málo asertívna (zmeníš si nick, len aby nebodaj nebola prezradená tvoja identita a neboli z toho problémy) a zrejme v tomto duchu vychovávaš aj svoje dieťa. Prečo sa otvorene neporozprávaš s inými rodičmi, ktorých sa tento problém týka, veď sa poznáte minimálne piaty rok, ak nie viac.... Ako sa má tvoje dieťa postaviť buzerácii a zastrašovaniu v triede, keď ani ty s prepáčením "nemáš gule" ??? Zrejme si doma pošomreš a vnútorne to dosť riešiš, ale dieťa nevidí tvoju aktivitu smerom von. My sa doma otvorene rozprávame a keď si situáciu ozrejmíme, tak to riešime otvorene s kýmkoľvek mimo rodiny, slušne no rozhodne. A div sa svete - naše deti sa vedia postaviť za svoje práva, verejne odkomunikujú každý svoj problém a sami vedia, že riešenie vždy existuje, ale častokrát si to treba doslova vybojovať, obhájiť.
Nič nevysvetľovať nikomu. Nech začnú ostatní rodičia bombardovať tých aktívnych nech si láskavo prevychovajú decko a bombardovať ich donekonečna. Keď ten rodič niekomu zavolá a bude sa sťažovať tak sa vzomknite a nech im naspäť volá aspoň 5 ďalších že ako čo riešia a nech si od toho odvyknú. Keď oni budú volať už 3 alebo 4 rodičovi a spätná väzba bude že im zavolá naspäť 5nahnevaných rodičov tak budú ticho :D
aj u nas su mobily zakazane aj na druhom stupni, ale nie z iniciativy matky, ale je to zakotvene v skolskom poriadku..a mala by to mat tak kazda skola (treba si to precitat), v taske ho mozu mat, ale vypnuty, pouzivaju az ked vyndu zo skoly..moja ked ide sama, vzdy mi zavola, ze odchadza zo skoly, na to ho aj ma zo sebou.
no, čo by moje dieťa muselo spraviť, aby som ho pokarhala, ak mi zavolá mamička z triedy môjho dieťaťa, že jej dcéra na neho doma "žalovala"? ...hm... asi niečo, čo by sa mi nepáčilo ... viem si predstaviť, že si nevedia decká pomôcť-tak to riešia cez dospelých ...
inak, vyzerá to tak, že sa tá "aktívna" matka dobre pozná s tými rodičmi, ktorým volala ...tebe asi volať nebude, keďže nie ste kamošky...
súhlas s tým, že deti si majú medzi sebou vybaviť veci samé ...ovšem, keď sa to nedá, naši to riešia cez triednu
ak by som zistila, že nejaké dieťa v škole robí policajta a otravuje ostatných svojimi požiadavkami, tak to riešim na rodičku a neskrývam sa v anonymite ...
a vrátim sa k tvojej otázke, ako by som riešila, keby mi zavolala mamička iného dieťaťa, že to moje sa nevhodne správa v škole ...asi by som chcela vedieť, akým právom mi volá a koho zastupuje - v mene koho mi volá, lebo určite v mene školy toto riešiť nemôže ...ak v svojom, nech sa páči, zistím, čo sa deje, či naozaj moje dieťa niečo vyviedlo alebo povedalo a potom sa zariadim🙂
a čo sa týka používania mobilov, preštuduj si školský poriadok, či nemáte zakázané ich používanie ...my máme, na začiatku vyučovania sa vyzbierajú, zamknú v "trezore" a po vyučovaní sa vrátia späť ...obe deti sú na druhom stupni ...domáce úlohy si musia zapamätať alebo poznačiť a s niektorými vyučujúcimi sa dohodli, že im píšu úlohy na edupage ...
Ja nerozumiem preco si zalozila tuto diskusiu. Ak ti pride spravanie za ciarou, tak zavolaj triednej a normalne sa spytaj co sa deje, ze ti tvoje dieta povedalo to a ono. Mozno by bolo lepsie keby si nebola nepricetna ako v uvodnom prispevku, pretoze nevies aka konverzacia prebehne s ucitelkou. Ja mam dieta za prvom stupni, a mozem ti povedat, ze ho vediem k tomu aby ucitelku posluchalo, robilo co povie a vnimalo ju ako autoritu. Pretoze akonahle zacnes spinit ucitelku, dieta k nej bude mat odpor, a samozrejme sa to prejavi na nechuti sa ucit a chodit do skoly. Co by viedlo aj k zhorsenemu prospechu. Dovod jednoduchy, bude pocitovat nespravodlivost voci svojej osobe - a bude to hlavne vdaka tvojmu negativnemu postaveniu voci skole. Niesom si ista, ci si uvedomujes dosah svojho spravania pre somarinu. Su to deti, jelimani. Chodia do skoly aby sa ucili, mali znamky ktore nam pridu primerane a budovali priatelstva a mali sa fajn. Nejake tahanice, ofuky, bonzaky - to k tomu asi patri.
