Problémy s prvákom
Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?
@zuzkat1 Peráč,ale ak dieta niečo zabudne a d rodič ho za to pred učitelom neprizabije a nenahuči na neho už to ma vec v paži?? Ako to vieš že to doma nepreberú s kludom? Si tam a vidíš to? ty nerobíš v živote chyby? Ci je to iné ak dospely niečo zabudne ale u detí sa to už netoleruje? Ja deti učím že chyby robit je nutné,cez nich sa učíme,len ten ich nerobí kto nič nerobí..Moja stratila pero už druhýkrát od septembra,ani ma nenapadne nanu nahučat,a aj jej ho kúpim,ale až za niaky čas,teraz bude gumavat s gumov s druhého pera bude mat s tym teraz viac roboty a to ju naučí aby si dala na veci druhýkrát pozor,a cez to sa učí. Deti sa učia odpozorovaním,nevedia to inak,ak ku nim budeš férová,čestná ked cítia že sú rešpektované oplatia to dvojnásobne.
@0silvia0 a to ako to bolo kedysi viem od mami -je ucitelka..nepripravenie dieta bolo 1 z celej triedy..dnes je 1 pripravene... A nas bolo v triede 30 neviem o nikom z nich s kym by sa rodicia neucili..mali sme jedneho zleho ziaka ale to bol pripad ze tam s nim naozaj nepohli aj ked sa snazili.
@zuzkat1 ale prosím ťa, žijem medzi rodičmi, ktoré majú školopovinné deti a na pár extrémnych prípadov sa všetci riadne starajú o svojich potomkov, venujú sa im a prežívajú s nimi každodenné starosti a radosti. So mnou sa rodičia neučili, nebolo treba, ani s mojimi spolužiakmi, akurát rodič ako autorita prikázal decku učiť sa a bolo. A my sme veru v triede mali kopec deciek, ktoré sa neučili a aj prepadali a bolo to s nimi dosť zlé. Takže skúsenosti sa líšia, ja som vyrastala v 70-80 tich rokoch, ty si možno mladšia...
Dobre, nechajme to tak, ty máš svoje skúsenosti, ja svoje, nemám potrebu ťa o ničom presviedčať, pokojne maj svoj názor, nemusí sa stotožňovať s mojim...
@0silvia0 Samozrejme že sú vyzretelšie,aj my sme ovela murejšie ako boli naši rodičia,aj nasi vnuci už budú múdrejši ako naše deti,skús prečitat Krystálové deti od Doreen Virtue dostaneš odpoved na ich správanie. Naše deti tieto deti už nebaví zastaraly školsky systém,ktoré chce mat z deti poslušné stádo oviec,a to je dobre.je čas na zmenu. Dieta ktoré je rešpektované také aké je sa nauči rešpektovat aj ostatných.
@akvi ? to sa pytas normalne alebo ironicky? Ved prvak nema odkial vedie co si ma doniest do skoly, maximalne vie nieco zreprodukovat ak nezabudne. Vsak oni ani nevedia aky maju rozvrh. Zo zaciatku som aj ja musela malej vsetko chystat, vysvetlovat, robit to s nou. Ako inak by sa to asi naucila, tazko by prisla na to, ze maju zaplatit do nejakého dátumu nieco a podobne. Este aj teraz pride max s info, ze pani vychovavatelka nechala papierik v ziackej, ale nevie coho presne sa tyka. No a po precitani som jej vytlacila uhradu za druzinu. Ako by si toto asi prvak nachystal sam? Samozrejme, ze piatak uz ma niekolkorocnu skusenost je samostatnejsi, zrelsi a jemu /aspon dufam/ nebudem musiet kazdy den pozriet ci ma nachystane veci spravne podla rozvrhu a podpisovat domacu ulohu...
Mne je z tohto smutno trochu, co tu pises zuzka, lebo toto je presne postoj niektorych, ba priam vacsiny ucitelov, bohuzial, mam pocit, ze sa v tom ti ucitelia akoby tak podporuju a navzajom ukludnuju, ze ved tie decka su vlastne vsetky nevychovane a ze ti rodicia su ti zli a my ucitelia sa tu mozeme aj rozkrajat a nema to zmysel..
Toto je moj pocit z dnesnych ucitelov.. Nerada generalizujem, ale tu mi to proste takto vychadza.. Tak, ako ucitelia generaluzuju nas rodicov..
Mam pocit, ze ucitelia nadobudli dojem, ze rodicia ich vinia za to, ze deti nezvladaju a pod.. Hlada sa tu nejaky obetny baranok a je absurdne, ze to k tomuto dospelo.. Ja chapem obe skupiny.. Ale stale mi z toho vychadza len tolko, ze ak teda su ti rodicia taki "zli", tie deti take "nevychovane", tak podme sa o to nejako postarat.. Chyba mi tu komunikacia rodic-ucitel.. ale nie v zmysle takom, ako to prebieha dnes na rodicovskych a pod.. ale taka ludska komunikacia..
