icon

Problémy s prvákom

limitgirl
22. nov 2016

Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?

zuzkat1
22. nov 2016

@kvetinka75 presne..u nas to tak este nwfunguje..pritom tie skply tu uz su davno..ale proste prax je hrozna..

zuzkat1
22. nov 2016

@marfikchov aspon niekto🙂

kvetinka75
22. nov 2016

@zuzkat1 takých je viac

akvi
22. nov 2016

@lucinka511 nehodnotime.. A ucime sa to aj my rodicia.. Nehodnotit.. neposudzovat, neporovnavat, neodsudzovat.. A je to hodne tazke.. Az ked si to clovek zacne uvedomovat, tak zisti, ako my ludia mame potrebu vsetko posudzovat a hodnotit.. Nase deti tuto potrebu nemaju. Neporovnavaju sa, neposudzuju.. Ja ked sa omylom opytam syna, ze a ako to mali ti druhi..tak sa na mna kukne, ze WTF??? aki druhi? co chcem po nom? Pre neho je nejake porovnavanie a pod. uplne cudzie.. Pre neho je dolezity proces..Cesta k poznaniu..Nie to, ze mal 5 chyb.. Ale to, ze mal 15 dobre..

lucinka511
22. nov 2016

@akvi tak to je fajn skola pre deti kt su na tom intelemtove horsie ako ti kt to pali lepsie a hl pre rodicov .kt deti su menej inteligentne ako odtatne.tam aspon je kazdy vynikajuci ziak.Cize ked bude moje dieta horsie prosperovat v skole tak .viem kde mam ist☺

akvi
22. nov 2016

@lucinka511 vidis, ty mas potrebu mat deti zaskatulkovane, dobry ziak, zly ziak.. Ja mam akurat potrebu, aby bolo moje decko stastne.. Nepotrebujem mat nalepku, dobry, zly, jednotkar, trojkar.. Mudry, hlupy.. Ach jo...

bubinkaaa
22. nov 2016

@zuzkat1 prepac nebola som tu...takze originalitu v mojom synovi vidim napr v tom,ze vie napisat krasne na prvykrat pismenko,pretoze vela kreslí a ma rozpisanu ruku hned ako zacne s pisanim, no a ked ma napisat 10x to iste pismeno v pisanke,tak uz ho to v polovici nebaví a nudí sa,a nikam ho to neposúva

zuzkat1
22. nov 2016

@bubinkaaa presne na taketo veci je rodicko..my mame po solkcnom aj individualne a treba sa opytat ci je nutne aby to tolkokrat pisal ked mu to ide...mozno da nejaku alternativu..

zuzkat1
22. nov 2016

@akvi takze je ti jedno co v zivote dosiahne hlavne ze bude stastny? Bo tak to vyznelo

kaja73
22. nov 2016

@lucinka511 co viem su tam zapisane ja deti co uz ako predskolaci plynule citali,pisala a ako 6 rocaci riesia uz uplne ine ako pismenka.....tam skor ide o princip -bez stresu-nie ze pre blbcov..si to nepochopila 🙂 ale asi cielene.Akasi potreba rypnut si do neznameho.

kaja73
22. nov 2016

@zuzkat1 aj mne ide v prvom rade aby boli moji synovia stastni-a mozno neuveris ale kazde rano sa lucim s mojim prvacikom vetou-"uzi si to a bud stastný dnes v skole. Ked sa ti nieco nepodari,nevadi,ja ta miljem tak ci tak." a toto mu omielam kazducky den pred skolou...fakt kazducky.

zuzkat1
22. nov 2016

@kaja73 ale ved to je jasne ze ju nezabijem keby daco domrvi a tiez vhcem aby bola v skple stastna ale zas mi nie je jedno ci daco dosiahne alebo nie..a snazim sa ju motivovat a povzbudzovat aby sa snazila byt naj. Ak sa nedari nevadi ale chcem aby mala tu snahu

kaja73
22. nov 2016

@zuzkat1 obaja synovia mi totiz takmer zomreli..obaja presli arom a jiskou...a hodnoty mam uplne ine odvtedy...seriem na titpuly,seriem sa "uspech" v tom nasom ponimani..fakt staci ak budu vyrovnaní sami so sebou a spokojní s tym ako ziju-ci uz ako pravnici,lekari,alebo automechanici,ci predavaci,kuchari... a ked budu aj stastni tak to bude uplny bonus. Hlavne im chcem dat pocit ze ich bezpodmienecne milujem.

