icon

Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

nelca84
10. sep 2023

@adrianap83 a kes ju bude matka tlacit do niecoho, co ona mozno chce uplne inak, z toho nemoze mat psychicke problemy? Je absolutne v poriadku podporovat dieta v tom co chce, v com je dobre, tiez to robim. Ale tu sa mi zda, ze sa to mamke vymyka z ruk a chce, aby dcera bola uspesna aj za nu, lebo ona na to mozno nemala moznosti.
@fotoportret takto to chapes? Nevadi, aj taki su...

nelca84
10. sep 2023

@oliolijanka jej dcera je stvrtacka, uz to pochop, ze na prvom stupni ma polovica triedy same jednotky. A ja som pisala, ze moj syn mal par dvojok na druhom stupni s tym, ze sa vobec nemusel ucit 🤷‍♀️ citanie s porozumenim nie je tvoja silna stranka, hejze?

lienka.7
10. sep 2023

@fotoportret vobec nie, možno len netreba stoj čo stoj vyčnievat z davu. Aj to o niečo vypovedá, pokial ma človek neustále takú potrebu. A tu je to skôr skôr autorka, ako jej dcéra.

lienka.7
10. sep 2023

@nelca84 ona nechape zakladnu vec, že medzi "nadanim" a "nabiflovanim sa" je markatny rozdiel.
Aj ja som mala takého "nadaneho" spolužiaka. V prvých triedach to bola ešte malina, potom už trosku horšie a niekedy v 6.triede sa z toho psychicky zrútil lebo dostal 2ku a matiky z veľkej písomky.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
aurora33
10. sep 2023

@fotoportret velmi zle si ma odhadol. Ja som bola na tej druhej strane. Chod si teda chybne analyzovať niekde inde.

lienka.7
10. sep 2023

@fotoportret vies co, uz len to, ze sa chvalis tým, že si niekoho/niečo odr... svedčí o tvojom naozaj úžasnom charaktere 👌 A zároveň ukazuje malost presne takých osôb aký si ty 😉

lienka.7
10. sep 2023

@aurora33 škoda na neho reagovať rori ...

oliolijanka
10. sep 2023

@nelca84 Existuju na prvom stupni deti, ktore vycnievaju? Existuju. Piseme tu o takych detoch. Nemaju Ien same jednotky, su sportovo nadane, lepsie situovane a este aj na ten karneval nepridu ako Wednesday Addams. A vynikaju mozno este v mnohom inom.
Otazka znela, ako by sa mali rodicia alebo ucitelia takych deti zachovat. Treba take deti chvalit pred ostatnymi? Alebo ich treba zarovnat s väcsinou? Treba ich obliekat do teplakov? Treba ich chvalit tajne?
Treba im dokazat, ze nie su vynimocne, lebo su iba nabiflovane alebo na prvom stupni?
Piseme tu o vynimocnych detoch. Co s nimi.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
aurora33
10. sep 2023

@lienka.7 isto škoda reči. Môže sa tu oháňať zákonom koľko chce, aj tak je to odrb a svedčí to veľa o tom čo je to za človeka. A môže dať aj smajlíkov milion.

adrianap83
10. sep 2023

@nelca84 nemyslím si, že ju tlači. Dievča sa normálne pripravuje do školy, áno niekto sa aj pripravuje, aj na prvom stupni. Ten, kto sa vôbec nič neučí môže mat neskôr problém, keď prídu ťažké veci, vôbec sa začať učiť, nezvyk. ma krúžky. Sport jej asi ide prirodzene, ci myslis ze s nou trenuje po veceroch behy, aby vyhrala? Ze dcéra má viac šiat ako mala ona?
Možno ešte nie je úplne dievčatko vyhranené, baví ju prosto všetko, ved to je dobre, nie? Postupne sa vykrystalizuje, či fyzika, SJ, alebo telesná.
Iste nevieme druhu stranu a Ano spolocnost je zamerana na vykon, mozno aj mamka.
Ale moja skúsenosť je taka, ako som napísala. Deti vedia byť také hnusne, že sprotivia učenie a úplne demotivuju tých, ktorí by mohli niečo viac so sebou robiť. A to som učila ZŠ aj SŠ. A nebola to len moja skúsenosť. Proste vyčlenili z kolektívu úspešného. Verím, ze teraz po tých spoločenských zemetraseniach, je to niekde ešte horšie.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@marianini17 No, Ty si tiez vzorka-sama si vysvetlujes uplne hrubo kazdy prispevok a len vypisujes kraviny. Ja som nikde o ziadnej zrude nepisala, keby si nemala problem s porozumenim pisaneho textu, tak by si taketo hluposti nepisala. Skus trosku pouzit ten kryt krku a mozno sa Ti rozjasni.

