icon

Prváci - povinná básnička z angličtiny

momoika
20. sep 2025

Dobrý deň,

prosím rodičov, ako u vás prebiehala výučba angličtiny v prvom ročníku? Náši sa musia do buducej hodiny naučit basničku v angličtine. Podotýkam, že mali ešte len druhú hodinu angličtiny. Syn ničomu nerozumie, je z toho uplne demotivovaný.Je označeny za pasívneho žiaka. Nie je to nadrámec vyučby? Sme na ZŠ, nie na žiadnej jazykovej!

dorizzz
20. sep 2025

Ja si pamatam ako sme sa učili prsty na rukách pesničkou, vôbec som tomu nerozumela iba som to zaspievala a dlho predlho ma nezaujímalo ako sa ktorý prst volá. Ale pesničku som vedela jednotka bola a dovi dopo.

abbey1
20. sep 2025
@zuzana76

Ja si myslim, ze deti sa tuto basnicku ucili cez hodinu na vyucovani a opakovali po ucitelke a nacvicovali. Ziadny ucitel by nedal naucit sa basnicku, ktoru s detmi na hodine nepresiel. Tvoj syn sa zrejme nezapajal, ked nacvicovali a ucitelka potrebuje, aby do dalsej hodiny vedeli tie pozdravy. Mozno vacsina deti tu basnicku vedela uz na hodine a dalsi potrebuju cas navyse a tak to dala ako du - doucit sa doma. Vacsina deti sa zapaja a predbieha, kto co povie skor u takychto malych deti. Je zle, ak ucitelia nedaju vediet, a ked daju vediet, tak ho hned nalepkuju. Mozno tvoj syn nebude mat rad anglictinu, mozno sa vobec nebude rad ucit a bude typ manualny a bude ho bavit telesna, pracovne vyucovanie, neskor technika atd… To ukaze az cas.

@zuzana76 No bohužiaľ sú učitelia a učitelia. Staršia d sta mala práve od prvej dcéry takú učiteľku angličtiny, ktorá vyžadovala, aby sa deti doma vopred naučili slovíčka z lekcie, ktorú pôjdu preberať. Aby proste slovíčka vedeli, uz keď lekciu pôjdu robiť. Aby sa vraj nezdržiavali na hodine. Hovoríme o prvkoch na základnej škole. Deti sa pred hodinami aničtiny došlo triasli strachom, rodičia, ktorí jazyk neovládali, boli zúfalí.

natalka13
20. sep 2025
@dorizzz

@pribinak na básničkách ako takých nič blbé nie je, ale táto konkrétna je pre 6 ročného prváka po troch týždňoch školy zbytočný drill. To sú základné frázy ktoré sa dakú naučiť úplne jednoduchým starým klasickým spôsobom a hlavne má na to dieťa čas. Tu ide o ten spôsob a o to, že dieťa je nútené sa to nabifliť namiesto toho, aby to pochopilo.

@dorizzz odkial vies ze to s nimi ucitelka nepreberala? Naucit sa to ako slovicka je drilovanie, basnicky pesnicky je hrava forma.
Ale jasne blba je ucitelka. Helikopterovy rodic by sa mal ist stazovat.

zuzana76
20. sep 2025
@abbey1

@zuzana76 No bohužiaľ sú učitelia a učitelia. Staršia d sta mala práve od prvej dcéry takú učiteľku angličtiny, ktorá vyžadovala, aby sa deti doma vopred naučili slovíčka z lekcie, ktorú pôjdu preberať. Aby proste slovíčka vedeli, uz keď lekciu pôjdu robiť. Aby sa vraj nezdržiavali na hodine. Hovoríme o prvkoch na základnej škole. Deti sa pred hodinami aničtiny došlo triasli strachom, rodičia, ktorí jazyk neovládali, boli zúfalí.

@abbey1 tak to je zle, ale ak im toto dala na prvej hodine sa naucit, tak to hadam robili 😟

nelca84
20. sep 2025
@abbey1

Top spôsob, ako deťom znechutiť cudzí jazyk. To sú všetko aktivity, ktoré sa s tak malými deťmi robia na hodinách v škole, a nie zadávať ich ako domácu ihu. Tie deti sa s jazykom zoznamujú, majú sa učiť hrou a využívať pri tom ich prirodzenú zvedavosť a chuť učiť sa niečo nové.
Áno, dieťa sa môže básničku naučiť doma ako cvičená opička. Ale k čomu?
V tom veku sa vedia krásne učiť hrou a zábavnou formou.