akvi
22. nov 2016

@zuzkat1 co pre teba znamena "nieco dosiahnut".. Lebo ak to myslis v zmysle, ze moje decko bude lekar (pravnik, manazer..dopln podla preferencii 😀 ) = nieco dosiahol, tak ja to takto nemam.. Ak bude ako lekar stastny, tak je to ok.. ak bude stastny ako dojic krav..tak je to tiez ok.. Pre mna je dolezite, aby vedel, co v zivote chce. Aby vedel, ze praca nas zivi..ale nie len v zmysle penazi, ale aj v zmysle hodnot.. Takze mat prachy na ukor hodnot, to pre mna nerovna sa "dosiahol som nieco".. Ostat bez penazi sice v tomto momente tiez asi nie je uplne ok, ale viem si predstavit, ze dieta chce fungovat mimo "prudu", ze bude co ja viem hospodarit, alebo cestovat ako digitalny nomad.. fungovat nizkonakladovo, sebestacne..a pod.. Ak to bude to, co je pre neho ok, tak ma moju podporu.. Ak bude chciet byt kuchar, tak ok, ak kozmonaut, tak tiez ok 🙂

zuzkat1
22. nov 2016

@kaja73
@akvi tiez mi je jedno cim bude ked to bude chciet robit..ale jw ine byt smetierom lebo chcem a ine je robit to prwto lebo som odflakol skplu..

kaja73
22. nov 2016

@zuzkat1 ale v tom druhom pripade asi nebude stastny-teda ak chcel,ale nedokazal to....a ak stastny bude tak nech je stastny smetiar,aj ked mohol byt pravnik...nie je nasou povinnost vyuzit vsetok nas potencial..nie kazdý ma na to chut,alebo tu chut nema prave teraz..mnohí robia vysku az po 30r,lebo az vtedy na to dozreju aj vnutorne,alebo az vtedy vedia co vlastne robit chcu..... a potom su rodicia zdeptaní..kde len mohol byt keby...a take dieta nebude statsne,lebo pocit ze sklamalo rodica mu to zvacsa nedovoli...

akvi
22. nov 2016

@zuzkat1 ak je dieta vedene k tomu, ze vie, co skutocne chce, tak si kludne tu skolu urobi.. Mozno to nebude v case, ked "sa to ma"... Ale ked sam pochopi, ze je to nutne..
Btw. je pre mna divne sa tu o tom bavit, lebo moj syn, kedze mu je umoznene robit to, co chce (v zmysle venovat co najviac casu svojim zalubam a tomu, co ho bavi), tak on uz v tomto predpubertalnom veku vie velmi presne, co chce.. Dokonca si uz zistoval, na aku strednu skolu by bolo dobre ist. Zistoval si, z coho sa tam robia prijimacky. A vie, ze ak sa tam chce dostat, tak musi pre to nieco urobit.. Tak isto vie, ze jeho skola mu umozni pripravovat sa na skusky tolko, kolko bude potrebne a ze ich zvladne.

zuzkat1
22. nov 2016

@akvi tak to ke super..ale nie vsetky deti su take..napr ja som taka nebola mne bolo vsetko jedno..a keby ma mama "nenutila" do ucenia tak skoncim ako upratovacka-nie preto ze by som chcela.. A keby sa mam ucit stylom ze svojim tempom tak dopadnem velmi zle

marfikchov
22. nov 2016

a mne zas nie je jedno, čím dieťa bude... staršiemu som už v brušku vymyslela, že bude zubár... možno choré, ale už teraz, vo svojich 4. rokoch vie, že ak ním ozaj chce byť, musí sa veľa učiť... samozrejme že vo svojom detskom mozočku chce byť každý de niečím iným, vojak po tatovi, policajt, hasič, samozrejme podľa toho , akú rozprávku sleduje... ale ako rodičovi mi ozaj záleží, aby dieťa dosiahlo maximum, čo mu je dané, ponúkané a na čo má... keby vidím, že nemá na to intelekt, tak jasne, že nebudem na tom bazírovať, ale keď vidím, že si rýchlo a trvalo pamätá, prečo by mal skončiť ako murár, kde musí robiť v 30 stupňových horúčavách a 20stupňových mrazoch, keď má naviac... ak ho bude baviť stavať domy, tak to môže robiť ako fušky kamošom... ale si myslím, že je škoda zahodiť príležitosť mať viac, dosiahnuť viac len preto, aby dieťa robilo čo chce...