number19
10. sep 2023

@autorka
Na tomto fore vacsina prispievateliek oznacila tvoju dceru ako nesikovnu biflosku, teba ako matku lieciacu si svoje traumy detstva cez svoju sikovnu dceru, zbohatlicku ktora sa slusne oblieka a tym sa akoze pretrca a zamerne vycleniuje, ucitelky za neprofesionalky (pravdepodobne ich podplacate) a sikanujuce deti za tie spravne a objektivne - majuce objektivne pravo na taketo spravanie.
Take typicke SK.
Odznelo tu, ze MOZNO maju triezvejsi nazor na celu tvoju situaciu. Od tychto uzivateliek neprisla ziadna konstruktivna rada, podpora, len kritika.

Tak ja ti poviem len tolko. MOZNO takato kritika vychadza zo zavisti, ze si niekto dovoli tvrdit, ze ma nadpriemerne dieta. Ak ho nemas, tak ci tak sa to casom ukaze a je to len tvoj problem, ak ho mas gratulujem ti. Ale nemam potrebu ta tu sundavat, ak si myslim, ze si premotivovana matka.

Tzn. ries dcerinu situaciu s ucitelkami a dcerou. A dceru nadalej podporuj, aby odmietala sikanu a zavist len preto ze bud je prirodzene nadpriemerna, alebo to dokaze s pomocou (priprava do skoly atd.)
A poznam vela velmi uspesnych ludi, ktori si to vydreli. 🙂
Ale na SK je aj toto neodpustitelne a je to len blbecek, ktory na to nema a len si to od rana do vecera vydrel. Idiot!

marianini17
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@marianini17 Preco reagujem? Lebo sice nemas gule mna priamo oznacit, ale citovala si moj prvy prispevok a celkom nechutne si sa tam vyjadrila. Tak preto, Ty logik.

lienka.7
10. sep 2023

@adrianap83 k tomu športu... vieš čo, ja ani neviem v ktorej triede to bolo, ale bola som prvá v 60tke aj v 100ke v triede. A nie, nikdy ma nikto netrenoval ani som nejako zvlášť nebehavala. Proste sa zísla v trieda taka "zostava", ze som bola najlepšia. V druhej triede by som bola možno na chvoste. A potom porovnávať niekoho kto robí profi šport od detstva (napr.gymnastiku) s normalnym dievčaťom na telesnej je ale poriadne od veci, sorry.
A povedzme si úprimne, až taka "dokonalost" neexistuje. Každý vyniká len v istej sfére, oblasti. Preto sú aj rôzne povolania. A co sa tyka celkovo nadaných deti, väčšina z nich má rôzne psychické bloky ci poruchy. Stačí pozerať v tv niektoré ich prejavy ako sa pomaly zajakava ci neprirodzene klipka ocami... ale jasne, do kamery hrdo povie ze on ma IQ 140. No tie moje nech sú radšej normalne, ale zdravé a šťastné. 👌

lienka.7
10. sep 2023

@marianini17 počuj, ty sama máš tiež nejaký problém, vsak?

dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@marianini17 A neviem, preco by som sa mala skryvat za vacsinu, ja take nepotrebujem, takze taketo infantilne rady si nechaj pre niekoho potrebnejsieho.

adrianap83
10. sep 2023

@lienka.7 no ved áno, to je celkom možné, že len vďaka celkovému zoskupeniu v triede, skole ma také výsledky. a tiež som písala, že ešte nemá celkom vyhranené záujmy, čo je v tom veku normálne. To všetko ešte príde.
Len klíma v triede, ktorá potláča akúkoľvek snahu nie je zdravá. Áni pre jednu stranu.
Preto som písala, že ma riešiť v škole. Nie tu, len ju tu zhejtovali. V skole su na to postupy a prostriedky, ako zistiť, kde je pravda a ako riesit. Aby boli deti v škole spokojne, akékoľvek sú. Trávia v triede vela času, musí to byť pre nich bezpečný priestor.

