icon

Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@fotoportret A Ty aj citas, co pises? Vycitas niekomu to, co nasledne sam urobis? A pritom ani nechapes, ze si zrejme zle pochopil tie prispevky?

lienka.7
10. sep 2023

@fotoportret počuj, ty sa tu na com odbavujes? Vlastný svet tak trosku, ze? 🙈🤣
Ci dalsi nepochopený "nadpriemer"?🤦‍♀️

autor
10. sep 2023

@oliolijanka krásne napísané ❤️

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@fotoportret My sme sa nehladali, my sa ani nepozname, takze klidek. Zrkadlo si nastav najskor sebe, lebo ked si v hlave upraces, tak potom mozno budes svet vidiet realnejsie. A z toho, co pises, vyplyva akurat to, ze ani pisat nevies😉

mircalla
10. sep 2023

@autor Ja som sa na celej zakladnej ledva knihu otvorila, este aj ulohy velmi casto v skole, najma na 2. stupni. A vzdy same 1 na vysvedceni. Spoluziaci si mysleli, ze sa cele dni drtim. Pokial sa uci a vela, tak tie znamky vydrete su.

1fifinka1
10. sep 2023

Čítala som len prvú stranu. Ak je naozaj taká perfektná a najlepšia úplne vo všetkom tak deň kedy už nebude naozaj perfektná bude pre ňu poriadne ťažký.

aurora33
10. sep 2023

@fotoportret ja som si nič nevymyslela, poslednýkrát opakujem, kebyže na to máš tak nemusíš odrbavat aby si niečo dosiahol. Vlastne ty asi celý život musíš takto odrbkavat takže pre teba je to asi prirodzene. Čiže tebe je problém vysvetliť úplne normalne a logické veci. Čo vidno aj tu.

lubina
10. sep 2023

ak je ozaj taka inteligentna a nadpriemer, tak by som jej hladala skolu pre nadane deti, aby tam zapadla, tam by nasla rovnako nadane deti a nevycnievala by nad ostatnych....mozno aj dcere by to prospelo, zistit, ze aj ine deti su nadane a maju vela talentu 😉

mircalla
10. sep 2023

Ucila som sa az na gympli a na vyske, celu zakladnu som sa ucit nepotrebovala, islo to skratka same. Tiez je rozdiel byt niekde vo vacsom meste v dobrej skole a na dedine...Aj medzi zakladnymi skolami su rozdiely.
Takze mozno trosku prestat glorifikovat, clovek sa vyprofiluje az neskor. Mam kopec spoluziakov, co ich skola nebavila a su uspesni a zarabaju slusne peniaze napriklad ako programatori a aj takych, co sa dobre ucili a pripravovali, na vysokej cerveny diplom a nic z toho, v zivote sa neuplatnili.

Este dodam, ze syn na 1. stupni sedy priemer priam podpriemer....Teraz je osmak a ide jak pila, vsetky biflosky z 1. stupna dvojky na vysvedceni a nechapu....Olympiady, sachove sutaze. 4. trieda nic neznamena

anickaaa6aaa
10. sep 2023
mircalla
10. sep 2023

@fotoportret Nebola som priemer, prave naopak. Vid prispevok vyssie. Napriek tomu si o tomto celom myslim svoje.
Najma nerobim zavery zo 4. rocnika zakladnej skoly. To je take hranie sa, ci mas pekne pismo a urobenu ulohu a naucis sa basnicku. Pridu tazsie predmety - biologia, chemia, fyzika, tazsie matika, tam sa ukaze, kto na co ma

mircalla
10. sep 2023

@1fifinka1 Podla mna skor pre jej mamu. A ten den pride.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
viestta
10. sep 2023

