icon

Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

janage
9. sep 2023

@iwesska mam známych ich prvák a už aj druhák vymetá šachové sútaže. Strčí do vrecka starších. Bavíme sa o úrovni kraj a vyššie. Tak hej je najlepší v ročníku bez debaty😉

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2023

@janage V sachu urcite, ale kludne na tej istej skole, v tom istom rocniku, moze byt dieta, ktore je napr. lepsie v matematike, alebo v niecom inom. Takze pisat, ze je najlepsi, je celkom trufale😉

silvike
9. sep 2023

Ja len k tomu obliekaniu...nie vsetko super drahe, super moderne je naozaj aj pekne a vkusne. Mojej dcere samej sa velakrat taketo modne exkluzivne vystrelky vobec ale vobec nepacia. Takze naozaj to nemusi byt vzdy o zavisti ale o tom ze sa niekomu taky vkus drahý, ultra moderny vobec nepaci. Aj dcerina krstna kolko krat jej dala nejake oblecko akoze super krasne drahe kvalitne luxusne a mojej sa vobec nepacilo. Proste ma uplne iny vkus napr.

janage
9. sep 2023

@micicka s tou pochvalu súhlasím, vždy sa dá nájsť niečo za čo pochváliť. Ako ja hovorím, každý je na niečo iné Jeden kreslí, druhý hraje, ďalší hra šach, ďalší urobil zbierku veci pre psíkov z útulku. Naozaj známky nemajú byť všetko. Na druhej strane sú deti, ktoré vynikajú, sú prirodzené ctiziadostive (oni samé) a baví ich určitá oblasť, tak makajú. Tak v tej oblasti sú lepšie ako ostatné. Tam už by mala výchova nastúpiť, aby sa dieťa nepovažovalo za viac ako ti, ktorým to nejde.
Najhoršie čo môže byť, že nie, že nepochvalia, ale ešte ich zdrbú. Máme aj takú skúsenosť.
A súhlasím, že chváliť sa ma za snahu, húževnatosť, zmenu k lepšiemu. A dieťa sa ma porovnávať v prvom rade samé so sebou.

janage
9. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl áno môže byť matematik a tam potom hodnotia kto ako kde sa umiestnil.
Určite majú nejaký spôsob a škola ho rada vysvetlí ak ho používa. Pre väčšinu týchto detí, je to síce fajn, ale nestojí ich život na tom. Ako poteší, ale prežijú bez toho ocenenia, ze najlepsi v ročníku 😉
Napr. naša triedna každý pol rok ocení knihou iné deti, aby sa dostalo na každého.

micicka
9. sep 2023

@janage pozname aj my, ked za 2 - co si robila/robil?! Ved tam mas prvacke chyby 😕 konecna, a potom sa cudujem, ze mi doma dieta place, ze co ked dostane 2. A stazuje sa, ze stale su top ti isti spoluziaci.

yoxinka
9. sep 2023

Ahoj, nečítala som všetky komentáre, ja len chcem k tomu gymplu. Mne začal na gympel chodiť syn teraz v septembri. On nie je nejako mega výnimočný a úžasný vo všetkom a najlepší, ale jeho učenie, škola a také tie intelektuálne veci dosť bavia. Keď bol menší, chcel byť vedec, teraz to spresňuje, že chce byť jadrový fyzik. Sám si číta o vesmíre, zaujíma sa o fyziku, muž ho učil programovať, rád hrá šach … Na gympli sa mu veľmi páči úplne iný študijný systém, učitelia sú lepší, kreatívnejší, inovatívnejší, jemu to veľmi vyhovuje a je taký natešený, že sa tam naučí viac ako na základke. Okrem toho športuje, ale to len tak zľahka, jeho športy kolektívbe nebavia, ale také že plávanie, beh, to má rád. Nesúťaží, ale baví ho to. A miluje klavír. Chodí 5 rokov a celkovo hudba je jeho veľký koníček. Jeden kamoš fyzik mi povedal, že hudba je vlastne matika 🤣🤣🤣, tak asi aj syn to má tak nejako prepojené 😉. Myslím, že gympel by pre tvoju dcéru bol fajn riešenie. Skúste 😉.