@0silvia0 So mnou sa mama vzdy ucila, aj s kamoskami ich maminy... Skor ma teraz hneva, ze rodicia maju doma robit s detmi projekty do skoly - toto berie vela casu a v podstate je do uloha pre rodicia a nie dieta... My sme slovo projekt na zakladke ani nepoznali, ale teraz sa robia projekty a projekty...
@princeznasofi nemyslim to vobec ironicky.. Nevidim totiz ten rozdiel.. ci kontrolujem prvaka, ci piataka.. ale to bude asi tym, ze ja som trochu mimo toho systemu..chvalabohu.. To, co pises, ze doniest papierik s platbou..ako sorry, toto nema ist vobec cez dieta.. to nie je jeho zodpovednost.. Takze toto je uplne zly priklad..Ked skola chce odo mna platbu, tak to ide priamo mne, ci uz mailom, alebo sms..Absolutne netaham do toho dieta..
@princeznasofi nuž asi si to potrebovala... bavíme sa teraz o prváčikoch alebo väčších deťoch???
@akvi Vidim, ze akykolvek iny nazor, uvaha ako Tvoj je zly, stary, nekorektny... Len ty a Tvoja skola je super, genialna... jedina kde sa dieta nieco nauci.
@0silvia0 Nepotrebovala, ale naucila som este v prvej triede rezimu a vo vyssich rocnikoch ma uz nikto nemusiel surit do uloh, robila som si veci samostatne.
@akvi ja neucim na beznej skole ale mam aj par zaujimavych veci a na moj vkus je moja mama straaaasne dobra na rodicov...co si oni dovoluju k nej by som ja nestrpela...alenpriklad od nas (ucim autisticke deti co je velky rozdiel a neda sa tam pratktikovat bezne skolstvo) no ale teraz ide o rodicov...volame mamine ze dieta vracia a ma horucku..vyse 38st...ok dojdem ale najprv si vyprazim syr a najem sa...
Alebo mame bezne osnovy zs nakolko deti su intelektovo v norme a mozu ist dalej aj na bezne stredne skoly,teda musia zvladat zakladne ucivo..dieta dostalo 3ku z testu...len test..nie vysvedcenie..dosiel rodic ze naco su mu vybrane slova a ze dieta tyrame a vybral ho zo skoly..atd atd...vies mozme sa bavit o zmenach ale zme musi nastat vsade..nielen u ucitelov...a mozno by si bola celkovo prekvapena kolko ucitelov uci alternativne aj na beznych skolach...napr.aj moja mama..dojde z roboty a do 7-8mej si chysta veci na dalsi den...byt nou tak to nerobim bo zial ma rodicov ktori to neocenia a este maju pindi
@princeznasofi neviem, kde sa berie v tebe tolko zlosti.. Nikde som nikoho v mojich prispevkoch neurazila, nikde som nenapisala, ze nasa skola je ta jedina spravna cesta. Dokonca som pisala, ze ja uvitam, ak budu na vyber cesty rozne.. Tak ozaj neviem, kde sa v tebe toto vzalo.. Mne pride tato cela diskusia tu velmi podnetna a na rozdiel od niektorych tu na MK aj velmi kultivovana, nikto sa tu neurazil, ani neuraza..aspon zatial.. Napriek tomu, ze mame ine nazory.. A to, ze sa tu konforntujem s niektorymi ludmi, mne to pride uplne v poriadku, ze mame ine nazory.. Pre mna je zaujimave si ich precitat..
@zuzkat1 ja ti rozumiem..ani nevies, ako.. oducila som si svoje..netlacham tu do vetra..Ale prave preto.. Ja vidim, ze aj ucitelia by tu zmenu vitali.. Pretoze nie je normalne vyvijat take usilie, ake mnohi vyvijaju a nemat vysledok.. Lenze problem nie je v zlych detoch, zlych rodicoch, ci zlych uciteloch.. Ja tak silno pocitujem potrebu zmeny..Inak by som sa tu vobec nebavila..no je mne toto treba?
Ja pisem s dobrym umyslom, nie tu niekho kritizovat, alebo potapat.. Proste len chcem, aby si ludia zacali veci uvedomovat.. A pozreli sa mozno z ineho uhla na to.. Prejavili zaujem a pod..
@akvi Zlosti? To bol len iny nazor, nie pozitivny... Hold to je zivot a v beznom zivote, najmä v praci treba byt obrneny proti opacnym názorom. Ty si mi tiez napisala, ze moj priklad je uplne zly a to ma byt fajn?
