icon

Prváci - povinná básnička z angličtiny

momoika
20. sep 2025

Dobrý deň,

prosím rodičov, ako u vás prebiehala výučba angličtiny v prvom ročníku? Náši sa musia do buducej hodiny naučit basničku v angličtine. Podotýkam, že mali ešte len druhú hodinu angličtiny. Syn ničomu nerozumie, je z toho uplne demotivovaný.Je označeny za pasívneho žiaka. Nie je to nadrámec vyučby? Sme na ZŠ, nie na žiadnej jazykovej!

zuzana76
20. sep 2025
@kp7333

@januska12323 basnicku si zapamata, ale musi mu ju niekto predcitavat, kedze prvak este nevie v septembri citat. Cize pani ucitelka zadala domacu ulohu rodicom, nielen ziakom. Miesto toho ich ju mala naucit ona na hodine. Co ak niektori rodicia nehovoria anglicky? Naucia ju deti s nepravnou vyslovnostou???

@kp7333 so mnou sa rodicia tiez ucili v 1982, ked som bola prvacka, myslim si, ze je nutne opakovat doma s dietatom a ucit sa s nim, teda s vacsinou deti. Su aj velmi sikovni, ktori to zvladaju sami, ale vacsina je skor takych, ze si nevedia ani zaviazat snurky na topanke v tom veku, nehovoriac o tom, ze netusia, ze existuju nejake povinnosti. Cakala som nejaku dlhsiu basnicku a ono tam je len par pozdravov a polovica v slovencine.

nikaeli
20. sep 2025
@barka1

@nikaeli komentovala som prispevok, kde autorka tvrdí, že by napisala dietatu výslovnost.

Mam dve deti, samozrejme, že viem že sa deti v školke ucia básničky...a nie som proti učeniu sa basniciek, je dobre trénovat pamat.
Ale zvolit ako vhodnu metodu výuky AJ biflovanie sa dvojjazycnej básničky je skratka blbost. Však ako tu mnohé píšete, určite to X krát hovorili v škole, tak na co to este vyžadovat od prváka doma?
Moj stvrtak sa učí úplne všetko v škole. Riekanky a básničky výhradne v AJ. Hraju potom s nimi divadlo. Jeho to velmi nebaví, co už. Aspoň viem, že pani učitelka na nich hovori výhradne V AJ, to mi stačí k spokojnosti.

@barka1 načo sa ešte učiť doma? no asi preto, že mu to v škole nešlo až tak dobre. Doma sa to s mamkou doučí. Aj ja mám dve deti - syn je druhák, úlohy má hotové raz dva, nepotrebuje veľmi moju pomoc. Dcéru mám už na strednej a s ňou som sa doslova trápila každý deň celú základku. Keby som nechala všetko na školu a pani učiteľku, neviem ako by to dopadlo. Sme rôzni, niekto je šikovný v tom, niekto v inom. Autorkin syn je na tom zatiaľ tak, že sa potrebuje pripravovať aj doma s jej pomocou. Je na začiatku procesu. O mesiac, dva, tri keď si už zvykne na školu, to môže byť úplne inak. No tiež nemusí. Prístup rodiča robí veľa. A keď mamička frfle pred dieťaťom, že sa musí učiť naspamäť básničku, asi ho to veľmi motivovať nebude.

barka1
20. sep 2025
@nikaeli

@barka1 načo sa ešte učiť doma? no asi preto, že mu to v škole nešlo až tak dobre. Doma sa to s mamkou doučí. Aj ja mám dve deti - syn je druhák, úlohy má hotové raz dva, nepotrebuje veľmi moju pomoc. Dcéru mám už na strednej a s ňou som sa doslova trápila každý deň celú základku. Keby som nechala všetko na školu a pani učiteľku, neviem ako by to dopadlo. Sme rôzni, niekto je šikovný v tom, niekto v inom. Autorkin syn je na tom zatiaľ tak, že sa potrebuje pripravovať aj doma s jej pomocou. Je na začiatku procesu. O mesiac, dva, tri keď si už zvykne na školu, to môže byť úplne inak. No tiež nemusí. Prístup rodiča robí veľa. A keď mamička frfle pred dieťaťom, že sa musí učiť naspamäť básničku, asi ho to veľmi motivovať nebude.

@nikaeli opakujem znovu - učit sa tuto básničku v septembri v prvej triede je úplne nanic a zbytocne.
Nepisem nikde o pristupe matky, motivacii atd. Ide mi celkovo o zmysel toho, co pani učitelka vyžaduje. Pre mna = matku = učitelku AJ na ZŠ - to zmysel nemá.

misinka0611
20. sep 2025

Syn je druhák a v prvom ročníku robili maximálne pracovné listy. Mali aj učebnicu, ale básničky to sa neučili. Oni mali známkovaný len slovenský jazyk / literatúru a matematiku.