sense
9. sep 2023

Inak mňa zaujala ešte jedna vec na tvojich príspevkoch, všade je vychvalovana za super výsledky, ale nie je nadpriemerne intigentna, všetko má vydrene... Mne to príde akoby sa chcela zapáčiť hlavne tebe alebo akoby si si ty cez ňu rkompenzovala z tvojej mladosti. Ma vôbec aj čas byt dieťaťom aby si aj vedela budovať tie priateľstva alebo sa len stále učí aby bola naj aby sa to páčilo tebe?
Ó mojej dcére sa tiež učiteľ aj v 3 aj 4 ročníku vyjadril len v superlativoch a o tom keby ma. Všetky. Deti ako. Moja dcéra tak chodí do práce oddychovať lebo by šlo všetko bez problémov? Ale povedal to mne, nepostavil ju na piedestál pred celou triedou. Takisto nemá samé 6, lebo by zvážovali preskocenie ročníka ako to bolo v prípade dcéry od susedov (aj keď teda ta ma nadpriemerne IQ, ale emocne je na tom horšie, chodia k psychológov) , ma nielen 6 ale aj 5,5 ale bez absolútnej namahy. A viem ze keby na ňu "tlačím" tak by to zvládla... Len by nemala už čas aj na to byt dieťaťom a tráviť voľný čas na ihrisku s rovesnikmi

augustovkaa
9. sep 2023

Ach jaj, niektoré komenty sú fakt úžasné. Ignoruj. Ja ťa chápem. Tiež mám dcéru nadpriemerne inteligentnú, len ona je už osmacka. Na vysvedčení od prvej triedy jednotky, plynule hovorí po anglicky a španielsky, každý rok ocenená za prospech. Našťastie v triede ju majú spolužiaci radi, je veľmi priateľska a doucuje vo voľnom čase spolužiakov. Je taký motivátor triedy. Učiteľky ju nevychvaluju pred spolužiakmi, ani by som nechcela. Vychovávame ju ku skromnosti. Oblečenie nenosí značkové. Neboj, na druhom stupni sa to časom zlepší, deti začnú dospievať, poprípade pôjde na gymnázium. Možno sem tam príde aj zlá známka. My dcére vždy povieme že dobrý žiak musí mať aj päťku aj štvorku. Je chyba, že ju učiteľky stále pred ostatnými vychvaľujú. Dcéru veď k skromnosti. Nech si nepotrpí na značkové oblečenie, nech sa necíti ako hviezda školy. My dcére vždy hovoríme, že každý je v niečom dobrý. Nech sa nikdy nepovysuje.

aurora33
9. sep 2023

@augustovkaa ty si asi necitala všetko, autorka píše že dcéra nie je nadpriemerne inteligentná, ale že sa musí učiť a známky vydreté. Nadpriemerne ju len mamicka oblieka 🙂

marianini17
Odpoveď bola odstránená
andreafa
9. sep 2023

🤮

marianini17
Odpoveď bola odstránená
poppy22
9. sep 2023

ked ucitelka chvali ziacku za "nadpriemerne" oblecenie pred ostatnymi ziakmi-tak by mala ist robit nieco ine...to je take nizke a ubohe..vacsinou to robia ucitelky,ktore sa vtieraju bohatsim rodicom do zadku cez ich deti...a mali by vediet ako to vplyva neprijemne na ostatne deticky....gratulujem,ze mas sikovnu dceru-ale pre krista-aky obrovsky uspech dosiahla,ked to tak neprimerane zvelicujes? dieta moze byt nadane-ale zaroven chvalenkarske-nevidis ju v skole,ci nedava inym detom pocitit,ze je hviezda u vsetkych ucitelov...

augustovkaa
9. sep 2023

@marianini17 to s tým značkovým oblečením som myslela tak, že nemusí byť priama úmera značka kvalita. A povedzme si úprimne, že každý ani na to nemá. Viem ako sa deti vysmievajú druhým za značku oblečenia, mobily, dokonca v dcerinej triede sa smiali spolužiakovi, ktorého rodičia vlastnia auto Daciu, že jazdia na hovnocuce lebo oni majú BMW. Ano, aj my si potrpime na kvalitné jedlo, kozmetiku ale nevidíme zmysel kupovať už batoľaťu dupačky za 100 eur. A vychovávať k tomu, že nemusí mať všetko, čo chce je podľa nás správne.

andreafa
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
9. sep 2023

@trgypadl presne toto som chcela napisat. Ako Povesenecky a nadradene to znie. Este keby zostala pri uceni ale je velmi pekna oblielam ju nadpriemerne. Mam z.toto taky pocit ze oni samy sa nadradene chovaju.

number19
9. sep 2023

@autorka Dceru treba nadalej podporovat vo vsetkom v com je dobra.
Mala si moznost rozobrat si tuto situaciu s ucitelkou (triednou)? Potvrdila ti tuto situaciu?
Dcere by som vysvetlila, ze nestastni (a neschopni) ludia mozu takto reagovat a ze to nie je spravne, ale v zivote je to dost caste. Pre dceru to moze byt "dobra" skola.
A spolupracovala by som s ucitelkou a dcerou a snazila ju pred tym sikanom nejak chranit. Vysvetlovanim, transparentnostou, rozpravanim...

" Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa?"
Nie, uspech sa neodpusta na CELOM svete, len niekde (myslim, ze nemusim velmi specifikovat) 🙂

kvetinka75
9. sep 2023

@h2 uspech je jedna vec ale ta druha cast prislevku o obliekani a kostymoch. Cista nadradenost. Ako je vo vsetkom.naj. ako keby ostatni nosili nejake smejdy

viestta
9. sep 2023

Autorka, mam uplne nepodstatnu otazku, ale odpoved moze o tvojej dcere vypovedat viac ako si myslis. Ten najlepsi karnevalovy kostym si spravi zakazdym sama?

kassandra25
9. sep 2023

Vies co, nadpriemerní ludia absolutne nemaju taketo problemy. Pretoze maju v sebe prirodzenu autoritu, nemusia mat ani tú aroganciu, prilisnu sebaobranu, ale ostatnych svojou mudrostou a teda tou nadpriemernostou, schovaju do vacku bud humorom, dovtipom, vyckavacou a trafnou metodou a tou prirodzenou seba-ja. Keby bola taka vycnievajuca, problem by nebol. Zrejme je vycnievajuca proaktivnou mamickou a tym cudesnym drahym a nadpriemernym obliekanim, s ktorym jej proaktivna mamicka v priemernej triede uskodzuje. Ja to mam opacne ako ty. Predstav si. Syn tiez v sutaziach, priaznivcov a kamaratov v triede a po triedach kvalitne vela, ucitelia chvalia, ale neproaktivna mamicka sa s nim len uci, ked moze, neoblieka ho do nebies, nie je nas zaklad. A kostym , ked treba, priemerný. Syn sa sam obrani, ked treba a vie si sfuknut kazdeho, sam uvazi, koho jak a kedy. Skus trosku pouvazovat, proaktivna mamicka, ci tu tvoj príspevok stojí za spoluvyplakávanie vsetkých zúcastnených, alebo skor za pokrútenie hlavou nad tebou!

kassandra25
9. sep 2023

@viestta 😁😄😁😄😃

marianini17
Odpoveď bola odstránená
marianini17
Odpoveď bola odstránená
number19
9. sep 2023

A k tomu obliekaniu, ku ktoremu sa tu polka kona vyjadruje.

Ak ma rodina na kvalitne oblecenie, bolo by divne ak su rodicia v znackach od hlavy po paty a dieta v niecom lacnom (Pepco? ci so sa tu spomina). Lebo potom by vsetci obvinovali rodicov ze oni na seba daju (chodia do skoly s LV taskou...) a chuda dieta "v handrach od H&...".
Ono je to tazko vyhoviet...
A tiez podla mna rodicia jednoducho maju taky pocit, ze my si doprajeme kvalitu a dieta nam bude chodit vo vreci...

A ak je rodina dobre situovana, nieviem preco by spolocnost mala hore uvedene zhadzovat len preto, ze konkretna rodina na to ma (a je znackove oblecenie je pre nu dolezite) a ina nie...

oriesocek
9. sep 2023

@number19 v mojom okolí je veľa rodičov (Ba, staré mesto), ktorý dieťa obliekajú do znaciek. Aj moje deti majú kadečo.... ale keď mi dcéra rozbije v škole 4 páry topánok za zimu, tak jej určite nebudem kupovať za pár stovák pár. A nebudem ich posielať ako na výstavu, aby sa báli zaspinit. Aj môj syn mal v určitom období utkvelu predstavu, že musí chodiť iba v luxusných značkách... takže mal všetky tenisky za pár stovák a kupoval si ich po celom svete. Ale už ho to prešlo...

augustovkaa
9. sep 2023

@marianini17 a ešte k tej skromnosti, v dcére budujeme zdravé sebavedomie, povieme jej, že sme na ňu pyšní ale tiež ju učíme aby sa nepovysovala nad menej šikovných žiakov. Toľko k tej skromnosti

denithestrange1993
9. sep 2023

@number19 podla mna je skor odveci to nedokonecne chvalenie od ucitelov na adresu jej dcery. A to,ze este aj outfit jej potrebuju pochvalit je totalne neprofesionalne. Oni su autority,ktore by mali vystupovat nezaujato a nie nejake dieta glorifikovat. Potom jasne,ze to urcitych jedincov stve. Aj clovek ked ma vlastne deti a jedno vychvaluje do nebies a druhe nie,tak to nechvalene bude rebelovat. Tu fakt nejde o oblecko,ale skor o stavanie na piedestal to dievca.

number19
9. sep 2023

@oriesocek Ved to je v poriadku ak si s tym spokojna. Mozno autorka je spokojna s kupovanim 4 znackovych parov, ktore dcera bez problemu rozbije...ak na to ma preco nie? Nechapem preco sudit, je to jej rozhodnutie v ramci jej moznosti.

number19
9. sep 2023

@denithestrange1993 V mojom prvom prispevku som to tiez vyjadrila, treba spolupracovat s ucitelkami a aj s dcerou...ale zase netreba dieta deptat len preto ze je sikovane a rodina je na tom financne dobre...