Problémy s prvákom
Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?
@danielahamar nic si z toho nerob. Aj moji pubertaci mali zo mna srandu, kym neprislo na lamanie chleba. Teraz makaju ako fredky a stacilo malo. Volba, bud sa budes ucit a pracovat alebo nech sa paci, bav sa. Po prvej 0/20 z matiky sa vsetci zobudili zo sna. Chcu dobre SS, tak si overili v praxi , ze bez namahy a mna to nepojde. Jedno Komparo ich presvedcilo, ze bez ucenia su v ....
@zuzkat1 ani ja nie som za totalnu nadvladu ucitela, s detmi komunikujem, mozu mi povedat, co si myslia, ja im poviem svoj. Mozu a nemusia prijat moje presvedcenie. Deti tejto doby su ine, potrebuju pocut cloveka, nie despotu. Chodia za mnou so vsetkym. Suplujem aj rodicov, ti si chodia po radu, ale pravidla a povinnosti. Aj nasa tak funguje. Povie nazor, rozoberieme. A vzdy najdeme spolocnu rec. Len dotycna nie je schopna uznat iny zmysel pre realitu.
@jajka257 v Dánsku sa deti neznámkujú po nejakú 7. či 8. triedu a na SŠ idú všetky, a aj na VŠ sa dostanú. Som učieľka, ale keby bolo v mojej moci, okamžite známky zruším ... aj tak je to falošná motivácia, ak sa učia pre známky. tragédia je, že sa ľudia kastujú podľa prospechu, "dobrí" žiaci - jedna skupina, "zlí" žiaci - druhá skupina. Mám žiaka, čo vyhráva celonárodné súťaže a pritom má štvorky ... je teda zlý žiak? A jednotkári, čo sa "len" učia, ale nič iné nedokážu. A to sú potom tí "dobrí"?
Moj syn chodil do školy s radosťou a učí sa zo sebamotivácie, lebo ho to proste baví ... ale odkedy sa známkuje, ma zo školy stres, úplne zbytočný. A áno, vidím to aj na sebe, že nervačim pre nižšie percento z testu (maju len body, percentá, nie klasika známky), a potom si nadávam, že t čo robím, ved to bol test, ktorý iný štvrták by vôbec nezvláol a mne vadí, že on mal "len" 88% ,,, no nie som blbá???
Okrem toho, známka z jednej ZŠ a z inej ZŠ môže mať úplne iný level ... na gymnáziu to krásne vidno, kto z akej školy prišiel a niekedy aj rozdiely v rámci jednej školy, podľa toho, či chodili do vyberovky, alebo klasickej triedy a kto ich učil ... Niekto príde ako jednotkár a padne okamžite na trojky-štvorky. Veď jednotka u jedného učiteľa môže byť u iného trojka - objektivita nulová. Známky sú proste len čísla ... áno, jednotka je krásna vec, ale čo naozaj ukazuje, to je vec druhá...