@1fifinka1 ona uz teraz ma tu situaciu, ze nie je najlepsia a nevie to spracovat.
Kazdy clovek prirodzene chce byt oblubeny, chce vychadzat s ludmi, chce mat okolo seba ludi, s ktorymi si rozumie. Deti ten okruh velky nemaju, tak sa upinaju aj na skolsky kolektiv. Lenze nie s kazdym vieme v zivote vyjst, nie kazdy s nami suhlasi, nie kazdy sa s nami chce priatelit, nie s kazdym sa chcem priateli my, ale napriek tomu vsetkemu su situacie, ked musime zit a byt aj s ludmi, ktori na uplne nesadnu...
Niekoho kolektiv vycleni, niekto sa z kolektivu vyclemi sam, priciny su rozne. Ale tu dievcatko tazko nesie, ze sice medzi ucitelkami je oblubena ale medzi spoluziakmi nie. Uz teraz tazko nesie neuspech a mama miesto toho aby pracovala s tym ako spracovat neuspech a pracovala na socialnych zrucnostiach aby sa jej dcera dokazala sama zaclenit do kolektivu obvinuje zvysok deti zo zavisti a kadecoho ineho. Ked mama nevie svojej dcere pomoct, vidi, ze je tam naozajstny problem, tak mala by sa obratit na odbornikov, mala by to riesit s ucitelkami, ktore s detmi pracuju v skole, ktore by mali vidiet, kde a aka je pricina. Ak sa jedna o sikanu, treba to riesit, ak sa jedna o to, ze slecna je namyslena a povysena, tiez to treba riesit. Ale riesit to treba aj u triedy aj u dievcatka, pretoze nemyslim si, ze tu je len jeden dovod toho, ze je vyclenena z kolektivu a dovod nebude len na strane spoluziakov.

mircalla
10. sep 2023

@fotoportret Podla mna staci, ze super, ze je sikovna, to nespochybnujem, ale brdzit nadsenie jej matky. Ja tam tu namyslenost citim. A tiez nie je nutne kazdeho, kto sa ju snazi trosku umernit hadzat do vreca priemernych luzrov. Staci mat realisticky pohlad na vec.
PS: Nik nie je najlepsi uplne vo vsetkom, tak to nefunguje. Mam totiz dojem, ze to su ambicie matky, ze musi byt najlepsia vo vsetkom. Ze musi byt vsade, byt na vsetkych kruzkoch, sutaziach, vsetko vyhrat, byt najkrajsia a najlepsie oblecena. Trosku premotivovana.
Konkurencia je na strednych skolach trosku ina ako na zakladnej, ak si vyberie dobru skolu.

tiika
10. sep 2023

@nelca84 @autorka včera 21:22 píše..”Aj ja som vždy chcela dievčatko a teší ma že ju môžem obliecť (pre tie premudrene dcére sa to tiež páči nenutim ju).”
Tomu dievčaťu sa to oblečenie páči, či si ho vyberá sama asi nie je podstatne. Ako bolo spomenuté, vela matiek sa snaží obliekať svoje deti pekne, nie je na tom nič zle. Nerozumiem prečo to tu vela ľudí rieši. Veď je to ich vec.
Uniká tu podstata problému. Nemusi sa to niekomu páčiť, ok. No ak jej niekto povie, že je to otrasne, takého 9-10r dievcata sa to dotkne. (A je jedno, či to robila i sama autorka ako mladá).
Ak by sa to iba nepáčilo, tak je zrejme dotyčný ticho, pomyslí si svoje. Ak sa niekto takto vyjadrí, tak jej chce ublížiť. Prečo, naco, začo.. to my nevieme, ani to nezmeníme. Avšak to, že autorka z toho dedukuje, že sú ostatní neprajní nemusí byt mimo.
Netvrdím, že na SK sa úspech neodpúšťa, že všetci závidia, že iba u nás sú takíto ľudia. Ale chce niekto tvrdiť a presviedčať druhých, že nikto takýto ani medzi dospelými ani deťmi neexistuje? Nikde sa s tým nikto nestretol? To je skratka smiešne.

dskjhfdlkdjhl
10. sep 2023

@tiika No, dospely, ak sa mu nieco nepaci, tak si pomysli svoje a ide dalej, deti su prostorekejsie a povedia vsetko, proste deti premyslaju inak. Takze v takychto vyjadreniach by som bola velmi opatrna.

