icon

Problémy súčasného školského systému

angelinja
15. okt 2025

Dobrý deň, neviem či mi niekto schváli tento príspevok ale čím dalej tým viac ma toto školstvo rozčuluje. Dbá sa na to , čo nie je podstatné, edupage nonstop sa tam niečo píše..kedysi nebolo žiadne edupage keď už ozaj žiak neposlúchal tak si zavolali rodiča učitelia, teraz píšu každú nepodstatnú vec, každé malé vybočenie žiaka z ich teda podľa ich vytvorenej predstavy ako žiak má byť len ticho a nič sa nepýtať už najradšej, taktiež som prekvapená z toho , že existuje kniha na vytvarnú vychovu, hudobnú výchovu na základnej všeobecnej škole, veď toto za mojich čias nebývalo...stále nejaké papierky nosia , načo majú zošity?Potom, že školy nemajú kancelársky papier ale načo?Keď majú zošity, učiteľ má predsa diktovať a žiak písať,ale nie oni im to pripravia na kancelárske papiere a majú to vypracovávať-potom že nie je papier a takto by som mohla pokračovať, aj u dobre učiaceho žiaka hľadajú stále len nejaké chyby...milí učitelia áno aj rodičia boli íní v mnulosti ale aj učitelia boli iní , áno boli prísni, buĎte prísni ale spravodlivo prísni a tam kde treba a neotravujte rodiča za každu malu banalitu a nevypisujte to rovno do edupage, co ma zarazilo bolo ze ucitelka slovenciny nam napisala nech si prinesu mobil vraj budu robit s nejakym kahoot ?neviem ani ako sa to pise, tak na jednej strane sa hovori ze deti su vela na mobiloch a na druhej strane im na slovencine prikazu doniest mobil, nehovorim o tom ze niektory ten mobil ani nemusia mat.

sszuzu8
15. okt 2025

Mňa štve hlavne ze deťom dávajú vytlačené poznámky ktoré si lepšia do zošita 🙄 potom nevládzu rukou napísať ani 3 vety. A ani to správne nevedia lebo však nemusia vôbec písať

lauricka
15. okt 2025

@angelinja vy ste taká trošku stratená celá, však? Učiteľ má diktovať a žiak písať? Tak nejako ako za starých čias? Mobily sú zakázané, áno. Ale smú sa používať po zvolení učiteľa. Ak je to na vzdelávanie, prečo nie? Vidíte? Ani neviete, ako sa Kahoot píše. A ešte to tak si o tom najprv niečo zistiť, však? Veď načo, stačí okydať.

lauricka
15. okt 2025
@sszuzu8

Mňa štve hlavne ze deťom dávajú vytlačené poznámky ktoré si lepšia do zošita 🙄 potom nevládzu rukou napísať ani 3 vety. A ani to správne nevedia lebo však nemusia vôbec písať

@sszuzu8 čiže lepšie by bolo zabiť hodinu písaním ako českí žandári, než sa o veci rozprávať, diskutovať, vysvetliť si s hlavami hore. Radšej písať, ani nevedia čo, lebo sa sustredia hlavne na písanie a naučiť doma, najlepšie naspamäť ,hej? Ako za socíku. Darmo zastaralým rodičom niečo nové chcieť ukázať. Hádam písať sa učia na prvom stupni.

sszuzu8
15. okt 2025
@lauricka

@sszuzu8 čiže lepšie by bolo zabiť hodinu písaním ako českí žandári, než sa o veci rozprávať, diskutovať, vysvetliť si s hlavami hore. Radšej písať, ani nevedia čo, lebo sa sustredia hlavne na písanie a naučiť doma, najlepšie naspamäť ,hej? Ako za socíku. Darmo zastaralým rodičom niečo nové chcieť ukázať. Hádam písať sa učia na prvom stupni.

@lauricka co je na tom zastaralé? Písať sa učia na prvom stupni ale potom to tak vyzerá keď človek má napísať nejaký súvislý text ručne ze nevie kam ide čiarka kam dĺžeň. No otras. Písaním si aj lepšie zapamätajú než keď si to len nalepia do zošita

lauricka
15. okt 2025
@anonym_9b2682

@denkabemommy tiež nechápem, kde sme zaspali, včera som tu čítala v jednej téme, ako učiteľka dktuje deťom učivo a to sa musia od slova do slova naučiť.

