Príliš úspešná dcéra a závisť
Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?
@marianini17 "spravne vnimanie slova skromnost"
Mozes prosim ta definovat?
Vacsina tu rieši “nadpriemerne” oblečenie. Mne teda nepride, že sa autorka chcela povysovat, človek hneď nenájde správny výraz. Ja si pod tým predstavujem drahé, značkové, štýlové… ak take oblečenie ma, tak ma; nemá zmysel ju chytať za slovíčka.
Mne je napríklad šumafuk, kto ake oblečenie nosí, či je drahé, športové, jednoduché, veď je to úplne jedno.
Autorka predsa rieši cosi iné. To že toto oblečenie jej dcéry niekomu vadí. Asi tak ako keď niekto závidí susedovi, že ma BMW a on “iba” Škodu, niekto bol na dovolenke na Maledivach a druhý v Bulharsku. Na a čo? Veď to nie je dôležité. Avšak realita je taká, že takýto ľudia fakt existuju, závidia druhým a ich to trapi. Nuž každý ma svoje problémy. I ti úspešnejší a majetnejší. A na MK píšu i takí i onakí. Nevidím v tom niečo zle.
@marianini17 súhlasím. Inak my teraz stále riešime s kolegyňami z HR pohovory a u mladých (veľkej väčšine) chýba triezvy pohľad na svet a hlavne pokora. Jednoznačne chyba výchovy a rodičov. Typu aký darček kúpim dieťaťu, ak má všetko... potom sa v práci nevedia zaradiť a menia pozície každé 3 mesiace...
Zdravim ,
Skúsim poradiť možno by bolo najlepšie pracovať na jej mentálnom zdraví , to že sa jej niekto posmieva , alebo ju vyčleňuje z kolektívu nevyriešiš ale s čím vieš pracovať je tvoja dcéra.
Pracuj na tom aby sa vedela brániť,aby bola zdravo asertívna, aby pochopila že ak jej niekto ubližuje nie je to správne a že ten človek si len lieči alebo ukája sám seba a s ňou to má len veľmi málo spoločné . Že ich správanie a ohováranie nehovorí nič o nej , ale skorej o nich .
Jej nastavenie , myslenie vieš ovplyvniť aspoň z časti aby vedela filtrovať kto jej čo hovorí.
Strašne mám rada čítať
Ublížiť Ti môže len ten , komu to dovolíš.
S dcérou sme tiež mali problémy - no nebola naj naj naj vo všetkom i keď je šikovná. A dlho som nevedela ako sa k tomu postaviť , a teraz už druhým rokom pracujeme na jej nastavení a krásne je vidno ako sa s ľahkosťou vie vyrovnať s určitými situáciami - lepšie reagovať , otriasť sa.
Držím palce
@marcellka32 Alebo s okamžitou hnacou silou šla kupovať ďalšie značkové handry, aby bola predsa "nadpriemerne oblečená"😝
@kvetinka75 Ja aj to považujem proste len za opis udalostí. Niekomu na obliekaní extrémne záleží, tak aj dieťa oblieka pekne a všíma si, čo má kto na sebe, takže vie posúdiť, ako je na tom jej dieťa v porovnaní s ostatnými. A za kostým bola asi tiež ocenená. Autorka to napísala, lebo aj to je príčinou toho, že sa k jej dcérke tak správajú. Najmä, ak na to poukazujú učiteľky.
@number19 ved to je vporiadku,ze jej dopraju. Kazdy dopravuje detom maximum co moze. Ale ked sa potom ide povysovat,ze teda okrem vsetkych tych sikovnosti,ktorymi dcera disponuje je perfektne obliekana,top halloween maska 😂. Toto vyrovnany rodic nenapise.