Treba svojim deťom vysvetliť ze sa nesmú nechať sikanovat, nech nikoho okrem učiteľky neposluchaju a keď sa niečo deje nech povie učiteľke a hlavne doma rodičom. Moja dcéra mala takú spolužiačku, nasla si jednu co ju na slovo poslúcha la a ostatných chcela sikanovat. Moja dcéra ako jediná sa jej postavila a odvtedy dala pokoj... Našťastie teraz odysla do druhého mesta. Ú nás sú mobilu zakázané dovtedy kým ich učiteľky nevidia. Cez prestávky na nich deti fungujú.... Na rodičovskom treba učiteľke povedať ze je v triede sikanista a robí deťom zle.
co sa tyka mobilu, tak to zavisi, ci ich skola ma alebo nema zakazane, napr., na skole, kdee som ucila ja, boli mobily pocas vyucovania zakazane. Ano, niektori ziaci odchadzali zo skoly po telefone od svojho rodica, cize po poslednej vyucovacej hodine alebo v SKD si smeli vylozit telefony na stol, pripadne nechat telefon v taske, ale zaspnut zvonenie. Osobne som proti vyuzivaniu telefonu cez prestavky, ziadne fotenie poznamok z tabule, ale pisanie spravy rodicovi, ved ked ste si nestihli povedat co bolo treba rano, bude dost casu poobede. Vies si predstavit, ze vsetky deti vytasia cez prestavku telefon, namiesto pripravy na dalsiu hodinu, budu cumiet do mobilov.... ak by bolo cosi surne, co dieta musi hned riesit s rodicom, tak predsa vie prist za pedagogom a ten nema problem rodicovi sam zavolat, resp. zavola ziak zo svojho k mobilu.
A co sa tyka proaktivnej matky, len raz by mi taka skusila zavolat, velmi rychlo by som jej vysvetlila, ze v skole su pedagogicki zamestantni, ktori su kompetentni riesit vsetko, co sa v priestoroch skoly udeje, takze si nezelam, aby mi kvoli takejto veci volala este raz.
Tiež neviem čo sa tu riešia telefóny. Tu sa rieši aktívna matka s dcerou.
To či deti používajú mobil v škole je čisto ich problém a nech to rieši učiteľka keď jej to vadí.
Môj syn ho tam vždy prepasuje. Varovala som ho keď mu ho nejaká učiteľka vezme na smolu. Takže ďalej je to na ňom a nech sa učí znášať dôsledky. Keby mi volal nejaký rodič, opýtala by som sa 2x čo chce a keby nepochopil pýtala by som sa čo chce kým mu necvakne.
@kristina0908 u nas mobil dieta moze mat. Ma ho v skrinke. Bodka. Cez prestavku ho moze pouzit a znova ho dat do skrinky. Bodka. Preco to nechapete, ze treba respektovat nejake pravidla? Je to velmi mudre, ze na vyucovanie nepatri do triedy vobec ziaden mobil. Ked tak, do skrinky. Ak sa neuposluchnu nariadenia a skolsky poriadok, je namieste to riesit, no ale aby dieta malo pravomoc a nie ucitel, uz namieste nie je. Tieto veci ma na starosti ucitel a nie dieta v triede. Jedine, co mozete spravit, je porozpravat sa o tom s ucitelom, ci ho bude organizovat jeho ziak alebo sa mieni organizovat sam, nakolko v triede su potom rozbroje.
@kassandra25 inak u nas to funguje podobne ako u vas a som velmi spokojna, podla mna prave tento pristup vedie deti k samostatnosti a zodpovednosti... no Bohuzial podobne ako zakladatelka riesime jedno 'bonzujuce' dieta... vdaka aktivnej mame samo pouziva mobil, no ak ho pouzivaju spoluziaci, tak ich fyzicky napada a terorizuje... uvidim ako sa to vyvrbi a rozhodne to pojdem riesit na vedenie skoly @kristina0908, lebo naozaj ak sa doteraz dalo a zrazu sa neda, tak to je o inom, ako ked to mate na skolach hned od zaciatku striktne dane... u nas mi to skor pride, ze uz dana mamicka sama nevie co od dobroty a infikuje tym aj doma svoje dieta, lebo po komunikacii s triednou som napr. ja prisla na to, ze ucitelia to ani az tak neriesia a dane dieta upozornuju, ze sa 'nema hrat na ucitela a policajta'...