poppy22
10. sep 2023

"Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)".......toto ma co spolocne so skolou? zavidia jej aj stihlost a krasu?...cize podvedome aj ty ohrnas nos nad tymi baculatejsimi a menej peknymi...este raz-ucitelka si dovoluje chvalit oblecenie nejakej ziacky pred inymi ziakmi?!?...cize ak su tam nejaki chudobnejsi-ti sa maju citit ako?!?...hoci napr,maju tiez jednotky...vlastne tym podporuje sikanu voci inym svojim ziakom ktori sa specialne neobliekaju...v zahranici by si myslim takato ucitelka uz ani neskrtla...karneval by mal byt hlavne o zabave...je pekne,ak sa niekomu nieco podari,co sa paci aj inym-ale...odkial vies ze ju ohovaraju? kto to povedal?....ja som bola tiez nadpriemerna,a viem-doteraz-ako ludom vadi,ked je niekto mudrejsi...takze rozhodne sa nema zaclenit do priemeru,nema dovod skryvat svou sikovnost..ide vsak o to,ze mam pocit,ze ako oblubenkyna ucitelky to spolu s nou davaju inym ziakom pocitit-a robia im nie dobre prostredie v skole,ked sa citia menej sikovni a menej uzasni...a to by sa tym malym detom nemalo v skole diat...

h2
10. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl
@aurora33 Dievčatá, ešte raz som si kvôli vám prešla všetky moje príspevky v tejto diskusii, lebo reagujete na mňa, ako keby som niekde písala, že závidia. Že spolužiačky závidia autorkinej dcére, že mamičky na MK závidia autorke atď. Ale ja som nič také nikde nepísala, ani si to nemyslím. Jedine som odpovedala na otázku, čo BY jej mali závidieť. Ale aj som vysvetlila, že to neznamená, že by jej to reálne mali závidieť, ale len, že sú to dôvody, ktoré niektorým ľuďom stačia na závisť.
Len som to chcela uviesť na pravú mieru.

dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@h2 Len tak narychlo som pozrela dnesne prispevky a hned som tam nasla od Teba toto: "Ako môžeme čakať, že sa budú deti správať pekne, keď dospelí reagujú tak, ako mnohé ženy-matky v tejto diskusii?" Tesne predtym si tam pisala o tom, ze sa uspech neodpusta, preto som sa pytala to, co som sa pytala.

dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@h2 A takto, to, ze som konkretne ja reagovala na Teba, to bolo najma preto, ze si tu rano bola aktivna a najma na ten prispevok, z ktoreho jednu vetu som vybrala, som reagovala. Nebolo to tym, ze by si Ty jedina pisala nieco o zavisti, ale bola si aktivna, navyse zvycajne viem prave s Tebou najst spolocnu rec, tak ma to zaujimalo viac od Teba, ako od niekoho, s kym som tu spolocnu rec nikdy nenasla.

h2
10. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl Že sa úspech neodpúšťa, písal predomnou iný prispievateľ, len som s tým súhlasila. O závisti som nepísala. Neskôr som napísala, že to nemusí byť závisť, ale znechutenie z toho, ako úspechy tej dievčiny prezentujú učiteľky. Keď niekomu neustále dávajú niekoho iného za vzor, tak ho asi príliš v obľube mať nebude, hoci ten vzor je v tom nevinne.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@h2 Nechcem sa dotahovat, na toto (od Teba) som reagovala: "Predpokladám, že ti tu napíšu, aký si povýšenecký a aby si sa z toho svojho IQ nepo... Bohužiaľ, máš úplnú pravdu, že na Slovensku sa úspech neodpúšťa. Ako môžeme čakať, že sa budú deti správať pekne, keď dospelí reagujú tak, ako mnohé ženy-matky v tejto diskusii?"
Na moju otazku som doteraz odpoved nedostala, ale v podstate je mi to jedno, nemusim vsetkym a vsetkemu rozumiet.

sense
10. sep 2023

Najprv píšeš ze je najlepšia... Potom napíšeš ze gymnázium nevieš ci áno lebo znamky ma vydrete, to boli tvoje slová.
Potom píšeš chodí nadpriemerne oblečená a zrazu sú to len šaty a sukne....
Najprv nemaju ju v triede rady a zrazu sa s ňou hrajú.
Takže beriem pre kwzsu matku je jej dieťa naj. Chybu robí učiteľka ze ju dáva na piedestál. A čo jedno dieťa je dobre v telesnej, druhé v spievaní. V tejto triede je najrýchlejšia, možno keby bola vo vedľajšej triede tak by najrýchlejšia nebola.
A áno aj deti v tom veku sa vedia po vadiť a aj po ohovárať. Ty si bola vždy za dobré s každým. Ako. Dieťa? Nikomu si nikdy nič negatívne nepovedala?
A to ze jej povie ze ma otrasnu sukňu, je tiež vecou v kusu.
Aj mojej dcére povedali v škole ze ma co ma za sukňu, paradoxne suknu ktorá sa teraz nosí. Odvtedy ju do školy nechce ale. Súkromné ju nosí. A úplne najlepšie je to ze teraz ma takú suknu 5-6dievcat. A nedovolím si tvrdiť ze je to preto ze jej závidia...

marianini17
Odpoveď bola odstránená