Precitala som si tu diskusiu od zaciatku a to co som pisala mi vyslo ako celkovy zaver.
@princeznasofi no vidíš, ja som sa režimu naučila sama a ani vo vyšších ročníkoch ma nemusel do ničoho nikto súriť a tiež som si robila veci samostatne, mala som vnútornú zodpovednosť... Ale toto platilo na teba, iné platilo na mňa a ver či never, toto nemusí platiť na každého, každý je individualita, takže nebudem nikomu tvrdiť zovšeobecňovacie reči... paušalizovanie nie je namieste...
@princeznasofi ok, vyznelo mi to proste nahnevane od teba..
Ja beriem iny nazor, uz by som to tu davno zabalila, ak by som iny nazor nebrala.. Len proste mi tvoj prispevok prisiel napisany v hneve.. Tak preto ta moja poznamka na tvoju adresu..
@0silvia0
Az sa dobre chapeme a hovoríme o tom istom - rozumiem tomu tak, ze ty si si od prvej triedy chystala desiatu, vedela si aky mas rozvrh, ulohy, vsetky info zo skoly v ziackej knizke bez pomoci rodica. Sama si hned vedela, ze toto vsetko sa mas robit sama a vytvorila si svoj rezim.
Inac, minuly tyzden sme mali rodicko a vsetci rodicia sme sa bavili ako sa ucime s detmi. Este deti, ktore maju starsich skolackych surodencov mali lahsi rozbeh, ale rodicia prvakov bez starsich surodencov hovorili, ze je to narocnejsie ako ked boli v skolke. Ved niektorému sa horsie chape matika, inému citanie alebo pisanie. Neviem si predstavit neprejst to s malou, az aspon vidim ci to pochopila alebo nie.
@princeznasofi desiatu som si nechystala, ja hovorím o školskej príprave. Áno, bola som šikovné dieťa, rodičia mi fakt nepomáhali. Moja mladšia sestra bola na tom oveľa horšie, jej bolo treba pomáhať a vidíš, mala staršieho súrodenca a bolo to horšie... Ja hovorím, že všetko je individuálne a nemám rada paušalizovanie typu: takto som to zvládla ja a takto by to mali zvládnuť všetky deti a hotovo. S mojim synom som systematicky pracovala na nácviku režimu, učila sa, snažila sa, vypľúvala dušu a nikdy sa nenaučil pripraviť tak, ako som si ja predstavovala...
niekde som čítala, že dieťa do 10 rokov si neuvedomuje dôsledky svojho konania. Takže potom je ťažko vychovávať ho v tom duchu. aj tak si nič neuvedomí. a to vidím aj na synovi. veci, ktoré chce, stačí povedať raz a veci, ktoré nechce, treba omieľať tisíc krát a aj to je málo. takže by musel mať nespravenú úlohu tisíc krát, aby mu niečo doplo.
0silvia0 nezabudaj,ze kedysi sa ulohy robili v druzine. A aj vtedy boli deti,s ktorymi bolo nutne sa ucit a aj vo vyssich triedach - zvacsa chlapci. Pamatam si,ze spoluziaci casto boli biti rodicmi za znamky,no nikto sa s nimi zjacne neucil,inak by mnohi mohli mat znamky lepsie.
siska53: ale veď ok, ja toto veľmi dobre viem... píšeš že boli deti, s ktorými bolo nutné sa učiť a následne píšeš, že aj tak sa s nimi nikto neučil, len dostali bitku, lebo sa s nimi nikto neučil - čo si tým chcela vlastne povedať? Ja od začiatku píšem len jedno: neplatí jeden spôsob výchovy na všetky deti, jeden sa učiť nemusí, druhý sa učiť musí, na jedneho dohliadať rodičia nemusia, na druhého rodičia dohliadať musia. Nesúhlasím s tvrdeniami, ktoré tu boli napísané, že keď decku ukážeš ako sa učiť a zodpovedne pripravovať, tak to dieťa tak bude robiť na večné veky amen samo a rado. Nebude, lebo sú aj také deti, ktoré sú lajdáckejšie a môže sa im venovať rodič koľko chce, potom sú deti ktoré si zásady zodpovedného prístupu osvoja a potom sú deti, ktoré sú niečo medzi.... Toť vsjo....