Básničky sa učia len v slovenskom jazyku 1x mesačne.

kp7333
20. sep 2025
@zuzana76

@kp7333 so mnou sa rodicia tiez ucili v 1982, ked som bola prvacka, myslim si, ze je nutne opakovat doma s dietatom a ucit sa s nim, teda s vacsinou deti. Su aj velmi sikovni, ktori to zvladaju sami, ale vacsina je skor takych, ze si nevedia ani zaviazat snurky na topanke v tom veku, nehovoriac o tom, ze netusia, ze existuju nejake povinnosti. Cakala som nejaku dlhsiu basnicku a ono tam je len par pozdravov a polovica v slovencine.

@zuzana76 ale ja nepisem o uceni sa s detmi, ale o tom, ze domace ulohy maju byt koncipovane tak, aby ich dieta zvladlo same bez pomoci rodica.

chiara996
20. sep 2025

@momoika ved uz v skôlke sa ucia v anj prve lahunke riekanky. Hadam to len nema podobu Mor ho? 🙂)

nelca84
20. sep 2025
@abbey1

@nelca84 Dovolila som si vyjadriť svoj názor ako matka a učiteľka v jednom, ktorá má skúsenosti s top učiteľmi i s učiteľmi, ktorí do školstva nepatria. V každom prípade, tak malým deťom som nikdy nedávala za ihu učiť sa doma básničky. Zvládali sme v škole. A napísať prváčikovi odkaz pre rodiča o pasivite, je za mňa tiež nie veľmi profesionálne a čo to o učitelke napovie. Keď už je treba komunikovať, po 2 týždňoch, s rodičom, tak zvoliť inú formu. Tie male deti sa dajú strhnúť do aktivity a hlavne pri cudzom jazyku. Tam sa dá také množstvo aktivít s nimi robiť, aby sa vzbudil záujem o hodiny, jazyk, aby ho mali i do budúcna radi.

@abbey1 a ty ako pani ucitelka si svoje deti neucila riekanky a basnicky uz v skolke? Ved to ani nie je basnicka. Zrejme sa na zaciatku ucili pozdravy a je tam takato akoze "basnicka" na utvrdenie uciva. Mne sa to fakt nezda pre prvaka narocne. V skolke sa syn ucil daleko dlhsie basnicky a vedeli to vsetci, aj ked citat nevedeli. Tu vidim skor problem v mamine...

zuzana76
20. sep 2025
@kp7333

@zuzana76 ale ja nepisem o uceni sa s detmi, ale o tom, ze domace ulohy maju byt koncipovane tak, aby ich dieta zvladlo same bez pomoci rodica.

@kp7333 ano, ale v prvom rocniku to dieta casto ani nevie kam zu ulohu urobit, tam je dohlad rodica ziadany. Dieta potrebuje trenovat aj doma. Co sa tyka vhodnosti basnicky, mne sa nepaci, ze je anglicko - slovenska. Ale zopakovat si pozdravy doma, ktore sa urcite ucili na tej prvej hodine treba. Ak to dieta nezvladne a rodic nepomoze, lebo ved preco by to mal robit, tak to je vidno a na skodu dietata.

nikaeli
20. sep 2025
@barka1

@nikaeli opakujem znovu - učit sa tuto básničku v septembri v prvej triede je úplne nanic a zbytocne.
Nepisem nikde o pristupe matky, motivacii atd. Ide mi celkovo o zmysel toho, co pani učitelka vyžaduje. Pre mna = matku = učitelku AJ na ZŠ - to zmysel nemá.

@barka1 pozerám sa na celú situáciu z pohľadu učiteľky. Aj ty si učiteľka. Ideme tu teda kritizovať kolegyňu za spôsob, ktorý si zvolila? nepoznáme okolnosti. Poznáme len hnev autorky na domácu úlohu. Učím už cez dvadsať rokov a nikdy som žiadnu kolegyňu nekritizovala. K čomu vedie táto diskusia? ty by si to robila inak. Učiteľka autorkinho syna má iný názor. Vieš si predstaviť, že za tebou príde rodič, že máš to či ono robiť inak (lebo tak to písali ženy v diskusii?). Dokedy nám budú rodičia zasahovať do našich kompetencií? (pokiaľ im to budeme tolerovať 🤷🏻‍♀️ ).