@anonym_9b2682 a vidíte? Prácu tu dá tiež ukázalo, ako si práve takto mnohí rodičia predstavujú ideálnu výučbu pre ich deti 😅

amdornik
15. okt 2025
@viestta

@angelinja mne na edupage nechodia ziadne "upozornenia" o spravani. Ak tebe ano, tak bud je to nastavenim skoly alebo konkretneho ucitela, alebo je chyba v dietati.
Pracovym listom som rada, pretoze bezduche opisovanie z tabule alebo ucebnice nie je ziadnym prinosom. Ano, materialne zabezpecenie skol je biedne, ale to nie je chyba skol, ze nemaju prostriedky na zakupenie dostatocnych zasob papiera.
Ucebnice na HV a VV su pre mna osobne milym prekvapenim, pretoze konecne sa nebude ziak znamkovat podla toho ako talentovany je, ale podla toho co sa z teorie a dejin umenia nauci. Aj tieto vedomosti su sucastou vseobecneho prehladu, ktory ma clovek mat.

@viestta čítam postupne a teda, ak ti medzitým niekto napísal k tým učebniciam VYV a HUV, tak pardon... ak nie, nedá mi nezareagovať. učebnice na HUV a VYV tu máme už poriadne dlho 😀 ak máš už však deti okolo 30, tak si ich nemusela zažiť, to je fakt. ba, dokonca hudobná výchova ako učebnica tu bola aj v minulom storočí 🙂

tetapetra
15. okt 2025
@angelinja

a najvaci gol je co a tyka MS ze povinna dochadzka od 3 rokov ale moze byt aj doma ked ma rodic strednu skolu..to co je za som..arinu...ved asi 99% ma strednu skolu, cize zas nevyriesil nič. alebo vlastne nechapem co tymto chcu vlastne...

@angelinja tak to si ty tá, ktorú vyhodili?😁

angelinja
autor
15. okt 2025
@lauricka

@angelinja vy ste taká trošku stratená celá, však? Učiteľ má diktovať a žiak písať? Tak nejako ako za starých čias? Mobily sú zakázané, áno. Ale smú sa používať po zvolení učiteľa. Ak je to na vzdelávanie, prečo nie? Vidíte? Ani neviete, ako sa Kahoot píše. A ešte to tak si o tom najprv niečo zistiť, však? Veď načo, stačí okydať.

@lauricka fiha to vam teda pridava inteligenciu ked viete ako sa piše Kahoot boze toto su ti co si o sebe myslia aki su inteligentni a ked pride na to tak ide len s davom lebo nemá ani vlastný názor.Ludia normalni tu diskutujú a vy ste si našla len jedno slovo, kde ste sa chcela spraviť aká ste vy inteligentná..ale ja sa tu nebudem dohadovať s takouto

doriiis
15. okt 2025

Naša škola nemá edupage vôbec. 😀

angelinja
autor
15. okt 2025
@anonym_ad5d20

vyuzivanie technologii v skole podla mna nie jehranie as na mobiloch, pozeranie rozpravok a filmov... a ani nepatri nazakladnu skolu, to co mi riesime od prveho stupna pomaly, ze neustale dieta sa neuci, len robi projekty online, sedi za pocitacom, samozrejme vsetci stylom wikipedia, AI nastroje a tak.. cze ziadny efekt. Informatika je samostatny predmet a tam je to ok, a to je vsetko. Na zakladnej im absolutne nic ine netreba

@anonym_ad5d20 presne AI ...ale spraviť si diplomovku ako my sme museli robiť, spraviť bibliografiu čo sa ako píše tak to vedia len tí čo si robili diplomovky sami pred viac ako 10 rokmi...teraz nato maju samé AI..ale nie je to len o tom...ale ide aj o to vedieť hľadať inormácie a hlavne vedieť si vydedukovať, mať svoj názor, vedieť porovnať atd...to s tymito novými technológiami títo mladí sa nenaučia

zuzana76
15. okt 2025
@anonym_ad5d20

@zuzana76 a to už je co za prístup? Dieta nerobi nic sa môže??? Však dostane za 5, lebo nema/nepracuje/ nerobi a bude robit... vieš čo sa takto vychovávať? Zamestnanec ktorému ked povieme ze potrebujem toto a toto sa na to vykašle a čakáme a čakáme... a nic 😂 v práci si to.vies predstaviť takéto daco? Asi nie. Tak prečo sa tak vychovávať v škole?? ( ibak pracovné listy soma si nespomínala ale teda tie tlačené papiere aj s učivom aj poznámkami ano) bolí ruka= zvykne si. Z tukania do mobilu a pc ruka neboli. Písať je dôležité, aj pre mozog napr. Skus si nejake podkasty najst... posledne jeden myslim neurolog to niekde na fb preberal...