@abbey1 a podla coho sudis, ze to na hodine nerobili? Ja si myslim, ze to robili, aj si to vysvetlovali a doma to maju len docvicit. Deti sa uz v skolke ucia niekolkoslohove anglicke basnicky a nemaju s tym ziadnu problem, nie tychto par pozdravov 🙈 To len rodicia maju...

lenka_vi1
20. sep 2025
@anonym_a2fe3a

@anonym_a2fe3a podľa mňa toto je úplne v pohode. Nie je to celá básnická v angličtine. Naši tiež mali ako prváci sa naučiť básničku a ver mi všetci to zvládli.

abbey1
20. sep 2025
@nelca84

@abbey1 a podla coho sudis, ze to na hodine nerobili? Ja si myslim, ze to robili, aj si to vysvetlovali a doma to maju len docvicit. Deti sa uz v skolke ucia niekolkoslohove anglicke basnicky a nemaju s tym ziadnu problem, nie tychto par pozdravov 🙈 To len rodicia maju...

@nelca84 Podľa čoho súdiš, že ja súdim, že to na hodine nerobili?

vevesh
20. sep 2025

@momoika

https://www.youtube.com/watch?v=8KkWglx5fmc

od 2.20 minuty- podla toho sa naucili moje 2 rocne deti tuto frazu. A je toho okrem tohot kopec inych na nete, kde sa tuto frazu deti vedia naucit. Urcite si to aj v skole par krat presli, takze netreba dramatizovat.

vevesh
20. sep 2025
@abbey1

@abbey1 toto bol system ucenia v 90tych rokov, kedy bola pedagogika na sk takto nastavena. Ucila som sa vtedy po aj, nj, fj, rj a spanielsky a kazdy a jeden ucitel to odnas vyzadoval, ze pred hodinou sa naucit slovicka z novej kapitoly. Neskor ku koncu sa preslo k inej metodike (ano, nie vsetci ucitelia, niektori totizto nemaju radi novinky) a zacalo sa ucit viac s mediami - vyber znamych pesniciek a ich preklad, volne dialogy namiesto naucenia sa modelu v ucebnici a pod...

abbey1
20. sep 2025
@nelca84

@nelca84 Dovolila som si vyjadriť svoj názor ako matka a učiteľka v jednom, ktorá má skúsenosti s top učiteľmi i s učiteľmi, ktorí do školstva nepatria. V každom prípade, tak malým deťom som nikdy nedávala za ihu učiť sa doma básničky. Zvládali sme v škole. A napísať prváčikovi odkaz pre rodiča o pasivite, je za mňa tiež nie veľmi profesionálne a čo to o učitelke napovie. Keď už je treba komunikovať, po 2 týždňoch, s rodičom, tak zvoliť inú formu. Tie male deti sa dajú strhnúť do aktivity a hlavne pri cudzom jazyku. Tam sa dá také množstvo aktivít s nimi robiť, aby sa vzbudil záujem o hodiny, jazyk, aby ho mali i do budúcna radi.

ibrunova
20. sep 2025
@momoika

@kristiii nepreniesla som na neho nič. Zatiaľ sa to neučíme, ani sme sa o tom nerozprávali. Prvotné je pre mna, aby si spravil dú z dôležitejšich predmetov.

@momoika neučte sa to naraz, pomedzi i učenie si povedzte veršík a potom pridajte o hodinu ďalší.

barka1
20. sep 2025
@ivik4

Toto je uplne jednoduche , je to par pozdravov a zvysok slovensky. Aj nas sa to ucil hned. V pohode.
Ja som mu k tomu ceruzkou napisala vyslovnost

@ivik4 to dieta este nevie čitat

barka1
20. sep 2025

Dámy, vidím, že úroveň výuky AJ na 1.stupni ZŠ je u nás este v plienkach, ked si myslíte, že je OK tlačit do hlavy detom taketo blbosti.... Ach jaj...
V AJ by vobec nemali hovorit slovenský a taketo versovanky su fakt úplně zbytocne...

barka1
20. sep 2025
@tahomi

Mas hrozny pristup k tomu autorka. Kedze si nedostala odpovede ake si ocakavala, tak hned pasivna agresia. Cudzi jazyk je dolezity, pre mna po slovenskom najdolezitejsi, bez anglictiny sa dnes uz nepohnes.

Je to naozaj jednoducha “basnicka” s par slovickami, to hravou formou spolu zvladnete raz dva. Motivuj svoje dieta a nie naopak.

@tahomi kde presne sa prejavuje pasiva agresivita autorky??? Veď je maximálne slušná.

anonym_dda1b9
20. sep 2025
@momoika

Vidim že 100 ľudi, 100 chutí. Basničku sa samozrejme
nabiflíme a získame ďalši pasívny vzťah k tomuto predmetu. Ďakujem všetkým za názor.