Milá autorka, poviem ti to z pohľadu takého dieťaťa- tiež som vyhrávala všetky súťaže (okrem spevu, to by proste fakt nešlo 🙈😀), či už vedomostné, alebo športové. Na základnej ma všade chválili, išla som na bilingválny gympel, preskočila ročník… chodila som na kopec mimoškolských aktivít a učenie ani známky som nemala vydreté, doma sa so mnou takmer nikdy neučili, na rodičovských rodičia ani nevedeli čo preberáme,proste mi to šlo samé… do toho sme sa finančne mali dobre. No naši ma nikdy neviedli k tomu, že musím mať značkové veci a pod… chodila som oblečená tak, ako aj moji spolužiaci. Kupovala si s nimi na polku bagetu v bagetérke a cez prestávku dorábala úlohy, lebo sa mi doma nechcelo… a nikto ma nevyčleňoval, lebo sme si všetci rozumeli. Áno, spolužiaci vedeli, na akom aute ma ocino ráno vozí do školy. Ale zároveň vedeli, že nemá problém ma domov poslať autobusom… a že si rada s nimi pôjdem kúpiť rovnaké tričko k číňanovi či dám odpísať písomku…mám pocit, že o toto svoju dcéru oberáš. Proste, nechaj ju “žiť” normálne. Neveď ju k tomu, že musí byť naj. Ver mi, ak na to má a bude to chcieť, tak bude, no nájde si sama spôsob ako… tak, aby ju to nestálo nič iné.
@marianini17 značky z 90% nemajú nič s kvalitou a zdravotnou nezávadnosťou. To by skôr kupovali šité veci z ľanu, prírodnej vlny, možno niečo z biobavlny, ale taký sortiment málokedy vyrábajú známe značky.
Prosím Vas vy ste fakt na hlavu poniektoré, absolútne jej príspevok za prvé neznie ani trochu povýšenecky, opísala situáciu aká možno reálne existuje. Je logické že človek ktorý je málo sebavedomy a zavistlivy má normálne úzkosť keď musí už len čítať o niekom, že je výnimočný atď...vy ste zdravé ?prečo by jedno dievča nemohlo byť oproti svojim rovesnikom vo všetkom najlepšie? Čo ak je takáto šikovná lebo sa jej rodičia venovali a viedli ju k niečomu ? A čo teraz že ju dobre obliekajú ? Hocijaká z vás čo kritizuje keby na to mala v dnešnej dobe možno by si tiež decko pekne obliekala nevidím v tom nič zle, handry sa nevyrábajú na parádu hlavne pre deti je toho neúrekom na výber. Radšej si učte deti, aby mali sebavedomie a nemuseli iným závidieť aj dieru v riti s prepáčením. Ja nezarabam tisíce, som samoživiteľka, ale keďže som vždy chcela dievčatko vždy som sa tešila ako si ju budem paradit a teraz som ako zlá matka ? Moje decko je tiež v škôlke vychvalovane aj riaditeľkou dokonca..a to chodí do škôlky. Mimo toho, mi chvália úžasnú výchovu, empatiu, atď tak tu nehejtujte a nenegujte všetko
@zoja31 tiez mám doma introverta a museli sme sa doslova naučiť ako s ním komunikovať/ pracovať. Písala som to v príspevkoch vyššie. Ale to neznamená že ak ma v škole náhodou nejaký problém tak si nevypocujem druhu stranu a budem automaticky tvrdiť že su na teba zlí, lebo ty si úžasný, dokonalý, a podobne dristy. Jednoducho riešim problém s učiteľom a aj so svojim dieťaťom.
Ja ako prvacka na ZS som mala taku spoluziacku, ktora asi podla nasej ucitelky a zrejme aj jej rodicov bola vo vsetkom ,,naj,,. Nasa ucitelka ju aj realne vo vsetkom uprednostnovala, do kazdej sutaze ju strkala, vzdy ju uvadzala ako priklad, proste vsade to dievca muselo byt jednicka, ci vedomostne, umelecky alebo pohybovo. Realita bola vsak uplne ina. Uznavam, najkrajsie zo vsetkych kreslila, vedomostne patrila k piatim najlepsim, ale ani zdaleka nebola naj z nich. Urcite vsak nebola najlepsia v recitacii, hrani na hudobnom nastroji, nemala najlepsiu masku na karnevale a nebola pohybovo najzdatnejsia. Podla nasej ucitelky vsak ano a vzdy ju nechala vsetko vyhrat. Vrchol bol, ked sme mali skolske predstavenie Popoluska a ucitelka povedala, ze Popolusku nebude hrat nikto z nas, lebo by to nebolo fer a Popolusku zahra ucitelka. Aj sme to tak cely rok nacvicovali. Hadajte kto hral nakoniec Popolusku? Ano, presne to dievca. Ucitelka s tym dievcatom boli proste na tom dohodnute poza nas chrbat. Niektori spoluziaci, co sa este stretavame to dodnes berieme ako riadny podraz a doteraz spominame ako ju ucitelka uprednostnovala vo vsetkom. Chapem, ze ucitelia asi maju tiez oblubencov, ale nemali by to davat takto jasne najavo. U nas v triede to dievca vsak nikto nesikanoval, prave naopak sme ju mali vsetci radi, ale verim, ze inak nastavene deti by to mohlo riadne demotivovat a necudovala by som sa, keby ju kvoli tomu vyclenovali z kolektivu.