kittykat22
10. sep 2023

Uprimne, tvoja dcera moje byt sebekrajsia, sebelepsia a sebesikovnejsia ked nebude mat kamaratov, kamaratky a nebude s kym mat zdielat svoje uspechy a stastie. Mame take dievcatko ako popisujes v triede a jej rodicia maju presne tie iste monology ako ty. Najlepsia, najkrajsia, gymnastika, klavir a gympel a keramika, fyzika, archeologia ... Mala samozrejme chodi horenos, pretoze ma pocit nadradenosti. A je sama. Pozvanka na narodeniny ziadna, zaujem do skupin nulovy. Kolkokrat hovorila jej mama, ze mala doma place, ze ju nikto nema rad - lebo jej urcite zavidia. Pravda je, ze jej nikto nezavidi. Nemaju ju radi lebo sa sprava nevhodne. Mozu za to jej rodicia. Ona je v tom nevinne. Ale doplaca na to. A ten tvoj uvodny prispevok, akoby som ich videla 🙈

kepassa
10. sep 2023

Autorka
Poviem Ti, bez ohladu na to, zeby som Ti závidela, ja mam take dcery dve...jedna ma 15 a zacala strednu skolu, druha je piatacka (mala rok odklad cize mala 11). Obe idu ako cez kopirak. Oblubene u učiteľoch, nadane starsia v kresleni mala vynika v sporte a hlavne v spol.tanoch. Mladsiu vyberu na vianocnu akademiu, hra hned hlavnu postavu...recituje. vzdy ju vsade vyberaju.. Starsia vyhrala druhe miesto v ang.
sutazi v kresleni. Krasne su obe. Stihle. Mile. Pekne. Obliekajú sa myslim, ze pekne. No a teraz k veci

A co ma byt? Nemyslim si, ze su nieco viac ina mali stastie, ze sa zadarilo, ze sa lahko ucia, ze su snazive, tvorive a ze pan Boh im nadelil aj krasu. Presne starsia mala problem s kamoskami a to kebyze ju poznas, pochopis, ze z nej ide velka ludskost a pokora, napriek tomu, ze je aka je "uzasna"
V 8.rocniku sme riesili sikanu zo strany spoluziacky. Prosto dieta sa musi vediet popasovat so vsetkym. Zivot mu udeluje lekcie, ze tak to v zivote prosto chodi. Musi sa naucit, ze nie kazdy z nehp bude namako iba preto, ze sa dobre uci a ze je pekne. Treba sa mu naucit socialnej interakcii, riesenia problemov aj vo vztahoch. Take dieta to ma o to horsie, pretoze je neraz automaticky zaskatulkovane nalepkou, ze idealne dieta, pozor
Idealnost ale neexistuje. Moja starsia je max spomaleny film. Este aj ked rozprava, rozprava tichucko pomaly
Vravim, podme, trochu zivota do toho umierania decko moje. Je bordelarka. Vadime sa ako psy.
Mladsia je zas velmi citliva, za vsetko s cim nesuhlasi sa hned ofuci.
Treba na svoje deti pozerat triezvo. Ty na nu pozeras velmi subjektivne. Skrz svojich mindrakov z detstva si riešiš komplexy. Ak ju naozaj milujes, treba dat bokom tu opiciu lasku. Nemusi byt vzdy najuzasnejsia
Nech splynie sem tam s davom. Bude pre nich dostupnejsia. Napr.s maskou na karneval ci co to. Nech nesuperi, nesutazi vo vsetkom. Nech sa aspon v niecom priblizi normalnym "smrtelnikom".

Okrem dcer mam aj syna. On ma naucil, ze kym dievcatam to ide vsetko akosi same, u neho mame vynalozeneho vela usila. Za vedomosti aj za dysfunkcie v uceni stoji vela prace a veľa snahy. Cize si o to viac dokazem ocenit, kedze naozaj sa musi snazit, nema to iba tak lebo sa narodil ako super decko. A tak to je spravne
Nebudeme vsetci jadrovi fyzici a lidri. Potrebujeme mat ten svet rozmanity a kazdy si v nom najde to svoje miesto...