@momoika máš veľmi negatívny postoj a robíš v tomto prípade z komára somára. Ved sa ju s ním uč hravou formou, čosi si určite zapamätá a keď aj nakoniec skomolí tých pár anglických fráz, tak sa predsa nic strašné nestane. Ocenila by som snahu a zaujem o ucivo. Mne je práveže sympatické, že sa tie frázy učia takto a nie ako svojho času my - že do ďalšej hodiny trebalo vedieť xy slovíčok…neter toto odrecituje už ako skolkarka a to teda nechodí do jazykovky, ale na tie deti sa to lepí ako nic..

Veľakrát ti do budúcna možno učivo/aktivita syna pridu nezmyselne, ale neprenášaj tuto svoju frustráciu na dieta, lebo si veľmi rýchlo zvykne na nastavenie “toto sa nedá / toto ja nezvládnem”. Jasne, že naše školstvo ma (veľmi) ďaleko od ideálneho, ale keď po 3 týždňoch začneš chodiť za učiteľmi a rozporovať rozsah učiva, o pol roka budete robit čo? Ešte je tu možnosť domškoláctva, ale to predpokladam nechceš…

anonym_aa661c
20. sep 2025
@momoika

Vidim že 100 ľudi, 100 chutí. Basničku sa samozrejme
nabiflíme a získame ďalši pasívny vzťah k tomuto predmetu. Ďakujem všetkým za názor.

@momoika čo si od tejto diskusie čakala? že všetci nakydajú na učiteľku a poradia ti vykašľať sa na básničku? tvoje dieťa by prišlo na hodinu, nepovedalo by ani slovo a učiteľke by to zdôvodnilo tým, že mama zhodnotila, že je to blbosť? sú za nami tri týždne, môj syn má angličtinu 2x do týždňa a vy ste mali ešte len dve hodiny? ja by som ti poradila zmeniť postoj, lebo takto vám pôjde učenie veľmi ťažko. Neverím, že naozaj chceš ísť za učiteľkou a konzultovať s ňou čo podľa teba smie a čo nie. Celkom ma prekvapilo, že dnešné 6-ročné dieťa nepozná anglické pozdravy.

mirkam3
20. sep 2025

@momoika ved jasne, že syn tomu ešte nerozumie, ALE prave takto POSTUPNE porozumie. Lepšie je sa učiť frázy, ako sa bifliť iba samostatne slovíčka v štýle How, Are, You, Me, Where,.. Ty vies jazyky keď toto rozporujes? Alebo ta frustrácia prameni aj z tvojej vlastnej (ne)skusenosti?
Normálne ho podpor a posmeľ, ak si to aj nezvládne zapamätať hneď, nic sa nedeje, ale nech si zvykne, že TAKTO sa bude zrejme učiť cudzí jazyk aj do budúcna. Nech nechytá nezmyselný blok z cudzieho učiva už po 3 týždňoch v škole …

anonym_759123
20. sep 2025

Ale no, ved uz v skolke sa ucia deti basnicky, neprehanajte zase. Jedna kratka jednoducha basnicka, to musi zvladnut. Precitas mu a on sa nauci, vybavene.

misicka31
20. sep 2025

To z tohto robíš takéto haló? Viac po slovensky ako po anglicky.🤦

anonym_7f66bf
20. sep 2025

Na druhej strane sa tomu nečudujeme, niektorým hneď po narodení vedia deti čítať, písať, rátať, ovládajú päť jazykov, takže v prvom ročníku je aj básnička to najmenej

nikaeli
20. sep 2025
@barka1

@ivik4 to dieta este nevie čitat

@barka1 ani škôlkari nevedia čítať a učia sa básničky. Ja pracujem v škôlke s deťmi so zdravotným znevýhodnením, máme tam NKS, PAS, MP a tiež sa učíme rečňovanky a pesničky. Môj syn sa ako prvák učil minulý rok naspamäť básničku ku každému písmenku. Teraz je druhák a už sme sa učili dve básničky z čítania a jednu z angličtiny, plus vymenovať rozšírenú abecedu. Ani by mi nenapadlo frfľať. Je to domáca úloha, tak si s ním sadnem a pomôžem mu. Je aj v mojom záujme, aby napredoval a neočakávam, že sa všetko naučí v škole.

anonym_1a3c45
20. sep 2025

@momoika ja angličtinu milujem a som v nej dobrá, ale do riti, príde mi choré aby mal vôbec prvák angličtinu. Keď ešte nevie ani písať čítať a už ďalší jazyk doňho trepu. Ja som mala anj až v tretom ročníku a o nič som neprišla. A básnicka v anj? No tu vidíš že nie každý má na to byť učiteľom

januska12323
20. sep 2025

Máš úplne zlý postoj, básničku si zapamätá za pár minút a angličtinu v živote bude potrebovať pomaly viac ako slovenčinu. Takže by som na tvojom mieste hľadala spôsoby a videá ako mu uľahčiť učenie.

kp7333
20. sep 2025
@januska12323

Máš úplne zlý postoj, básničku si zapamätá za pár minút a angličtinu v živote bude potrebovať pomaly viac ako slovenčinu. Takže by som na tvojom mieste hľadala spôsoby a videá ako mu uľahčiť učenie.