bucko555
20. sep 2025

Moja sa mala v druhej triede naučiť, v preklade ta basnicka nedávala zmysel ....dostala 5 neriešila som. Ale takto ich akurát tak hneď znechutia nič iné

kp7333
20. sep 2025
@nikaeli

@barka1 pozerám sa na celú situáciu z pohľadu učiteľky. Aj ty si učiteľka. Ideme tu teda kritizovať kolegyňu za spôsob, ktorý si zvolila? nepoznáme okolnosti. Poznáme len hnev autorky na domácu úlohu. Učím už cez dvadsať rokov a nikdy som žiadnu kolegyňu nekritizovala. K čomu vedie táto diskusia? ty by si to robila inak. Učiteľka autorkinho syna má iný názor. Vieš si predstaviť, že za tebou príde rodič, že máš to či ono robiť inak (lebo tak to písali ženy v diskusii?). Dokedy nám budú rodičia zasahovať do našich kompetencií? (pokiaľ im to budeme tolerovať 🤷🏻‍♀️ ).

@nikaeli vies, aj delegovanie prace ucitela na rodica je vlastne zasah do kompetencii rodica. su domace ulohy, ktore su na urovni dietata. a potom su take, kde sa vyzaduje asistencia rodica nad ramec jeho kompetencii (ako napr. rozne projekty ci tato basnicka). a tu ma rodic pravo sa ozvat. preco by mal rodic, ktory pride z prace po 17.00 travit do vecera cas pripravou deti do skoly a popritom nakupit, navarit, upratat? Aj rodic ma pravo na oddych, aby mohol nasledujuce den tahat 8-12h v praci. Nie sme stroje. Za mojich detskych cias neexistovalo, ze by sme prisli do druziny a nemali sme hotove ulohy. Dnes je to bezna prax.

barka1
20. sep 2025
@nikaeli

@nikaeli výuka AJ od 1.roc.ZS má svoje specifika. Bohuzial nemám iluzie o tom, kolko vyučujících AJ na 1.stupni má adekvatne vzdelanie. Viem, ako to na školách chodi - "Alenka, veď ty máš maturitu, to zvládneš, veď prváci nepotrebuju viac než čísla a farby...".
To je bezna realita. A potom to tak vyzera - učit sa zbytocne slovensko-anglicku básničku.
Takže ano, ako matka-učitelka sa cítím kompetentna poradit inej kolegyni, ako pristupovat k vyuke prvakov. Lebo ak by bola ta kolegyna absolventkou výuky AJ pre 1.st.ZŠ, tak ju nieco take, ako zadat ako DU tuto básničku, fakt nenapadne.

No, možno som to trochu prehnala. Asi by som nešla osobne za nou sirit svoje mudra, ale určite by som jej nieco napisala.

Zároveň si uvedomujem, ze zohnat kvalifikovanu učitelku je velmi tazke a tie, co to ucia, sa snazia, ako vedia...je to systémová chyba.

daaaaaska
20. sep 2025

@momoika nie nemali. Moja je druhacka a ich prvá básnická bola až teraz zo sj a aj to dobrovoľne. Pani učiteľka anj nejaká premotivovana nie?

maciatkolulu
20. sep 2025

@momoika sranda....inde matere kecaju na decká Non stop v aj a je to super,decká chudata nevedia ani po slovensky ale básničky rapocu v aj a to nevadí,zrazu učiteľka chce a už je to beštia. ...

alexanderkovacs
20. sep 2025

@momoika vasa dieta este anglictinu nestretla? Nasa od 2r frcala na Anglicanine , ma to velmi rada. Ked jej sem tam zapneme tv , rozpravky pozera bud aj, sj, alebo mad.j.

natalka13
20. sep 2025
@daaaaaska

@momoika nie nemali. Moja je druhacka a ich prvá básnická bola až teraz zo sj a aj to dobrovoľne. Pani učiteľka anj nejaká premotivovana nie?

@daaaaaska vasa ucitelka je zas spiatocnicka, ked deti doteraz nerecitovali.

irusa
20. sep 2025

Podľa mňa je skôr problém,že ty budeš musieť venovať svoj čas.... keďže dieťa sa to musí s niekým učiť naspamäť

enola21
21. sep 2025

Podľa mna je to lahucka básnička, ja sama dávam svojmu synovi v rámci hier ťažšie básničky a veselo so mnou opakuje . Poukauzte, vytlieskajte , nejakou hravou formou , napíšte na výkres základne anglicky výrazy aj keď citat nevie, dostane sa mu to do oka. Je to škola, musia sa učiť, cvičiť pamäť.