@anonym_ad5d20 ale takto to funguje a myslis, ze v praci to takto nefunguje, tu by baby vedeli rozpravat, ze aka mladez tam nastupuje (nie vsetci, ale dost casto, len prava a poziadavky a makat sa im nechce)

maury
15. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

@angelinja Ja mam 54 a knihu na hudobnu vychovu sme mali. Na vytvarnu nie, ale nevidim v tomto ziaden problem. Edupage mi necinka kazdu chvilu, takze toto zrejme zavisi od skoly, mozno to treba riesit priamo s ucitelkou.

@dskjhfdlkdjhl asi niečo na tom je. Mám známe učiteľky, ktoré ako samé povedali, sa tam snažia toho dávať minimum. A potom druhá strana kolegyňa, ktorá má 3 deti, deti záujmové krúžky, nejaká skupina na sociálnej sieti, kde ona komunikuje s trénerom, s deťmi, ďalšiu s rodičmi. A s edupage to cinkalo nonstop. Tam fakt poniektorí vešali všetko. A ona nonstop na telefóne. Sama povedala keby si to nechala potom čo príde z roboty, tak by to neprečítala ani do večera. Mňa to ešte čaká. Ale celkovo je to podľa mňa veľmi otravné každú chvíľu brať telefón do ruky

lizatko1009
15. okt 2025
@angelinja

@dskjhfdlkdjhl ale tu nejde o cinkani edupage asi om sa zle vyjadrila ale ze pisu tam hocico ziak nedával pozor...kedysi by to nikto nikde nenapísal, alebo ziak sa vyjadruje ku vsetkému...dokelu tak asi je taký proste kazdú malickost, ved rodič zas nemusí vediet kazdy krok v škole..ja neivem teda mozno su taki rodičia ale ja som neni taká "fuhrerovská"..co kedysi by rodicov s tymto ani nemali ako zatazovat tak teraz pisu kazdu nepodsatnu vec do edupagu, zbierka taka onaka ved ok ale este to maju aj vycapene na skole ved tych info je ozaj už moc stále niečo ...este raz opakujem ved kedysi som dosla domov a povedala rodicom je zbierka papiera..ok mame nemáme..teraz?vštko aby rodič riesil ved ako sa deti naučia aj podávat informácie ked rodič to vie skôr ako dieta pride zo skoly

@angelinja vies v com je problem? niekedy si v skole nedovolili, bol respekt a ked si dovolili, dostali a boj pokoj, teraz by sme chceli vsetko interaktivne, benevolentne, domaskola, nech dieta vytiahne predmet aky prave chce a este na zaver povie ucitelke :ty stara p.. a. Na druhej strane, ak by si to poriesili v skole s dietatom, tak znova by bolo zle ako je mozne, ze nedali o dietatku vediet rodicom. Mozno tebe nie, ale vies kolko je takých rodicov, ktorý informaciu ptrebuju nalepit aj na celo? kvantum. Presli sme si prvym aj druhym stupnom a z 25 deti zaujem rodicov tak 10 deti, navyse nic od nich nechciet...

rakywanda
15. okt 2025

Napíše učiteľ, zle je. Nenapíše učiteľ, tiež je zle. Vždy ide o uhol pohľadu. Cinkne, prečítam, neriešim. Avšak nikdy nechodili banality. Všetky informácie mi vždy vedela dcéra povedať sama, viedla som ju k zodpovednosti. Nezapamätala si niečo? Rieš si. Máš spolužiakov, zisťuj. Avšak ako učiteľku ma dokáže vytočiť napr. správa v nedeľu o 12.05 či v pondelok pôjdeme s deťmi von - MŠ.

amdornik
15. okt 2025
@anonym_59dda9

@denkabemommy tak spite vsetci dalej a prisposobujte sa nezmyslom od eu...eu dava statom dotacie za nieco, nie je to veru zadarmo, za to maju svoje poziadavky a toto je jedna z nich...okrem ineho -retazcov, kt. zisk ide mimo sk, vtlacia sem urcene potraviny, atd...

@anonym_59dda9 ty musíš byť neskutočne primitívny človek.

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2025
@maury

@dskjhfdlkdjhl asi niečo na tom je. Mám známe učiteľky, ktoré ako samé povedali, sa tam snažia toho dávať minimum. A potom druhá strana kolegyňa, ktorá má 3 deti, deti záujmové krúžky, nejaká skupina na sociálnej sieti, kde ona komunikuje s trénerom, s deťmi, ďalšiu s rodičmi. A s edupage to cinkalo nonstop. Tam fakt poniektorí vešali všetko. A ona nonstop na telefóne. Sama povedala keby si to nechala potom čo príde z roboty, tak by to neprečítala ani do večera. Mňa to ešte čaká. Ale celkovo je to podľa mňa veľmi otravné každú chvíľu brať telefón do ruky

@maury Vidis, ja mam dve deti a nikdy som nemala problem, ze by mi nieco cinkalo. Ak niekomu chodia zbytocnosti, tak sa treba ozvat. Ak sa niekomu nevie dieta v skole spravat, tak si ho ma dovychovat. To je cele.

betulinka1
15. okt 2025

@angelinja ja vidim skor problem v celkom školskom systeme. Učebnice su uplne na nic. Ked chcem nieco vysvetlit aj tak googlim. Tento tyzden ma šokovali zamena 6 rocnik, ze v pracovnom zosite, ktory sme doma vytlačili z edupage (nejaka ucitelka ho vytvorila a pouzivaju ho rozne skoly), boli cvicenia , ktore som ani sama nevedela ci ma syn dobre alebo zle. Vobec tomu nerozumel, ze ukaz mi knihu. Tam bolo velke hovno. Tak som pol hodinu googlila ako to vysvetlit. Z matiky bezne ucitelka dava nejake papieriky, Cize zase vselijake ulohy co nie su v učebnici. Este, ze muz vie matiku lebo toto som vzdala uz v piatom ročníku. Syn je na hodine ticho ale ked sa nudí, tak si kreslí po okraji zošita, uz je problem. On mi na to povie, kreslim si, ked mam hotove a cakam. Lenze ucitelka to nevie, ona vidi uz iba, ze si kreslil. Technika 6 rocnik. Ucitel im dava nejaky vzor a podla toho to prekresluju do zošita na hodine. Moj nevie kreslit ani pekne pisat, Cize ma teraz konkretne 3. Akoze z technickej vychovy??? Ja som strasne nasrata lebo sa na tu techniku nevie doma ani pripravit. Lebo to na hodine vidia prvykrat. Nie zo SjL, mat alebo AnJ ma zle znamky. Ale z technickej vychovy 🙈🙈🙈 A mam milion inych veci ale osobne mam toho plne zuby. A to som z učiteľskej rodiny. Proste skola je o tom, aby deti iba počúvali povely ako psi. Ked posluchas si Dobry, ked tak ti to dame vyžrať.

amdornik
15. okt 2025
@angelinja

@anonym_ad5d20 presne AI ...ale spraviť si diplomovku ako my sme museli robiť, spraviť bibliografiu čo sa ako píše tak to vedia len tí čo si robili diplomovky sami pred viac ako 10 rokmi...teraz nato maju samé AI..ale nie je to len o tom...ale ide aj o to vedieť hľadať inormácie a hlavne vedieť si vydedukovať, mať svoj názor, vedieť porovnať atd...to s tymito novými technológiami títo mladí sa nenaučia

@angelinja autorka, faktom je, že pokroku sa nevyhneš. aj preto sa uvažuje nad tým, že sa záverečné práce zrušia a nahradia sa praxou - za mňa asi jediný dobrý nápad zo stola MŠ...
čo sa týka technológií, učím, uprednostňujem stále zošit a pero. iste, záleží aj od predmetu. na etickej výchove nebudeme písať ako blázni poznámky na 3 strany, keď je lepšie diskutovať. naopak, na matematike nebudeme naprázdno diskutovať, keď treba mať prepočítané príklady.. atď...
zažila som na jednej škole kolegyňu, ktorá bola fakt tupá, nič v zlom, ale tupá. učila matiku šiestakov. tie deti vedeli viac ako ona. ale Kahoot-a mali 3 z 5 hodín v týždni! v triede rev, krik (no lebo to bolo formou súťaže) a skutek utek.. tak za toto ja absolútne nie som.
naopak, taká geogebra alebo podobné programy, predstavujúce základy či už rysovania, programovania, atď. to si myslím, že je v poriadku postupne do škôl zaviesť, či už cez hodiny informatiky alebo matematiky.
rovnako výtvarná výchova, množstvo učiteľov povolí mobil pre inšpiráciu žiaka, ktorý ide vytvoriť to svoje "dielo".
čiže technológie ako také by som absolútne nezatracovala, ale súhlasím, odtiaľ-potiaľ.

čo sa týka Edu... tam ak má tvoje dieťa stále poznámky, odporúčam porozprávať sa s pani učiteľkou, či teda ide len o "informatívne emotikony" pre rodičov alebo sú to reálne poznámky, ktoré sa započítajú do známky zo správania? predpokladám správne, že tvoje dieťa je na 1. stupni? tam asi pani učiteľky majú viac tých problémov s deťmi, kým si deti zvyknú, že škola nie je holubník 😉

predmety, ktoré nás nebavia alebo si myslíme, že ich nebudeme potrebovať.. áno, ja rovnako súhlasím, že náš systém je šialene zastaralý. žiaľ, my ako učitelia nemáme šancu to zmeniť. príkazy chodia "zhora". a kým hore budú takí ako drucker riešiť úplné kraviny namiesto toho, aby prekopali osnovy a predmety, tak dobre nebude. teraz prechádzame na 3 cykly a tým sa budú meniť aj názvy niektorých predmetov. osobne to nemám ešte naštudované, ostáva mi len dúfať, že sa naozaj v "okruhoch" predmetov vypichnú veci dôležité a zároveň aj zaujímavé a odstránia veci, ktoré ja osobne pokladám za zbytočné.

anonym_33792e
15. okt 2025
@angelinja

@angelinja Prečítala som celú diskusiu a naozaj by som nepovedala, že autorka máš vysokoškolské vzdelanie. Veď pokrok nemôže zastaviť jednotlivec, ale musí sa mu prispôsobiť celá spoločnosť. V školstve to ide trochu pomalšie, ale mnoho učiteľov pochopilo, že musia zmeniť svoj prístup, ak chcú deti zaujať a motivovať. Ja súhlasím s rozumným využitím technológií a AI vo vyučovacom procese a určite aj ty keby si pred 10 rokmi písala diplomovku a mala možnosť použiť AI, tak by si ju určite využila. Som rada, že môj syn nemusí písať to, čo učiteľ diktuje, ale dostane pracovný list, kde dopĺňa informácie z prezentácie alebo z výkladu učiteľa. Teší ma, že na Dejepise diskutujú a na Matematike sa učia na vlastných chybách - učiteľka im dáva možnosť opraviť si zlé známky z pisomiek. A že sa známkuje HUV a VYV? Tak skúste udržať ticho v triede 13-14 ročných pubertiakov, ktorí nemôžu používať mobil a majú vyjadriť svoj vzťah k umeniu. A nakoniec Edupage - som zaň vďačná, viem, čo sa v škole deje, aký projekt má syn pripraviť, aj to, že vyrušuje a na hodine tajne jedol 🤣. Držím palce všetkým učiteľom, ktorí idú s dobou.

viestta
15. okt 2025
@amdornik

@viestta čítam postupne a teda, ak ti medzitým niekto napísal k tým učebniciam VYV a HUV, tak pardon... ak nie, nedá mi nezareagovať. učebnice na HUV a VYV tu máme už poriadne dlho 😀 ak máš už však deti okolo 30, tak si ich nemusela zažiť, to je fakt. ba, dokonca hudobná výchova ako učebnica tu bola aj v minulom storočí 🙂

@amdornik ja si spominam na nejaku ucebnicu na hudobnej, kde bolo co to o skladateloch, na vytvarnej sme ju urcite nemali, akurat sme mali dejepisarku, ktora nas mala aj na vytvarnu, takze kazdu hodinu nam citala nieco z dejepisu (napriklad z Objavenie Troje) a aj z dejin umenia.

amdornik
15. okt 2025
@viestta

@amdornik ja si spominam na nejaku ucebnicu na hudobnej, kde bolo co to o skladateloch, na vytvarnej sme ju urcite nemali, akurat sme mali dejepisarku, ktora nas mala aj na vytvarnu, takze kazdu hodinu nam citala nieco z dejepisu (napriklad z Objavenie Troje) a aj z dejin umenia.

@viestta faktom je, že v súčasnosti už roky existujú tieto učebnice, ale pravdu? učitelia z nich neučia. prečo? neviem, nie som učiteľkou týchto predmetov.

anonym_a29735
15. okt 2025

Mne vadí hmotnosť tašiek. Nosia denne hore - dole kopec kníh, pracovných zošitov mna s toho bolí chrbát a čo tie deti.
Aj ten edupage. Každú chvíľu správa, nič neobvyklé ak ich je ako dnes 12 za deň. Niektoré správy sú také: deti behajú cez prestávku, deti sú dlho na wc tam zásadne mnozne číslo.
Aj taká správa že pije hlasno 😂. Žiak má veľa otázok. Niekedy rozum zastane že čo?
Ale že sa rieši šikana to nenapisu. Tam hneď výhovorky ako o tom nevedeli. Aj keď vedeli.Bagatelizovať to im ide.

pipistrel13
15. okt 2025
@anonym_59dda9

@denkabemommy tak tak ,ved eu predsa nepotrebuje kreativnych ludi, ktori budu nebodaj premyslat...ale hrubu pracovnu silu pre vyspele krajiny eu...preto sa deti musia pipnut v skole-nech si predsa zvyknu, ako sa to robi vo fabrikach pred naslednym makanim...

@angelinja ano, tie staznosti od ucitelov za kazdu somarinu su otravne.nehovorim o zavaznych veciach.....z mojho pohladu nevie taky ucitel manazovat detsky kolektiv, a nema co v skolstve robit...ma si ho vediet uriadit...manazeri vo firmach tiez nevypisuju rodinnym prislusnikom, ako sa ich zamestnane spraval cez prac. dobu...musi ich vediet ukoucovat a zvladnut...stazuj sa u riaditela skoly, ze ta to otravuje...deti nie su roboty, su to zive bytosti...treba mat este na zreteli, kam vedu taketo poznamky, resp. ich pocet...a preco je pre nich taky dolezity....za kolko udelenych poznamok co hrozi...

@anonym_59dda9 ale manager sa stara o dospelych ludi a ma trocha ine moznosti ak by sa neriadili podla jeho pravidiel,toto prirovnanie ti velmi nevyslo...
vsetci len chcete,aby si ucitelia ukocirovali ziakov,ale al to urobia,tak su proti vasim detom a nemaju dost tolerancie

co sa tyka prispevku s mnohym suhlasim,nie nadarmo sa severske krajiny vracaju "k ceruzkam a zositom"...
tieto nazory,ze pisanie poznamok je zastarale a pod...tak sa aj rozvija mozog u deti (je totiz dokazane,ze pisanie rozvija myslenia)
pracovne listy by som najradsej spalila,nakupim zosity ale nemaju v mnohych ani riadok
edupage mi lezie na nervy aj ako matke aj ako ucitelke
napad nie zly,ale fakt sama sprostost sa tam pise
mobily na hodinach,absolutny nesuhlas,hlavne co sa ZS tyka a budem robit obrovsky cirkus ak to skola bude pozadovat od mojich deti (zo zakona to nie je ani mozne)...
so vzdelavania na prvom stupni som uprimne zhrozena,nevinim ucitelky ale system a toho blbca,ktory schvalil taketo osnovy...
a ze ucit sa co ma bavi?to uz je ozaj na smiech...lebo dieta vo veku 6-15 rokov to vie objektivne posudit a hlavne ak nema zakladne vedomosti o tom,co vsetko ho bavit moze...
zakladne vzdelanie ma byt vseobecny prehlad z kazdej oblasti,vo vsetkych smeroch

lapersefona
15. okt 2025
@denkabemommy

@angelinja nie, zrovna tieto maličkosti ma vôbec nevytáčajú, skôr ma vytáča, že od roku pána je nutné 45 minút sedieť v lavici, že dieťa sa nemôže učiť to, čo ho zrovna zaujíma a tak ako to dieťa zaujíma (hoc aj v stojke na hlave), že sa učia z učebníc z roku 89 (vtedy som ani nežila), že ešte stále je na školách náboženstvo a nie sexuálna výchova, že nie každé dieťa má v škole bezpečné miesto a to aj zo strany učiteľov… a kopec iných vecí, ktoré nedávajú absolútne žiadnu logiku a zmysel v roku 2025. Upozornenia na Edupage sa dajú vypnúť, všetko čo si spomenula sa dá vykomunikovať, stačí otvoriť ústa, takže také veci by mi absolútne nevadili, lebo to problém nie je 🙂

@denkabemommy co ti vadi na tom ze sa vyučuje náboženstvo ved keď si neveriaci tak mozes dieta prihlasit na eticku

denkabemommy
15. okt 2025
@lapersefona

@denkabemommy co ti vadi na tom ze sa vyučuje náboženstvo ved keď si neveriaci tak mozes dieta prihlasit na eticku

@lapersefona za mňa vierovyznanie do školy nepatrí. Proti náboženstvám samotným nemám nič, nech si každý verí v čo chce. Avšak etika - vrátane stolovania, kto koho zdraví prvý,… by sa zišlo všetkým deťom, sexuálna výchova detto.

lapersefona
15. okt 2025
@denkabemommy

@lapersefona za mňa vierovyznanie do školy nepatrí. Proti náboženstvám samotným nemám nič, nech si každý verí v čo chce. Avšak etika - vrátane stolovania, kto koho zdraví prvý,… by sa zišlo všetkým deťom, sexuálna výchova detto.

@denkabemommy na náboženstve sa učia aj o hodnotách.

denkabemommy
16. okt 2025
@lapersefona

@denkabemommy na náboženstve sa učia aj o hodnotách.

@lapersefona ja som na náboženstvo učila, bohužiaľ, nie žiadne hodnoty nám nevštepovali, len strach a nútenie istých názorov, takže netreba si robiť mylnú predstavu, drvivá väčšina kresťanov má veľmi pomýlené hodnoty, hlavne, že susedia videli, že boli v nedeľu v kostole ruky spínať , tak aké hodnoty im to dalo? 🙂

amdornik
16. okt 2025
@anonym_a29735

Mne vadí hmotnosť tašiek. Nosia denne hore - dole kopec kníh, pracovných zošitov mna s toho bolí chrbát a čo tie deti.
Aj ten edupage. Každú chvíľu správa, nič neobvyklé ak ich je ako dnes 12 za deň. Niektoré správy sú také: deti behajú cez prestávku, deti sú dlho na wc tam zásadne mnozne číslo.
Aj taká správa že pije hlasno 😂. Žiak má veľa otázok. Niekedy rozum zastane že čo?
Ale že sa rieši šikana to nenapisu. Tam hneď výhovorky ako o tom nevedeli. Aj keď vedeli.Bagatelizovať to im ide.

@anonym_a29735 fakt by som chcela vidieť tú správu, že pije hlasno...

amdornik
16. okt 2025
@denkabemommy

@lapersefona ja som na náboženstvo učila, bohužiaľ, nie žiadne hodnoty nám nevštepovali, len strach a nútenie istých názorov, takže netreba si robiť mylnú predstavu, drvivá väčšina kresťanov má veľmi pomýlené hodnoty, hlavne, že susedia videli, že boli v nedeľu v kostole ruky spínať , tak aké hodnoty im to dalo? 🙂

@denkabemommy s tým náboženstvom súhlasím. roky som odporca toho, aby sa vyučovalo na školách v rámci vyučovania. kľudne nech si ho dajú navyše, hoci aj v škole, hneď po vyučovaní a dobrovoľne. ETV by mala byť povinná. žiaľ, v našej čudnej republike sa toho zrejme už nikdy nedožijeme, aby kompetentní začali používať mozog. jednoznačne vierovyznanie by si mal riešiť každý sám po svojej línii. neviem, ako by reagovali naši milí kresťania, keby sa napríklad moslimská časť obyvateľstva dožadovala výučby ich náboženstva v rámci vyučovania. asi by im vlasy dupkom stáli...

anonym_ad5d20
16. okt 2025
@zuzana76

@anonym_ad5d20 ale takto to funguje a myslis, ze v praci to takto nefunguje, tu by baby vedeli rozpravat, ze aka mladez tam nastupuje (nie vsetci, ale dost casto, len prava a poziadavky a makat sa im nechce)

@zuzana76 no u mna v práci to tak nefunguje.. u nás v práci mi takýto clovek nástupi = a odchádza. To ze su ludia co to rešpektujú je proste ich slabosť a blbosť. A vieš prečo takto to je? Lebo uz od malička sa tu prispôsobuje vsetko im. Centrom všetkého je ja ja ja.. a vysledok = mame tu mladých dospelých alebo uz vlastne aj 30+ niektorých, takých ako mame. Ale to je teda ina tema.