@annm81 presne tak, lepšie by som to nenapísala 🙂 Každopádne, asi sa už k danej veci vyjadrovať nebudem, nedá sa to objektívne hodnotiť. Po posledných príspevkov od autorky ani nemám pocit, že ide o vysoko inteligentné dieta, skôr len šikovnú babu čo má veľa záujmov, možno s introvertnou povahou, prípadne je na seba sama kritická a podla toho aj posudzovať okolie...joooj tam je toho veľa, co moze byt vo veci. Maminka, držím palce, nech je hlavne dcérka spokojná a šťastná, ved hlavne o to nám rodičom ide. Pokiaľ úspech šťastie neprináša, treba zmeniť prístup 🙂
A inak este doplnim, ze si myslim, ze neexistuje, aby bol niekto najlepsi uplne vo vsetkom.
Autorka, ked pises, ze tvoja dcera ma vyderete znamky, tak moze byt cielavedoma, pracovita, svedomita, dosledna, co je vsetko uplne v poriadku. Na druhej strane moze mat strach z neuspechu, moze byt az prehnane ambiciozna a chce dosiehnut ciela, kńa ktore mozno nema, moze sa bat toho, ze zlou znamkou sklame svojich rodicov, moze sa bat, ze neuspech ju zaradi niekde, kde ona nechce byt a to uz vobec nie je dobre, moze byt fixovana na pochvaly a tie mozu jedneho dna skoncit aj ked bude nadalej vynikajuca, ale uz to nebude natolko preferovane. Pretoze ak ma na prvom stupni vydrete znamky, tak na druhom to uz nemusi stacit. Tam su naroky ine a zla znamka jej moze sposobit traumy, o ktorych ani netusite. Mozno by nebolo zle zacat s nou pracovat aj v tomto smere. Co bude(te) robit, ked uz nebude na uspech stacit ani jej najvacsie uslie?
@h2 ja sa ani necudujem. Ak dcera posobi tak ako tento prispevok.
@marianini17 Uplne si to cele prekrutila,pointa je v niecom uplne inom. Akoze dostane rakovinu z toho,ze 3h nema nadpriemerny kostym na Haloween,ci? A kto urcuje,co je priemer,podpriemer a nadpriemer v obleceni,ked to v drvivej vacsine pochadza z Ciny? Stitok na krku ma rozdelovat deti na tie lepsie o kt.sa rodicia staraju a na tie "horsie" co maju len veci z Pepca?
@janka830 to je úžasné že s tou viete tak pracovať...no ja neviem ako. Vysvetľujem jej nech si to neberie tak ale márne...a ja s dcérou sme dosť odlišné možno s ňou neviem komunikovať ako ona potrebuje...
@ghostsgirl Na MK je mozne vsetko😁
@zoja31 ďakujem za podporu ❤️ ja tiež nerozumiem prečo sa všetky pustili do tej jednej vety. Aj ja som vždy chcela dievčatko a teší ma že ju môžem obliecť (pre tie premudrene dcére sa to tiež páči nenutim ju) a vôbec neriešim značky, vôbec som to nemyslela o drahých značkových veciach.... nosí veľa saticiek, sukniciek, má kabátiky...ale jasné že aj rifle aj legíny obyčajne aj obyčajne natelniky...no nepríde mi normálne od žiadneho dievčatá povedať druhej že to čo má je otrasné ( potom to nechce nosiť a časom keď to zbadá v skrini že aké pekné)