diablikovci
21. sep 2025

U nás veľmi zle učia angličtinu!! Hneď kecaj ale nejaké pravidla v čítaní alebo písaní to nie!! Ako keby prváčik ma hneď vedieť že slovo päť ako sa píše keď to vie povedať!

anonym_bbd530
21. sep 2025

Najlepšie je neučiť sa nič a kydať na učiteľku. Veď všetko učenie je vlastne nad rámec - decko vie jesť, piť, vylučovať, to mu úplne stačí. Aj matka je sprostá a v zdraví sa dožila dospelosti a veselo sa rozmnožuje, tak nech je rovnako sprosté aj dieťa. Presne takto nastavených ľudí Slovensko potrebuje!

momoika
autor
21. sep 2025
@anonym_bbd530

Najlepšie je neučiť sa nič a kydať na učiteľku. Veď všetko učenie je vlastne nad rámec - decko vie jesť, piť, vylučovať, to mu úplne stačí. Aj matka je sprostá a v zdraví sa dožila dospelosti a veselo sa rozmnožuje, tak nech je rovnako sprosté aj dieťa. Presne takto nastavených ľudí Slovensko potrebuje!

@anonym_bbd530 na učitelku nekydám, preto sa pýtam aj na názor, ako to mali ine deti v škole s výučbou. Nejdem to do školy ihneď riešit a nadávať jej. Ani už to riešit nebudeme vlastne, lebo vyzerá že je to adekvatne a mal by to zvládnuť. Basničku sa naučíme, snaď ju odrecituje, že bude spokojná a neohodnoti mi dieťa opäť za pasívne i keď prácu na hodine mal vypracovanú a správne.

viestta
21. sep 2025
@momoika

@anonym_bbd530 na učitelku nekydám, preto sa pýtam aj na názor, ako to mali ine deti v škole s výučbou. Nejdem to do školy ihneď riešit a nadávať jej. Ani už to riešit nebudeme vlastne, lebo vyzerá že je to adekvatne a mal by to zvládnuť. Basničku sa naučíme, snaď ju odrecituje, že bude spokojná a neohodnoti mi dieťa opäť za pasívne i keď prácu na hodine mal vypracovanú a správne.

@momoika je nedela rano, uz ste ju mohli minimalne 20x odverklikovat, neverim, ze by ju uz nevedel. My si s tym mojim opakujeme slovicka cestou na autobus. Opakovali sme si aj vybrane slova aj nasobilku. Mame ju 5 minut z domu a to za ten cas stihame v pohode celkom dost.

kristiii
21. sep 2025
@momoika

@momoika určite to zvládne, o tom vôbec nepochybuj. Deti sú oveľa šikovnejšie než si myslíme. Možno tvojho syna nezaujal prístup učiteľky, ale ty si jeho mama, určite vieš lepšie ako naňho, ako ho zaujať. Len sme sa ti snažili povedať, aby si mu angličtinu neznechutila svojím prístupom.

reela
21. sep 2025

Mne sa osobne nepaci styl ucenia jazyka, ze si memorujeme basnicky. Anglictina sa mi najlepsie ucila po slovickach, samozrejme serialy (kto pamata cartoon network?), neskor knihy. Takze mna by ako decko naucenie tej basnicky stvalo.
Kazdopadne som nazoru, ze skola je tu aj od toho, ze by mala naucit robit cloveka veci, do ktorych sa mu nechce. T.j. naucit zodpovednost, byt spolahlivy a hlavne - premoct sa. Lebo ak toto nenaucis decko v mladosti, v dospelosti je riziko, ze budu kydat na 40hod pracovny tyzden, vymyslat ako nepracovat. Potom su tu temy, ze zena pracuje minimalne obdobie, potom je na socialke a ludia jej tu este tlieskaju ako krasne to vymyslela, lebo ved aj ty to tak mozes podojit, no nie? Grc.
Ale to som dosla kusok do absurdnosti, co taka jedna anglicka basnicka vie spravit...
Kazdopadne basnicka je primitivna. Ako rodic sa musis dokopat dietatu pomoct s ucenim, hlavne, ked este nevie citat.

reela
21. sep 2025

Inak ma rozosmialo ako mu napisala do edupage, ze bol pasivny a chudak len nevedel, co mu hovori, lebo nerozumel po anglicky...
Tiez nie som zastanca typu ucenia, ze rozpravat na deti len po anglicky na hodine... co ma z toho, ked sa ho opyta "How are you?" ale za tym nedoda, ze to znamena "Ako sa mas?" Ak to decko sa stretlo s anglictinou len teraz v skole v prvom rocniku, tak nema skade vediet ani tieto zakladne veci.