@jajka257 bola by si prekvapena ako funguju VS v zahranici. Aj ked studujes nejaky odbor, predpokladajme, ze ten odbor Ta zaujima, tak v ramci odboru su "predmety-oblasti" a tie maju svoje kurzy. Student si z daneho predmetu vybera kurzy, ktore ho zaujimaju, takze aj studenti rovnakeho odboru mozu robit rozne kurzy. Predstav si studuju to, co ich bavi, co si Sami vybrali, ale k vyberu predmetov su decka vedene uz od nejskeho 5-6 rocnika (nepamatam si presne)
@sisaka presne som chcela povedat to iste...aj my mame tieto skusenosti so zahranicim, moj manzel napriklad zacal 2x VS na Slovensku a kvoli skvelemu systemu sa na to vykaslal..nezazivne predmety co su uplne nanic, ucitelia co chcu nabiflit odrazky a nerozmyslat, nic sa nepytat...tak radsej studoval v zahranici a aj ini nasi priatelia a veru, dostanes zoznam kurzov, vyberies si pocet..mas si nahromadit iste body/kredity a ci to spravis za rok, ci si rozlozis na 3 a vyberies si kurzy ake chces je uplne jedno..mozno jeden kurz ma hodnotu 30 kreditov a iny 10 ale ked ta ten za 30 nebavi, nezaujima, nechces, tak je tvoj problem ze spravis mozno ine 3 a mozno studujes viac, ale mozno nieco co ta viac zaujima a co ti lepsie ide..a pritom studujes ten isty odbor co tvoj kamos, ktory ma uplne ine kurzy..a tento system funguje v mnohych krajinach uz aj na SS, nielen na VS..ved len ked si spomeniem na Beverly Hills 90210 ako sme tam pozerali, ze na strednej skole sa stretavali spoluziaci na roznych predmetoch, chodili z triedy do triedy na tu ktoru hodinu a kludne prvak s druhakom na tom istom kurze...u nas vam daju 2-3 volitelne predmety na gympli v 4 rocniku, akoze priprava na maturitu ci prijimacky, lebo maturitne predmety si volime...a na VS 90% povinnych predmetov a nepovinne tak 5% a 5% povinne volitelnych...ale inak ubohost..
@jajka257 Podla mna to Akvi nemysli, tak ze robit len to co sa mi chce, ale robit veci co sa mi nechcu s vedomim, ze to treba urobit, lebo inak to ma pre mna negativny nasledok. Nie je to o tom, ze deti robia len to co chcu, je to o tom, aby vedeli preco to robia, nie len slepo posluchali rozkazy, kt. im niekto dava.
ukaz mu ake to je ked.si nespravi ulohu, vykasli sa na to a on sám na vlastnej kozi zisti aky je to pocit byt zdzubany ucitelkou pred celou triedou, a potom si tie ulohy pravdepodobne zacne via robit.. ja som sa vzdy snazila a podla mna kazde dieta by malo byt motivovane k studiu ak nechces aby boli predavaci v Bale.. ja som srala na skolu a potom som si uvedomkla ze omg co budem robit, nabiflila sa chemiu a bio a hops som na medicine.. kazdy si vybera vlastnu cestu
@limitgirl A chvalis ho? Moje dieta , ked sa vyhrazam, kritizujem tak sa len uraza a place a ked chvalim, tak cele stastne pise. Ked sa vyhrazam, tak sa stavia do opozicie, nefunguje to, ked slubujem nieco potom, to je zas vzdialene a tiez to nefunguje, takze u nas funguje to chvalenie a nadsenie, ako pekne to pise. Ono ja si k nej sadnem a chvalim, mozno to nie je az take dokonale ale ta pochvala robit divy. Mam pocit, ze deti nasavaju aj nasu naladu, takze moja rada pozitivne sa naladit a chvalit, chvalit a chvalit, zo zaciatku aj prehanat.
dnes rano prave v Telerane bola psychologicka a rozpravala o tomto - vseobecne o tom, ako mame detom nechat zodpovednost za svoje skutky...a samostatnost...aj s tou skolou...ukazat najprv ako sa pripravuju veci, ako sa uci atd a nechat to dieta potom same aby to robilo a nechat ho aj znasat dosledky ak to neurobi...ze nebude mat ulohu, ze nebude mat zosit atd..lebo ze my mame potom presne tieto tendencie, ze len aby bolo dobre, len aby dieta nezazilo prehru a neuspech a nedostalo poznamku a nech my nevyzerame v ociach ucitelky zle..ale tak sa to dieta zodpovednosti nenauci nikdy...a to je presne o tom, co tu piseme...deti si musia uvedomit co je potrebne urobit, co je dosledok toho ak to neurobia...