@limitgirl to kde si čítala že deti do 10r. si neuvedomujú dôsledky svojho konania? jeeemine, veď aj malinký škôlkár sa hop-šup po prvom raze naučí, že toto sa nechytá, lebo som sa riadne raz na tom opálil.....behá bosý po tráve - ups. zas ten štrk, obídem, minule nebol dobrý nápad utekať rovno po ňom........piesok fakt nechutí ako čokoláda, raz stačilo......keď sa hodím o zem, mama dobehne, nechce byť v obchode za trápnu, kúpi mi teda tú čokoládu čo chcem 🙂.......psík ma raz hrozne pohrýzol, otvedy revem a mám paniku keď ide nejaký okolo......
príkladov je až až, nechce sa mi písať na stranu.
ak sa 10r. dieťa tvári, že jeho konanie má neznáme následky a akože im nechápe, je to pravdepodobne tým, že to 10r. dieťa veľmi dobre vie, že tie následky znesie radšej ako písanie tých úloh 🙂 🙂 🙂
asi tak ako by si ty vedela, že ak týždeň neprídeš do práce, lebo sa ti jednoducho ráno nechcelo jedného dňa vstať a jediné, čo sa stane, je že ti šef napíše na lístok - neprišla do práce ( okrem toho kúska papierika, sa fakt nič iné nestane ) ukážte manželovi.
tak si tiež voľno robíš kedy chceš 🙂 nie?
@katarinamarkova suhlasim...my mame kamosku, momentalne druhacku..a ta toci s mamou doma dokonale uz od prvej triedy..ranne suchtanie do skoly a pravidelne dochadzanie na poslednu chvilu a ked jej mama povie, ze pride neskoro, tak odpoved je, ze " a co sa stane? mne je to jedno".."no dostanes poznamku" " no a co! tak dostanem"...mozno casom dostanes dvojku zo spravania...no a co...a ze mozu ma vyhodit kvoli tomu zo skoly? a ked ma aj vyhodia, tak no a co...aspon tam nebudem musiet chodit...az to dojde k tomu, ze ked nebude chodit do skoly, tak mamku poslu do vazenia a ona pojde do detskeho domova alebo polepsovne...tomu ale samozrejme neveri...podla nej sa aj tak nestane vobec nic...akurat mama kazde rano vrieska a taha ju z postele, tlaci do nej ranajky, taha ju do skoly...podotykam, je to najlepsia ziacka v triede, nadpriemerna...a skolu dava lavou zadnou...
@m.i.r.i
áno ona tomu neverí, lebo to nie je niečo, čo sa stalo....je to všetko, len mohlo by byť niečo, čo vlastne ani nepoznáš, by bolo, keby bolo, by mohlo byť niečo........( až na tú poznámku 🙂 ale to fakt je len kúsok papiera, ktorý nehryzie, možno tak svedomie....možno ani to nie, lebo vie, že je super žiačkou a aj tak ju učitelia majú radi )
@0silvia0 presne ako som napisala-boli deti,ktore potrebovali,aby sa s nimi niekto ucil,ale rodicia tak nerobili. Len dodam,ze noli aj rodicia,ktorym to jedno nebolo a detom pri uceni pomahali- prikd mojho suseda a spoluziaka,toho som dokonca aj ja chodila doucovat,no mali sme v triede decka,ktore rodicia akurat zbili za zle znamky a to bolo vsetko.
Ja som si od 4.triedy ulohy robila sama,v druzine sme predsa len boli dovtedy pod nejakou kontrolou,ale tiez som niekedy ziadala rodicov, aby ma preskusali ci vysvetlili nestastnu matiku..
Teraz co viem,sa vsetko nechava na rodicoch uz aj v tych nizsich rocnikoch, a ked si predstavim ze velmi vela rodicov robi do 17-17:30,nez sa vobec dostanu s detmi k uloham... Alebo vsetci maju tak ochotne babicky ci opatrovatelky? Je to tak nejal divne nastavene.. A vraj uz i na 1.stupni to nie je o 1 ulohe a maximalne o 1 basnicke.. Neviem..uvidim na rok ale co som sa rozpravala,tak sialene tempo je uz od 1.triedy..
siska53: áno, je to rôzne, niektoré deti potrebujú dohľad nad učením, iné deti nepotrebujú dohľad nad učením, deti sú rôzne, rodičia sú rôzni... tiež s tým mám vlastnú skúsenosť, veď presne o tomto od začiatku píšem, že nie všetky deti zvládajú všetko rovnako a nedá sa všetko paušalizovať.

@akvi ďakujem, že aspoň ty chápeš, čo chcem povedať... decká sú fakt teraz iné, môj syn je deviatak a ja z neho už nemám psycho, ale boli fakt rôzne situácie. Jednoducho som prijala jeho životný postoj, dnes decká neberú všetko ako sme brali kedysi my - čo sa nám povedalo, to sme stádovito robili. Dnešné decká majú svoj názor, chcú si ho odprezentovať a vedia čo chcú... pripadajú mi oveľa vyzretejšie ako sme boli my...