zuzkat1
22. nov 2016

@kaja73 aj moj muz robil vs az teraz ale mohol lebo mal maturitu a vsetky ptedpoklady..ale ked sa to dieta da napr na ucnovku (nie mama da ale dieta si zvoli lebo je to jednoduchsie) za stolara tak asi bude mat vacsi problem ist na medicinu ked si zmysli ze to je jeho ciel..proste ja si myslim ze deti netreba uplne ponechat ich predstavam o zivote..a treba ich hodne usmernovat..lebo take male dieta este nwviem o com je zivot

kaja73
22. nov 2016

@zuzkat1 ale to nemozes vediet..bola si zomleta systemom ktory ti asi nesadol..iny system by ta mozno prebudil k zivotu aj bez prikazov...a o tom to je...prebudit to chcenie..radsej neskor ako nikdy,ale chcenie..nie zufalstvo ze musim.A potm zufalo tlacit to zufalstvo dalej do deti..Ps-poznam stolara co si dorobil maturu a neskor PDF a uci na ucnovke..ale az ked na to dozrel..

zuzkat1
22. nov 2016

@kaja73 mne ten system byhovoval..ja som zastanca a velky.. Toho systemu

akvi
22. nov 2016

@zuzkat1 lenze skola, do ktorej si chodila, ta nepodporovala v tvojich zalubach, resp. ani ti neumoznila objavit to, co ta bavi.. Takze preto sa ti teraz zda, ze je fajn, ze ta mama pritlacila..
Ja napr. som presne vedela, co chcem, ale nebolo mi dovolene.. Mama si myslela, ze "s tym sa neuzivim".. A mozno to v tych casoch tak vyzeralo..Ale ja dnes viem, ze by som sa tym kludne uzivila..Len uz je pozde.. Bola som donutena ist tou cestou, ktoru mi nalinkovala mama.. Na SS som bola nestastna, ale nedokazala som sa vzburit.. A na VS som tiez citila, ze toto chcela moja mama, nie ja.. Ale ja som bola prilis poslusne decko..

zuzkat1
22. nov 2016

@kaja73 ja som prave zufala z toho mlderneho smerovania skolstva..produku sa sami "kreativni" jedinci ktorych ked sa opytas kolko je 1+1 tak vytiahnu kalkulacku

zuzkat1
22. nov 2016

@akvi ja som este na vs nevedela co chcem a strednu aj vysoku som si zvolila sama..proste nie kazdy vie co chce

zuzkat1
22. nov 2016

Nelinkovala mi smer.. Len ma donutila ucit sa..bo ja som mala vsetko na haku

princeznasofi
22. nov 2016

@marfikchov Tiez mam prvacku a do bodky suhlasim s Tvojimi názormi. Podotykam, ze tiez som ucitelka.

kaja73
22. nov 2016

@zuzkat1 ako dietatu ti bolo vsetko jedno..pises,,,system nebol dobry tym padom,lebo neprebudil tvoj zaujem,len ta nutil..to nie je OK podla mna...ale sme na to zyvknutí tak to povazujeme standartne za OK´aj podla mna to bol OK velmi dlho.

akvi
22. nov 2016

@zuzkat1 skolstvo v tomto momente nikam nesmeruje..takze sa nemusis bat.. Skolstvo je v takom bahne, ze kym sa z neho vyhrabe, tak prejde storocie..
Rodicom, ako som napr. ja nejde ani tak o to, prerobit skoly na "moj" obraz, ale donutit ludi sa zamysliet nad tym existujucim bahnom.. A dosiahnut to, aby bola slobodna volba skoly, aby som ja rodic, mala pravo a sancu vybrat pre dieta taku skolu, aku chcem.. Nejde teraz o to, aby vsetky skoly boli slobodne demokraticke, alebo waldorfske, alebo klasicke a pod.. ..ale o to, aby ta moznost vyberu bola.. Stat si uzurpuje, aby deti museli chodit do skoly, ale to, co sa v nej uci, na to nemame dosah a este od nas rodicov chce, aby sme za vysledky prebrali zodpovednost..Trochu chore, nie?

zuzkat1
22. nov 2016

@kaja73 ja neviem prevo treba zvalkt silou mocou vsetko na system?!? Proste mam taku ovahu..mala som spoluziakov ktory od prvwj triedy vedwli co chcu..len proste teraz je moderne hadzat vsetko na zly system..moje dieta chldi chvalabohu na beznu zs a je spokojne..rano ma budi ona nie ja ju a neznasa vikend..takze ten klasicky system asi nie je taky zly pre kazdeho