@m.i.r.i no toto som si už dávnejšie všimla - psychológovia odporúčajú nechať zodpovednosť na dieťati, ale učitelia nepripravenosť dieťaťa vyčítajú rodičovi, že ho nenúti učiť a pripravovať na hodinu... tak rodič tlačí do dieťaťa a kontroluje, dieťa si potom na kontrolu rodiča zvyká, takže trochu začarovaný kruh... a samozrejme nie všetko platí pre každé dieťa...
@0silvia0 to tak ale nie je..je ine prekontrolovat prvaka ci druhaka a ine 5taka..tam uz kontrola nie je na mieste. Su stupne kontroly...poviem necham nech urobi a skontrolujem.. Poviem necham nech urobi a namatkovo raz za tyzden skontrolujem..poviem a nekontrolujem a nakoniec uz ani nemusim hovorit
Ja som si vsimla ze vacsinou je to o tom ze rodicia maju v pazi..a potom sa obhajuju ze ucia dieta zodpovednosti...viete kolko rodicov takych som uz videla..ucenie zodpovednosti v praxi:1. vase dieta nemalo ubor..no a? Tak nebude cvicit ved to je jedno...2.vase dieta stratilo ubor. No a? Ved mu kupim novy...3.vase dieta nemalo casopis na slovensky jazyk...no a? Ved si mohol pozicat od spoluziaka.nech robia spolu...atd atd
@akvi no ani piataka nie..lenze ak sa to podchyti v prvej triede tak ho ani nenapadne ist bez uloh..prooste tam uz chape si to ma urobit..kdezto prechod do prvej triede je zo vsetkych hľadísk pre dieta najtazsi..v skolke co? Len hra a obcas daka uloha spolocne..z domu si nic nenosili,nic si doma nechystali..v skolke ich neskusali..hodit ho do prvej triedy je stres a je znasobeny ked sa na neho rodich vykasle v zmysle ze znasaj si dosledky sam
@akvi ja nad nesedim..uci sa sama ak daco maju..pomozem jej ak chce..nebalim jej veci..poviem jej rozvrh..ale vsetko skontrolujem a poviem jej ze ok teraz sa uz chod ucit...maju malo uloh..vacsinou len ak daco nestihne dorobit v skole..ale na zaver ju vzdy skontrolujem... Nebjdem to robit naveky len kym sa jej to nezautomatizuje..proste to su nove veci ktore predtym nikdy robit nemusela..
@zuzkat1 ja som už na tieto psychologické "kecy" alergická... Mám doma dva exempláre detí, ktoré sú úplné protiklady. Dcéra je zodpovedná, všetko si sama pripraví, ja ani neviem čo sa učí, nepotrebuje žiadnu asistenciu, nič. Syna môžeš kontrolovať, tlačiť, usmerňovať, je to jednoducho lajdák, bol aj je a je to v ňom... môže mi desať psychológov vysvetľovať teórie prístupu k učeniu, ak dieťa nemá chuť sa učiť, nie je motivované, myslím keď mu chýba vnútorná samomotivácia, tak rodič prechádza fázami zúfalstva, hnevu, beznádeje a s deckom to ani nepohne... ide si ten svoj flákavý level ďalej... a to som sa vždy od prvej triedy snažila v ňom vypestovať pocit zodpovednosti za svoje školské povinnosti... Teraz nepíšem o prváčikoch, ale o druhom stupni, aby sme sa rozumeli...
@zuzkat1 a s tym uborom... To je zase presne o tom, ze tieto konstatovania patria decku, nie rodicovi.. Rodic predsa nemoze za to, ze decko nema ubor (predpokladajme, ze mu rodic ten ubor dal, len proste dieta si ho nevzalo..), alebo ho stratilo.. To je tema na rozhovor s dietatom, nie rodicom.. Btw., ucitelia maju casto problem s tym, ze splechnu rodicovi medzi oci presne to, co si pisala - "vase dieta stratilo ubor".. No co ine rodicovi ostava, ako sa "branit".. To je velmi konfrontacne konstatovanie, alebo vycitka a tak mi vobec nie je divne, ze rodic takto reaguje.. (Btw., ja presne viem, co myslis, ucila som X rokov telesnu a vytvarnu a toto bol neuveritelny problem, s nosenim si pomocok.. moj velky vnutorny boj.. takze ozaj chapem, co mas na mysli..).