reela
21. sep 2025

Este poukazem na jednu vec - teraz je trend to, co sa nestihne rozobrat na hodine dat domov na domacu ulohu.
Mali sme mladu slovencinarku, bola neskutocne sympaticka, len jej chlapci skakali po hlave, viacej stravila hodinu ich napominanim nez aby si davala pozor, ci stiha prebrat ucivo... a potom skoro kazdy bozi den na konci hodiny BUM 6x A4 textu "Toto sme nestihli prebrat, si to okopirujte a doma naucte"...
Samozrejme, ti chlapci to mali na salame, lebo im stacilo prejst so stvorkou, ale mna tento pristup ucitelky dost stval vzhladom na tych, co na salame nemali.
Teraz je tvoj syn v prvom rocniku, ale priprav sa, ze bude este horsie.
Hlavne teraz, ked je inkluzia, bude vyuka na hodine pomalsia, lebo kvoli adhd (co ti moji spoluziaci urcite mali v nejakej miere), bude musiet pedagog este riesit autisticke dieta, dyslekticke dieta, dysgrafiu, dyspraxiu, a ked mas smolu na lokalitu, tak aj hygienicke navyky a kradeze deti spoluobcanov.
A to uz nebudes riesit basnicku, ale 6x A4 textu pomaly z kazdeho predmetu... denne.

judar
21. sep 2025

Ono stou anglictinou mi to pride celkom divne co sa robi posledne roky..aby sa rodicia doma s predskolakmi trapili s anglictinou lebo ked nastupis do prveho rocnika tak hned anglictina… mna minule dorazilo ked sa druhaci na zakladnej skole ucili zakladne slovicka a tam slovo mistress…

reela
21. sep 2025

Hej alebo ten typ ucitela, co sice nieco nauci, ale na pisomke da uplne nieco ine.
Napriklad: matematika - naucila, co je sinus, cosinus, tangens. Ale neprebrala na hodine, ze existuje aj cotangens. "No ale ved vam malo dojst, ze ked je sinus o protilahlom uhle a kosinus o prilahlom uhle, tak kotangens bude opacny ku tangensu, ved to logicky vam malo dopnut".
Samozrejme, kazdy z pisomky 4, 5, 5, 5, najlepsi 3.
Rodic A, co sa v tom nepiple, alebo mu dieta nedokaze vysvetlit, ze ako ta ucitelka odrbava, tak pride k ucitelke a ona: "Joj viete, Jozkovi nejde matematika, ale ja som ochotna s nim sa doucovat, pol hodina za 20 eur" a rodic A sa necha opit rozkom, zaplati. Z dalsej pisomky ma Jozko jednotku alebo dvojku, lebo mu pani ucitelka na doucku vysvetlila to, co neprebrala na hodine.
Rodic B rovnako pojde za ucitelkou, spolu so zositom svojho dietata. Dozaduje sa ukazat pisomku, lebo vie, ze cotangens neprebrali na hodine, nema ho zapisany v zosite. "Urcite sme ho prebrali len vase dieta si to nezapisalo. Pisomky sa mi stratili, neviem vam ukazat. Ak ma logicke myslenie, tak mu to malo dojst. Vidite, tu Jozko to vedel." Ale nepovie, ze Jozko to ma z doucovania... Samozrejme pride navrh na doucko, a ak rodic B odmietne, lebo vidi podvod, tak si ucitelka zasadne na dieta a skazi mu priemer.
Zazili sme to v rodine. Dufam, ze skolstvo sa za tu dobu uz niekde pohlo a takychto "pedagogov" je minimum.

maciatkolulu
21. sep 2025
@judar

Ono stou anglictinou mi to pride celkom divne co sa robi posledne roky..aby sa rodicia doma s predskolakmi trapili s anglictinou lebo ked nastupis do prveho rocnika tak hned anglictina… mna minule dorazilo ked sa druhaci na zakladnej skole ucili zakladne slovicka a tam slovo mistress…

@judar ja neviem,ale ja na sk vidím trend skôr,že rodičia učia dieťa najprv anglický a až potom slovenský,predbiehajú sa od koľko mesiacov dávajú dieťa na doron anglictinu,škrečia po deťoch v anglincite(poväčšine prisernej),predbiehajú sa ktoré ovláda lepšie a viac básnciek a pesničiek v angličtine a ajhľa tu je jedna básnicka v škole a cirkus ako sviňa.

martinadomianova
21. sep 2025
@anonym_a2fe3a

@anonym_a2fe3a Ved to vyzerá úplne jednoducho. Čakala som niečo zložitejšie.