@januska12323 basnicku si zapamata, ale musi mu ju niekto predcitavat, kedze prvak este nevie v septembri citat. Cize pani ucitelka zadala domacu ulohu rodicom, nielen ziakom. Miesto toho ich ju mala naucit ona na hodine. Co ak niektori rodicia nehovoria anglicky? Naucia ju deti s nepravnou vyslovnostou???

cyneric
20. sep 2025
@kp7333

@januska12323 basnicku si zapamata, ale musi mu ju niekto predcitavat, kedze prvak este nevie v septembri citat. Cize pani ucitelka zadala domacu ulohu rodicom, nielen ziakom. Miesto toho ich ju mala naucit ona na hodine. Co ak niektori rodicia nehovoria anglicky? Naucia ju deti s nepravnou vyslovnostou???

@kp7333 Výslovnosť sa dá napraviť, niekde sa začať musí. Keď sa so mnou ako malým dieťaťom na základnej škole učili angličtinu (dobre, bolo to dvadsať rokov dozadu ale i tak), nikto v domácnosti ju vtedy neovládal a napriek tomu som skončila s Angličtinou na úrovni C1. Vážne to že rodičia nevedia vyslovovať správne nie je prekážka, skôr iba výhovorka. 🙂

barka1
20. sep 2025
@nikaeli

@barka1 ani škôlkari nevedia čítať a učia sa básničky. Ja pracujem v škôlke s deťmi so zdravotným znevýhodnením, máme tam NKS, PAS, MP a tiež sa učíme rečňovanky a pesničky. Môj syn sa ako prvák učil minulý rok naspamäť básničku ku každému písmenku. Teraz je druhák a už sme sa učili dve básničky z čítania a jednu z angličtiny, plus vymenovať rozšírenú abecedu. Ani by mi nenapadlo frfľať. Je to domáca úloha, tak si s ním sadnem a pomôžem mu. Je aj v mojom záujme, aby napredoval a neočakávam, že sa všetko naučí v škole.

@nikaeli komentovala som prispevok, kde autorka tvrdí, že by napisala dietatu výslovnost.

Mam dve deti, samozrejme, že viem že sa deti v školke ucia básničky...a nie som proti učeniu sa basniciek, je dobre trénovat pamat.
Ale zvolit ako vhodnu metodu výuky AJ biflovanie sa dvojjazycnej básničky je skratka blbost. Však ako tu mnohé píšete, určite to X krát hovorili v škole, tak na co to este vyžadovat od prváka doma?
Moj stvrtak sa učí úplne všetko v škole. Riekanky a básničky výhradne v AJ. Hraju potom s nimi divadlo. Jeho to velmi nebaví, co už. Aspoň viem, že pani učitelka na nich hovori výhradne V AJ, to mi stačí k spokojnosti.

ibrunova
20. sep 2025
@kp7333

@kp7333 prinajhoršom sa dá otvoriť prekladač a napísať to tam a prehrať si výslovnosť. Ale jasné, možno niekto nemá doma internet, a aj ďalšie výhovorky sa dajú vymyslieť.

zuzanaete
20. sep 2025
@kp7333

@kp7333 Kazda domaca uloha v prvych mesiacoch je tak trochu aj domaca pre rodica. Ked sa ucia citat prve slabiky, tak je rodic pri dietati. Rovnako, ak maju robit nejake cvicenie z matematiky, tak rodic precita, co treba urobit. Vo vyssich rocnikoch pride anglicka gramatika a tiez sa budu deti vyhovarat, ze moji rodicia to nevedia, ak si to nezapamataju na hodine?

anonym_128cad
20. sep 2025

No ja som si myslela, ze nejaku komplet anglicku basnicku, ale toto ani basnicka nie je. A naozaj, ked budem s dietatom sediet a ukazovat, tak aj 4,5 rocny to zvladne a aj 2,5 rocna. Ked dokaze si zlozitejsie texty po slovensky zapamatat, a spieva si to rad radom, tak toto nebude o nic tazsie. Horsia je moja unavena hlava na materskej, deti to daju lavou zadnou! 🤭
Ja som nasla ucebnicu anglictiny u nasich na povale a to by si valila oci, co tam bolo hned z kraja.

januska12323
20. sep 2025
@kp7333

@kp7333 v dnešnej dobe si môžeš hodiť celú básničku do Google alebo chat gpt a prečíta ti ju správne. Moji rodičia tiež nevedeli po anglicky a čuduj sa svete nebránilo im to aby ma skúšali slovíčka. Myslíš, že na hodine tieto základné frázy neopakovali?