mircalla
10. sep 2023

@kepassa Vyborny prispevok

oriesocek
10. sep 2023

@kepassa pravdu píšeš. Každé dieťa je svojské- ja som rovnako riešila s dcérou, ktorá je veľmi inteligentná, že sa nechce (ona) s deťmi v škole veľmi baviť- jej reakcia bola, že nemá o čom. Dlho sme jej vysvetľovali potrebu nadväzovať kamarátstva s rovesníkmi. Jej skôr vyhovujú staršie deti a iné témy na diskusiu. Ale so spolužiakmi je celé dni. Minulý rok Už to bolo v pohode a dali sa celkom ako kolektív dokopy a už si našla cestu aj k spolužiakom. Starší syn je a aj bol veľká citlivka, nemal problém sa rozplakat ešte aj na druhom stupni kvôli volovine. Rovnako extrémne šikovný... v puberte sme sa prehadali celé dni, keďže si išiel svoje. Najmladšia zatiaľ vyzerá easy going, tak uvidíme...

autor
10. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl nesúhlasím že deti nepremyslaju o Tom že niekomu vedia slovné ublížiť veď sa bavíme o 9-10 ročných nie o dvojročných deťoch...

aurora33
10. sep 2023

@fotoportret môj názor nezmeníš

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
judar
10. sep 2023

Uprimne toto sa nechutne citalo a este nechutnejsie to ze hodnotis si 9-10 rocnu ako peknu, stihlu a nadpriemerne oblecenu ...nuz co sa z nej budes snazis spravit pojde realne mozno opakom proti nej ze ju potom v spolocnosti ani tie tvoje znackove handry nezachrania....uspech je jedna vec ale ked taketo dieta priliz odlisis od ostatnych potom sa nediv ze ti ju sikanuju lebo chvastanie...

simca06022011
10. sep 2023

Pre mňa je zarážajúce veľmi, ze je vyhlásená za najlepšiu, vychvalovana na každej hodine .. ťažko tomu proste veriť. Ak je to tak je to chyba. Aj tvoj prístup, aj dcerin aká je naj, proste vy musíte zliezt z piedestálu, uvedomiť si co je najdôležitejšie vtierat sa, aby bola naj na karnevale aby bola chvalena za oblečenie (??? To som okrem skolky hadam nezazila). Mame deti nadané v škole. Jazykovo aj inak zdatne, sútaže vyhrávajú a nik to nepreživa. Nemyslím ze ak dcéra nie je prijimana kolektívom je to iba kvôli výsledkom. Bude to tým, že proste do triedy nezapada. A deti okolo nemusia mat prakticky nič proti nej. Ale na druhej strane kto chce cele dni počúvať aká je Anička šikovná? ;) no nikoho to nebaví, plus ide vek ked uz v skole skupinkovanie a rozne sikany, porovnavanie prichadzaju... Proste cele ten bum okolo nej toto vyvolá, ze je ina. alebo ešte je ina možnosť, že proste kolektív je zly, deti sa tam uz davno sikanuju, alebo proste nie sú na nejaké priateľstva hlbšie dosť zrelé. Dcéra iste nemusí na nich kričať a zvyšovať hlas. Jej stačí jedna kamoška a mat pokoj. Ak ide o šikana, čo je dosť možné, riešiť so skolou. S deťmi pracovat, rozpravat sa, co im vadi atd.. v 4r este je to lahsie, na druhom stupni sa veci len zhorsuju. Ale zase ked prejdu do 5triedy s kazdym ucitelom inym, novymi predmetmi, situacia sa moze radikalne zmenit... ucitelia naozaj v týchto hodnoteniach vedia ublížiť. Nemôže byť jedno dieťa vo všetkom naj = uplne realne. Ak to tak je, nájdi jej školu kde bude mať viac výziev, školu kde sú nadané deti, kde sa učia viac.. aby mala aj konkurenciu. Medzi také deti zapadne skôr.
Ale ako poznám takéto dievčatko, a veru, kolektív ju neberie a nie je to kvôli učeniu. Je to proste povahou. Ale to ty ako mama objektívne nezhodnotis.

aurora33
10. sep 2023

@fotoportret hej a fakt je, že keď už zneužívam niečo čo síce nie je zakázané, tak aspoň som ticho a nebudem tu ešte kázať niečo o morálke.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená