icon

Prváci - povinná básnička z angličtiny

momoika
20. sep 2025

Dobrý deň,

prosím rodičov, ako u vás prebiehala výučba angličtiny v prvom ročníku? Náši sa musia do buducej hodiny naučit basničku v angličtine. Podotýkam, že mali ešte len druhú hodinu angličtiny. Syn ničomu nerozumie, je z toho uplne demotivovaný.Je označeny za pasívneho žiaka. Nie je to nadrámec vyučby? Sme na ZŠ, nie na žiadnej jazykovej!

Strana
z6
barka1
20. sep 2025

Hrozne!!! Má pani učitelka adekvatne vzdelanie? Ak by mala, tak vie, ze nestačí byť "pár hodin pred ziakmi, pretoze ona aj tak viac nepotrebuje".
Výuka AJ v 1.-2. triede spočíva v neustálom prijme a nasávaní jazyka, učitel by mal na ziakov hovorit výhradne AJ, pomáhat si mimikou a gestami, aby mu rozumeli. Oni sami sa maju učit len rozumiet, reagovat, odpovedat, vyslovovat. Ziadne pisanie. Ziadne úlohy. Cela výuka má prebiehat výhradne na hodine.
Ako rodič by som sa proti tomuto ostro postavila. A zo svojej pozicie učitelky AJ možno aj ponukla pre pani učitelku nejaku vhodnu metodiku. Lebo evidentne nevie, čo robí.

sweet20
20. sep 2025

@momoika maly prvacik na zs co mal v zivote svoju druhu hodinu aj? Ak je to tak, tak by som urcite nic take nenutila svoje dieta a isla za ucitelkou v pondelok, ze ako to teda je

momoika
autor
20. sep 2025
@barka1

Hrozne!!! Má pani učitelka adekvatne vzdelanie? Ak by mala, tak vie, ze nestačí byť "pár hodin pred ziakmi, pretoze ona aj tak viac nepotrebuje".
Výuka AJ v 1.-2. triede spočíva v neustálom prijme a nasávaní jazyka, učitel by mal na ziakov hovorit výhradne AJ, pomáhat si mimikou a gestami, aby mu rozumeli. Oni sami sa maju učit len rozumiet, reagovat, odpovedat, vyslovovat. Ziadne pisanie. Ziadne úlohy. Cela výuka má prebiehat výhradne na hodine.
Ako rodič by som sa proti tomuto ostro postavila. A zo svojej pozicie učitelky AJ možno aj ponukla pre pani učitelku nejaku vhodnu metodiku. Lebo evidentne nevie, čo robí.

@barka1 Ďakujem za odpoveď. Je to basnička s pozdravmi.Neviem, či to chce aj klasifikovať, alebo spoločne to budu recitovať hravou formou? Pre mňa
to nie je ťažke, ale pre prváka, ktorý ešte len sa budú učit prvé písmenko…. Budem si žiadam konzultačnu hodinu, pretože aj napriek správnemu vypracovaniu strany, ktorú preberali na hodine ju mal správne, dostal hodnotenie na edupage “žiak je pasívny”. Keď som sa syna pýtala, či nespolupracoval, povedal mi že:,,my sme jej nerozumeli, ja neviem čo odomňa chcela”

momoika
autor
20. sep 2025
@sweet20

@momoika maly prvacik na zs co mal v zivote svoju druhu hodinu aj? Ak je to tak, tak by som urcite nic take nenutila svoje dieta a isla za ucitelkou v pondelok, ze ako to teda je

@sweet20 tiež mi to príde cez čiaru, lebo čo som sa pýtala znamých, všetci mali prve dva ročníku angličtinu hravoh formou (vyfarbovali si, spájali, spievali spoločne atď) Prvu basničku sa učili v slovenčine až v 3 ročniku.Z anj určite nie.

ovaaa
20. sep 2025

Nazýva žiaka pasívnym za svoju neschopnosť. Mali by trénovať hravou formou pozdravy, príkazy, učiť sa farby, dní a tak pomaly. Chcela by som vidieť jej aktivitu po 2 hodinách hoc aj čínštny.... pasívna nooo. 😄

ovaaa
20. sep 2025

Hello"
Hello, hello, hello, It's nice to see you so! A smile, a wave, a friendly hello, Let's laugh and play and grow! Toto sa mohli učiť spolu, ukazovať gestami napr.

anonym_b515b0
20. sep 2025

Ach, je tretí septembrový týždeň a už ide niekto nazývať prváčika pasívnym? Veď on sa ešte sám orientuje, čo sa to vlastne deje. Denne to vidím v škole (aj keď učím na druhom stupni). Príde mi toto veľmi demotivujúce.

anonym_f7972b
20. sep 2025

@momoika Škoda,že sa to začína tak nešťastne Dieťa môže mať odpor k učeniu ANJ aj v budúcnosti

kristiii
20. sep 2025

@momoika aká je to básnička?

anonym_a2fe3a
20. sep 2025
@kristiii

@momoika aká je to básnička?

natalka13
20. sep 2025

Skolkari sa ucili One two three vcelicka je bee a podobne actiez nevedeli nic.
Dieta je spongia zvladne to.

momoika
autor
20. sep 2025
@natalka13

@natalka13 Zjavne budeme musieť. Len to vyvolalo zbytočny odpor k tomuto predmetu.

catherinah
20. sep 2025
@momoika

@natalka13 Zjavne budeme musieť. Len to vyvolalo zbytočny odpor k tomuto predmetu.

@momoika presne tak. Uolne ZBYTOCNE odpor.
U nas poslala pani učiteľka link na piesen na youtuube, to bol určite lepší napad. Tiez Helou, helou, how are you. Nemusi ju vediet naspamäť, ale kedze je to mile video, tak uz to aj vie.

kristiii
20. sep 2025
@anonym_a2fe3a

@anonym_a2fe3a ale veď toto je len pár základných fráz, to malý určite zvládne. Dá sa ti to nájsť cez ten odkaz na nete? Prípadne niekde na YouTube. Takéto somarinky sme sa učili aj my viac než 30 rokov dozadu. Syn sa doteraz nikdy nestretol s angličtinou?

diewcatqoo
20. sep 2025
@anonym_a2fe3a

@anonym_a2fe3a toto je jednoducha basnicka, to sa prvacik dokaze naucit uplne v pohode. Nasi sa tiez ucili basnicky a spievali pesnicky. Moje dieta si to dokazalo zapamatat z hodiny.
Vela ovplyvni tvoj postoj. Nechod na dieta stylom "boooze, hned basnicka", ale "jeee, podme sa to naucit spolu". Ak mu to podas stylom, ze to bude zabava, tak dieta nebude znechutene. Kludne si vymysli melodiu a zaspievajte si to, dieta si to skor zapamata.

kuggis
20. sep 2025

Naši sa učili ku každému písmenku básničku a učiteľka ich skúšala každú hodinu....vitaj v škole, kde musíš ako mama toho veľa naučiť svoje dieťa...nie je to všetko len na učiteľovi v ZŠ počas biednych 45 minút

gab1sol
20. sep 2025
@anonym_a2fe3a

@anonym_a2fe3a neviem, vôbec mi to nepríde komplikované. Podobné básnicky sa moje deti učili v škôlke. V škole už mali od prvého ročníka aj Hviezdoslavov Kubín. A od prvého ročníka majú dva jazyky a nie je problém. Práve takýmito básničkami sa to lepšie naučia. Podotýkam, ide o bežnú štátnu škôlku a školu.
A keď dostane na slovenčine prepísať celú stranu, aby sa naučil písmenka a nebude sa mu chcieť, tiež to budeš nazývať zbytočným odporom?

elenita
20. sep 2025
@natalka13

@natalka13 jej, to si doteraz pamätám zo ZŠ 😅😅

ivik4
20. sep 2025

Toto je uplne jednoduche , je to par pozdravov a zvysok slovensky. Aj nas sa to ucil hned. V pohode.
Ja som mu k tomu ceruzkou napisala vyslovnost

gab1sol
20. sep 2025
@elenita

@natalka13 jej, to si doteraz pamätám zo ZŠ 😅😅

@natalka13
@elenita nemala to v tej anglickej časti aj Spievanka? 😁

natalka13
20. sep 2025
@momoika

@momoika ako prepac ale to je par fraz.
S tvojom pristupom to bude mat v skole tazke.
Treba ho podporit nie nadavat na ucitelku🙈

natalka13
20. sep 2025
@gab1sol

@natalka13

@gab1sol netusim ja mam velke decka toto nebolo ked boli male.
Ale basnicky sa ucili od 2 rokov, mali sme super opatrovatelku. Ale teda neviem ci od nich nechcela vela🤔

petulda333
20. sep 2025
@momoika

@sweet20 tiež mi to príde cez čiaru, lebo čo som sa pýtala znamých, všetci mali prve dva ročníku angličtinu hravoh formou (vyfarbovali si, spájali, spievali spoločne atď) Prvu basničku sa učili v slovenčine až v 3 ročniku.Z anj určite nie.

@natalka13 tiez si myslim,ze problem je skor jej postoj
@momoika nehnevaj sa,ale moja dcera sa uz v skolke ucila basnicky naspamat. A syn aj v prvom rocniku zs. Nedramatizuj prosim ta

elenita
20. sep 2025
@gab1sol

@natalka13

@gab1sol to netuším, tie anglické Spievankine počiny sme nesledovali ... ale zisťujem, že doteraz si pamätám takmer všetky básničky, pesničky, čo sme sa učili na hodinách cudzieho jazyka (asi profesionálna deformácia, som jazykar 😄🥰)

renatka100
20. sep 2025

@momoika mali sme tiez tuto ucebnicu, nikdy nic naspamat sa nemuseli ucit. Je to podla mna ipmne cez ciaru, aby sa takto skoro mali ucit basnicku na anglictinu…

anonym_623f91
20. sep 2025

A to su ucitelia po lete odychnuti.

slavomira236
20. sep 2025
@ivik4

Toto je uplne jednoduche , je to par pozdravov a zvysok slovensky. Aj nas sa to ucil hned. V pohode.
Ja som mu k tomu ceruzkou napisala vyslovnost

@ivik4 tak ked nevie prvak citat vyslovnost mu tam dopisovat nebude to by neprecital
Ja by som mu precitala kazdu vetu a nech opakuje po mne..

slavomira236
20. sep 2025

@momoika parkrat mu vetu precitaj a nech opakuje po tebe to si zapamata

markaterka
20. sep 2025
@momoika

@momoika angličtinu mali hravou formou určite v 1. a 2. ročníku, ale keď sa tomu povenujete, určite sa to naučí..
A čo sa týka básničiek v slovenskom jazyku, tak to sa určite neučili prvýkrát až v 3. ročníku. Od prvého sa normálne učili básničky.

ivik4
20. sep 2025
@slavomira236

@ivik4 tak ked nevie prvak citat vyslovnost mu tam dopisovat nebude to by neprecital
Ja by som mu precitala kazdu vetu a nech opakuje po mne..

@slavomira236 vsak jasne ze precitat s nim a on opakuje, hadam nie sam. To s precitanim chapem, moj zbezne vedel co to precitat ale nic to nemeni na tom ze je to uplne jednoduche ucivo. Som si myslela ze ide o komplet anglicku basnicku ako to vykreslila a to toto obycko par slov a zvysok slovencina. Je to hrava forma,basnicku si skor zapamäta
. Prvak sa sam nenauci , na to je tu ona.
Miesto pisania a rozculovania sa

Strana
z6