Ale opat, toto je medzi ucitelom a deckom, nie medzi ucitelom a rodicom.. To je opat to iste, ako ked by rodic prisiel do skoly s tym, ze moje decko si nechava rozhadzane hracky po izbe.. Ako co s tym ma ucitel? Nic.. Takze zabudnuty ubor urcite nebudem riesit s rodicom.. Lebo sa ho to absolutne netyka..
Ja stale tvrdim a stojim si za tym ze je to na skodu dietata ak sa mu rodic nevenuje primerane k jeho veku..aj prehnana pozornost a staostrlivost je zla aj prehnana miera samostatnosti je zla..a moze sa to zaobalit do krasmych fraz a slov o vedeni k zodpovednosti..u mna je to stale len lenivost a pohodlnost rodica
@zuzkat1 ty nevieš čo konkrétni rodičia robili, robia pre svoje deti a posudzuješ podľa seba a podľa svojich skúseností. Lenivosť a pohodlnosť rodiča? Nikdy sa rodičia viac nevenovali deťom ako teraz, kedysi rodičia ani nevedeli, do ktorej triedy ich dieťa chodí... strašnú hovadinu si napísala...
@akvi to nie je o braneni sa o rodica ale o tom ze tomuto konkretnemu to bolo fakt jedno..slo o malu prvacku a ked stratila 5tykrat tak ucitelka pekne poprosila maminu ci by jej ho nemohla podpisat alebo vsit meno..a matka zacala hucat ze ona take blbosti robit nebude kvoli jednym teplakom strati tak kupia nove..si vazne myslis ze tie priklady co som uviedla nieco riesia s detmi?? Ja neviem kde zijes,v akej komunite..ale realny svet jebplny blaznov a poloblaznov ktori na deti naozaj kaslu..nevedu ich k samostatnosti ale kaslu na ne!!! To je sakra rozdiel...
@0silvia0 inak vasa situacia je presne ten nadherny priklad, kde vidno, ze je absolutne zbytocne sa rozculovat nad "nemoznymi, nezodpovednymi, lahostajnymi" rodicmi, pretoze to tak vobec nie je.. Ked mas doma takyto exemplar 😀 , tak to musi byt riadne psycho..ze ved ta ista vychova, ta ista rodina a jedno decko "cierne", druhe "biele". 😀
Ja vychadzam z toho, ze vacsina ludi a rodin je viac-menej uplne ok.. Nebavme sa o tych 4% ludi, co su totalne mimo..Jasne, ze aj take deti chodia do skoly, co to zazemie je uplne zle.. Ale ucitelia sa nam snazia naznacit, ze "velmi vela" deti je"nevychovanych" . Ale to tak vobec nie je.. Tie deti su proste len "ine".. Ine, ako sme boli my. A preto by potrebovali aj iny pristup a asi aj iny system skoly..
@zuzkat1 pokojne sa zasmej, tak ja neviem kde žiješ ty, ale ja mám úplne opačné skúsenosti...kedysi sa s deckami nikto neučil, nikto ich nekontroloval, dnes sa rodičia s deťmi učia... tvoja prax je iná ako moja a teraz čo? Ideme sa doťahovať? Píšeš stále o nejakých extrémoch, keď rodičia na decká kašlú, bavme sa o väčšine, ok?

@zuzkat1 som rada, ze v tomto case, bez hranic sa najde par pragmatickych jedincov. A moje heslo je, ze uspech je 1℅ talentu a 99℅ driny . Takze k tomu vediem svoje deti. Vsetky. Aj moje vlastne aj moje skolske.